POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.01.

A kegyetlen embervadászatot elhallgatják a baloldalon

Találomra törték be a járókelők fejét...

A magyar és az olasz miniszterelnök között a február 1-jei brüsszeli csúcsot megelőző telefonos egyeztetésre került sor – értesült az olasz sajtó. Információik szerint a beszélgetés során szóba került Ilaria Salis ügye is, aki a brutális budapesti szélsőbaloldali támadások miatt állt bíróság elé. 

 

Az olasz sajtóban nagy visszhangot keltett, hogy a milánói nőt kéz- és lábbilincsben vezették elő a minap. Az olasz lapok a vádlott apjának méltatlankodására hivatkozva támadják Magyarországot: azt állítják, hogy „az uniós szabályokat sérti és nem felel meg jogi kultúránknak az Ilaria Salissal szemben alkalmazott bánásmód”. Különösen azt kifogásolták, hogy megbilincselve vezették be a budapesti bírósági terembe.

Az embervadászatról megfeledkeztek

Több jobboldali olasz politikus nyilatkozott úgy az ügy kapcsán, hogy nem az ő dolguk, hogy egy másik ország bírósági eljárását és börtönkörülményeit megítéljék. 

Susanna Ceccardi európai parlamenti képviselő hiányolta, hogy az olasz lapok sorra hozták a bilincsben bevezetett nő sokkoló fotóját, azt a videófelvételt azonban kevesen tették közzé, ahol ártatlan budapesti járókelőket vernek véresre a szélsőbaloldali támadók. 

Miközben áldozatként próbálják ábrázolni, arról megfeledkeznek, hogy Ilaria Saris ellen bűnszervezetben elkövetett háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Emlékezetes, hogy 2023. február 9-e és 11-e között a becsület napja alkalmából meghirdetett rendezvényhez köthetően valóságos embervadászatot rendeztek a nemzetközi szélsőbaloldal aktivistái. Öt támadás történt, melyek során férfiakból és nőkből álló társaság hátulról rontott rá járókelőkre, majd különféle eszközökkel brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az első támadás február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket – emlékeztetett az Origó cikkében, melyben csokorba szedte a brutális támadásokat.

A következő támadás másnap, február 10-én történt, akkor a XI. kerületben, Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. 

Céljuk az volt, hogy a kiválasztott áldozatokat az élet kioltására alkalmas különböző eszközökkel bántalmazzák. 

Azért, hogy a súlyos, életveszélyes sérülések és a váratlan támadások körülményei miatt érzett megaláztatás olyan mértékű lelki gyötrelmet okozzon a sértetteknek, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőinek. A három, Magyarországon elfogott szélsőbaloldali aktivistával szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványozott az ügyészség. Ugyanakkor Budapesten pusztán a ruházatuk alapján támadtak meg olyan embereket, akiknek semmilyen közök nem volt semmilyen szélsőséges ideológiához.

Az olasz külügyminiszter is intézkedett

A Liga egy másik képviselője a közösségi médiában tette közzé a budapesti erőszakos támadást ábrázoló képsorokat, majd hozzáfűzte, rossz belegondolni, hogy egy osztályteremben olyan ember dolgozott, aki hasonlóra lehetett képes, utalva arra, hogy a vádlott korábban egy milánói óvodában tevékenykedett. Több baloldali olasz politikus is megszólalt a kérdésben, akik azt követelték, hogy Giorgia Meloni vegye fel a kapcsolatot barátjával, Orbán Viktorral. 

Egyébként Antonio Tajnai olasz külügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Itália csak annyit tehet, hogy tiltakozását fejezi ki a fogva tartás körülményei miatt. Az üggyel kapcsolatos diplomáciai egyeztetések január 22-én elkezdődtek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. 

Hozzáfűzte, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek semmi köze az esethez, nem ő dönt Salis ügyéről, hanem a magyar független igazságszolgáltatás, Magyarország szuverén ország, az ottani hatóságok hoznak ítéletet. 

Az olasz külügyminiszter kedden behívatta a római magyar nagykövetet Ilaria Salis ügyében. Sajtóinformációk szerint a magyarországi olasz nagykövet is felvette a kapcsolatot a budapesti hatóságokkal. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a Budapesten fogva tartott vádlott ügyvédje kapcsolatban áll Guido Crosetto védelmi miniszterrel. Ignazio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke a médiában megjelent fotók láttán úgy kommentálta az ügyet, az olasz jogszabályok tiltják, hogy a fogvatartott személyeket megalázó körülmények között jelenítsék meg. Hangsúlyozta, a raboknak is tiszteletben kell tartani a méltóságát, elkerülve a magalázást, még akkor is, ha súlyos bűntett elkövetésével vádolják.

A Rai honlapján megjelent cikk említi, hogy a magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményt adott ki, melyben cáfolja és visszautasítja az olasz és a magyar médiában megjelent börtönkörülményeikről szóló tartalmakat. Szomorúnak és etikátlannak tartják, hogy a média a másik fél megkérdezése nélkül tényként kezelve közöl információkat – idézi a Rai a magyar fél álláspontját. 

Kilenc áldozatot bántalmaztak 

2023. február 9-e és 11-e között öt alkalommal, összesen 9 embert támadott meg egy férfiakból és nőkből álló társaság Budapesten, akik áldozataikat különféle eszközökkel bántalmazták brutálisan. A szervezett támadásokat aljas módon követték el, hátulról rontottak rá áldozataikra, akiket aztán viperákkal ütlegeltek és paprika spray-vel fújtak arcon. 

Az V. kerületi Fővám téren két lengyel állampolgárságú férfit és egy nőt vertek meg. Másnap a XI. kerületi Gazdagréti téren ütöttek le egy munkahelyére tartó férfit, aznap este pedig az V. kerületi Bank utcában támadtak meg egy középkorú magyar párt. Február 11-én az I. kerületi Mikó utcában bántalmaztak egy német párt, a Nyugati pályaudvaron pedig egy vonaton támadtak meg egy embert.

Az ártatlan áldozatok arccsont- és koponyasérüléseket szenvedtek

Aljas módon támadtak 

„A rendelkezésre álló adatok szerint az áldozatokat ruhájuk alapján választhatták ki a tettesek, akik tömegközlekedési eszközökön követték őket, majd egy alkalmasnak ítélt helyen hátulról rontottak rájuk. A sértetteket látszólag mindössze annyi kötötte össze, hogy terepmintás vagy katonai jellegű ruhadarabokat, esetleg bakancsot viseltek. Egy-egy támadásban hatan-nyolcan vettek részt közvetlenül, de a térfigyelő kamarák felvételei szerint a tágabb elkövetői kör ennél több emberből állhatott” 

– áll a támadásokról szóló rendőrségi közleményben, amelyben több ízben is megemlítik, hogy aljas módon, hátulról rontottak rá áldozataikra a szélsőbaloldali antifa tagjai.

 

Követték áldozataikat

Ezt erősítik meg azok a szemtanúk is, akik a gazdagréti támadásról nyilatkoztak tavaly a Metropolnak: ők azt látták, hogy a támadást azután követték el, miután a dohánybolti dolgozó férfi leszállt a buszról, támadói vélhetően vele utaztak a járművön, majd leszállás után símaszkot húztak és hátulról rájuk rontottak.

“Dagadtra verték az arcom, elrepedt az arccsontom, szívószállal eszem a levest. Egyelőre nem tudnak megműteni, mert előbb le kell mennie a duzzanatnak. A koponyám hátul betört, mert hátulról támadtak”

 – nyilatkozta tavaly a Bank utcánál megtámadott férfi.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye szerint a Hvg.hu online híroldal 2024. január 28-án megjelent cikkében idézett állítások valótlanok, ezért a büntetés-végrehajtási szervezet azokat határozottan visszautasítja. 

Szomorúnak és etikátlannak tartjuk, hogy egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok

– írta a közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, majd hozzátették: az olasz, majd a magyar médiában megjelent, egy volt külföldi állampolgárságú fogvatartott állításai egyszerűen hazugságok.

A közlemény szerint hazánkban a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogva tartás körülményeit, melyet az ügyészség mint a törvényességi felügyeletet ellátó szerv, valamint az alapvető jogok biztosa rendszeresen ellenőriz. Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni.

A börtön attól börtön, hogy nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja! Az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítunk a raboknak, az ételek minősége biztosan nem közelíti meg egy Michelin-csillagos étterem színvonalát, de megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek

– írták a közleményükben, amelyben megjegyezték azt is, hogy az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte hazugság, a büntetés-végrehajtási intézmények magas higiéniás szabványoknak felelnek meg. Ezt támasztja alá, hogy a Covid-járvány alatt a magyar börtönökben a zárt közösség ellenére sehol sem alakultak ki járványügyi gócpontok.

 Az intézetekben a bánásmód a jogszabályoknak megfelelően történik, a büntetés-végrehajtás az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett végzi a szakmai tevékenységeit. Amennyiben bármilyen szabálysértés vagy kihágás történik akár a fogvatartottak, akár a felügyelet részéről, a börtönök parancsnokai a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszik.

A sajtóközlemény szerint a külföldi állampolgárokat a befogadásuk után ellátták az általuk beszélt nyelven írt házirenddel, hogy az intézeti szabályokat mielőbb és minél pontosabban megismerhessék, azonban nem várható el, hogy kollégáink minden ma beszélt nyelven kommunikáljanak.

origo.hu

Káosz: nem engedtek közel 100 utast felszállni a budapesti reptéren

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

borsonline.hu

„A történtek előtt fél órával még beszéltem vele” - Százak gyászolják Bogit, a verőcei hajóbaleset egyik áldozatát

hirtv.hu

Verőcei hajóbaleset - a BRFK fotókat osztott meg a kiemelt roncsról + videó

ripost.hu

Brutális jégeső csapott le Pest vármegyében, így pusztított - Fotók!

vg.hu

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

travelo.hu

Víz alá került a magyar város főtere a vihar miatt

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Hátborzongató egybeesések: több ponton is hasonlít a Hableány tragédiája és a verőcei baleset

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Így kötődnek Magyar Péter szervezeti a Soros-hálózathoz

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak

POLITIK

A németek 40 százaléka kevesebb pénzt akar adni Ukrajnának

POLITIK

Megsemmisült Európa 2. legnagyobb gázkompresszor-állomása