POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.25.

A DK-s Varju tagadni próbálja tettét

Pedig a bíróság elítélte...

Semmilyen bűncselekmény nem történt – reagált egy interjúban Varju László arra, hogy a bíróság kimondta róla: garázda bűnöző. Varju László az Indexnek azt mondta: szerinte koncepciós eljárás folyik ellene. A Gyurcsány-párti politikust több ügyben is bűnösnek mondta ki a bíróság, ezután a Fidesz frakcióvezetője lemondásra szólította fel, párttársai azonban továbbra is kitartanak mellette.

Mentegették párttársai Varju Lászlót szombaton. Az Index újságírója Gyurcsány Ferenc évértékelője előtt kérdezte a DK-s politikusokat arról, hogy az alelönököt csütörtökön több ügyben is elítélte a bíróság.  „Bűntelen, ártatlan” – Varju Lászlórólól mégis ezt mondták a Gyurcsány-párt tagjai.

Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője szerint például ez egy koncepciós eljárás.

Hogyha őt garázdasággal, verekedéssel és még nem tudom, milyen botrányokozással, én nem vagyok jogász, én csak azt mondom, hogy mindenki nézze meg azt a felvételt, amikor Varju László fekszik a földön”  – mondta Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője.

Varju László 2018 decemberében az MTVA székházában az élő adást akarta megzavarni, amikor az üzemi területet védő, munkájukat végző őröknek rontott.

Amikor a politikust támadó magatartása miatt ki akarták vezeti az épületből, ellenállt és a biztonsági szolgálat egyik munkatárását el is gáncsolta. A dulakodásban egy őr nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Varju Lászlóról a bíróság csütörtökön kimondta: bűnöző. A politikust garázdaság vétségében és egy másik ügyben választás rendje elleni bűncselekményben is elítélték, jogerősen.

A bíróságon garázda bűnözőnek kimondott Varju László szombaton már azt is tagadta, hogy büntetése jogerős lenne, az ítéletet pedig sajátosan értelmezte.

A baloldal nem ismeri a bocsánatkérést és a lemondást, képviselőik a legutolsó parlamenti székbe is kapaszkodnak – erről a Századvég vezető elemzője beszélt az M1-en. Palóc André szerint ezt bizonyítja az is, hogy Varju László nem mond le mandátumáról, párttársai pedig tovább védik őt.

Ők úgy gondolják, hogy rájuk nem ugyanazok a törvények vonatkoznak, ha úgy tetszik, ők hiába követnek el ilyen jellegű tetteket. Varju Lászlóról a bíróság jogerősen kimondta, hogy bűnös, ennek ellenére ők nem érzik úgy, hogy számukra ez egy morális felelősség lenne” – hívta fel a figyelmet Palóc André.

Az elemző emlékeztetett rá, hogy

Gyurcsány Ferenc lassan 20 éve nem vállalja a felelősséget a tetteiért. A következmény nélküliség pedig – az elemző szerint – az őszödi beszéd óta ráégett a baloldalra.

Morális és politikai felelőssége is van Varju Lászlónak, ennek alapján pedig meg kellene fontolnia a lemondását a parlamenti mandátumáról – erről beszéltek elemzők az M1-en. Tegnap óta bírósági is ítélet is van arról, hogy a DK-s képviselő garázda bűnöző, ugyanis Varju Lászlót garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt jogerősen is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla. A garázdaságot és a testi sértést az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt állapította meg másodfokon is a bíróság, amikor a baloldali politikus sérülést okozott az egyik biztonsági őrnek.

Méltatlansági összeférhetetlenség miatt eltávolíthatják a közéletből Varju Lászlót, erre lehetőséget ad a parlament házszabálya – mondta az M1-en Zila János. Az Alapjogokért Központ elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság tájékoztatása alapján a törvényhozás bármely képviselője kezdeményezheti a DK-s politikus összeférhetetlenségét, így a balliberális képviselő mandátumáról a képviselőknek 15 napon belül kell dönteniük.

A részben jogerős bírósági ítélet után nem mond le képviselőségéről Varju László, azt azonban elismerte az ATV stúdiójában, hogy a mandátumának megtartása bizonytalanná vált.

„Az kétségtelen, hogy vitathatóvá válik, ami persze egy fideszes többségű parlamenttől ez, azt gondolom, hogy be is következhet” – fogalmazott a baloldali politikus.

A Fővárosi Ítélőtábla a garázda bűnöző politikust nemcsak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta, ugyanis támadólag lépett fel az 2018-ban az MTVA-székházat védő biztonsági szolgálat embereivel szemben, egyiküknek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

„Ez egy kihívóan közösségellenes, a társadalmi együttélés normáival történő nyílt szembehelyezkedés volt, ami alkalmas volt megbotránkozás keltésére” – fogalmazott Szalai Géza, a Fővárosi Ítélőtábla bírája.

A bírói tanács az ítélet indoklásában kitért arra is, hogy az ellenzéki képviselőknek nem volt joguk behatolni az MTVA stúdiójába.

