POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.06.

Megrongált vallási jelképek, lefejezett Szűz Mária

Az ateisták eközben provokálnak...

Dunavecsén lefejezték a Mária-szobrot, míg Siófokon és Makón a betlehemet rongálták meg. Vajon milyen azoknak az embereknek a lelki világa, akik a karácsonyi időszakban ilyen támadásokat hajtanak végre?- tette fel a kérdést a Magyar Nemzet.

 

Az utóbbi időben gyakorivá váltak a keresztény jelképek elleni támadások. Ahogy arról lapunk beszámolt, mára virradó éjjel egy férfi felgyújtotta a siófoki Fő téren nemrég közel kétmillió forintos pályázati forrásból felállított betlehemet. Lengyel Róbert siófoki polgármester Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy információi szerint egy, az ország másik részéből származó, büntetett előéletű és jelenleg is eljárások alatt álló, egyébként hajléktalan férfi a gyanúsított. Az ellenzéki polgármester közölte, hogy a férfi kiráncigált egy, a faépületben elhelyezett szalmabálát, aztán azt elkezdte a járdán húzni a buszpályaudvar irányába. 

A templom előtt elhaladva, majd a Könnyek Kútjánál bekanyarodva a Millennium Parkba végigvonszolta a bálát, egészen az idén szépen felújított zenepavilonunkig. Aztán a lépcsőkön felhúzta, a szobor elé tette és felgyújtotta. Utána, mint, aki jól végezte a dolgát, visszaballagott a betlehemhez, és azt is lángba borította

– ismertette Lengyel Róbert.

Lefejezett Mária-szobor

Még az óév utolsó napján rongálták meg a dunavecsei Mária-szobrot is, amiről a dunavecsei római katolikus egyházközség számolt be a közösségi oldalán. Az írták, hogy az ismeretlen elkövető december 31-én hajnalban, előre megfontolt szándékkal szétverte a Mária-szobor fejét, darabjait megtaposta. A Facebook-bejegyzésben arra is kitértek, hogy a történtek miatt a január 1-jére meghirdetett szoborszentelés elmarad, hétfő délután gyertyagyújtást tartottak a helyszínen, a dunavecsei körforgalomnál.

Az esetre reagálva a Magyar Ateista Társaság (Matt) a Facebook-oldalán provokatív módon azt firtatta: „Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket?” 

Ugyanakkor korábban is történt már hasonló eset Dunavecsén, amikor 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke királynője szobrot, amelynek megalkotását Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

Az egyik legszebb magyar betlehemet is megrongálták

Óriási felháborodást váltott ki, hogy még decemberben valaki megrongálta a makói főtéren, a szökőkúttól nem messze felállított betlehemet. A rongálásról közzétett fotókon látható, hogy a szoboregyüttes figuráit miképpen tették tönkre – a kis Jézust például darabokra törték, a három király egyikének a fejét szakították le, de az állatokat sem kímélték. Megjegyzendő, hogy 2020-ban a makói alkotást az ország legszebb betlehemévé választották.

Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket? – hívta fel a figyelmet a Mandiner a Magyar Ateista Társaság (MATT) bejegyzésére. A MATT ezt arra reagálva írta, hogy

 december 31-én hajnali hat órakor bejelentés érkezett a kunszentmiklósi rendőrkapitányságra: a dunavecsei Mária-szobrot ismét megrongálták.

Először még 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke királynője szobrot, amelynek megalkotását Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

Ezt követően közösségi kezdeményezésre gyűjtésből, illetve a KDNP parlamenti frakciójának anyagi támogatásával újra elkészült az alkotás, amelyet eredeti helyére állítottak fel december 28-án. A terv az volt, hogy január 1-jén, a béke világnapján, amely a katolikus egyházban Mária istenanyaságának ünnepnapja, Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek áldja meg a szobrot ünnepélyesen, és fohászkodik a békéért. Ezt előzte meg a szilveszter hajnali vandál akció.

A MATT-ról annyi tudható, hogy a társaság nem hivatalosan 2014-ben alakult meg mint ateista érdekvédelmi csoport. A MATT-ot a Fővárosi Törvényszék hivatalosan 2019-ben jegyezte be, nem közhasznú egyesületként, Facebook-oldalának 4600 követője van.

Nem ez az első kereszténygyalázás, ami az utóbbi időben történt. Mint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, megrongálták Szanyban a templom előtt felállított betlehemet újév napján.

Szomorú eseménynek lehettünk tanúi.  A templom előtt felállított betlehemben kihelyezett jászolon és a kis Jézus szobrán komoly sérüléseket találtunk. A kis Jézus bal keze letörött, valamint a jászol is megsérült. Kérjük a balesetért felelős testvérünket, mielőbb jelentkezzen a plébános úrnál! Bízunk benne, hogy a jövőben hasonló eset nem fog előfordulni!

– írták a Szent Kereszt Megtalálása plébánia közösségi oldalán.

Nem enyhül a franciaországi templomok elleni vandalizmus, tavaly kiemelkedően sok ilyen eset történt. A sorozat már januárban elkezdődött, amikor egymást követően több rongálás is történt, majd áprilisban az ország nyugati részén a Loire mentén fekvő Angers városában a Sainte-Madeleine nevű templomban több szobrot is lefejeztek és megcsonkítottak, feszületeket törtek össze és a főoltárt is megrongálták. Gérald Darmanin belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy efogadhatatlannak tartja a vandalizmust és mindent megtesz annak érdekében, hogy kézre kerítsék a vallási örökség elleni támadás elkövetőit.

 

A legutóbbi vandál tett célpontja a párizsi térségben lévő Lieusaint nevű település temploma, melynek falára azt írták, hogy 

éljen az iszlám, éljen a béke. 

A történtekről beszámoló CNews hírportálnak nyilatkozott a település polgármestere, Michel Bisson, aki elfogadhatatlannak és elítélendőnek tartja a rongálást és feljelentést tett az eset miatt. A templom falát haladéktalanul megtisztíttatta a városvezetés, a polgármester pedig kiemelte, hogy a város által üzemeltetett videós védelmi rendszer által készített felvételek felbecsülhetetlen értékűek lesznek a rendőrség számára a nyomozás során.

A CNewsnak nyilatkozott az a férfi, aki felfedezte a feliratot a templom falán, ám arcát és nevét nem vállalta, mert tart az esetleges megtorlásoktól, elmondása alapján teljesen sokkolta a templom falára festett felirat. 

A helyi nagy mecsetet kezelő Amicale des Musulmans de Lieusaint nevű egyesület a település muszlim közössége nevében elítélte a történteket. A lieusaint-i nagymecset szerint nem muszlimok az elkövetők, hozzátéve, hogy a két közösség jó kapcsolatban áll egymással.

A CNews arról is beszámol, hogy nem ez volt az első rongálás, melyet a fent említett templom ellen elkövettek, tavaly novemberben ugyanis több szobrot is ledöntöttek ismeretlen tettesek. A plébános véleménye szerint feltehetően gyerekek voltak az elkövetők, ám a rendőrségnek a mai napig nem sikerült kézre keríteni őket. 

A településen a fent említett templomgyalázáson kívül korábban is történt vallási töltetű vandalizmus, 2018 májusában a nagymecset közelében iszlamofób feliratokat írtak egy falra. Az egyik felirat szerint az iszlám egyenlő a rákkal, a másik pedig az iszlám üldözésére szólított fel.

A települést már öt éve is a mostani polgármester, Michel Bisson vezette, aki határozottan elítélte a történteket és azonnal értesítette a rendőrséget. Hozzátette, hogy Lieusaint mindenki városa, ahol az együttélésre törekednek és nincs helye a gyűlöletnek. A helyi muszlim közösség vezetője, Aziz Nakhil nem kívánt reagálni az esetre, derül ki az Actu.fr cikkéből.

 

 

origo.hu

Újabb baleset történt: egy híd alatt csapódott egymásnak két turistahajó - videó

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

borsonline.hu

Egy ország hőköl ma hátra: az éjjel meggyilkolták a csodálatos színészt

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 824. napja – Rekordtávolságról támadt egy ukrán drón, közel kétezer kilométert tett meg

life.hu

Károly király és Vilmos herceg komoly döntést fontolgat, de félnek a reakcióktól

magyarnemzet.hu

Vajon mit kereshet ez a hatalmas ballisztikus rakétakilövő Budapesten?

ripost.hu

Hoppá: Világsztár jelent meg egy magyar cipőboltban, ezt a lábbelit vitte haza

travelo.hu

Ide utazz ezen a nyáron, a csillagjegyed alapján – 2. rész

ripost.hu

Ilyen tündéri Szabó Erika kisbabája, nem akárki vette kézbe

ripost.hu

Ezt kell most tenned a paradicsommal, ha bőséges termést szeretnél

ripost.hu

Wolf Kati bevallotta: „Öregedni nagyon nem könnyű nőként”

ripost.hu

Ezt nem láttuk jönni: száguld felénk, pillanatok alatt lecsap az ítéletidő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Macron: A végsőkig kell segíteni Ukrajnát

POLITIK

Szentkirályi Alexandra:Elég a közlekedési káoszból Budapesten

POLITIK

Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség

POLITIK

Mit ér a svájci békekonferencia Oroszország nélkül?