POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.06.

Megrongált vallási jelképek, lefejezett Szűz Mária

Az ateisták eközben provokálnak...

Dunavecsén lefejezték a Mária-szobrot, míg Siófokon és Makón a betlehemet rongálták meg. Vajon milyen azoknak az embereknek a lelki világa, akik a karácsonyi időszakban ilyen támadásokat hajtanak végre?- tette fel a kérdést a Magyar Nemzet.

 

Az utóbbi időben gyakorivá váltak a keresztény jelképek elleni támadások. Ahogy arról lapunk beszámolt, mára virradó éjjel egy férfi felgyújtotta a siófoki Fő téren nemrég közel kétmillió forintos pályázati forrásból felállított betlehemet. Lengyel Róbert siófoki polgármester Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy információi szerint egy, az ország másik részéből származó, büntetett előéletű és jelenleg is eljárások alatt álló, egyébként hajléktalan férfi a gyanúsított. Az ellenzéki polgármester közölte, hogy a férfi kiráncigált egy, a faépületben elhelyezett szalmabálát, aztán azt elkezdte a járdán húzni a buszpályaudvar irányába. 

A templom előtt elhaladva, majd a Könnyek Kútjánál bekanyarodva a Millennium Parkba végigvonszolta a bálát, egészen az idén szépen felújított zenepavilonunkig. Aztán a lépcsőkön felhúzta, a szobor elé tette és felgyújtotta. Utána, mint, aki jól végezte a dolgát, visszaballagott a betlehemhez, és azt is lángba borította

– ismertette Lengyel Róbert.

Lefejezett Mária-szobor

Még az óév utolsó napján rongálták meg a dunavecsei Mária-szobrot is, amiről a dunavecsei római katolikus egyházközség számolt be a közösségi oldalán. Az írták, hogy az ismeretlen elkövető december 31-én hajnalban, előre megfontolt szándékkal szétverte a Mária-szobor fejét, darabjait megtaposta. A Facebook-bejegyzésben arra is kitértek, hogy a történtek miatt a január 1-jére meghirdetett szoborszentelés elmarad, hétfő délután gyertyagyújtást tartottak a helyszínen, a dunavecsei körforgalomnál.

Az esetre reagálva a Magyar Ateista Társaság (Matt) a Facebook-oldalán provokatív módon azt firtatta: „Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket?” 

Ugyanakkor korábban is történt már hasonló eset Dunavecsén, amikor 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke királynője szobrot, amelynek megalkotását Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

Az egyik legszebb magyar betlehemet is megrongálták

Óriási felháborodást váltott ki, hogy még decemberben valaki megrongálta a makói főtéren, a szökőkúttól nem messze felállított betlehemet. A rongálásról közzétett fotókon látható, hogy a szoboregyüttes figuráit miképpen tették tönkre – a kis Jézust például darabokra törték, a három király egyikének a fejét szakították le, de az állatokat sem kímélték. Megjegyzendő, hogy 2020-ban a makói alkotást az ország legszebb betlehemévé választották.

Miért provokálja egy agresszív kisebbség a többséget azzal, hogy vallási szimbólumokkal foglalják el a köztereket? – hívta fel a figyelmet a Mandiner a Magyar Ateista Társaság (MATT) bejegyzésére. A MATT ezt arra reagálva írta, hogy

 december 31-én hajnali hat órakor bejelentés érkezett a kunszentmiklósi rendőrkapitányságra: a dunavecsei Mária-szobrot ismét megrongálták.

Először még 2023 májusában a felismerhetetlenségig verték szét a nem sokkal korábban felállított Béke királynője szobrot, amelynek megalkotását Dunavecse plébánosa, Bese Gergő atya a saját pénzéből finanszírozta, hálából tízéves papi szolgálatáért. Akkor csak a szobor keze maradt épen.

Ezt követően közösségi kezdeményezésre gyűjtésből, illetve a KDNP parlamenti frakciójának anyagi támogatásával újra elkészült az alkotás, amelyet eredeti helyére állítottak fel december 28-án. A terv az volt, hogy január 1-jén, a béke világnapján, amely a katolikus egyházban Mária istenanyaságának ünnepnapja, Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek áldja meg a szobrot ünnepélyesen, és fohászkodik a békéért. Ezt előzte meg a szilveszter hajnali vandál akció.

A MATT-ról annyi tudható, hogy a társaság nem hivatalosan 2014-ben alakult meg mint ateista érdekvédelmi csoport. A MATT-ot a Fővárosi Törvényszék hivatalosan 2019-ben jegyezte be, nem közhasznú egyesületként, Facebook-oldalának 4600 követője van.

Nem ez az első kereszténygyalázás, ami az utóbbi időben történt. Mint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, megrongálták Szanyban a templom előtt felállított betlehemet újév napján.

Szomorú eseménynek lehettünk tanúi.  A templom előtt felállított betlehemben kihelyezett jászolon és a kis Jézus szobrán komoly sérüléseket találtunk. A kis Jézus bal keze letörött, valamint a jászol is megsérült. Kérjük a balesetért felelős testvérünket, mielőbb jelentkezzen a plébános úrnál! Bízunk benne, hogy a jövőben hasonló eset nem fog előfordulni!

– írták a Szent Kereszt Megtalálása plébánia közösségi oldalán.

Nem enyhül a franciaországi templomok elleni vandalizmus, tavaly kiemelkedően sok ilyen eset történt. A sorozat már januárban elkezdődött, amikor egymást követően több rongálás is történt, majd áprilisban az ország nyugati részén a Loire mentén fekvő Angers városában a Sainte-Madeleine nevű templomban több szobrot is lefejeztek és megcsonkítottak, feszületeket törtek össze és a főoltárt is megrongálták. Gérald Darmanin belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy efogadhatatlannak tartja a vandalizmust és mindent megtesz annak érdekében, hogy kézre kerítsék a vallási örökség elleni támadás elkövetőit.

 

A legutóbbi vandál tett célpontja a párizsi térségben lévő Lieusaint nevű település temploma, melynek falára azt írták, hogy 

éljen az iszlám, éljen a béke. 

A történtekről beszámoló CNews hírportálnak nyilatkozott a település polgármestere, Michel Bisson, aki elfogadhatatlannak és elítélendőnek tartja a rongálást és feljelentést tett az eset miatt. A templom falát haladéktalanul megtisztíttatta a városvezetés, a polgármester pedig kiemelte, hogy a város által üzemeltetett videós védelmi rendszer által készített felvételek felbecsülhetetlen értékűek lesznek a rendőrség számára a nyomozás során.

A CNewsnak nyilatkozott az a férfi, aki felfedezte a feliratot a templom falán, ám arcát és nevét nem vállalta, mert tart az esetleges megtorlásoktól, elmondása alapján teljesen sokkolta a templom falára festett felirat. 

A helyi nagy mecsetet kezelő Amicale des Musulmans de Lieusaint nevű egyesület a település muszlim közössége nevében elítélte a történteket. A lieusaint-i nagymecset szerint nem muszlimok az elkövetők, hozzátéve, hogy a két közösség jó kapcsolatban áll egymással.

A CNews arról is beszámol, hogy nem ez volt az első rongálás, melyet a fent említett templom ellen elkövettek, tavaly novemberben ugyanis több szobrot is ledöntöttek ismeretlen tettesek. A plébános véleménye szerint feltehetően gyerekek voltak az elkövetők, ám a rendőrségnek a mai napig nem sikerült kézre keríteni őket. 

A településen a fent említett templomgyalázáson kívül korábban is történt vallási töltetű vandalizmus, 2018 májusában a nagymecset közelében iszlamofób feliratokat írtak egy falra. Az egyik felirat szerint az iszlám egyenlő a rákkal, a másik pedig az iszlám üldözésére szólított fel.

A települést már öt éve is a mostani polgármester, Michel Bisson vezette, aki határozottan elítélte a történteket és azonnal értesítette a rendőrséget. Hozzátette, hogy Lieusaint mindenki városa, ahol az együttélésre törekednek és nincs helye a gyűlöletnek. A helyi muszlim közösség vezetője, Aziz Nakhil nem kívánt reagálni az esetre, derül ki az Actu.fr cikkéből.

 

 

origo.hu

Oroszország áttörte az ukrán védelmet Donyeckben, Ukrajna védtelen az orosz drónokkal szemben

origo.hu

Videón, ahogy hívő embereket mocskol Magyar Péter pusztán azért, mert templomban voltak

borsonline.hu

„Ne bántsatok. Csak próbálom élni az életem” – durván beleszálltak MC Hawerbe a kommentelők

magyarnemzet.hu

Végítélet napja: bárhol felbukkanhat egy orosz nukleáris tengeralattjáró a pusztító Bulava rakétáival

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: az orosz külügy véres bosszút esküdött

origo.hu

Botrány az Eurovízión: kizárták a holland énekest

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Mire épülnek a kínai-magyar kapcsolatok?

POLITIK

Az illegális migráció a biztonságunkat veszélyeztető kérdés

POLITIK

Az ENSZ-főtitkár az újabb izraeli offenzíva ellen

POLITIK

Karácsony 2019-es kampányát is külföldről pénzelhették