POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.11.

Menekül a momentumos önkormányzat Terézvárosban

"Amihez hozzányúlnak összedől".

„Amihez Soproni és csapata hozzányúl, az összedől” – jelentette ki Bálint György független önkormányzati képviselő szerdai sajtótájékoztatóján Budapest VI. kerületében, ahol rendkívüli testületi ülésen kezdeményezte Soproni Tamás momentumos polgármester lemondatását, illetve vizsgálóbizottság összehívását írja a Magyar Hírlap. Kiderült, hogy egy közbeszerzés 30 milliós bírsága után újabb 24 millió forintra büntette az Irányító Hatóság Terézváros önkormányzatát egy uniós pályázaton történt jogsértések kapcsán. Soproni és szövetségesei bujkálnak a felelősség elől, el sem mentek a testületi ülésre – reagált a Fidesz.

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) Csengery utcai épületének energetikai felújítását már eddig is számos botrány kísérte, hiszen a Közbeszerzési Döntőbizottság 30 millió forint bírsággal sújtotta Terézváros Önkormányzatát. Kiderült az is, hogy a Soproni Tamásék által kiválasztott kivitelező cégnek a szerződés szerint csaknem 36 millió forint kötbért is kellett volna fizetnie, ám az ellenzéki vezetésű városvezetés ettől eltekintett. Bálint György független önkormányzati képviselő szerint Soproni Tamás polgármestersége idején eddig 142 millió forint vesztesége keletkezett Terézvárosnak a különböző közbeszerzésekben. A képviselő ezek tisztázása érdekében eddig tizenötször kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását, de Soproni válasza minden esetben az volt, hogy „minden rendben van, itt nincs mit vizsgálni” – fogalmazott Bálint a rendkívüli testületi ülés után, amelyen az előterjesztő mellett csupán fideszesek jelentek meg.

Bálint György független önkormányzati képviselő beszélt azokról a közbeszerzési mulasztásokról, jogsértésekről, aminek kapcsán hárommillió forint bírságot is kiszabott a döntőbizottság, az átláthatóság hiánya miatt indított perek kapcsán pedig 535 ezer forint perköltséget kellett fizetnie az önkormányzatnak. Ugyancsak a jelenlegi városvezetés hibájából pályázaton elnyert 50 millió forint uniós pénz is odaveszett, a baloldali városvezetés ugyanis a 2019-es választások után másfél évig semmit nem tett az elnyert több mint százmillió forintos uniós forrás felhasználása érdekében az energetikai pályázaton.

Bálint felidézte: amikor ennek okára testületi ülésen rákérdezett, Soproni egyetértésével Győrffy Máté momentumos alpolgármester azt állította, hogy minden rendben van a TESZ energetikai pályázata kapcsán, s ezzel a teljes képviselő-testületet és a terézvárosi választópolgárokat is félrevezették.

Az ügy most – Bálint György képviselő szóhasználatával élve – újabb cifra fordulatot vett, ugyanis a sajtóból értesültek arról, hogy a Miniszterelnökség újabb 24 millió forint büntetésre ítélte az önkormányzatot az energetikai pályázattal összefüggésben közbeszerzési szabálysértések miatt, ám ezt a tényt a momentumos polgármester előlük is eltitkolta.

Ugyanakkor Soproniék – mutatott rá – azt állítják, hogy a dátumokból és a kifogásolt eljárási szabályokból az látszik, hogy a történtekhez a jelenlegi városvezetésnek semmi köze. A polgármester a közösségi oldalán azt írta: „A fideszes városvezetés bűneit fizettetné meg Terézvárossal a Miniszterelnökség. Az önkormányzat korábbi, fideszes vezetésének az előző ciklusban elkövetett jogsértéseiért követel vissza EU-s támogatást a Miniszterelnökség Terézvárostól. Az időzítés nem véletlen: éppen az önkormányzati kampány idején került felszínre egy 2016-os szabálytalanság, amiért most a jelenlegi városvezetést lehet vegzálni” – fejtegette a polgármester.

Ezt azonban csípőből cáfolja a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozata, amely leszögezi: „2019. március 5-én a műszaki ellenőr a szerződés szerinti 25 százalékos készültségnél teljesítési igazolást állított ki, nettó 24.414.429.-Ft részszámla kiállításához (bruttó 31.006.325.-Ft). A kérelmezett 2019. március 6-án kiállította az I. részszámláját. (...) Ezt követően 2021 júniusáig az építési naplóba bejegyzés nem történt.”

Vagyis a korábbi, még Hassay Zsófia fideszes polgármester idején indult beruházásból, az említett 25 százalékos készültségi szintnek megfelelően az Irányító Hatóság a teljesítést elfogadta. Soproniék 2019 októberében vették át az önkormányzat vezetését, majd 2021 nyaráig semmit nem csináltak a megkezdett projektben. A polgármester ennek ellenére közösségi oldalán azt írta: „A helyi Fidesz és szövetségesei hazudozhatnak összevissza, az igazság a mi oldalunkon áll.”

A kormánypárt reagálását a keretes írásban olvashatják. Bálint György, aki Soproni lemondatását kezdeményezte, a baloldal távolmaradása kapcsán annyit mondott: Soproni számára itt volt a lehetőség, hogy tisztázza magát, ezt szolgálná a vizsgálóbizottság felállítása is, ám menekül a sajtó és a felelősség elől is.

Fidesz: Soproni megint lebukott

Soproni Tamás megint lebukott: újabb 24 millió forintos károkozására derült fény, amit az elkövetett súlyos szabálytalanságok miatt kell visszafizetnie a dollárbaloldal által vezetett VI. kerületi Önkormányzatnak. A korrupciógyanús közbeszerzésekkel és a súlyos jogsértésekkel a terézvárosiaknak eddig okozott 118 millió forintos kár további 24 millió forinttal növekedik. Soproni Tamás és az önkormányzat dollárbaloldali többsége a példátlan botrányt az első perctől kezdve el akarja hallgatni. A polgármester bujkál, hazudozik és menekül a kérdések, a nyilvánvaló felelőssége elől. Az újabb lebukása után is ismét hazudozásba kezdett, és rá jellemző módon másra próbálja terelni a felelősséget.

Továbbra is várják a válaszokat Soproni Tamástól a dollárbaloldali önkormányzat által elkövetett súlyos jogsértésekkel kapcsolatban: Milyen módon lesz a korrupciógyanús közbeszerzésekkel és a súlyos jogsértésekkel okozott kár megtérítve? A jogsértésekre történő folyamatos figyelmeztetéseket miért hagyta figyelmen kívül Soproni Tamás? Miért mondtak le 35 millió forint jogszerűen járó kötbérről? Más esetben is elengedték a jogszerűen járó kötbér 96 százalékát? Hány esetben módosították utólag a közbeszerzési szerződéseket? – sorolta a kérdéseit Kovács Balázs Norbert, a terézvárosi Fidesz elnöke.

Botrányos közbeszerzések, több tíz milliós bírságok, le nem hívott európai uniós források, be nem fizetett, tízmilliós nagyságrendű kötbérek után újabb kínos ügyről, engedély nélküli fakivágásokról tartott sajtótájékoztatót még decemberben Bálint György független önkormányzati képviselő a Hatodik Kerületi Fejlődésért Egyesület (HaFe) képviseletében a baloldali városvezetés viselt dolgai kapcsán. Egy lakó pert is indított a VI. kerületi önkormányzattal szemben, amelyben a bíróság kötelezte a momentumos Soproni Tamás polgármester által vezetett önkormányzatot az eddig titkolt közérdekű adatok kiadására a kivágott fák ügyében. A perben az önkormányzat elismerte, hogy jegyzői engedély nélkül tüntették el a fákat a Podmaniczky utcában egy borsos áron, negyvenmillió forintért épített szeméttároló miatt.

Budapest VI. kerületében, a Podmaniczky utcában egy szeméttároló építése miatt eltűnt legalább négy egészséges fa. A VI. kerületi önkormányzat tulajdonát képező területen az önkormányzat egy szeméttárolót hozott létre, amelynek megépítése ellen több mint kétszáz lakó tiltakozott. Egyikük bírósághoz is fordult, miután közérdekű adatigénylési kérelmére nem válaszolt az önkormányzat, így nem tudni, mi történt az érintett területen lévő, egészséges fákkal – mondta Bálint György, a Podmaniczky utcai körzet független önkormányzati képviselője szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesület (HaFe) tartott.

Bálint elmondta, az önkormányzat saját rendelete alapján Terézvárosban nem lehet fát engedély nélkül kivágni, még az önkormányzatnak sem. Ám úgy tűnik, a momentumos Soproni Tamás polgármester által vezetett kerületben az önkormányzat a saját szabályozását sem tartja be, úgy vágatja ki a fákat a kerületben, hogy ehhez engedéllyel sem rendelkezik – fogalmazott Bálint György. Azonban kiderült, hogy – a képviselő szóhasználatával élve – miért „lapított Soproni Tamás, az átláthatóság élharcosa”. A bírósági tárgyaláson az önkormányzatot képviselő ügyvéd ugyanis elismerte, hogy nem volt jegyzői engedély a fák kivágására.

Tovább azonban nem lehet titkolózni, ugyanis most már bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot arra, hogy közölje, a megépült szeméttároló területén hány darab fát vágtak ki. Sőt, ki kell adni a fakivágási engedély mellett az annak alapját képező szakértői véleményeket is. „Bajban van Soproni Tamás, nem lesz egyszerű kiadni azt az engedélyt, amely nem is létezik” – hangsúlyozta Bálint, aki szerint a momentumos politikus által meghirdetett átláthatóság pusztán látványpolitizálás. Kijelentette: Soproni „mindent erőből visz végbe, dacára a lakossági tiltakozásnak”, mint az a Podmaniczky utcában is történt. Hozzátette: Soproni szlogenje a 2019-es választási kampányban úgy hangzott, hogy a „beton helyett fák” legyenek Terézvárosban.

Bálint – aki a ciklus kezdeti időszakában még a szocialista frakcióban szövetségese volt Soproni Tamásnak, ám onnan kilépett, és függetlenként folytatta képviselői munkáját – a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem csupán az egyéni körzet képviselőjelöltjeként, hanem polgármesterjelöltként is indul a jövő évi önkormányzati választáson a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesület jelöltjeként. Közölte azt is, hogy a civil egyesület valamennyi körzetben állít jelöltet Terézvárosban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy lemondásokkal járt Stana Alexandrának, hogy új életet kezdett

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

metropol.hu

Akkor és most: úgy megváltoztak mára a Barátok közt szereplői, rájuk sem ismerni – galéria

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget