POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.02.

300 letartóztatás Berlinben az újév alkalmából

Folyamatos a terrorveszély.

Idén sem telt békésen a szilveszter több német nagyvárosban. Berlinben 300 embert vettek őrizetbe a zavargások után, Lipcsében pedig vízágyúval oszlatták fel a tömeget. Aki fényjátékkal akart ünnepelni Berlin központjában, az csak 10 eurós belépődíjért tehette meg. Köln könyékén szilveszter előtt három férfit vettek őrizetbe a hatóságok, akikről azt gyanítják, hogy terrortámadást készítettek elő.

Tűzijátékkal köszöntötte az új évet több ezer német a Brandenburgi kapunál. Aki fényjátékkal akart ünnepelni szilveszterkor Berlin központjában, az csak 10 eurós belépődíjért tehette meg.

A város más részein azonban tilos volt pirotechnikai eszközöket használni, amit a hatóságok szigorúan ellenőriztek.

 

Berlin egyes részein – főként a bevándorlók lakta negyedekben, például Neuköllnben – külön ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol mindenkit átvizsgáltak.

„Át kell menni a rendőrségi kordonon, majd ellenőrzik a tűzijátékokat vagy a tiltott tárgyakat, bármi is legyen az. Nem tudom pontosan, hogy mit keresnek. De az elmúlt néhány év tapasztalatai után szerintem ez érthető” – mondta egy berlini férfi.

Ötezer rendőrt mozgósítottak Berlinben

Ilyen sok rendfenntartót évtizedek óta nem vezényeltek az utcákra a német fővárosban, feladatuk azonban nem csak a zavargások megfékezése volt, hanem a tűzoltók és a mentősök védelme is.

„Minden egyes, veszélyesnek ítélt területen közvetlen kapcsolatban állunk a mentőszolgálatokkal, és amikor mentőt hívnak egy olyan területre, amely esetleg gócponttá alakulhat, akkor azonnal közvetlen vonal jön létre. Vagy elkísérjük a mentőt, vagy akár rendőröket küldünk előre, hogy szükség esetén biztosítsuk a segítségnyújtást” – magyarázta Anja Dierschke, a berlini rendőrség szóvivője.

Egy internetre feltöltött videóban

a hatóságok arra kérték a német főváros lakóit, hogy ne akadályozzák a segítségnyújtást, ne lőjenek rájuk petárdákkal, tűzijátékokkal vagy riasztópisztollyal úgy, ahogy egy évvel korábban.

Azonban bekövetkezett az, amitől a berlini rendőrök a legjobban tartottak, megismétlődtek az egy évvel korábbi szilveszteri zavargások. Berlin belvárosában több száz, főként fiatalokból álló tömeg dobálta egymást pirotechnikai eszközökkel és a rendőrökre is rátámadtak. Abban negyedben, pedig ahol egy évvel korábban a legtöbb rendbontás történt, ezúttal fiatalok próbáltak Molotov-koktélokat gyártani. Egy idősotthon ablakán tűzijátékot dobtak be, ezért az épületet ki kellett üríteni. Berlinben mintegy 300 zavargót vettek őrizetbe a hatóságok, de Németország több nagyvárosában is a rendőröknek kellett megfékezniük a randalírozókat.

A Berliner Zeitung című lap hétfői beszámolója szerint idén valamivel kevesebb támadás érte a hatóságokat szilveszter éjszaka. A berlini tűzoltóság kiérkező munkatársait 30 inzultus érte, szemben a tavalyi 69-cel. Akkor 15 fővárosi tűzoltó sérült meg, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Vízágyút kellett bevetni Lipcsében a randalírozókkal szemben

„Lipcsében több ezres tömeg verődött össze és kezdett el gyújtogatni, itt vízágyúkkal oszlatták szét a tömeget. Az emberek még a vízágyút is megdobálták” – számolt be Noll Katalin, a közmédia németországi tudósítója. „Duisburg Marxloh nevű városrészében, ahol no-go zóna alakult ki, ugyancsak két embert kellett őrizetbe venni. Halálos áldozata is volt a felelőtlen szilveszteri petárdázásnak: Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Koblenzben egy 18 éves fiatal vesztette életét” – tette hozzá a tudósító.

Köln közelében három férfit őrizetbe vettek a hatóságok vasárnap, akik a gyanú szerint terrortámadást készítettek elő. A rendőrség úgy véli, ők is ugyanahhoz a hálózathoz tartoznak, mint az egy héttel korábban elfogott tadzsik férfi. A 30 éves gyanúsított azóta bevallotta, hogy egy autóval akartak merényletet elkövetni a kölni dómnál.

A hatóságok kezére került gyanúsítottakat Duisburg, Herne és Nörvenich városokban fogták el, ahol házkutatásokat is tartottak.

A tájékoztatás szerint az ügyben korábban őrizetbe vett 30 éves tadzsik férfi egy olyan hálózat tagja volt, amely más német tartományokra, illetve uniós tagországokra is kiterjedt.

 

A német rendőrség nem sokkal karácsony előtt értesült egy tervezett iszlamista merényletről a kölni dóm ellen, ami miatt a székesegyházat időlegesen le is zárták. Hermanns szerint a terrorcselekményt egy autóval tervezték végrehajtani.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kereszténydemokrata belügyminisztere sikerről beszélt és megköszönte a bűnüldöző hatóságoknak munkájukat.

„Az iszlamista szélsőségesek mindig is aktívak voltak, de most a szokásosnál is aktívabbak. A rendőrség igyekszik mindig pár lépéssel előttük járni” – tette hozzá Reul.

Vádat emeltek az Iszlám Állam öt feltételezett pénzügyi támogatója ellen Németországban több mint negyedmillió eurónyi (több mint 95 millió forint értékű) adomány összegyűjtése miatt – közölte csütörtökön a német szövetségi ügyészség.

A düsseldorfi ügyészség három nő és két férfi ellen emelt vádat külföldi terrorista csoportok támogatása és a külkereskedelmi szabályokról szóló német törvény megsértése miatt. Az öt vádlott közül négyen német állampolgárok.

A vád szerint az öt gyanúsított 2020 és 2022 között az Iszlám Állam Szíriában élő két tagjának a nevében gyűjtött adományokat, a pénzösszeget pedig közvetítők segítségével utalták át a kedvezményezettek számára.

Az adománygyűjtést a Telegram közösségi oldalon szervezték, a bevételt az ügyészek szerint az Iszlám Állam észak-szíriai táborokban fogva tartott tagjainak kiszabadítására szánták: szökésük előkészítésére vagy kicsempészésükre akarták felhasználni.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte kedden a düsseldorfi tartományi felsőbíróság az áprilisi duisburgi késes támadás iszlamista indíttatású elkövetőjét.

A 27 éves szíriai férfit gyilkosság és négyrendbeli gyilkossági kísérlet vádpontjában találták bűnösnek. A bíróság ítéletében különlegesen súlyosnak nevezte a bűncselekményt, ami gyakorlatilag kizárja, hogy az elítéltet 15 év letöltése után szabadlábra helyezzék.

A férfi a bírósági tárgyaláson nem mutatott megbánást vagy együttérzést, sőt jelezte, hogy további támadásokra is készült. Ügyészségi források szerint azt állította magáról, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet követője.

Az elítélt először április 9-én éjjel legkevesebb 28 késszúrással megölt egy 35 éves férfit az utcán. Kilenc nappal később egy edzőterem öltözőjében súlyosan megsebesített késével négy férfit, majd elmenekült a helyszínről. Pár nappal később egy térfigyelő kamera felvételei alapján kiadott nyilvános körözésre érkezett lakossági bejelentés segítségével fogták el.

Annyi embert akartam megölni, amennyit csak lehetséges. Még további támadásokat akartam végrehajtani egészen addig, amíg velem is végeznek, hogy mártírként halhassak meg” – jelentette ki a férfi.

Közönyös hozzáállása a bíróság előtt sokkolta az áldozatok hozzátartozóit. Ügyvédje közölte, a vádlott nem volt hajlandó konzultálni vele, és olyan vallomást tett, amely még a vádirat tartalmán is túltett.

Teherautóval akart Izrael-barát tüntetők közé hajtani – őrizetbe vettek egy támadásra készülő iszlamistát Németországban

A 29 éves Tarik Sz. elfogásában a szövetségi és a tartományi kormány terrorelhárító központja is részt vett. A német Bild értesülései szerint az elfogott radikális az Iszlám Állam (ISIS) híve, és azt tervezte, hogy teherautóval belehajt az Izrael mellett tüntető tömegbe Duisburgban.

Őrizetbe vettek korábbn egy 29 éves iszlamistát a nyugat-németországi Duisburgban, akit azzal gyanúsítanak, hogy támadásra készült – közölte a német rendőrség.

A német Bild értesülései szerint

a gyanúsított Tarik Sz. az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet tagja volt, 2017-ben öt év börtönre ítélték, ahol a lap szerint „a német Oszamaként” vált ismertté, Oszama bin Ladenre utalva.

Az állambiztonsági nyomozókra utalva a Bild azt írta, hogy a radikális iszlamista terve az volt, hogy teherautóval behajt az Izrael mellett tüntető tömegbe Duisburgban.

A közeli Essen városának rendőrsége „lehetséges támadásra utaló nyomokról” számolt be.

A rendőrség egy ideje megfigyelés alatt tartotta a 29 éves iszlamista férfit, aki azzal vonta magára a figyelmet, hogy

különböző internetes csevegő-alkalmazásokban azt írta, hogy „mártírként akar meghalni”.

A férfi elfogásában a szövetségi és a tartományi kormány terrorelhárító központja is részt vett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása