POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.30.

Ezért csökkentette a főváros a Budapest-bérlet árát

A kormánnyal kötött megállapodás miatt.

Ötszáz forinttal lesz olcsóbb a Budapest-bérlet az annál jóval több szolgáltatást kínáló vármegyebérletnél.

A havi Budapest-bérlet az eddigi 9500 helyett 8950 forintba fog kerülni – jelentette be kedd reggel a főpolgármester, miután hétfőn megszületett a megállapodás Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János építési és közlekedési miniszter között az agglomerációs közösségiközlekedés-tarifaközösségről.

A Lázár János által ajánlott megállapodás szerint amelyet most a főváros elfogadott, március elsejétől egyetlen, közös bérlettel utazhatnak a MÁV–HÉV és a Volán, valamint a BKK összes járatán a Pest vármegyében és Budapesten élők.

A vármegyebérlet és a Budapest-bérlet megvásárlása helyett ugyanis a jövőben elég lesz megvenniük a vármegyebérletet, vagyis az utazási költségeik megfeleződnek.

A most bejelentett árcsökkenésnek – mutatott rá a Magyar Nemzet – vélhetően gazdasági okai vannak, ugyanis a vármegyebérlet jelenleg 9450 forintba kerül, és jóval több szolgáltatást kínál az annál ötszáz forinttal olcsóbb Budapest-bérletnél.

Jó minden utasnak, jó az agglomerációnak, jó Budapestnek és jó az országnak is a budapesti és az agglomerációs közösségiközlekedés-tarifaközösségről született megállapodás, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke és Lázár János építési és közlekedési miniszter kötött – közölte a MÖSZ agglomerációs tagozata kedden az MTI-vel.

Azt írták, üdvözlik a döntést, miszerint március elsejétől egyetlen, közös bérlettel utazhatnak a MÁV-HÉV és a Volán, valamint a BKK összes járatán a Pest megyében és Budapesten élők.

Hangsúlyozták: a megállapodás legfőbb nyertesei az utasok, köztük kiemelten az agglomerációban élők, akik számára a megállapodás egyszerűbb és olcsóbb utazást tesz lehetővé. A vármegyebérlet (9450 forint) és a Budapest-bérlet (9500 forint) megvásárlása helyett ugyanis a jövőben elég lesz megvenniük a vármegyebérletet, vagyis az utazási költségeik megfeleződnek.

A MÁV-HÉV és a Volán, valamint a BKK összes járatára érvényes egységes bérletrendszer bevezetésére évtizedek óta várnak az agglomerációs települések – mutatott rá a szövetség.

A tájékoztatás szerint a megállapodással olyan rendszer jön létre, amikor megéri közösségi közlekedésre váltani mindenkinek. Hozzátették: fontos, hogy az ehhez tartozó minőségi szolgáltatást Budapesten kívül is biztosítsák az utasoknak. Fontos, hogy mielőbb elinduljanak az agglomerációt érintő, elakadt közlekedésfejlesztési projektek.

Az utasokon kívül nyertesek az agglomerációs települések is, hiszen hosszú távon a túlzsúfolt és környezetterhelő közúti közlekedés alternatívájának erősítésével, kiemelten az elővárosi vasút, a kötöttpályás közlekedés fejlesztésével lehet növeli ellenállóképességünket, például a klímaváltozással szemben is” – ismertette a MÖSZ.

A közlemény szerint az agglomerációs települések elismerik a főpolgármester és a miniszter erőfeszítéseit megállapodás létrejöttében, külön kiemelve azt, hogy Budapest nehéz anyagi helyzete ellenére is vállalja, kigazdálkodja a megállapodással összefüggésben felmerülő többletköltségeket az utasok érdekében.

 

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

origo.hu

Orbán Viktor az ukrán elnökkel tárgyalt

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették az új árakat – szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

life.hu

Anna Nicole Smith lánya már 17 éves - Így néz ki most Dannielynn Birkhead

mandiner.hu

Újabb tanulmány bizonyítja: Németország őrületes hibát követett el

origo.hu

Alufóliasisakos Magyar Péter: a röhögéstől fetreng az internet

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Fővárosi számlagyárügy: itt van minden, amit a Lánchíd túlárazásáról tudni érdemes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból

POLITIK

V. Naszályi Márta saját kezűleg leragasztotta fideszes ellenfele plakátját

POLITIK

Hszi Csin-ping: Immár hetvenöt éve jó barátok vagyunk Magyarországgal

POLITIK

Macron szerint elkerülhetetlen az összecsapás Oroszországgal