POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.

Afgán migráns lúggal támadt rá egy családra Nagy-Britanniában

Nem találja a rendőrség.

A brit rendőrség még mindig nem találja azt az afgán migránst, aki a héten maró anyaggal öntött arcon egy nőt és két gyermekét. Az elkövető illegális bevándorlóként érkezett az Egyesült Királyságba, ahol korábban szexuális visszaélések gyúnűjával már a hatóságok látókörébe került. Ki is akarták utasítani, azonban időközben a muszlimról áttért a keresztény hitre, ezért maradhatott Nagy-Britanniában.

A zsírszódával elkövetett támadás dél-London Clapham negyedében szerdán történt, a tettest azóta sem találja a rendőrség. A merénylő a maró anyagot egy fiatal nőre és két gyermekére, egy három, illetve nyolcéves kislányra locsolta, majd elmenekült.

A szemtanúk elborzadva beszéltek a történtekről. Volt, aki azt hallotta, hogy a megtámadott nő azt kiabálja, hogy nem lát, segítsenek neki.

z„Szörnyű volt hallani, a nő először azt kiabálta, hogy állj! ne!, aztán sikoltozni kezdett” – mondta egy szemtanú.

Az incidensnek több sérültje van, mert mindenki, aki a nőn és a gyerekeken segíteni próbált, és hozzájuk ért, azt szintén megsebesítette a támadásnál használt vegyszer. Összesen 12-en kerültek kórházba, az anya és 3 éves kislánya élethosszig tartó sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség hajtóvadászatot indított, hogy megtalálja a brutális támadás elkövetőjét.

A féri Newcastle-ből érkezett és úgy gondoljuk, oda is ment vissza. Igaz, ez csak feltételezés. Együttműködünk mindenkivel, hogy minél előbb megtaláljuk az elkövetőt” – mondta Gabriel Cameron, a rendőrség szóvivője.

A merénylő azonban napok óta szökésben van. A brit rendőrség két fényképet is közzétett róla. Az egyiken sértetlen, a másikon sebhelyes az arca. Arra figyelmeztettek, hogy senki ne közelítse meg, mert továbbra is veszélyes lehet.

A 35 éves elkövető egyébként nem ismeretlen a brit hatóságok előtt. Abdul Shokoor Ezedi afgán állampolgár, aki egy teherautóban elbújva érkezett illegálisan az Egyesült Királyságba, még 2016-ban. Két évvel később nemi erőszak elkövetése miatt vádat emeltek ellene. A bíróság bűnösnek találta, de csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és tíz évre bekerült a neve a szexuális erőszakot elkövetők nyilvántartásába.

A hatóságok kétszer elutasították ugyan a menedékjogi kérelmét, de harmadszorra, 2020-ban mégis megadták neki, miután áttért a keresztény hitre és azt állította, nem tud hazatérni, mert Afganisztánban immár új vallása miatt üldöznék.

Hárman megsérültek a párizsi Gare de Lyon vasútállomáson szombat reggel történt késeléses incidensben. A francia rendőrség letartóztatott egy 32 éves mali születésű férfit, őt vádolják a támadással.

A rendőrség áldozatnak tekint egy negyedik embert is, aki fizikailag nem sérült meg, de sokkos állapotba került a támadás hatására. A súlyos állapotú áldozatot meg kellett műteni.

A támadónál egy kalapács is volt, és egyelőre nem világos, hogy melyik eszközt milyen mértékben használta.

A letartóztatott támadó egy 32 éves mali születésű férfi, akinél olasz jogosítványt találtak.

A merénylet okát egyelőre nem tudják a hatóságok.

A támadás miatt akadozik a vasúti forgalom a pályaudvaron, amely a belföldi szerelvények mellett Svájcból és Olaszországból érkező vonatokat is fogad.

A rendőrség azt ajánlja az utasoknak, hogy keressek alternatív útvonalat.

A férfiról a rendőrség megállapította, hogy 32 éves, mali állampolgárságú, és 2016 óta legálisan él Olaszországban, ott kiadott vezetői engedélye is van. Ő maga állította, hogy pszichiátriai betegségben szenved, és a rendőrök találtak is nála ez elleni gyógyszereket. Az esetet e pillanatban nem tekintik terrortámadásnak.

A részletekről Laurent Nunez párizsi rendőrprefektus számolt be a pályaudvaron megtartott sajtótájékoztatóján. A párizsi ügyészség bejelentette, hogy az ügyben elkezdte a nyomozást, a terrorelhárító országos ügyészség pedig egyelőre csak figyelemmel kíséri azt. Laurent Nunez prefektus egyúttal annak a belbiztonsági műveletnek a vezetője is, amelyben a párizsi nyári olimpiai játékok biztonságáról gondoskodnak.

Valóságos ámokfutást rendezett egy esküvőn a szakmai képzésre Franciaországba érkező, ám a nyelvet alig beszélő Farés Boutrif. A 2023 áprilisában nőket összeverő, arcukat üvegszilánkkal vagdosó, illetve a menyasszonyt is életveszélyesen megsebesítő algériai fiatalember azóta még nyomozóbíró elé sem állt.

Nem kapkodják el az ítélet meghozatalát annak az algériai fiatalembernek az ügyében, aki elvágta a menyasszonynak, a 38 éves Laëtitia Devanneaux-nak a torkát az esküvőn, ahová meghívták. Pedig a Párizstól északnyugatra fekvő Pont-l’Évêqueben 2023 áprilisában történt életveszélyes támadás gyanúsítottját, aki négy embert sebesített meg az ünnepségen, már 2023 áprilisában bíróság elé állították – írja az ActuOise című helyi lap.

Képzésre érkezett: a nyelvet nem beszéli

Az Actu.fr című országos lap helyi kiadása hozzáteszi: a fiatalember börtönben várja, hogy a nyomozási bíró is meghallgassa.

Az algériai állampolgárságú gyanúsított, az elkövetés idején 22 éves Farés Boutrif váratlanul csöppent a 2023. április 22-én Pont-l’Évêque-ben tartott esküvő meghívottjai közé – derítette ki a történteket alaposan körüljáró Le Nouveau Detectif című, bűnügyekre specializálódott bulvárlap.

Boutrif, aki képzésre érkezett Algériából (a külföldi munkavállalók szakmai képzését az illegális migráció hátsó kapujaként is emlegetik Franciaországban – a szerk.) nem szaggatta túlzottan az istrángot nyelvtanulás terén, meghallgatásakor tolmácsra volt szükség. (Bár a források nem térnek ki az esemény érintettjeinek nemzetiségére, a sértett vezetéknevéből és az Oisehebdo.fr 2023 áprilisában közölt cikkéből, ahol a menyasszony portréja is látható, egyértelműen arra lehet következtetni, hogy Laëtitia francia, míg az algériai fiatalember a vőlegény ismerősei közé tartozott.)

Üvegszilánkos ámokfutás

A vőlegény testvére az utolsó pillanatban kért engedélyt, hogy meghívhassa egy barátját. A rendkívül jó hangulatúnak indult esküvőn minden további nélkül igent mondtak erre.

Boutrif a Le Nouveau Detectif szerint elég gyorsan lerészegedett és

nőkkel kezdett – egyre erőszakosabban – bizalmaskodni.

Viselkedését persze nem tolerálták, aminek lökdösődés, botrány lett a vége. A csendőrök is megjelentek, ami – látszólag – visszafogottá tette a vendéget.

Csakhogy a hatósági emberek távozása után Boutrif fogdosni kezdte egy lány combját, majd amikor a közeledést a lány igen ingerülten visszautasította, Boutrif eltörte poharát a lány fején. A lány édesanyjának pedig, aki megpróbált beavatkozni, a szilánkokkal megvágta a fülét és az arcát.

Mentőhelikoptert kellett hívni

A fiatalember egy másik, barátnője védelmére kelő lányt állon vágott, majd amikor menyasszony próbált a konfliktusnak véget vetni, Boutrif a kezében levő üvegszilánkkal elvágta fiatal nő torkát. A menyasszonyt mentőhelikopterrel vitték el. A Le Nouveau Detectif szerint Boutrifot csak úgy tudták lefogni és a hatóságoknak átadni, hogy a násznép „teljes erejével rárontott”.

Az életveszélyes állapotban levő menyasszonyt a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni,

és beszédképessége sem károsult.

A támadó, aki az ActuOise szerint hét év börtönbüntetésre számíthat, azt állítja: mivel részeg volt, semmire nem emlékszik a történtekből.

Rekordszámú, több mint 300 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki migránsoknak tavaly Franciaországban. Párizs ugyanakkor jelentősen emelte a kiutasítások számát is: tizedével több embertől tagadták meg az országban tartózkodást, és csaknem ötezer bűnözőt küldtek vissza a származási országába. A francia kormány közben tovább szigorítaná a bevándorlási törvényeket, amelyet a parlament el is fogadott, de a francia alkotmánytanács egy részüket megsemmisítette.

Több százan gyűltek össze Párizsban, a francia Alkotmánytanács épületénél csütörtökön, hogy a kormány legújabb törvénytervezete ellen tiltakozzanak. Az illegális migráció visszaszorítását célzó javaslatot már a francia parlament alsó és felsőháza is elfogadta, ezután került a magyar alkotmánybíróságnak megfelelő testület elé. A tanács végül a törvénytervezet cikkelyeinek több mint harmadát elutasította, az új szabályozás ellenzői azonban így sem elégedettek.

„Tudtuk, hogy néhány cikkelyt elutasítanak, a többit pedig elfogadják. De nekünk valójában a törvény egészével van problémánk, mert az szélsőjobboldali ideológián alapul, tartalmazza az összes ilyen eszmét” – fogalmazott a tüntetők egyik szószólója.

Az Alkotmánytanács többségében azokat a cikkelyeket nem fogadta el, amelyek szerintük nem kapcsolódnak a tervezet fő témájához.

Ide tartozik például az illegális bevándorlók szociális ellátáshoz való hozzáférésének késleltetése, illetve a családegyesítések szigorítása. Ezeket a javaslatokat azonban később egy másik törvény részeként még elfogadhatják. Három pontot viszont véglegesen elutasítottak, így például a parlament által meghatározott migránskvóta bevezetését. Az ellenzéki pártok sikerként értékelték a tervezet megnyirbálását.

„Ez az első győzelem, a legrosszabbat sikerült elkerülni. A leginkább alkotmányellenes és köztársaságellenes cikkelyeket elutasították, akárhogy próbálták megkérdőjelezni a hazához való jogot, vagy nemzeti preferenciát teremteni a szélsőjobboldali program elemeiből” – mondta egy baloldali francia politikus.

A kormánypárt egyik parlamenti képviselője azonban kiemelte: a számukra legfontosabb javaslatokat nem utasította el az alkotmányosságot vizsgáló testület.

A kormány eredeti tervezetét, amely 27 cikkelyt tartalmazott, az Alkotmánytanács teljes egészében elfogadta. Így a kormány nevében Gérald Darmanin belügyminiszter által tett javaslatok alapján olyan rendelkezéseink vannak, amelyek reményeink szerint gyorsan megvalósulnak – fogalmazott a kormányzó Reneszánsz Párt képviselője.

Az illegális bevándorlásra vonatkozó szabályok szigorítása egyre sürgetőbb Franciaországban.

A párizsi belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint több mint 300 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki tavaly. Ezek egyharmadát észak-afrikaiak kapták, főként marokkóiak, tunéziaiak és algériaiak. Párizs ugyanakkor jelentősen emelte a kiutasítások számát is: tizedével több embertől tagadták meg az országban tartózkodást, és csaknem ötezer bűnözőt küldtek vissza a származási országába.

Azonban a kitoloncolási ítélet után sok migráns továbbra is szabadon mozoghat az országban. A hét elején nagy felháborodást keltett, amikor egy illegális bevándorló okozott halálos közúti balesetet az andorrai határ közelében. Egy hivatalosan kitoloncolt örmény férfi autójával beleütközött a gazdatüntetések egyik útblokádjába. A jármű a tüntetők közé csapódott. Egy 36 éves nő a helyszínen meghalt, 12 éves lánya pedig a kórházba szállítás után vesztette életét. Az örmény sofőr ellen vádat emeltek a francia hatóságok, szintén kitoloncolásra váró utasait pedig őrizetbe vették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

vg.hu

OTP: ez a bank lehet Csányi Sándorék célpontja

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Korai volt az öröm? Újabb fordulatot tartogat az időjárás

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?