POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.28.

Egyre több a kérdés a lelőtt ukrán repülőgép körül

Putyin is megszólalt...

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukrán katonai hírszerzés tudta, hogy ukrán hadifoglyok vannak azon a repülőgépen, amely az oroszországi Belgorod régióban zuhant le szerdán. Az orosz elnök biztos abban, hogy ukrán katonák lőtték le a gépet, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy ezt amerikai vagy európai gyártmányú légvédelmi rakétákkal tették. Kijev először vitatta, mostanra azonban már lehetségesnek tartja, hogy tényleg voltak hadifoglyok a gépen.

Ismeretlen helyszínen készült felvételeket tett közzé az az orosz vizsgálóbizottság, amely a szerdán lelőtt orosz katonai teherszállító repülőgép tragédiáját vizsgálja ki. A gyenge minőségű felvételeken az látszik, hogy havas kifutón teherautók közelítenek meg egy repülőgépet és emberek is megjelennek a teherszállító mellett.

Az orosz vizsgálóbizottság azt állítja, a felvételek akkor készültek, amikor az orosz hadifogságba esett ukrán katonák repülőgépre szálltak, mielőtt elindultak volna velük a fogolycsere tervezett helyszínére.

Szemtanúk készítettek felvételt arról, hogy az Ukrajna keleti határánál fekvő belgorodi régióban, Jablonovó településnél lezuhant a repülő és kigyulladt. Orosz források szerint a fedélzeten 65 ukrán hadifoglyot volt, a gép legénységének hat tagja illetve az orosz katonai rendészet három tisztje. Az incidenst senki sem élte túl.

Miközben a helyszínen javában tart a tragédia körülményeinek kivizsgálása, Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron úgy fogalmazott, az ukrán katonai hírszerzés tudta, hogy hadifoglyok vannak az Il-76-oson.

Az orosz elnök hozzátette, két rakétaindítást észleltek a kijevi rezsim ellenőrzése alatt álló területekről, azt azonban nem tudja, hogy szándékosan, tévedésből vagy meggondolatlanságból lőttek az ukrán katonák, de nyilvánvaló, hogy ők tették.

„Ez azt jelenti, hogy vagy rosszul, vagy nem eléggé tanították meg őket a légvédelmi eszközök használatára. Nagy valószínűséggel amerikai Patriot vagy európai gyártmányú légvédelmi rendszerből kibocsátott rakétáról van szó. Valószínűleg franciáról. Napokon belül kiderül. Mindenesetre itt bűncselekmény történt” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve az orosz légvédelem nem mérhetett csapást a saját repülőgépére, mert abban is volt úgynevezett saját-idegen felismerő rendszer, ami lehetetlenné teszi, hogy az orosz légvédelem rakétái találják el.

Az ukránok csütörtökön vitatták, hogy a gép hadifoglyokat szállított volna, később azonban Andrij Jusov, az ukrán katonai hírszerzés tisztségviselője a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy ezt a lehetőséget nem lehet kizárni.

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint nem valószínű, hogy az ukránok ne tudtak volna arról, hogy a gépen hadifoglyok utaznak.

„Azt, hogy valóban sejtették-e vagy tudták-e, hogy mi van azon a gépen, ha nem tudták, akkor az egyfajta blama, hogy nem tudták, hogy rajta vannak a fogolycserére érkezett emberek, ha pedig Oroszország nem jelezte, hogy fogolycserére kerül sor és ez az a repülőgép,  mert ilyenkor a genfi elbírálás alá esik, ez ilyenkor civil célpontnak minősül, ha nem jeleztek, akkor az oroszok hibáztak ebben az esetben” – mondta az M1-nek.

Az ukrán katonai hírszerzés megerősítette, hogy a légvédelmük hatékonyan el tud érni minden járművet az oroszországi Belgorod régió légterében, de azt továbbra sem ismerték el, hogy az ukrán hadsereg indította el az Il-76-ost eltaláló rakétákat. Kijev szerint a vizsgálatok lezárásáig nem zárható ki, hogy Oroszország lőtte le véletlenül az ukrán hadifoglyokat szállító repülőjét.

origo.hu

Valóra vált a férfiak álma: a világ legszexisebb sportolónője ott lesz a párizsi olimpián

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

metropol.hu

Áll a bál a Bajnokok Ligájában! Kinyírta a bíró a PSG-t?

hirtv.hu

Átfogó támadásba kezdett Oroszország

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

hirtv.hu

Paláver – Rost Andrea egyelőre megúszta: Magyar Péter arra utasította a világhírű énekest, hogy tempósabban énekeljen + videó

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból