POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.13.

Lengyelország már nem jogállam

Az van amit Tusk akar.

A törvény az, amit Tusk akar. Egy ilyen országban már nem lehet élni. Ez nem egy demokratikus állam” 

fogalmazott Jaroslaw Kaczynski szombaton. A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság elnöke a párt Kinek a közössége? Az Európai Unió változásainak veszélyei című konferenciáján hangsúlyozta: 

Az alkotmány gyakorlatilag már nincs érvényben. Ez ellen fel kell emelnünk a szavunkat.

Lengyelországban, az új, baloldali Tusk-kormány hatalomra kerülése után azonnal politikai tisztogatásba kezdett

A lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek. 

A letartóztatásokra válaszul azonnal tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, 

és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holownia szejmelnököt.

Az új baloldali Tusk-kormány hatalomra kerülése után folytatódik a politikai tisztogatás Lengyelországban. A lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek. A letartóztatásokra válaszul azonnal tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holownia szejmi elnököt, foglalta össze az Origó.

Andrzej Duda államfő (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

Ez nem egy lengyel kormány

– utalt a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski arra, hogy a Tusk vezette új kormány a brüsszeli érdekeknek engedelmeskedik.

A tüntetéseken résztvevők élesen kritizálták a kormánykoalíció törvénytelenségeit, és a demokrácia védelmében tüntettek, mivel a politikai leszámolás és az alkotmányos szabályok eltiprása érdekében az új kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem hajlandók az új irányvonalat követni.

Gigatüntetés Varsóban (Fotó: Ladóczki Balázs)

Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök.

A brüsszeli irányítástól függő Tusk-kormány már korábban is kíméletlen módon követte Soros György és a brüsszeli elit kottáját, de a tüntetéseket kiváltó fő ok a közmédia elleni támadásokkal kezdődtek, ahol a kormány által kinevezett vezetők megkezdték az LMBTQ-propaganda erősítését.

Soros módszerei kerültek elő

– hangsúlyozta a politikai változásokat Andrzej Duda államfő, megtagadva a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását a tüntetések közepette.

Az események körülbelül tíz hónappal azelőtt kezdődtek, hogy Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök bejelentette elnöki tisztségéért való indulását a PiS pártban. Morawiecki szerint a döntést a párt politikai bizottsága hozza majd meg, és hangsúlyozta, hogy reméli, Jaroslaw Kaczynski jelenlegi pártelnök nem tervez visszavonulást.

Lengyelországban a politikai viharok közepette az államfő kegyelmi eljárást kezdeményezett Kaminski és Wasik ügyében, akiket korábban hivatali hatalommal való visszaélés miatt három évre ítéltek. A rendkívüli helyzet és a politikai leszámolások azt vetítik előre, hogy a lengyel politika instabil időszak elé néz.

A magyar baloldal hatalomra kerülésük esetén a lengyel baloldal erőszakos mintáját követné – közölte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, miután a momentumos Tompos Márton arról értekezett, hogy ugyanez lesz várható Magyarországon is egy esetleges kormányváltás után. Megjegyzendő, hogy a hazai baloldal a klasszikus Soros-receptet alkalmazná, mivel már a 2022-es választások előtt is arról értekeztek, hogy újságírókat tiltanának el a munkájuktól, törvénytelenül írnák át az alaptörvényt, valamint börtönbe záratnának jobboldaliakat – ahogy az most Lengyelországban is történik.

 

„Figyeljetek Varsóra! Ami most Lengyelországban történik, ugyanaz lesz itthon is a kormányváltás után!” – rea­gált Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője a közösségi oldalán a lengyelországi történésekre. Ahogy arról lapunk is beszámolt, kedd este a varsói elnöki palotában tartóztatták le a nemrég leköszönt PiS-kormány volt belügyminiszterét és helyettesét. Korábban pedig a Tusk-kabinet puccsszerűen vette át az irányítást a lengyel közmédia felett. 

„Lelepleződött a magyar baloldal: nyíltan bevallották, hogy hatalomra kerülésük esetén a lengyel baloldal erőszakos mintáját követnék” – reagált Tompos Márton megjegyzésére Orbán Balázs a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben. A miniszterelnök politikai igazgatója leszögezte, hogy bilincsben vinnének el olyan embereket, akik jog szerint semmit nem követtek el, és szisztematikusan hallgattatnának el olyan véleményeket, amelyekkel nem értenek egyet. Mint jelezte, most már mindenki számára világos, hogy amikor a baloldaliak azt állítják, a demokráciáért és a korrupció ellen küzdenek, valójában csak a saját hatalmukért és a másként gondolkodó emberek ellen harcolnak.

Nem hagyhatjuk, hogy a Gyurcsány-világ visszajöjjön!

 – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Nemrég a Tűzfalcsoport írta meg, hogy Soros felforgató módszereit alkalmazza régiós mintára a Tusk-kabinet. Ugyanakkor az alkotmányos jogrend felszámolásának a terve nem új keletű, mivel ezzel kampányolt a ­2022-es választásokat megelőzően a hazai baloldal is. Még a 2022-es választások előtt több ismert baloldali jogász Demokráciát és jogállami alkotmányosságot! címmel közölt közös publiká­ciót. A koncepció szerint egy baloldali többségű Országgyűlésnek át kell vennie az Alkotmánybíróság jogkörét, majd egy országgyűlési határozattal és a szükséges választói legitimáció hiányában, egyszerű többséggel érvénytelennek kell nyilvánítania az alaptörvényt, illetve több kétharmados törvényt. 

Ugyancsak párhuzamot mutat a lengyelországi történésekkel, hogy Tompos Márton párttársa, Fekete-Győr András korábban ígéretet tett arra, hogy politikai alapon fogja eltiltani hivatásuktól azokat a médiában dolgozó szakembereket, akik számára nem tetsző véleményeket fogalmaznak meg munkájuk során. 

Emlékezetes volt az is, amikor 2018 decemberében baloldali politikusok egy csoportja mentelmi jogával visszaélve, jogellenesen és fizikai erőszakot alkalmazva hatolt be az MTVA székházába, ahol fenyegető viselkedéssel akadályozták a műsorkészítést.

Az örökké európaiságot és jogállamiságot emlegető Gyurcsány Ferenc pedig csúcsra járatta a fenyegetőzést, és bebizonyította, hogy valójában milyen a demokráciafelfogása. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor Vidnyánszky Attilának rontott neki, mert őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. „Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot” – írta a magát „legeurópaibb pártnak” nevező DK elnöke. Máskor pedig egyenesen úgy fogalmazott: 

Börtön lesz ebből, fiúk és lányok. Megérdemelten. Aztán majd meséltek egymásnak a polgári erkölcs felsőbbrendűségéről. Filmekben úgy láttam, hogy kanállal a csöveket kell ütögetni. Kezdjétek megtanulni a technikát. Szükségetek lesz rá.

Fülsiketítő az a csend, ami a botrányos lengyelországi események kapcsán Brüsszelből most árad – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Hír TV stúdiójában arra reagálva, hogy a baloldalon nagyon nagy a hallgatás, pont azok nem emelik fel most a szavukat, akik korábban a leghangosabban követelték a jogállamiságot.

Felháborító a brüsszeli kettős mérce, a Tusk-kormány Lengyelországban ugyanis lábbal tiporja a jogállamiságot, az Európai Bizottság pedig elfordítja a fejét – hangoztatta a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja pénteken, amelyről a Hír TV számolt be. A képviselőcsoport arról tájékoztatott, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjával közösen írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, és ebben felhívták a figyelmet a Tusk-kormánynak a jogállamiságot lábbal tipró lengyelországi intézkedéseire.

Ilyenkor Brüsszel nem foglalkozik jogállamisággal, amikor olyan emberek tiporják a jogot, akik nekik politikailag kedvesek és úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek, akkor nincs semmi jogosultságuk, minden másban egyébként van, és máskor mindenbe beleszólnak, ez egy ordító kettős mérce, egy elképesztő illusztrációja annak, hogy hova silányult az egész jogállami működés Brüsszelben

– jelentette ki Hidvéghi Balázs a Hír TV Napi aktuális című műsorában péntek este.

Csütörtökön százezrek tüntettek Varsóban Donald Tusk kormánya ellen. A megmozdulást a tavaly decemberig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezte a demokrácia és a médiaszabadság védelmében. 

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint egyértelmű, hogy egy politikai bosszú, politikai leszámolás zajlik jelenleg Lengyelországban,

ebben ott van a Soros-hálózat bosszúja is, hiszen az elmúlt években a lengyel választásokban, a kampányban ők ott voltak

– fogalmazott. Kiemelte, a jövő héten Strasbourgban Magyarország napirenden lesz jogállamisági témákban, de a Fidesz képviselőcsoportja azt tervezi, hogy a lengyel ügyre rá fogja irányítani a figyelmet. 
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy váltás jön az MVM-nél nyáron, erre készülhetnek az ügyfelek

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

metropol.hu

Házasság első látásra: Petra máig odáig van Andris nászajándékáért

magyarnemzet.hu

Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Itt az újabb sztárszakítás, esküvő előtt derült ki a megcsalás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott