POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.30.

Obama feleségét indíthatják a demokraták

Májusban kerülhet sor a bejelentésre.

Sajtóhírek szerint Michelle Obama már az adományozókkal is beszélt arról a lehetőségről, hogy elfoglalná az elnöki széket a Fehér Házban. Ráadásul felmérések és szakértői vélemények is alátámasztják, hogy akár jó húzás is lehet a demokraták részéről, ha őt indítják a jelenlegi elnök, Joe Biden helyett.

A New York Post hiteles forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a korábbi first lady, Michelle Obama hajlandó lenne beszállni az elnökjelöltségért folyó versenybe – írta meg az Infostart.

A portál hozzáteszi, az amerikai lap értesülése szerint támogatja férje, Barack Obama is, aki 2009 és 2017 között volt az Egyesült Államok elnöke.

Michelle Obama állítólag már a lehetséges adományozók körében is elhintette, mire készül.

Ahogy korábban a hirado.hu is megírta, néhány hónapja Ted Cruz, Texas állam republikánus szenátora nyíltan meg is fogalmazta, hogy Barack Obama korábbi amerikai elnök felesége, Michelle Obama igen népszerű, sok pénzt tudna összegyűjteni a kampányára, és ha nyer, férje tovább irányíthatná az országot.

Cruz utóbbi állítását bővebben is kifejtette, mint mondta:

„Szerintem már Barack Obama vezeti a Biden-kormányt, ő a bábjátékos a Fehér Házban. Nem hiszem, hogy Joe Biden a döntéshozó.

Ezért, amikor azt látom, hogy a média Biden ellen fordul, szerintem drámaian megnő annak az esélye, hogy Michelle Obamát 2024 augusztusában beejtőernyőztetik”.

A most kiszivárgott forgatókönyvről az Infostart azt írja,

Joe Biden májusban jelentené be, hogy mégsem indul, majd az augusztusi demokrata konvención kaphatná meg a hivatalos jelölést az elnökjelölti posztra Michelle Obama.

Az egykori first lady a nyilvánosság előtt eddig minden esetben tagadta, hogy politikusi ambíciói lennének, ám – ahogy arra korábbi cikkünkben is rámutattunk –

beszédes lehet, hogy Michelle Obama második könyve épp a ’24-es kampány rajtjának környékén jelent meg.

Tavaly októberi cikkünkben arra is rámutattunk, mi lehet az oka annak, hogy a Demokrata Párt járatlan utakra lépjen Michelle Obama jelölésével. Mint írtuk, Biden népszerűsége a mérések szerint romló tendenciát mutatott, ráadásul az elnök egészségügyi állapotával egy időben a mainstream média is rendre foglalkozott. A világ egyik legolvasottabb napilapja, a The New York Times például már tavalyelőtt arról cikkezett, hogy még a demokrata szimpatizánsok többsége is azt szeretné, ha Biden 2024-ben nyugdíjba vonulna.

Michelle Obama rendkívül népszerű a Demokrata Párton belül, valamint a szavazók körében is, viszont még nem lehet őt politikusnak nevezni, nem szerzett kellő tapasztalatot ezen a téren – mondta el az Inforádióban a most kiszivárgott hírekkel kapcsolatban Danube Institute vezető kutatója.

Veres Kristóf emlékeztetett, hogy Barack Obama elnöksége alatt sokkal magasabb volt a támogatottsága, mint a férjének. „Ő egy ikon a demokrata oldalon” – fogalmazott.

A szakértő ismertette egy decemberi felmérés eredményeit is: a független szavazók 16 százaléka Michelle Obamát szeretné elnökjelöltnek abban az esetben, ha Joe Biden visszalépne. A demokraták körében viszont Kamala Harris alelnök a legnépszerűbb, a volt first lady pedig a második – 17 százalékos támogatottsággal.

A cseh államfő szerint Európának fel kell készülnie Donald Trump esetleges újraválasztására

Európának az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban fel kell készülnie arra az eshetőségre is, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump volt elnök győz – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő hétfőn a cseh közszolgálati rádióban sugárzott interjúban.

Donald Trump volt, illetve Joe Biden jelenlegi amerikai elnök egyaránt indulni kíván az őszi elnökválasztáson. Donald Trump azt hangoztatja a kampányában, hogy megválasztása esetén gyorsan véget tudna vetni az orosz-ukrán konfliktusnak.

Petr Pavel szerint ezért teljesen legitim dolog Európában azt mérlegelni, hogy mi lesz, ha a választást valóban Donald Trump nyeri meg, és nagyon gyorsan olyan megállapodást köt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amely egyáltalán nem lesz kedvező sem Ukrajna, sem Európa számára. „Ebben az esetben kész tények elé leszünk állítva, amelyekkel meg kell tudni birkóznunk” – mutatott rá a cseh elnök.

Ukrajnának Oroszországtól eltérően a harctéren korlátai vannak, elsősorban az emberi erőforrásokat illetően

– fejtette ki Petr Pavel. „Ez olyan tényező, amelyre Ukrajnának gondolnia kell” – tette hozzá. A szövetségesek – mondta Petr Pavel – ezért azt javasolják Ukrajnának, hogy korlátozza támadó akcióit, és erősítse meg védelmét.

Ehhez Ukrajnának nemcsak védelmi fegyverekre, hanem olyanokra is szüksége van, amelyekkel például támadhatja az oroszok szállítási útvonalait. Petr Pavel példaként az amerikai F-16-os vadászgépeket hozta fel.

„Csakis az erők kiegyenlítődése vezethet mindkét félnél annak megértéséhez, hogy a harctéren nem tud sikereket elérni, s ezért eljött a tárgyalások ideje” – szögezte le a cseh elnök a rádióinterjúban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak - fotó

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott