POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.29.
Módosítva: 2024.01.29.

A dollármédia elhallgatja a hídpénzbotrányt

A Telex viszont elszólta magát...

A botrányt a baloldali sajtó, vagyis a dollármédia lényegében igyekszik elhallgatni, a 444.hu-n és a 24.hu-n például említést sem találni a részletekkel kapcsolatban. A Telex.hu viszont beszámolt az ügyről, de úgy, hogy azt Karácsonyék biztosan nem köszönik meg. Mondhatni elszólták magukat...

Az elmúlt hetekben a témát több ízben körüljáró Magyar Nemzet számos megkeresést küldött a fővárosi önkormányzatnak és a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek a hídpénzbotrány kapcsán. Egyebek mellett arra lettek volna kíváncsiak, miként értékelik a szereplők az ügy legújabb fejleményeit. Például azt, hogy a látványosan, közel ötmilliárd forinttal megdrágult hídfelújítást végző cégnél, az A-Híd Zrt.-nél házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói tavaly ősszel. 

Egy hete az Atv.hu arról számolt be, hogy Vig Mór, vagyis a számlagyáras ügyvéd cége, a Sunstrike Hungary Kft. 1,4 milliárd forintot kaphatott az A-Hídtól 2020 novembere és 2022 júliusa között.

 Ezekből a pénzekből a gyanú szerint kilencszázmillió forintot továbbutaltak a férfi különféle számláira, s azt készpénzben fel is vették. Érdeklődésükre azonban eddig semmilyen válasz nem érkezett.

Kerestük kérdésekkel a baloldal pártjait is az ügy egyik fontos mozzanata, a Jobbik főolgármester-jelöltje által kezdeményezett fővárosi vizsgálóbizottság kapcsán. Érdemi reakció azonban ekkor sem érkezett. Jó esetben terelés, de inkább csak sűrű hallgatás.
 

Szerintük sem létezik az ügy

De nemcsak a baloldal fővárosi és országos politikai szereplői hallgatnak a hídpénz-botrányról, a jelek szerint nem csipkedi magát a baloldali média sem. Az épp a napokban az amerikai nagykövetségtől tízmilliós támogatást elnyerő 444.hu például egy árva cikkben sem számolt be ezekről az ügyekről. 

Aki a portál keresőjébe beírja Vig Mór nevét vagy a cégéét, a Sunstrike-ot, az biztosan nem fog találkozni egy releváns találattal sem az elmúlt hónapokból. Mi legalábbis nem találkoztunk.

Az ügyet ehhez hasonlóan kezeli a 24.hu liberális hírportál is. Vig Mór és az A-Híd Zrt. kapcsolatáról nem találtunk ott sem releváns találatot a portál keresőjében. Ha meg is jelent bármilyen cikk a témában, azt alaposan elrejtették.
 

Ezt nem köszöni meg Karácsony

A szintén az amerikai nagykövetség pénzét elnyerő Telex.hu viszont januárban beszámolt a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél tartott házkutatásról, később pedig még egy cikkben megemlékeztek Vig Mórról január 27-én. Ebből érdemes is idézni: 

Azt hallottuk, hogy a Városháza minden [Lánchíd-felújítással kapcsolatos – szerk.] dokumentumot kitett a BKK honlapjára. Egyik forrásunk is úgy fogalmazott, nem is érti, hogy miért nem tűnik fel senkinek, hogy az A-Híd és a Sunstrike kapcsolata megelőzi az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseket, illetve magát a szerződéskötést is. Ez így van, de azért az is tény, hogy a végül sikeres pályázat benyújtásának határideje 2020. október 28. volt, és az ATV szerint 2020 novemberétől mentek az A-Híd utalásai Vig Mór cége felé

 – írta a portál.

Ezek szerint még a baloldali Telexnek is nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat. A főpolgármester a napokban a köztévé kamerája előtt Brüsszelben úgy fogalmazott

Ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést.


Egy felújítás története

Ezután már csak a történteket kell felidéznünk. Mint emlékezetes, a Lánchíd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. 

Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást kezdtek, a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka ugyanakkor megdrágult, az A-Híd ötmilliárd forinttal többért vállalta el a felújítást.

 Ráadásul megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is: a korábbi tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték.

A Lánchíd felújítására megkötött új szerződést 2021 januárjában jelentette a be a főváros, az A-Híd Zrt. viszont egészen 2022 júliusáig utalhatott pénzt Vig Mór cégének.

 

origo.hu

Szenzációs Fradi-gólok, elképesztő hangulat a BL-selejtezőn - galéria

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

metropol.hu

Most érkezett: kizuhant az erkélyről az ország kedvenc színésze, nem élte túl

hirtv.hu

Az oroszok kijelentették, folytatódik az olajszállítás Magyarországra és Szlovákiába

metropol.hu

Kiderült: 11 éves kislány maradt árván, szülei és testvérei is meghaltak a vasárnapi balesetben

mandiner.hu

Nagylelkű adományt kaptak az ukránok – mégsem örülnek neki

ripost.hu

Madonna fia a kukából eszik, de büszke rá

mindmegette.hu

Megvan a Balaton legjobb strandja, és azt is mutatjuk, hol csobbanhatsz ingyen

ripost.hu

Borzalmas körülmények Párizsban, ebbe a pici szobába dugták Szilágyi Áront az olimpián

ripost.hu

Pánik a bevásárlóközbont parkolójában, csecsemő rekedt a forró autóban

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Emésztik Orbán 10 pontos javaslatát Európa vezetői, az emberek jóléte a tét

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Trump és az izraeli miniszterelnök Floridában tárgyal

POLITIK

Az amerikai titkosszolgálati főnök beadta lemondását

POLITIK

Debrecenben nyomoznak Magyar Péter szexbotránya ügyében