„A képviselőknek nincs joguk beolvastatni nyilatkozatukat spontán a köztévében akkor, amikor ők akarják, tehát ez a magatartás, hogy a stúdióba behatoljanak, ez egyértelműen kívül esett azon, hogy felvilágosítást kérjenek, és azon, hogy az épületben tartózkodhassanak” – mondta a bíró.

Bár a garázda bűnöző politikus a testi sértés elkövetésében megállapított ítélet ellen fellebbezést jelentett be, a többi vádpontban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntést hozott.

Nem véletlen, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ítéletet követően felszólította Varju Lászlót, hogy távozzon a közéletből, akárcsak a momentumos Fekete-Győr András, akit szintén a napokban ítélt el a bíróság – mondta az M1-en ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász szerint a két balliberális politikusnak morális okok miatt is el kell gondolkodniuk a lemondáson.

„Egyértelmű, hogy az a morális és politikai felelősség, amely például az esküszegésből fakad, és amelyet nyugodtan megállapíthatunk ebben az esetben, vagy ebben a két esetben, az már indukálhat egy olyan folyamatot, hogy a képviselő egy önkorrekciós folyamat tekintetében átgondolja a helyzetét és haladéktalanul lemond, például a képviselői státuszáról” – mondta a Századvég jogi tanácsadója.

Gyurcsány Ferenc (DK) a marasztaló döntést követően ismét támadásba lendült, és a közösségi oldalán újból megfenyegette a bírákat. Azt írta: „Becstelen, tisztességtelen ítéletben büntette meg a bíróság Varju Lacit.” Majd hozzátette: „Tanúnak lenni kötelesség. És majd jön a pillanat, amikor az ilyen felelősség elől nem menekülhetnek el” – utalva ezzel az igazságszolgáltatásban résztvevőkre.

A kormánypártok nevében a Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel a baloldalt, hogy szüntesse be a közéleti erőszakot és az emberek hazugságokon alapuló hergelését. Kocsis Máté csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón a közéletből való távozásra szólította fel Varju Lászlót (DK) és Fekete-Győr Andrást (Momentum).

Kocsis Máté arra hivatkozott: csütörtökön elítélték Varju Lászlót testi sértés miatt, Fekete-Győr Andrást pedig korábban hivatalos személy elleni erőszak miatti ügyében ítélte el a bíróság. „Azt szeretnénk kérni, minden vitát felülírva, hogy akit jogerősen elítélnek garázdaságért, testi sértésért és miegyebekért, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből” – mondta.

Szerinte az efféle erőszakos fellépés nem idegen a magyar baloldali politikától, mert a hatalomért és a pénzért bármire képesek. Úgy értékelte, hogy egyre több a közéleti agresszió.

Ide sorolta az antifamozgalom erőszakos akcióját is, amit a napokban a józsefvárosi Fidesz-irodával szemben követett el a Szikra Mozgalom egyik tagja. Jámbor Andrással szemben ugyan nem hozott a bíróság ítéletet, de a politikai felelősséget viselnie kell – mondta Kocsis Máté a Párbeszéd képviselőjéről.

Mint ismert testi sértés bűntettében is elmarasztalta Varju László DK-s országgyűlési képviselőt csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla.

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekményben, valamint garázdaság bűntettében találta bűnösnek az ellenzéki politikust, aki 2018 decemberében több társával az MTVA székházában a feladatukat ellátó biztonsági őröket fenyegette, őket megtámadta. Ezt a döntést egészítette ki most az ítélőtábla azzal, hogy Varju László a testi sértés bűntettét is elkövette.

A másodfokú bíróság azonban az ügyészi indítvánnyal ellentétben nem ítélte a vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre, hanem helyben hagyta az első fokon kiszabott pénzbüntetést.

A táblabíróság végzésében nem állapította meg a mentelmi jog megsértésének tényét, amely a védelem érvelésében szerepelt.

A Fővárosi Ítélőtábla bírája indoklásában úgy fogalmazott, hogy Varju László az MTVA székházában tartózkodva védett területre, a televízió stúdiójába akart behatolni, ehhez pedig nem volt joga, így a biztonsági őrök a feladatukat teljesítették akkor, amikor a képviselőt ebben megakadályozták.

Varju László ezt követően alkalmazott erőszakot, aminek következtében a biztonsági őr nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az ítélőtábla enyhítő körülményként állapította meg az eshetőleges szándékot, illetve a jelentős időmúlást – tette hozzá a bíró.

Az ítélet nem jogerős, Varju László és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt kért.

A DK-s politikus az ítélethirdetés után újságíróknak azt mondta, szerinte törvénysértő határozat született és az igazáért küzdeni fog, valamint azt kérte megjelent híveitől, hogy ebben támogassák. Varju László úgy fogalmazott, hogy újságírói kérdésekre a bíróság ítéletének kézhezvétele után kíván válaszolni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlenre öregedett a Starsky és Hutch sztárja - fotók

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

vg.hu

Új magyar légitársaság a láthatáron? A semmiből megjelent a titokzatos Hungary Cargo Airlines

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött