POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.18.

Magyarország tüske a köröm alatt Brüsszelben

Ezt mondta Deutsch Tamás.

Az LMBTQ- és a migránspárti politikához akarja kötni a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését Brüsszel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben nyíltan kimondta: amíg ezekben az ügyekben nincs előrelépés, addig nem kapjuk meg a nekünk járó pénzeket. Több képviselő durva hangnemet ütött meg a vitában. A magyarellenes Guy Verhofstadt őrjöngve követelte az ülésen, hogy vegyék el Magyarország szavazati jogát.

Két órán át vitáztak Magyarország és a hazai jogállamisági kérdésekről az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöke egyértelművé tette, hogy

a Magyarországnak járó pénzek kifizetését az LMBTQ- és a migránspári politikához köti.

„Körülbelül húszmilliárd euró van befagyasztva. A felfüggesztésnek az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos kérdések, az akadémiai szabadság, a menekültjogi kérdések és néhány, a kondicionalitással kapcsolatos feltétel az okai, és a források továbbra is felfüggesztve lesznek, amíg Magyarország a szükséges feltételeket nem teljesíti” – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Több képviselő szerint az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak

meg kellene vonnia Magyarországtól a szavazati jogát.

Ennek az elképzelésnek a legnagyobb hangadója ismét a magyar kormánnyal szemben szélsőségesen kritikus, Guy Verhofstadt volt.

„Vonják meg Magyarország szavazati jogát a hetes cikkely kettes bekezdése értelmében. Ezt 26 ország egyhangúlag fogja támogatni” – követelte az Európia Bizottságtól Guy Verhofstadt belga európai parlementi képviselő.

De a többi, Magyarországot folyamatosan bíráló baloldali képviselő, mint például Gwendoline Delbos-Corfield sem fogta vissza magát a vitában.

„Szükség van a minősített többségre. Hogy van az, hogy ma még mindig nem mernek erről a tagállamok szavazni. A hetes cikk második bekezdésére gondolok. Meg kell vonni a szavazati jogot Magyarországtól” – hangsúlyozta Gwendoline Delbos-Corfield európai parlementi képviselő.

Sokan kérdőre vonták az Európai Bizottságot, hogy miért fizethette ki egyáltalán tavaly év végén a Magyarországnak járó források egy részét. Itt hozzászólásával a német zöldpárti Daniel Freund vitte a pálmát.

„Önök az Európai Unió történetének legnagyobb kenőpénzét fizették ki” – jelentette ki Daniel Freund, német EP-képviselő.

„Az Európai Parlament baloldali többsége egy újabb, agresszív, a politikai nyomásgyakorlást és zsarolást szolgáló magyar vitát tart” – szögezte le Deutsch Tamás.

Magyarország álláspontja tüske a köröm alatt Brüsszelben

– mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, és hozzátette: a mostani vitában egyértelművé vált, hogy

azért nem kapja meg Magyarország a neki járó forrásokat, mert nemet mond a migránsok befogadására, a genderőrületre, Ukrajna esetében pedig következetesen a béke pártján áll.

„Ma az Európai Bizottság elnöke világossá tette, a Magyarország számára még mindig befagyasztott, jog szerint nekünk járó, általunk eddig el nem érhető összegek addig befagyasztva maradnak, míg Magyarország a migráció kérdésében és a genderideológiai őrület elutasítását illetően nem változtat. Ezt éveken keresztül letagadták, de most már a bizottság elnöke is kénytelen volt ezt elismerni” – mutatott rá Deutsch Tamás.

A mostani vitát összegző, a magyar jogállamiságról szóló immár sokadik határozatról, csütörtökön szavaznak a képviselők.

Az Európai Parlament azért támadja Magyarországot, mert nemet mond a migrációra, a „genderőrületre”, és mert továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője Strasbourgban szerdán.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a délelőtti EP-vita során világossá tette, a még mindig visszatartott, jog szerint Magyarországnak járó uniós összegek mindaddig befagyasztva maradnak, amíg Magyarország egyebek mellett a migráció kérdésében és a „genderideológiai őrület” elutasítását illetően nem változtat álláspontján. „Ezt éveken keresztül letagadták, de most már a bizottság elnöke is kénytelen volt elismerni” – hívta fel a figyelmet.

A február elsejére összehívott rendkívüli uniós csúcs kapcsán kiemelte: Magyarország kész Ukrajna támogatására, de azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtani tervezett pénzügyi segítséget az uniós költségvetésen kívül adják.

Magyarország nem szeretne közös hitelt felvenni, de készen áll arra, hogy a rá eső összeget a nemzeti költségvetésből biztosítsa Ukrajnának

– mondta.

Magyarország következetesen a béke pártján áll. Bármekkora is a „háborúpárti kórus hangja”, a borzalmas ukrajnai háborúban azonnali tűzszünetre van szükség, ezt követően pedig a béketárgyalások megkezdésének – tette hozzá.

Deutsch Tamás végezetül bejelentette: Gál Kinga fideszes EP-képviselővel közösen levélben fordul Roberta Metsola EP-elnökhöz és Tony Murphy uniós számvevőszéki elnökhöz, ugyanis – mint kifejtette – Petri Sarvamaa EP-képviselő arra ragadtatta magát, hogy a Fideszt és a magyar jobboldalt „lenácizza” egy nyilatkozatában. A levél aláírói a szükséges lépések megtételét kezdeményezik, és azt kérik: a címzettek vizsgálják meg, hogy a finn EP-képviselő nem vált-e méltatlanná munkájára – tette hozzá.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője azt mondta, az EP baloldali részének „sikerült újabb mélységbe jutnia” azzal, hogy a csütörtöki szavazásra előterjesztetett szövegben azt javasolják: Magyarország szavazati jogát függessze fel az Európai Unió. Csak diktatúrákban van olyan, hogy vita helyett megpróbálják elhallgattatni azokat, akik más véleményen vannak – jegyezte meg.

Közölte továbbá, az EP többsége folyamatosan és egyre durvábban támadja, sőt zsarolja az Európai Bizottságot azért, mert a testület a Magyarországnak járó források mintegy egyharmadát felszabadította.

„Minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni. Az ideológiai zsarolás elfogadhatatlan”

– fogalmazott.

A júniusi európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy józanabb és a demokratikus alapelveket tiszteletben tartó Európai Parlament kezdje meg munkáját a nyarat követően – tette hozzá a fideszes politikus.

Minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni, az ideológiai zsarolás elfoghatatlan – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitán elmondott felszólalásában kijelentette: az uniós parlament fel akarja függeszteni Magyarország szavazati jogát csak amiatt, mert fontos politikai kérdésekben nem értenek egyet.

Ez a legalja mindennek. Ilyet az autokraták és a diktátorok tesznek” – fogalmazott.

Az EP-képviselő Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A tagállamoknak az unió költségvetésén kívüli pénzügyi eszközzel kell támogatniuk Ukrajnát, nem szabad ezt közös hitelből finanszírozni. Magyarország készen áll arra, hogy saját költségvetéséből járuljon hozzá egy ilyen pénzügyi eszközhöz – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője arra emlékezetetett, hogy zsidó származású magyarként és holokauszttúlélő fiaként az EP-ben Petri Sarvamaa finn képviselő lenácizta, az EP baloldala pedig lelkesen és egyetértőleg megtapsolta a szélsőségesen gyalázkodót.

A magyarok szabadságharcosokként személyesen harcoltak a kommunista diktatúra ellen és maguk vívták ki a szabadságukat és a függetlenségüket. Akik csak tankönyvekből ismerik a diktatúrát, azok diktatúrázzák most le Magyarországot, a magyarok közös demokratikus döntését pedig törvénytelen módon támadják. Méltatlan őrjöngésüknek egyszer és mindenkorra véget kell vetni – jelentette ki Deutsch Tamás.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarország teljesítette a jogállamisági feltételeknek az igazságügy területére vonatkozó követelményekeit. Ezekben a kérdésekben az Európai Parlamentnek nincsen semmilyen szerepe – hívta fel a figyelmet.

Kijelentette: az európai baloldal által gerjesztett, több mint tíz éve tartó politikai bosszúhadjáratot azért folytatják Magyarországgal szemben, mert a kereszténydemokrata, polgári magyar kormány már negyedszerre nyerte el a választópolgárok bizalmát kétharmaddal. Ennek oka, hogy Magyarország kiáll a nemzeti állam függetlensége, a családok megerősítése és a véleményszabadság mellett – emelte ki.

Ha az EP-képviselők valóban egyenlő mércével mérnek, lépjenek fel a lengyel jogsértésekkel szemben, akkor elhihető, hogy valóban a jogállamiságért aggódnak” – tette hozzá Kósa Ádám.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője felszólalásában azt mondta, elindult a választási kampány, melynek során a baloldal egyből politikai cirkuszt csinál, ha nem sikerül az Európai Bizottságot zsarolnia.

A baloldalnak semmi sem drága, az Európai Bizottságot támadják, hogy magyargyűlöletből építsék tovább karrierjüket. Kampányhevességükben akadályozni próbálják a brüsszeli testület és a magyar kormány közötti munkát” – fogalmazott.

Az EP 10 millió ember érdekét támadja – hangoztatta. Ez az európai baloldal üzenete a magyar választók számára. Amikor valaki kizárólag saját országa, saját állampolgárai ellen tesz, az rossz politika, amelynek meglesznek a következményei – tette hozzá Hölvényi György.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője azt mondta, az Európai Bizottság nincs tisztában azzal, milyen kárt okozott azzal, hogy engedett Orbán Viktor zsarolásának. Szavai szerint ezzel nemcsak a magyar miniszterelnököt, hanem minden más tekintélyelvű vezetőt arra biztatott, hogy hasonló taktikát kövessenek. Megnyitották a lehetőséget arra, hogy még inkább visszaéljenek a lehetőségeikkel – mondta.

Emlékeztetett, az uniós bizottság által elismert igazságszolgáltatási reform mellett a magyar kormány elfogadta a szuverenitásvédelmi törvényt is, ami – véleménye szerint – akadályozza a civil szervezetek nemzetközi munkáját, elhallgattatja a szabad médiát és fellép mindenki ellen, aki a „rezsim” ellen szólalna fel. „Az EP nem maradhat csöndben, hiszen már csak mi maradtunk, akik védjük a demokratikus értékeket” – tette hozzá az EP-képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője beszédében leszögezte: Magyarország számára rendkívül káros, hogy „az orbáni politika” következményeként olyan kezdeményezések születhetnek, mint a szavazati jog felfüggesztése az uniós tanácsban, a soros elnökség elvonása vagy az országnak járó uniós források megvonása. Arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az uniós parlament és a bizottság a demokrácia védelmében száll síkra, szerződésekben rögzített jogokat írnak felül politikai kezdeményezéssel.

Ha valóban tenni akarnak Orbán rendszere ellen, akkor ne Magyarországot szégyenítsék meg és ne a magyarság egészét sújtó javaslatokkal álljanak elő, hanem olyannal, amely a rendszer fejét és oligarcháit sújtja” – fogalmazott Gyöngyösi Márton, majd hozzátette: az EU ezzel Magyarország mellett minden más orosz érdekeket szolgáló rendszernek is üzenne.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy forintért ölte meg a feleségét egy csobánkai nyugdíjas

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

life.hu

Undorító szokásáról vallott Jessica Biel

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

magyarnemzet.hu

Gulácsi Péter és Willi Orbán nagy meccsén kiütötte riválisát a Lipcse

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.