POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.18.

Az évértékelő legfontosabb üzenete: A kegyelmi ügyben történt lemondás helyes volt

A lemondások megerősítik a jobboldat.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédének legfontosabb üzenete az lehetett, hogy a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt és "megerősít bennünket".  
    Mráz Ágoston Sámuel  a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: az elmúlt napokban elbizonytalanodás volt az egész országban, különösen a jobboldali választóknál, akik szerették Novák Katalin leköszönő köztársasági elnököt.
    Meglátása szerint két értelmezési lehetősége van a megerősödési leírásnak. Az egyik egy erkölcsi dimenzió, hiszen aki hajlandó felelősséget vállalni, a közösségért személyes áldozatot tud hozni, erkölcsileg megerősödik.
    Úgy fogalmazott: az elmúlt napok történései "beíródnak a magyarok kollektív emlékezetébe, mérce lesz a magyar demokráciában".
    A másik értelmezési lehetőség, hogy a kormánypárt az elmúlt napok defenzívája után offenzívára készül, és a gyermekvédelemben új törvénycsomagot dolgoz ki.
    Kifejtette: a kormányfő hangsúlyozta, hogy az alaptörvénytől a miniszteri rendeletig mindent átvizsgálnak, és vitát kezdeményeznek a szigorításról.
    A nemzeti konzultáció erre már adott felhatalmazást - mondta az elemző, hozzátéve, egészen biztos abban, hogy amikor a gyermekvédelmi szigorításról lesz szó, a baloldal már nem lesz annyira támogató, "mint ahogy az elmúlt napokban láthattuk".
    Felhívta a figyelmet arra: a gyermekvédelmi törvény már évek óta a politikai viták középpontjában áll, a magyar baloldal képviselői Brüsszelben többi között a gyermekvédelmi törvény miatt "mindent elkövetnek, hogy a Magyarországnak járó uniós források ne érkezzenek meg".
    Mráz Ágoston Sámuel beszélt arról is, hogy az Európai Unióban szerveződik az új jobboldal. Orbán Viktor bejelentette csatlakozási szándékát a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett pártszövetséghez, amely a Fidesszel együtt száztagú frakciót alkothat - mondta.
    Hozzátette: amennyiben Marine Le Pen francia elnökjelölt-aspiráns is csatlakozik a szövetséghez, a második legnagyobb ereje lehet Európának, azaz kihagyhatatlan a döntésekből.
    Meglátása szerint Orbán Viktor azért beszél új jobboldalról, mert "érzékeli azt, hogy nagyon sok választópolgár az úgynevezett jobboldallal elégedetlen és valójában baloldalnak tartja. Az új jobboldal visszatér a Helmut Kohl-i német jobboldalnak, a kereszténydemokráciának az alapjaihoz, ami a nemzeti érdeket és az európai érdeket összhangba tudta hozni" - mondta Mrát Ágoston Sámuel.
    A Nézőpont Intézet vezetője az orosz-ukrán háborúra kitérve kulcskérdésnek nevezte, hogy a működésképtelen ukrán államról hogyan fog gondolkodni a Nyugat.
    Kitért arra is: Orbán Viktor úgy fogalmazott, nagyon szeretnék, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe, tőle várja az Egyesült Államok álláspontjának megváltoztatását, hogy ne folytatódjon Ukrajnában "az értelmetlen, fenntarthatatlan" háború.

A gyermekvédelmi törvény megerősítése, a zöld energiára történő átállás fontossága, valamint a választási „szuperév” kapcsán az új jobboldal felépítésének szükségessége ugyancsak a fő motívumai  voltak Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédének – mondta a Nézőpont Intézet vezetője az M1 aktuális csatorna szombat délutáni műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, a kormányfő beszédének első részében sokat beszélt Novák Katalin volt államfő lemondásáról és a kegyelmi ügyről, ezekkel kapcsolatban pedig „nagyon egyértelmű” üzenetként hibás döntésről beszélt, amivel a korábbi államfő megbontotta a nemzet egységét.

A kormányfő beszédében Novák Katalin munkáját „nagyon szép szavakkal” dicsérte és elismerte munkáját, különösen a nemzetközi szerepvállalását és a női politikusi érdemeit emelte ki, de döntését hibás döntésként értékelte, lemondását pedig a nemzet egységének helyreállításaként írta le – mondta a szakértő. Mráz Ágoston Sámuel szerint az, hogy Orbán Viktor két alkalommal is kiemelte az erkölcsi vitában hozott helyes döntést, azzal lényegében a jobboldalt, a nemzeti oldalt és Magyarországot is megerősítette.

„Biztosan ez volt az egyik fő üzenet ebben, hogy a hibát egy ilyen lemondás kell hogy kövesse, de azáltal, hogy erkölcsileg tisztább és helyesebb döntéseket hoz a jobboldal, azáltal még akár profitálhat is belőle” – fogalmazott a szakértő, megjegyezve, a baloldalon ennél súlyosabb erkölcsi dilemmákban sem volt hasonló viselkedés tapasztalható.

Hangsúlyozta, a kormányfő üzenete az volt a jobboldali szavazók felé, hogy aki ilyen nehéz döntésben vállalja a felelősséget, annak igaza lehet, ennek az igazságnak pedig szavazatokban mérhető ereje is lehet.

Mráz Ágoston Sámuel a gyermekvédelmi törvény megerősítéséről szóló bejelentésre úgy reagált, a miniszterelnök ebben a kérdésben a gyermekvédelem elkötelezett táboraként írta le a jobboldalt, amely ezzel a megerősítéssel „támadásba megy át”, és nem engedi meg azt, hogy „képmutató” baloldali kampány kisajátítsa magának a gyermekvédelem ügyét.

A szakértő a kormányfői évértékelő gazdasági kérdésekkel kapcsolatos témáiról szólva azt mondta, 2023 vegyes gazdasági dimenziójában egyértelmű siker volt a miniszterelnök számára a nyugdíjak megvédése, a külkereskedelmi forgalom fenntartása és a munkahelyek védelme, de arra is utalt, elmaradt a várt gazdasági növekedés, a költségvetési hiány ugyan csökkent, de magas szinten van, az idei év fő célkitűzése pedig a 2019-es év növekedési pályájához történő visszatalálás lesz.

Ennek a kulcsa a zöldátállás lesz, ennek megfelelően Orbán Viktor sokat és hosszan beszélt a zöldenergia termelésének és tárolásának fontosságáról, amit Magyarország előtti feladatként fogalmazott meg, és a gazdasági siker zálogának nevezte a zöldátállást – mondta a szakértő. Hozzátette, ennek levezénylését nemzetstratégiai feladatként írta le a miniszterelnök, ez biztosíthatja ugyanis a következő években a magyar nemzetgazdaság sikeres működését.

Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, a kormányfő beszédében egyértelműsítette hallgatósága előtt, hogy Brüsszel magára hagyta az európaiakat, ugyanakkor tisztázta azokat a liberális oldalról kapott kritikákat, amelyek az ő „Európa-ellenességét” hangoztatták.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy Európát újra naggyá kell tenni, ezért egy új jobboldal felépítése szükséges, amely az ő értelmezésében nem Európa alternatíváját, hanem egy új európai alternatívát jelent – fogalmazott a szakértő.

Rámutatott, Orbán Viktor egy új Európai Uniót szeretne létrehozni, nem pedig az abból történő kilépést vagy az unió szétzúzását akarja megvalósítani, ezzel a kijelentéssel lesöpörte az összes „hamis és képmutató” kritikát, amit az elmúlt években lehetett hallani.

Mint mondta, a magyar függetlenséget és a szuverenitást érintő beszédrészben a toleranciaajánlat volt a legfontosabb Orbán-üzenet, ebben a miniszterelnök arra kérte a magyar kormány kritikusait, hogy ne nyomást gyakoroljanak és beavatkozni akarjanak az ország ügyeibe, hanem fogadják el, hogy Magyarország a saját útját járja.

A Nézőpont Intézet vezetője jelezte, Orbán Viktor ezt a kifejezést korábban kölcsönös toleranciamegállapodásként emlegette Brüsszel irányába, és azt üzente a hallgatóságának, biztos benne, hogy ezt a kérést előbb-utóbb meg fogják érteni és el fogják fogadni.

A svéd NATO-csatlakozás kérdése is ide tartozik, a kulcs ebben az a kijelentés volt, hogy ez a vita a lezárás felé közeledik, ami nem amerikai nyomás, hanem a svédekkel történő kétoldalú megállapodás függvénye, így a parlament a tavaszi ülésszakának kezdetén jóváhagyhatja a csatlakozást – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel kitért arra is, beszédében Orbán Viktor példaként hozta fel a magyar gazdaságnak a német gazdasághoz történő erős kötődését, ezért nevezte fontosnak a konnektivitást, mint stratégiát a más országokkal való gazdasági kapcsolatfelvételre. Magyarország nagy előnyeként említette meg a kormányfő a „bajtársi szövetségként” működő, erős Fidesz-KDNP koalíciót, ennek révén stabil a magyar kormány pozíciója és villámgyorsan tud alkalmazkodni a változó világ körülményeihez – mutatott rá a szakértő.

 

origo.hu

Kirúgták Újpestről a bulizós magyar válogatott focistát

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

hirtv.hu

A Facebookon üzent a verőcei hajóbalesetben elhunyt nő édesanyja

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

vg.hu

Nyomozást indítanak Matthew Perry halála miatt

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

mindmegette.hu

A Lidl minden vásárlóját érinti a cég változtatása: lehet, hogy még észre se vetted

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Itt az újabb botrány: Manuel most már a saját dalszövegeit is elfelejti

ripost.hu

Verőcei hajóbaleset: „Nem tudjuk felfogni” - megszólalt a gyászoló nagymama

ripost.hu

Nem sokáig tartott Sebestyén Balázs feleségének a lelkesedése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?

POLITIK

Válaszcsapással fenyegetik a franciákat az oroszok