POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.06.

Drogozó újságírókat kameráztak be az ukránok

Zsarolni akartak?

Az ukrán parlament kedden megszavazta Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beidézését a törvényhozásba, hogy tegyen jelentést a főként korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó Bihus.Info ukrán internetes portál újságíróinak jogellenes lehallgatása ügyében – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Maljuk kijelentette: „Hangsúlyozom, hogy az államvédelmi osztály egyes alkalmazottainak ilyen lépései elfogadhatatlanok, és már számos személyi döntést vontak maguk után. Egyebek mellett javaslatot tettem az osztály vezetőjének felmentésére, amit az államfő meg is tett.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök január 31-én elbocsátotta Roman Szemencsenkót, az SZBU államvédelmi osztályának vezetőjét. Az elnöki rendeletet február 1-jén tették közzé az elnök hivatalos honlapján – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Vaszil Maljuk jogosnak nevezte a felháborodást, amelyet az osztály egyes dolgozóinak cselekedetei idéztek elő. Megjegyezte: sajnálatos módon a szervezett kábítószer-bűnözés elleni intézkedések végrehajtása nemcsak a szerkesztőség egyik operatőrének a kábítószer-terjesztésben való részvételéről szóló információk megszerzéséhez vezetett, hanem videoanyagok nyilvános terjesztéséhez is.

„Álláspontom egyértelmű: az egyes alkalmazottak lépései nem tehetik semmissé az SZBU által a háború alatt elért összes pozitív eredményt, és árnyékot vethetnek a szakszolgálat minden képviselőjére, valamint azokra is, akik az országon belül harcolnak az ellenséggel, és akik életüket adják a csatatéren Ukrajna érdekében. Minden illegális cselekedetet meg kell büntetni” – szögezte le.

Január 16-án az internetre kiszivárgott egy videófelvétel, amely arról tanúskodik, hogy

a Bihus.Info munkatársai kábítószert használnak.

Hétfőn a portál oknyomozó újságírói arról számoltak be, hogy azonosították azokat, akik

rejtett kamerákat telepítettek, hogy kémkedjenek a szerkesztőségben.

Még aznap az SZBU közölte, hogy a szakszolgálat vezetése személyzeti döntéseket hozott a műveletet végrehajtó osztállyal szemben, egyúttal hozzátette, hogy „a Bihus.Info egyes alkalmazottait a drogkereskedők ügyfelei között azonosították”.

Sosem látott támadásnak vannak kitéve Ukrajnában a hatalommal szemben kritikus újságírók – erre hívja fel a figyelmet a vezető független ukrán sajtóorgánumokat és oknyomozó újságírókat tömörítő médiakoalíció. A szervezet példaként említi, hogy megfélemlítették és fenyegették azokat az újságírókat, akik az ukrán kormány korrupciós ügyeit vizsgálták.

Ukrajnának győzni kell, teljes mobilizálással – decemberben ezzel a címmel írt véleménycikket Oleg Dunda ukrán parlamenti képviselő a Kijev Post hasábjain. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök párttársa rendszeres szerző a portálon, amely Ukrajna nemzetközi hangjaként határozza meg magát. Az ominózus cikkben Oleg Dunda arról értekezik, hogy a győzelem érdekében

Ukrajna egészének csatasorba kell állnia, beleértve a teljes sajtót is.

„Lehetetlen túlélni olyan újságírókkal, akik a szólásszabadságra hivatkozva az ellenségnek kedvező narratívákat is közvetítenek. Az információs társadalomban a média fegyver. Az újságíróknak be kell állniuk a sorba, a média így állami propagandává válik, hogy kárt okozzon az ellenségnek, megtagadva minden lehetőséget az orosz gépezettől” – áll a cikkben.

Az ukrán médiakoalíció elítéli, hogy a hatalommal kritikus újságírók célponttá váljanak – szerdán ez a közlemény jelent meg az ukrajnai vezető portálokat és oknyomozó újságírókat tömörítő, sajtószabadságért küzdő mozgalom oldalán. A Mediarukh nevű szervezet Oleg Dunda szavait idézve hívja fel a figyelmet arra, hogy – mint írják –

az országban jelentősen csorbult a sajtószabadság joga.

Példaként az ukrán hadsereg átláthatatlan élelmiszer-beszerzési ügyleteit felgöngyölítő, végül a védelmi miniszter lemondásához vezető cikksorozat szerzőjét említik, akit az otthonában zaklattak és hivatalos mentessége ellenére sorozással fenyegetnek. A mozgalom közleménye szerint az ilyen atrocitások az elmúlt időszakban egymást érték, és a független újságírókat a nép ellenségeként vagy orosz ügynökként bélyegzik meg.

Ahogy fogalmaznak: a megfélemlítő akciókat az ukrán kormány irányítása alatt álló névtelen Telegram-csatornákon keresztül vezérlik.

A nemzetközi közvéleményt decemberben sokkolta a hír, hogy

holtan találták azt az újságírót, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és családja korrupciós ügyei után nyomozott.

Akkor a brit The Economist írt arról, hogy az ukrán titkosszolgálatok a fedett akciók szakértőivé váltak. A lap szerint az ukrán ügynökök a háború kezdete óta több tucat oroszbarátnak gondolt ember ellen követtek el merényletet. A portál szerint

az ukrán bérgyilkosok nem válogatnak a módszerekben: felrobbantják, lelövik, felakasztják vagy megmérgezik az áldozataikat.

Közben a brutalitásnak nem csak újságírók válnak áldozatává: szinte nincs olyan nap Ukrajnában, hogy ne jelenne meg újabb videó arról, hogyan kényszerítik földre, majd a toborzóirodákba a férfiakat a rendőrök és a katonák. Míg

az emberrabláshoz hasonlító jelenetek miatt az ukrán lakosság körében egyre nagyobb a felháborodás,

addig a vezető politikusok Oleg Dunda újságírókat is érintő nyilatkozatához hasonlóan azt szajkózzák, hogy mindenkinek csatasorba kell állnia. A dél-ukrajnai Mikolajiv kormányzója egyenesen arról beszélt, hogy meg kell fosztani állampolgári jogaiktól azokat, akik nem hajlandók fegyvert fogni és a frontra menni.

„Az, hogy elfogja a férfiakat a hadkiegészítő, normális. Ha kerülöd a mozgósítást, akkor nincs jogod teljes életet élni” – jelentette ki Vitalij Kim, Mikoljiv megye kormányzója.

Az ukrán parlament nemrég elfogadta a 17 és 60 év közötti férfiak egységes elektronikus nyilvántartásáról szóló törvényt is, amelynek értelmében

a hatóságok szabadon hozzáférhetnek a hadköteles korúak minden személyes adatához.

A jogszabály ráadásul lehetőséget biztosít arra is, hogy a nyilvántartást a NATO-országok adatbázisában helyezzék el.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek