Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.06.

Biden és Trump egymást vádolják a demokrácia eltörlésével

Lassan beindul az amerikai kampányév.

Joe Biden amerikai elnök élesen támadta elődjét, Donald Trumpot a 2021. január 6-i zavargások idején tanúsított magatartása miatt az események harmadik évfordulójának előestéjén pénteken.

A hivatalban lévő államfő első 2024-es kampánybeszédét a Pennsylvania állambeli Blue Bellben tartotta az amerikai függetlenségi háború egyik fontos helyszíne, Valley Forge közelében.

Beszédében Joe Biden azt hangoztatta, hogy Donald Trump kész lenne feláldozni a demokráciát saját hatalomra kerülése érdekében. Azzal vádolta elődjét, hogy nem ítélte el a politikai erőszakot a január 6-i események után.

Azokat a tüntetőket, akik három éve Washingtonban megrohanták a Capitolium épületét, Joe Biden lázadóknak nevezte, az eseményeket pedig erőszakos támadásnak. Úgy fogalmazott, hogy Donald Trump „megpróbálja újraírni a tényeket, ellopni a történelmet, ahogy a választásokat is próbálta ellopni”.

Beszédének egy pontján az elnök elődjének és legesélyesebb választási ellenfelének egyes kijelentéseit Adolf Hitler mondataihoz hasonlította, és azt hangoztatta, hogy a novemberi elnökválasztás tétje a demokrácia, amelynek ellentéte a diktatúra.

Donald Trump a vádakra azzal válaszolt, hogy Joe Biden jelenti az „igazi fenyegetést a demokráciára”. A korábbi elnök a Fox News Digitalnak adott interjúban reagált, és megismételte sokszor hangoztatott véleményét: „a demokraták elcsalták az előző választást, és most is erre készülnek, ami nem fog sikerülni, mert megmutatták, hogy mennyire rosszak és inkompetensek”.

Hivatali utódját Donald Trump az Egyesült Államok történelme legrosszabb elnökének nevezte,

aki „lerombolja országunkat, ahogy korábban senki más nem tette”. Az Egyesült Államok déli határán kialakult válsághelyzetről beszélve úgy fogalmazott, hogy „milliók inváziójáról van szó”, akik közül sokan börtönökből szabadultak.

Befogadta Donald Trump fellebbezését a választási indulásból való Colorado állambeli kizárásáról az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pénteken.

Az Egyesült Államokban alkotmánybírósági szerepet is betöltő, legfőbb jogi fórum közölte, hogy eleget tesz Donald Trump kérésének a gyorsított eljárásról is, és a két fél szóbeli érveinek meghallgatását február 8-ra tűzte ki.

Donald Trumpot Colorado állam legfelsőbb bírósága zárta ki már az előválasztási indulás lehetőségéből is decemberben hozott határozatában,

amelyben az ország alkotmányával érvel, és arra hivatkozik, hogy a korábbi elnök zendülésben és lázadásban érintett a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben.

Donald Trump jogászai a fellebbezést szerdán nyújtották be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a Coloradóban hozott döntés ellen. A legfelsőbb bíróság döntése arról határoz majd, hogy az Egyesült Államok alkotmányának 1868-ban elfogadott 14. kiegészítése a zendülésben érintettek közhivatalból kizárásáról alkalmazható-e Donald Trump esetében.

A Fehér Ház az amerikai elnök által a határok védelmére kért források megszavazására szólította fel a republikánusokat szerdán, miközben a Képviselőház republikánus elnöke a mexikói határnál tett látogatásán Joe Biden politikáját hibáztatta a kialakult migrációs válságért.

A Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az a nemzetbiztonsági csomag, amelyben Ukrajna és Izrael további támogatásának finanszírozása szerepel, tartalmaz összegeket a határok kezelésére is. Karinne Jean-Pierre kijelentette, hogy a déli határon szükség van további személyzetre, technikai eszközökre és több, menedékkérelemmel foglalkozó bíróra.

A szóvivő azzal vádolta a Képviselőházban többségben lévő republikánusokat, hogy ők állnak útjában a megoldásnak, és politikai színjátékot folytatnak.

A Képviselőház republikánus elnöke szerdán Texasban, a mexikói határ közelében ezzel szemben azt mondta, hogy a Joe Biden által képviselt bevándorláspolitika „szőnyeget terít” az illegálisan érkezők elé.

Mike Johnson a törvényhozás tagjaiból álló delegáció élén látogatott Texasba, hogy a korábban nem tapasztalt migrációs hullámról tájékozódjon. Arról beszélt, hogy a jelenlegi elnök három évvel ezelőtti hivatalba lépésének első napján visszavonta az elődje által hozott határvédelmi intézkedéseket, és azóta semmit nem tett a határ biztonsága érdekében, holott azon kellene dolgoznia, hogy elriassza az érkezőket a határ törvénytelen átlépésétől.

A republikánusok szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt egyre nagyobb számú illegális határátlépés a Biden-adminisztráció határvédelmi és bevándorláspolitikája miatt fordulhat elő.

A szövetségi határvédelem előzetes decemberi adatai szerint 2023 utolsó hónapjában 302 ezer embert tartóztattak fel az Egyesült Államok mexikói határszakaszán, ami minden idők legmagasabb havi adata. Október eleje óta csaknem 800 ezer érkezőt regisztráltak a határon, akiknek nagy része egy későbbi bírósági időpont birtokában beengedést nyert az Egyesült Államok területére.

A rekord számú érkező miatt korábban New York és Chicago, szerdán pedig Denver polgármestere is központi forrásokat kért a migránsok ellátására. New York és Chicago demokrata párti városvezetői már adminisztratív lépésekkel próbálják akadályozni, hogy Texas felől további bevándorlókat szállító buszok érkezzenek.

December végi adatok szerint New York városába 2022 áprilisa óta 160 ezer, az Egyesült Államokba illegális úton belépett migráns érkezett.

Buszokkal szállítja tovább Mexikó azt a több ezer migránst, akik még karácsonykor indultak el az amerikai határhoz. A bevándorlók abban reménykednek, hogy menedékjogot és munkát kapnak az Egyesült Államokban. Közben éles ellentét alakult ki a New York-i polgármester és a texasi kormányzó között, mivel Texasból buszokkal szállítják el a migránsokat a demokrata irányítású északi nagyvárosokba.

Mexikó déli határán több mint négyezren gyűltek össze egy regisztrációs ponton, és arra várnak, hogy a hatóságok nyilvántartásba vegyék őket. Utána buszokkal szállítják tovább őket az amerikai határhoz.

„Nagyon boldog vagyok. Idáig sokat szenvedtünk. Alig van élelmünk, és nagyon keveset alszunk. De hála istennek, végre elfogadják a kérelmeinket, és elindítanak minket buszokkal. A családjainknak nem kell többé gyalogolniuk” – mondta egy kolumbiai férfi.

December 24-én indult el az M1 által bemutatott migránskaraván Mexikó déli határáról. Csak ebben a csoportban mintegy ötezer bevándorló kelt útra, de más karavánok is az amerikai határ felé tartanak.

Sokan hónapok óta vártak a menekültkérelmük elbírálására, de hiába.

Szerintük nehéz helyzetük feljogosítja őket arra, hogy menedékjogot és munkát kapjanak az Egyesült Államokban.

„Az embereknek családsegítőket biztosítunk majd. Humanitárius engedélyt kapnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy évig dolgozhassanak és utazhassanak az egész országban” – mondta Luis Garcia, a karaván egyik szervezője.

Azonban

az Egyesült Államokban egyre nő a feszültség a Mexikóból érkező migránsáradat miatt.

A republikánus texasi kormányzó kampányt hirdetett, hogy több ezer migránst küldjenek buszokkal a demokraták által irányított északabbra fekvő városokba. Így kíván nyomást gyakorolni a Demokrata Pártra, hogy szigorítsanak migrációs politikájukon.

„Biden szándékos tétlensége miatt Texas magára maradt. Az alkotmányunk szerzői előre látták azt a helyzetet, azaz, hogy a szövetségi kormány nem lesz tekintettel azokra a területekre, amelyeknek kihívást jelent a határvédelem” – mondta Greg Abbott, Texas állam kormányzója.

A migránsáradattal New York küzd a leginkább,

a városba csak a múlt héten több mint háromezer migráns érkezett. Az városvezetés karácsony után olyan rendeletet adott ki, amely korlátozza, hogy mikor érkezhetnek migránsbuszok a metropoliszba. Továbbá előírja, hogy azok a buszvezetők, akik illegális bevándorlókat szállítanak, 32 órával korábban értesítsék erről a települést. A sofőrök azonban nem tartják be az új szabályokat.

„Egyeztettünk a környékbeli önkormányzatokkal. Minden településnek, ahonnan valamilyen út vezet New Yorkba, ugyanazt a protokollt kell követnie. Ez egy aljas módszer Texas részéről, hogy kihasználja az embereket, és országos szinten összezavarja az önkormányzatokat” – mondta Eric Adams, New York polgármestere.

Tavaly több mint 130 ezer illegális bevándorló érkezett New Yorkba.

A városvezetés a szövetségi kormánytól kért segítséget a válság kezeléséhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

life.hu

Visszatér Londonba Harry herceg: nyomós oka van a látogatásnak

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér