POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.01.

Újabb terroristákkal végeztek az izraeliek

Robbanószereket szállítottak.

Iszlamista fegyveresek megölésével folytatta Izrael a Gázai háborút – közölte az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője vasárnap reggel.

A tájékoztatás szerint a Gázai övezetben azonosítottak négy, robbanószereket szállító terroristát, majd a légierő segítségével felszámolták az osztagot. Mintegy fél órával később további négy terroristát azonosítottak, akiket szintén a levegőből öltek meg. Az izraeli katonák végeztek Abdel Fatah Maálival, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok magas rangú tagjával.

Az IDF beszámolt arról is, hogy a légierő gépei szombat este több tucat célpontot támadtak meg, köztük katonai célra használt épületeket, Hamász-infrastruktúrát és egy alagutat.

A Gázai övezet északi részén fekvő Satti térségében egy óvodában olyan robbanószerkezeteket derítettek fel és hatástalanítottak, amelyekkel az odaérkező izraeli erőket akarták csapdába ejteni.

Ciszjordániában, Túl-Karmben a Núr Samsz menekülttáborban az izraeli hadsereg hajnalban jelentős erőkkel razziát tartott, amelynek során tűzharc bontakozott ki. Letartóztattak több tucat terrortevékenységgel vádolt palesztint. Egy részüket a helyszínen kihallgatták, másokat elszállítottak további kihallgatásra.

Emellett az izraeli katonák fegyvereket és katonai felszereléseket foglaltak le, és robbanóanyagokat semmisítettek meg. Izraelben közel három hónapos késéssel vasárnap megkezdődött a tanév a felsőoktatásban.

Jelenleg mintegy ötvenötezer diák tartalékos katonai szolgálatot teljesít az október 7-én kitört háború különböző frontjain, és a hadsereg miattuk újabb halasztást kért, de az egyetemek és főiskolák vezetése a tanév megnyitása mellett döntött, hogy a nyári szünet terhére ugyan, de idén is működhessen Izraelben a felsőoktatás.

A kompromisszumos megoldás szerint a tartalékosok „néhány héttel később” kezdik meg tanulmányaikat, és leszerelésük után egyhetes intenzív felzárkóztató képzéseket tartanak számukra.

A Beér-Sevan működő mintegy huszonegy ezer zsidó és arab diákot oktató Ben Gurion Egyetem diákjai és oktatói közül nyolcvannyolcat gyilkoltak meg, tizenhárom sebesültet még mindig kórházban ápolnak, és négyet túszként még mindig fogva tartanak Gázában. Az oktatók és a diákok közül mintegy hatezren tartalékosként szolgának a hadseregben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és az izraeli hadsereg (IDF) morális igazát hangsúlyozta a kormány szokásos ülésének kezdetén vasárnap.

„Nem mi követtünk el népirtást, hanem a Hamász, amely mindannyiunkat megölne, ha tehetné. Ezzel szemben az IDF a lehető legmorálisabban cselekszik; mindent megtesz azért, hogy ne ártson a civileknek, miközben a Hamász mindent elkövet, hogy kárt okozzon nekik, és emberi pajzsként használja őket” – mondta a miniszterelnök, válaszul a Dél-Afrikai Köztársaságnak a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) benyújtott keresetére, amely szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

„Azt kérdezem: hol volt Dél-Afrika, és a többiek, akik nekünk prédikálnak, amikor milliókat gyilkoltak meg és űztek el otthonukból Szíriában, Jemenben és más területeken? Folytatjuk védelmi háborúnkat, amelynek igazságossága és erkölcse páratlan” – tette hozzá Netanjahu.

Az egyik izraeli kommandós alakulat harcosai vasárnap a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségében folytatták a harcot – közölte az IDF szóvivője, s hozzátette, hogy a páncélosokkal, a hadászati erőkkel és a légierővel együttműködésben azon dolgoznak, hogy felkutassák és felszámolják a terroristákat, és a terroristainfrastruktúrákat.

Razziát tartottak Hán-Juniszban egy polgári épületben, ahonnan a katonákat lőtték, melyet elvileg oktatási célra, kulturális központnak és iskolának használnak, de a rajtaütés során rakétavetőket, a Hamász iratait és eszközeit találták meg benne, és egy környező házban is nagy mennyiségű fegyvert, köztük gránátot és lőszert találtak egy hálószobai szekrényben.

Az IDF szóvivője nyilvánosságra hozta két újabb, a Gázai övezetben vívott csatákban elesett izraeli tartalékos katona nevét. Egyikük 37, másikuk 23 éves volt.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben a háború kezdete óta 21 822 ember halt meg, és 56 451 sérültet számoltak össze. Az elmúlt 24 órában százötven ember halt és 286-an sebesültek meg.

Vasárnap reggel óta a légierő vadászgépei megtámadták Iibanoni déli részén a síita Hezbollah milícia katonai épületét Ramija faluban, az izraeli határ közelében. A síita szervezet Izrael területét lövi, kihasználja, és emberi védőpajzsként használja a falu civil lakosságát – emelte ki az izraeli katonai közlemény.

Vasárnap a Likud párt rotációs megállapodásainak részeként a kormány jóváhagyta Eli Cohen energiaügyi és infrastrukturális miniszteri kinevezését. A külügyminiszteri posztra Iszrael Kac, a korábbi energiaügyi és infrastrukturális tárcavezető lépett a helyére.

A kormány egyhangúlag elfogadta a döntést a helyhatósági választás február 27-re halasztásáról. A választásokat eredetileg október végén tartották volna, de akkor a háború kitörése miatt január végére, illetve most február végére halasztották.

Kézzel ástak ki egy kisbabát, aki a romok alá szorult egy izraeli légicsapás után a Gázai övezetben. A helyiek és a mentőcsapat kézzel hordta el a romokat, és épségben kimentették a csecsemőt, akit kórházba szállítottak.

Csecsemőt mentettek ki a romok közül a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában egy izraeli légicsapás után.

Az emberek és a mentőcsapat kézzel ásta a törmelékeket, egészen addig, amíg meg nem találták a kislányt. A babát kórházba szállították, ahol az orvosok kitisztították a sebeit.

A csecsemő családja egy házban húzta meg magát a légicsapás idején. A sajtóinformációk szerint a kisbaba anyja és egyik testvére életét vesztette a támadásban, az apa és a kisbaba másik testvére túlélte a légicsapást.

Az izraeli harckocsik szombatra virradóan tovább haladtak előre a Gázai övezet középső és déli részén, komoly légi- és tüzérségi támogatás mellett a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborúban, és a katonák egyre mélyebbre hatolnak be a menekülttáborokba – közölték izraeli katonai szóvivők.

Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 165 palesztin halt meg – életét vesztette egy palesztin újságíró is -, mintegy 250-en megsebesültek, az ENSZ egyik szervezete szerint pedig fokozódik a betegségek terjedésének veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein.

Pénteken késő este és szombaton kora reggel az izraeli hadsereg az el-bureidzsi, a nuszeirati és a hán-júniszi menekülttáborokra összpontosított intenzív légi támogatás mellett. A nuszeirati táborban életét vesztette családtagjaival együtt egy palesztin újságíró is.

A Hamász-kormány médiahivatala szerint 106 palesztin újságíró vesztette életét az izraeli offenzíva kezdete óta, amelyet az iszlamista terrorszervezet meglepetésszerű és kegyetlen október 7-i támadása váltott ki. Izrael korábban kijelentette, hogy soha nem támadott és soha nem is fog szándékosan támadni újságírókat.

A Gázai övezet szinte mind a 2,3 millió lakosa elhagyta otthonát a szóban forgó 12 hét alatt.

A Hamász október 7-i támadásában 1200 embert gyilkolt meg, és mintegy 240-at elhurcolt túsznak az izraeli hatóságok szerint. Az izraeli ellencsapásban pedig eddig 21 ezer 672 palesztin vesztette életét a Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett szombaton, hogy nő a betegségek terjedésének a veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein, ahol az izraeli bombázások elől menekülő emberek tízezrei húzzák meg magukat rossz körülmények között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője pedig arról számolt be, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között.

Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban. A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az OCHA szerint az ENSZ Gyermekalapja 600 ezer adag oltóanyagot juttatott el a Gázai övezetbe pénteken. A cél az, hogy a kisgyermekek a háború ellenére is megkapják rutinszerű védőoltásukat. Ez magában foglalja a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni vakcinát. Az izraeli kormány szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem korlátozzák a humanitárius segélyt, de probléma van a Gázán belüli szétosztással.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság