POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.27.

Táncolni kezdett a dél-afrikai elnök Hágában

Így örült a bíróság döntésének...

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök Johannesburgban párttársaival élőben követte a hágai tudósítást, majd később táncra perdült.

 

A palesztin hatóság is győzelemről beszélt.

Palesztina üdvözli a Nemzetközi Bíróság által ma elrendelt ideiglenes intézkedéseket. Felszólítunk minden államot, köztük Izraelt, a megszálló hatalmat is, hogy biztosítsák a Bíróság valamennyi ideiglenes intézkedésének végrehajtását” – közölte Riad Malki, a Pelesztin hatóság külügyminisztere Ramallahban.

Az izraeli miniszterelnök azt mondta:

Izrael elkötelezettsége a nemzetközi jog iránt megingathatatlan.

Ugyanilyen megingathatatlan és szent a kötelezettségünk az országunk és népünk megvédésére. Az Izrael ellen felhozott népirtás vád nemcsak hamis, de felháborító is, amit a tisztességes embereknek mindenhol vissza kell utasítaniuk” – közölte Benjámin Netanjahu, aki hozzátette: Izrael tovább folytatja védekező háborúját.

Izraelnek mindent meg kell tennie azért, hogy megelőzze a népirtást a Gázai övezetben –  döntött pénteken a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, amely azonban nem szólított fel azonnali tűzszünetre. A bejelentést a vád képviseletében így is győzelemnek ítélte a dél-afrikai külügyminiszter, aki az ítélet kihirdetése után táncra perdült. Az izraeli kormányfő pedig ismét leszögezte, hogy a harcot a végső győzelemig, a Hamász felszámolásáig és a túszok szabadon bocsátásáig folytatják.

Gáza határán folyamatosan járőröznek az izraeli tankok, Hán Junisz felett pénteken is sűrű füst gomolygott. Az övezet déli részén található települést korábban biztonságos zónának minősítette az izraeli hadsereg, ezért sokan menekültek oda északról.

A települést azonban ostrom alá vették a zsidó állam katonái: szárazföldről, levegőből és a tenger felől is támadják a Hamász feltételezett állásait.

Hágában, sokan azt várták, hogy pénteken a Nemzetközi Büntetőbíróság olyan intézkedéseket rendel el Izrael ellen, amik akár a katonai műveletek befejezésére is kényszerítenék a zsidó államot. A bírák azonban erről nem döntöttek, de felszólították Izraelt, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg a népirtás megakadályozására.

Dél-Afrika 2023 végén perelte be Izraelt a gázai palesztinokkal szemben elkövetett népirtás vádjával. A végső ítélet meghozatala a szakemberek szerint még hosszú ideig eltarthat.

A bíróság úgy ítéli meg, hogy Izraelnek a népirtásról szóló egyezményben vállalt kötelezettségeivel összhangban minden tőle telhető intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a törvény hatálya alá tartozó cselekmények elkövetését a gázai palesztinokra vonatkozóan” – fogalmazott a testület elnöklő bírája.

Az amerikai Joan Donoghue a palesztinokat is figyelmeztette. Azt mondta, a konfliktusban részt vevő valamennyi felet köti a nemzetközi humanitárius jog. Ezen kívül az október 7-én elrabolt túszok azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

A bíróságnak egyébként semmilyen eszköze nincs a mostani végzések kikényszerítésére, ennek ellenére a felperes a bejelentést így is sikernek tartja.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólítja Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében – tájékoztatott Joan E. Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke pénteken azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

Az ügyész emlékeztetett: a Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására annak érdekében, hogy „megvédje a palesztin népet a népirtásról szóló egyezmény szerinti jogait sújtó további, súlyos és helyrehozhatatlan sérelmektől”, valamint „biztosítsa, hogy Izrael teljesítse az egyezményből eredő kötelezettségeit”.

Joan E. Donoghue, a pénteken kihirdetett végzés felolvasásakor mindenekelőtt hangsúlyozta:

a bíróság tisztában van a régióban kibontakozó emberi tragédia mértékével, és mély aggodalmát fejezi ki a halálesetek és az emberi szenvedés miatt.

Gáza a halál és a kétségbeesés helyévé vált” – fogalmazott. Közölte: az Izrael által Gázában elkövetett cselekmények és mulasztások közül néhányról úgy tűnik, hogy a népirtásról szóló egyezmény rendelkezéseinek hatálya alá tartozhatnak. Ennek ismeretében a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy „nem tud eleget tenni Izrael azon kérésének, hogy ne fogadja el a kérelmet”.

Kiemelte: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság joghatósággal rendelkezik az ügy elbírálására. Mint fogalmazott: „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a népirtás vádjaira”.

A palesztinok védett csoportnak számítanak az egyezmény értelmében, az előzetes döntéshozatali eljárás keretében kihirdetett ideiglenes intézkedésekről szóló végzés meghozatalával a bíróság ezért nem ejti a népirtással kapcsolatos vádakat – közölte.

A végzés részleteit ismertetve Joan E. Donoghue azt mondta, a bíróság elismeri a palesztinok jogát arra, hogy megvédjék őket a népirtástól. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolja az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését – jelentette ki.

A bíróság elrendeli, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtásról szóló rendeletnek. Izraelnek minden tőle telhetőt meg kell tennie az esetleges gázai népirtás megakadályozására – húzta alá.

A bíróság elrendeli azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást – húzta alá.

Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben – tette hozzá az illetékes ügyész.

A Nemzetközi Bíróság január közepén, kétnapos ülés keretében hallgatta meg előbb Dél-Afrika érveit, majd Izrael válaszát. Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

Izrael tovább harcol a Gázai övezetben és az északi határnál, újabb Izraelre irányzott rakétákat találtak, és elesett egy katona – jelentette a katonai szóvivő kedden, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet támadását követő háború 112. napján

A katonai szóvivő kedd reggeli jelentése szerint az izraeli csapatok mintegy száz lőszert, és mintegy hatvan, kilövésre kész rakétát találtak a Gázai övezet északi részén, Bét Lahíja térségében, valamint megöltek több tucat palesztin fegyverest a városban zajló csatákban.

Szintén északon, a Sáti menekülttáborban kilenc iszlamistával számoltak le.

Hán-Juniszban, az övezet déli részén a Hamász ottani megfigyelőállását vették célba, amely veszélyeztette a szárazföldi erőket.

Az északi határnál az izraeli légierő egyik gépe a libanoni síita Hezbollah milícia páncéltörő rakétákat Izraelre lövő állomását támadta a határhoz közeli libanoni Kila falunál. A dél-libanoni Ajta es-Sab falunál izraeli különleges erők hárították el a határhoz közel nyomuló Hezbollah fenyegetését az izraeli katonai szóvivő szerint.

Az izraeli hadsereg újabb, a Gázai övezet déli részén elesett tartalékos katona nevét hozta nyilvánosságra kedd reggel, és az övezetben zajló tűzharcokban súlyosan megsebesült egy másik tartalékos katona is.

Az október végén, az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán megindított gázai szárazföldi hadműveletben eddig 189 izraeli katona esett el.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta egy korábbi közleményében a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért népirtásért beperelte Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon.

„Terroristák és hazugságok ellen kell harcolnunk egyszerre” – jelentette ki Netanjahu, miután csütörtökön megkezdődött a bíróságon a per, amelyet az afrikai ország azért kezdeményezett, mert szerinte Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen.

„Fejtetőre állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen” – tette hozzá a kormányfő.

„Izrael gyilkos terroristák ellen harcol, akik szörnyű, emberiesség elleni bűnöket követtek el: gyerekeket, nőket, időseket, fiatal férfiakat és fiatal nőket mészároltak le, erőszakoltak meg, égettek el, daraboltak fel, fejeztek le”

– emlékeztetett a Hamász október 7-i átfogó támadására.

„A holokauszt óta a legszörnyűbb bűnt követte el egy terrorszervezet a zsidó nép ellen, és ebben a helyzetben előáll valaki, és a holokausztra hivatkozva ezt a szervezetet védi” – írta Netanjahu.

„Ez a szörny népirtással vádolja az izraeli hadsereget, a világ legmorálisabb hadseregét, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ártson a civileknek” – húzta alá.

„Dél-Afrika képmutatása égbekiáltó. Hol volt Dél-Afrika, amikor Szíriában vagy Jemenben emberek millióit gyilkolták meg, és űzték el otthonukból? Ki tette azt? Hát a Hamász partnerei!”

– szögezte le, utalva arra, hogy csak a szíriai polgárháborúban mintegy háromszázezer civil halt meg.

„Folytatjuk a harcot a terroristák ellen a teljes győzelemig, és rendre megcáfoljuk a hazugságokat. Továbbra is ragaszkodunk azon jogunkhoz, hogy megvédjük magunkat, és biztosítsuk a jövőnket” – zárta közleményét az izraeli miniszterelnök.


 

origo.hu

Elnémult az RTL Klub a Karácsony Gergellyel készült leleplezésünk után - videó

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

borsonline.hu

Az ellenfelek is meglepődtek, váratlan döntést hozott az olimpiák magyar sztárja

mandiner.hu

Exkluzív fotók: ő a Fico elleni merénylet elkövetője

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

vg.hu

Az oroszok váratlan helyen leltek irdatlan nagy olajmezőkre, és még ebből is baj lehet

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

travelo.hu

Megszavazták: Ez a világ 10 legszebb virága

ripost.hu

Félrenyelte a bolognai spagettit a bölcsődében és meghalt egy kisfiú

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.