POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.09.

A Soros-hálózat csak felkészül Lengyelországban?

Mindez bárhol máshol is megtörténhet.

Amit ma a Soros-hálózat és a baloldal csinál Lengyelországban, az bárhol máshol megtörténhet, ahol nem nekik tetsző kormányok alakulnak – erről beszélt Boros Bánk Levente az M1-en. A Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint a lengyel baloldal azt próbálgatja, hogy meddig mehet el. Ehhez pedig médiatámogatást kapnak a Soros-hálózattól. Hetek óta tart a botrány Lengyelországban, mert az új baloldali kormány puccsszerűen, sokak szerint törvénytelenül távolította el a lengyel köztelevízió vezetését.

A lengyel közszolgálati média új vezetői nem árultak zsákbamacskát, a múltjuk az internet korában tanulmányozható, így tudva levő volt, hogy balliberális értékek elkötelezett hívei – erről beszélt Janik Szabolcs az M1-n a Magyar Nemzet feltáró cikke kapcsán.

A napilap hétfőn azt írta:

a lengyel köztelevízió új vezetéséről is elmondható, hogy több ponton kapcsolódik a Lengyelországban is befolyásos Soros-világhoz.

Tomasz Sygut, a köztévé igazgatótanácsi elnöke a közösségi médiában nem is nagyon titkolja elfogultságát – emelik ki a cikkben, hozzátéve: és régi társa, Marek Czyz karrierje több ponton is kapcsolódott a Lengyelországban is befolyásos Soros-világhoz.

A Mathias Corvinus Collegium kutatótanára a lengyel állami médiában elindult és sokak által antidemokratikusnak tartott tisztogatásról szólva kifejtette: egyelőre még nem tudni, hogy mit szólnak ehhez a választók.

„Az, hogy a lengyel választók, akik ezt a három csoportosulást támogatták, akik végül össze tudtak rakni egy társadalmi és egy parlamenti többséget az egy jó kérdés, hogy erre szavaztak-e pont? Kétség kívül ezt csomagban kapják most és majd valamilyen viszonyt majd ki kell a látottakhoz alakítaniuk” – fogalmazott Janik Szabolcs.

Karácsony előtt rendőrök szállták meg a lengyel köztelevízió épületét. Az új vezetők rengeteg újságírót azonnal kirúgtak. A példátlan tisztogatás azután kezdődött, hogy a frissen hivatalba lépett, Donald Tusk által vezetett kormány egy parlamenti határozattal megszüntette az állami média költségvetésben biztosított finanszírozását. Az intézkedés óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, a jogszabályok szerint ugyanis a lengyel köztelevízióról, a rádióról és az állami hírügynökségről parlamenti határozattal nem, csupán alkotmányozó többséggel lehet dönteni.

Az állami média új vezetése pedig már vízkeresztkor az erősen katolikus lengyeleknek teljesen új látnivalóval szolgált: LMBTQ-tartalommal. Január 6-án két azonos nemű párral folytattak beszélgetést a stúdióban, akik kifeszítették az általuk bevitt LMBTQ-zászlót is.

Amit ma a balliberálisok és a Soros-hálózat csinál Lengyelországban, az bárhol máshol megtörténhet, ahol nem nekik tetsző kormányok alakulnak

– jelentette ki Boros Bánk Levente az M1-en. A Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint a lengyel baloldal azt próbálgatja, hogy meddig mehet el. Ehhez pedig médiatámogatást kapnak a Soros-hálózattól.

„A Soros-hálózat valójában nem feltétlenül direkt politikai hatalmon próbálja érvényesíteni az akaratát. Akár a saját propagandáját genderkérdésekben, migrációs kérdésben vagy más kérdésben az emberekre rákényszeríteni, hanem a médiahálózatán keresztül próbálja meg az emberek politikai preferenciáját átalakítani” – mondta Boros Bánk Levente.

Az elemző úgy fogalmazott: Lengyelország egy felvonulási terep a balliberális erők számára. Miután bebizonyították, hogy le lehet váltani még egy népszerű jobboldali kormányt is, és most azon dolgoznak, hogy hogyan lehet politikai ellenfelüket a politikai és az intézményi színtérről leradírozni.

Erőszakkal vezették ki az embereket, ajtókat csapkodtak és képviselőket lökdöstek – erről a lengyel köztévé egyik korábbi műsorvezetője beszélt. Az újságíró azt nyilatkozta: Donald Tuskék lényegében beismerik: tudják, hogy nem tartják be a törvényt, de ez nem érdekli őket. A lengyel közszolgálati tévé épületében napok óta állóháború zajlik. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint furcsa, hogy Brüsszel mindeközben hallgat.

Nagy darab, kívülről érkező férfi zárta ki erőszakkal a saját irodájukból a lengyel tévé munkatársait az M1 Híradóban látható felvételen. Az elmúlt napokban több ehhez hasonló felvétel látott napvilágot, amelyeken erőszakkal elfogalták a lengyel köztelevíziót.

De egyenruhás rendőrök is megszállták a TV épületét, miután példátlan tisztogatást vette kezdetét. Rengeteg újságírót azonnal menesztettek, de leváltották az állami hírügynökség és a televízió vezető tisztségviselőit is.

Még a kommunisták is tisztességesebben viselkedtek, mint a most hatalomra került Donald Tusk féle lengyel vezetés – erről beszélt egy helyi lapnak a lengyel TV egyik elbocsátott műsorvezetője. Jan Pospieszalski 1994 óta dolgozott ott. Azt mondta, csaknem 30 éves pályafutása alatt látott már személycseréket és kormányváltásokat, de ilyen példátlan erőszakot és törvénysértést még sosem tapasztalt. Szerinte a kívülről érkező emberek erőszakkal vezették ki az embereket az irodájukból, ajtókat csapkodtak és képviselőket lökdöstek.

A tisztogatás azután kezdődött, hogy a frissen hivatalba lépő Donald Tusk által vezetett kormány egy parlamenti határozattal megszüntette az állami média költségvetésben biztosított finanszírozását.

Az intézkedés óriási felháborodást váltott ki Lengyelország-szerte. A jogszabályok szerint ugyanis a lengyel köztelevízióról, a rádióról és az állami hírügynökségről csupán alkotmányozó többséggel lehetne dönteni, ezt azonban Donald Tuskék láthatóan nem tartják be.

A lengyel közszolgálati médiát felügyelő Nemzeti Médiatanács tagja nyilatkozott az M1-nek. Azt mondta: a döntés törvényellenes és alkotmányellenes.

„A jog szerint mindhárom társaság olyan helyet foglal el a lengyel jogrendben, hogy ezek felügyelőtanácsaiban törvényesen csak a Nemzeti Médiatanács végezhet változtatásokat. Vagyis ezeket a döntéseket a kulturális és örökségvédelmi miniszter az alkotmány megsértésével, jogsértő módon hozta meg” – fogalmazott Piotr Babinetz, a lengyel Nemzeti Médiatanács tagja, aki a Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselője is egyben.

Az ügyben megszólalt Lengyelország korábbi miniszterelnöke is. Az internetre feltöltött videójában angolul üzent a nemzetközi sajtónak. Azt mondta: az új kormány megsértette a lengyel alkotmányt.

„Egy hét telt el, amióta Donald Tusk átvette a hatalmat és a kormánya máris lábbal tiporja a jogot, az állambiztonságot és a médiaszabadságot. Az új kulturális miniszter erővel és illegálisan váltotta le a közszolgálati média vezetőit. Lengyelek millióinál állt le a televízióadás, az emberek nem jutottak információhoz” – fogalmazott Mateusz Morawieczki.

Brüsszel mélyen hallgat – erről az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt az M1-en. A szakértő szerint az új lengyel kormány lábbal tiporja a sajtószabadságot és a jogállamiságot.

„Az EU kettősmércével mér! A baloldal bármit megtehet, sárba tiporhatja a jogállamiságot, a sajtószabadságot, nem számít. Míg egy szuverenista, jobboldali magyar kormánnyal szemben minden eszközt megragad, hogy ellehetetlenítse a működését” – mondta Pindroch Tamás.

Hátborzongató, ami Lengyelországban történik – ezt a Fidesz Ep-képviselője mondta a Magyar Nemzetnek.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: amit látunk, az nyílt erőszak, megfélemlítés és egy leplezetlen kísérlet arra, hogy a nyilvánosságot és a véleményszabadságot páros lábbal tiporják.

Hidvéghi Balázs szerint figyelemreméltó, hogy ezt egy olyan koalíció teszi meg, amely az elmúlt években folyamatosan a jogállamiságra hivatkozva támadta Magyarországot és a korábbi lengyel kormányt is.

Több szálon is kapcsolódik a Soros-hálózathoz a lengyel köztévé új vezetése – erről ír a Magyar Nemzet. A lap szerint a puccsszerűen pozícióba juttatott új vezetők régi balliberális szereplők. Tomasz Sygut, a köztelevízió igazgatótanácsi elnökének karrierje például egy kommunista állampárti propagandista kezei alatt indult, elfogultságát pedig nem is nagyon titkolja a közösségi médiában.

Miután Sorosék embere, Adam Bodnar lett az új lengyel igazságügyi miniszter, immár a lengyel köztelevízió új vezetéséről is elmondható, hogy több ponton is kapcsolódik a Lengyelországban is befolyásos Soros-világhoz – írja legfrissebb cikkében a Magyar Nemzet.

A lap felidézi: a baloldali új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, Bartlomiej Sienkiewicz december közepén felmentette a lengyel köztévé, a közszolgálati rádió és az állami hírügynökség vezetőit és felügyelőbizottságait.

A cikkben az áll, hogy

december 20-án a TVP újonnan létrehozott felügyelőbizottsága a köztévé élére Tomasz Sygutot nevezte ki.

Ő több más vezetővel, igazgatóval együtt 2016-ban távozott a lengyel közszolgálati televíziótól, nem sokkal a konzervatív jobboldal választási győzelmét követően, méghozzá egy látványos és összehangolt felmondási akcióval.

Sygut 2019-től a varsói és az agglomerációs buszjáratokat üzemeltető közlekedési vállalatnál dolgozott, amelynek tulajdonosa a Rafal Trzaskowski által irányított varsói önkormányzat – folytatja a szerző, kiemelve: a balliberális Trzaskowski régi Soros-szövetséges, többek között a Nyílt Társadalom Alapítványok által pénzelt szervezeteken keresztül. Mindemellett Soros embere segítette a balliberális, Tusk-párti Trzaskowski kampányát a 2018-as helyhatósági választásokon is.

A lap kiemeli:

Sygut kinevezésével szinte egy időben jelentették be azt is, hogy Marek Czyz is visszatér a köztelevízió képernyőjére. Czyz karrierje több helyen is összefonódik Sygut életútjával. Hozzá hasonlóan ugyanis szintén 2011-től 2016-ig dolgozott a lengyel köztévénél.

A Magyar Nemzet szerint Czyz a Soros György által évekkel korábban megvásárolt Radio Zet hírigazgatói posztját hagyta ott Sygut felkérésére, hogy újra csatlakozhasson a köztévéhez. Ugyanakkor a Remix News beszámolójából kiderül, hogy a régi balliberális propagandisták eddig nem okoztak csalódást, ugyanis szinte azonnal Tusk-párti propagandát kezdtek sugározni – olvasható a lapban.

Közben a lengyel köztelevízió vízkeresztkor már LMBTQ-tartalmat sugárzott

– erre Patryk Jaki jobboldali EP-képviselő hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán. A kötelező doktrína már a TVP-n van, népszerűsítik az LMBTQ-lobbit, és nevetségessé teszik a hagyományos családot – fogalmazott a képviselő, miután január 6-án a köztévében két azonos nemű párral folytattak beszélgetést, akik kifeszítették az általuk bevitt LMBTQ-zászlót is.

Ez gyors volt: a lengyel közmédiába máris betört az LMBTQ

– ezt már a Mandiner írta. A portál szerint a jelenlegi tendencia annak fényében nem jelent újdonságot, hogy Donald Tusk miniszterelnök  több olyan ígéretet is tett, amely szerint az eddig konzervatívnak számító Lengyelországot egy újfajta pályára állítaná.

A lap emlékeztet: Donald Tusk azt ígérte, hogy ha a pártját megválasztják, olyan intézkedéseket vezet be azonnal, amelyek kedveznek a szivárványos közösségnek, például a polgári élettársi kapcsolat elismerése az azonos nemű párok számára.

origo.hu

Így kezdődött Tompos Kátya súlyos betegsége

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

borsonline.hu

„Még mindig élek!” - Mentők rohantak a műsorvezetőért, szörnyű baleset érte

magyarnemzet.hu

Ezt gondolják Magyar Péter vérlázító kijelentéséről a budapestiek + videó

ripost.hu

Ez lehet a baj, ha sütés után összeesik a piskóta

vg.hu

Rendkívüli állapotok Németországban, helikopterrel mentik az embereket

ripost.hu

"Harry egy idióta és megérdemli, hogy mindenki rajta röhögjön" - keményen beleszállt a hercegbe a híresség

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

ripost.hu

Két perc alatt rúgták ki, megalázták BL-döntő előtt a világsztárt

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Ez a választás történelmi pillanat

POLITIK

Ez az amerikai vélemény Zelenszkij "békeformulájáról"

POLITIK

Palesztin-párti tüntetők szét akartak verni egy múzeumot

POLITIK

Giorgia Meloni: Nyerjük meg a Bajnokok Ligáját Európában!