POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.13.

Elképesztőek az ukrán emberveszteségek a harctéren

Már több, mint 500 ezer ember, havonta átlag 30 ezer...

A Eurasian Times arról ír, hogy az ukrán hadsereg veszteségei megdöbbentőek, jóval magasabbak, mint amennyit elismernek Kijevben – ezt Jurij Lucenko volt főügyész, az ukrán belügyminisztérium egykori vezetője nyilatkozta. Hozzátette:

„Ukrajna veszteségei meghaladhatják a félmillió főt. Ez több mint az aktív szolgálatot teljesítő katonák jelenlegi száma”

Ebben a számban a komoly sérülést szenvedők is benne vannak. Lucenko szerint Ukrajna havonta 30 ezer embert veszíthet el a fronton, ezért is kezdett a kijevi rezsim nagyobb létszámú mozgósításba. Hangsúlyozta: az ukránoknak jogukban áll tudni, hányan haltak meg eddig, és tiszta vizet kell önteni a pohárba a mozgósítással kapcsolatban, valamint felelősséget kell vállalnia Volodimir Zelenszkij elnöknek is.

Az orosz hadsereg jelentős előnyben van a harctéren, míg az ukrán fegyveres erők, amely kudarcot vallott a nyári ellentámadásban, „rossz irányba halad” – mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök a Daily Express című brit lapnak adott interjújában - írja az oroszhirek.hu.

„Sajnos ezt (az ukránok ellentámadását. – a szerk.) kudarcként kell összegeznünk, ami azt jelenti, hogy Oroszország, Putyin elnök, aki hatalmas erőforrással rendelkezik, ők rendelkeznek ezzel a stratégiai mélységgel és türelemmel a nemzetközi politikában.” – ismerte el - olvasható az oroszhirek.hu oldalán.

Morawiecki azt is hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők összeomlása a frontvonalon és általában az ukrajnai helyzet riasztó a NATO-országok számára.

„Ukrajna még mindig nagy aggodalmat okoz nekünk Lengyelországban és az egész NATO-nak. Különösen azért, mert a helyzet nem a megfelelő irányba alakul” – foglalta össze elkeseredetten a lengyel politikus.

Az utóbbi időben az orosz csapatok jelentős sikereket értek el Donyeck közelében. Különösen tavaly december 25-én, amikor Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter számolt be Vlagyimir Putyin elnöknek a DNR-ben található Marinka teljes felszabadításáról. Az államfő megjegyezte, hogy ez lehetővé teszi az ellenség harcoló egységeinek kiszorítását Donyeck térségéből.

Az orosz erők jelentős csapást mértek az ukrán hadiipari létesítményekre – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A támadásban nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek, köztük Kinzsal hiperszonikus rakéták, valamint drónok is részt vettek, olvasható az oroszhirek.hu-n megjelent cikkben.

A célpontok között voltak az ukrán harckocsik és tüzérség számára 155 mm-es, 152 mm-es és 125 mm-es lövedékeket gyártó létesítmények, valamint drónműhelyek és lőporgyárak is – közölte a minisztérium a Telegramon közzétett közleményében.

MINDEN CÉLPONTOT SIKERESEN ELTALÁLTAK, ÉS A CSAPÁS CÉLJÁT ELÉRTÉK – TETTÉK HOZZÁ.

A védelmi minisztérium nem közölte a célpontok pontos számát, azok helyét és a felhasznált lövedékek számát.

Az ukrán média azt állította, hogy az orosz erők mintegy 40 rakétát lőttek ki. Károkról számoltak be Dnyepropetrovszk (ukránul Dnyipro) városban és az északi Szumi régióban, ugyanakkor azt állították, hogy a lövedékek fele nem érte el célját.

Az ukrán légierő azt állította, hogy a 40 rakétából nyolcat lelőtt. A kijevi hadsereg azt is közölte, hogy mintegy 20 olyan lövedék volt, amelyet technikailag nem lőttek le, mégis állítólag nem érte el célját az aktív elektronikai hadviselés műveletei miatt. Az ukrán média arról számolt be, hogy az orosz csapások hét különböző régióban értek célpontokat. Ukrajna valamennyi tartományában légvédelmi riadót rendeltek el – tették hozzá a jelentések.

Moszkva többször is kijelentette, hogy erői csak katonai célpontokat vagy kapcsolódó infrastruktúrát támadnak.

A támadásra alig néhány nappal azután került sor, hogy az ukrán erők csapást mértek az oroszországi Belgorod városára, ahol három ember megsebesült.

A Belgorodi terület az ukrajnai Harkovi területtel határos, és hónapok óta szórványosan a kijevi tüzérség ágyúzása alatt áll. Ukrajna december 30. óta szinte folyamatosan nagy hatótávolságú rakétatámadásokat hajtott végre, amikor is a kazettás robbanófejjel ellátott rakéták csapást mértek egy karácsonyi vásárra Belgorod központjában – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A december 30-i csapások legalább 25 civil, köztük öt gyermek életét követelték, a helyi hatóságok szerint több mint 100-an megsebesültek. Moszkva elítélte az újévet ünneplő civilek elleni terrortámadást.

Oroszország a belgorodi mészárlásra válaszul többször is csapást mért ukrán hadiipari komplexumok telephelyeire, rakéta- és lőszerraktárakra, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevbe küldött felszerelések raktáraira.

Tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel és drónokkal mért csapást az ukrán hadiipari komplexum létesítményeire az orosz hadsereg – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a csapás a 155, 152 és 125 milliméteres lövedékeket, lőport és pilóta nélküli légi járműveket gyártó üzemek ellen irányult, és elérte célját. A moszkvai minisztérium legutóbb hétfőn tett bejelentést a Kinzsalnak az ukrán hadiipar elleni bevetéséről.

Az orosz napi hadijelentés értelmében egyébként az orosz hadsereg két frontszakaszon öt támadást vert vissza, az ukrán fél vesztesége az érintkezési vonal mentén 835 katona volt, akik közül a legtöbben a Donyeck környékén vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. Az összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett öt harckocsit – köztök négyet a donyecki frontszakaszon –, három páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró löveget és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, nyolc HIMARS rakétát és 21 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg által a háború eleje óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma meghaladja a 7700-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szombaton ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Amerika és az Európai Unió is mérsékelte a támogatások mértékét, ha Trump visszakerül a Fehér Házba, akkor a választások után akár heteken belül is változások lehetnek Ukrajnában – mondta a Magyar Hírlap VilágHáló című műsorában ifjabb Lomnici Zoltán.

Gazdasági válságban vagyunk, az emberek többsége nem támogatja Ukrajna további segítését, és ennek ellenére a rossz gazdasági helyzetben azt szorgalmazza a német vezetés, hogy pénzt, paripát küldjenek egy olyan országnak, aki a totális vereség felé halad – mondta a Magyar Hírlap Világháló című műsorában ifj. Lomnici Zoltán. A szakértő hozzátette, ez nem dekódolható normális ésszel. Megjegyezte, ha nyomásgyakorlásról van szó, akkor nagyon hatékonyan tudja ezt a Biden-kabinet abszolválni. Emlékeztetett, az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy minden támogatás megtérül, de nem úgy tűnik, hogy ez az EU-ban működne. „Az Európai Unió próbálja másolni a nagy testvért, de ez nem sikerül" - fűzte hozzá ifjabb Lomnici Zoltán.

Kiemelte, az oroszoknál, Kínában és Amerikában gazdasági növekedés várható, míg az Európai Unióban a recesszióba zuhanás jellemzi a gazdasági előrejelzéseket.

Kifejtette, Zelenszkij szeretné magának tudni a lefoglalt orosz vagyont, amivel kapcsolatban van egy jogi kérdés, hiszen ez magánemberek magánvagyona. Ha véget ér a háború, az egy nagy kérdés, hogy ezen vagyonok zár alá vételének megszüntetése hogyan fog megtörténni, ha megtörténik egyáltalán.

Elmondta, Zelenszkij eljuthat egy olyan szintre, hogy az érdemi ellenfelei ellene fognak fordulni, lesz alternatívája. Ha, mondjuk, Porosenko lesz az alternatíva, akkor enyhülésre lehet számítani – tette hozzá. Kiemelte, a hadsereg oldaláról, a kijevi főpolgármester oldaláról és a korábbi vezetők oldaláról is érdekességek merülhetnek fel az elkövetkező időszakban. Az elcsigázottság, a csalódottság, az új sorozási törvény körüli elégedetlenség olyan elkeseredést eredményezhet, hogy a nép fogja kikövetelni a választást. Ha már nyíltan támadja az ukrán elnököt Kijev polgármestere, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy nagyfokú elégedetlenség van Zelenszkij ellen. USA kritikái után megjelent a belső ellenzéke is az ukrán elnöknek.

A háború végéről elmondta, az amerikai választásokat érdemes megvárni ebben a kérdéskörben, addig komoly változás már nem fog történni. Az USA és az EU is mérsékelte a támogatások mértékét – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, ha Trump visszakerül a Fehér Házba, akkor a választások után akár heteken belül is változások lehetnek Ukrajnában.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Izrael elindította a támadást, véres összecsapások folynak, hatalmas a pusztítás

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

borsonline.hu

Íme a négy legmakacsabb csillagjegy mind közül – Köztük vagy?

mandiner.hu

Vérfagyasztó: Medvegyev megnevezte a három nyugati fővárost, amelyet Oroszország bombázni fog

life.hu

Kim Kardashian apró bikiniben pózolt - nekiestek a követői

mandiner.hu

Ezentúl bármikor, bárki mentőt hív ennek a szemétládának, kéretik nem kivonulni

origo.hu

Durván visszavágott Kecskés Enikő állításaira T. Danny

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 6-12.: a Bika újhold a konkrét lépéseknek kedvez

ripost.hu

Schobert Lara besokallt – reagált az őt ért támadásokra

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Történelmi jelentőségű, hogy hozzánk látogat a kínai elnök

POLITIK

Gyurcsány így foglalta el a budapesti Városházát

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap