POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.10.
Módosítva: 2023.12.10.

Zelenszkij Orbán Viktor után utazott. Szánalmas próbálkozás

Kérdés, találkoznak-e?

Volodimir Zelenszkij is Argentínába utazott, hogy ott legyen Javier Milei beiktatásán.

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor miniszterelnököt: engedje felvenni Ukrajnát az Európai Unióba. Ezért Zelenszkij egy fél napot utazott.

Teljesen nyilvánvaló: a jobboldali argentin elnök beiktatására az Amerika markában levő és Brüsszelnek hízelgő Zelenszkijnek esze ágába sem lett volna magától elmenni. Azonban inkább elrepült a világ másik felére, hogy utolérje Orbán Viktort és még a néhány nap múlva kezdődő uniós csúcs előtt valahogy a magyar miniszterelnök közelébe férkőzzön és beszélni tudjon vele.

Nyilvánvalóan arra próbálja rávenni, hogy Magyarország támogassa Ukrajna uniós felvételét. Kizárólag azért jött Buenos Airesbe Orbán Viktor után, hogy kierőszakolja az ukrán felvételt, ezért próbál lobbizni.

A látogatás  "hivatalos" célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását az Oroszország elleni háborúhoz, írja a Reuters

Orbán Viktor Argentínába utazott  már pénteken, hogy ma részt vegyen Javier Milei új elnök beiktatásán. Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt. A miniszterelnök Jair Bolsonaro volt brazil elnökkel is találkozott.

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként szombaton az argentin fővárosban kétoldalú tárgyalást folytatott Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével. 

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepsége vasárnap lesz Buenos Airesben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

ORBÁN Viktor; MILEI, Javier
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor személyesen is gratulált Javier Mileinek a választási győzelemhez, és magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg az új államfőt.

Egyeztettek a magyar–argentin kétoldalú kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről, valamint a politikai együttműködésről a nemzetközi baloldali erők elleni hatékonyabb küzdelem érdekében

– fogalmazott a közleményben a sajtófőnök.

A kormányfő a Fidesz elnökeként a nap folyamán argentin fővárosban kétoldalú tárgyalást folytatott Santiago Abascallal, a jobboldali spanyol VOX párt elnökével is. A megbeszélésen az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszak közös teendőiről, a választások tétjéről: a nemzeti szuverenitás megvédéséről volt szó. A magyar és a spanyol pártvezető megerősítette elkötelezettségét a folyamatosan erősödő európai jobboldali pártok összefogásának elmélyítése mellett.

ABASCAL, Santiago; ORBÁN Viktor; MILEI, Javier
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Borítókép: Javier Milei megválasztott argentin elnök (j) és Orbán Viktor kormányfő tárgyalása Buenos Airesben 2023. december 9-én. A miniszterelnök december 10-én részt vesz az új elnök beiktatásán.

 

A nemzetközi jobboldal ikonikus arca

A volt brazil elnökkel  Bolsonaroval a jobboldali pártok nemzetközi együttműködéséről tárgyaltak a felek, ennek részeként a magyar kormányfő beszámolt az európai jobboldal politikai előretöréséről. Santiago Abascallal való találkozóján a közelgő európai parlamenti választást megelőző kampányidőszak közös teendőiről, a választások tétjéről – a nemzeti szuverenitás megvédéséről – volt szó.  A magyar és a spanyol pártvezető megerősítette elkötelezettségét a folyamatosan erősödő európai jobboldali pártok összefogásának elmélyítése mellett.

Ehhez a jobboldali klubhoz csatlakozik most Javier Milei, aki nem várt győzelmet aratott a november 19-i elnökválasztásokon. 

Az argentin közgazdászból politikussá, majd államfővé avanzsált Milei az egyik ikonikus arca lehet a nemzetközi jobboldalnak, nem hiába kapta meg az „argentin Trump” becenevet. 

A magát libertárius-anarchokapitalistának valló elnök radikális intézkedésekkel kampányolt: többek közt a központi bank megszüntetését, a gazdaság dollarizációját, a kormányzati kiadások drasztikus csökkentését, minisztériumok eltörlését és az állami vállalatok privatizációját ígérte. Kampányeseményeit imádta az argentin nép és az internet egyaránt: sokszor tűnt fel láncfűrésszel a kezében, mellyel a három számjegyű éves infláció legyőzését szimbolizálta, nyilatkozataiban pedig gyakran nyomdafestéket nem tűrő módon beszélt a baloldalról, amely válságba taszította az országot. Milei elnök egyébként az ukrajnai háborúval kapcsolatban is hasonló álláspontot képvisel, mint a magyar kormány, nemrégiben felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy tartsanak egy békekonferenciát Buenos Airesben. Hogy mit tud kezdeni a gazdaságilag romokban levő Argentínával Milei, az az elkövetkező hónapokban kiderül, az viszont biztos, hogy fontos alakja lehet az egyre erősödő jobboldalnak világszerte. 

A magyar és argentin kereskedelmi kapcsolatokban komoly potenciál rejlik – írta elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. A miniszterelnök már több kétoldalú tárgyalást is folytatott az argentin fővárosban, melyeken a nemzetközi jobboldal megerősítését hangsúlyozták a felek. Ennek a klubnak lehet nemsokára tagja Milei, kinek vezetésével Argentína amellett, hogy hazánk fontos kereskedelmi partnere, fontos politikai szövetségesévé is válhat.

 

Temérdek lehetőség Magyarországnak

„Javier Milei győzelme tükrözi Magyarország figyelmét a globális politikai változásokra, különösen Latin-Amerikában. Mivel Magyarország és európai szövetségesei egyre inkább a régióra összpontosítanak, Milei győzelme lehetőséget kínál a közös értékek és a lehetséges szövetségek kialakítására” – vélekedett a jobboldali politikus győzelméről korábban Jorge González-Gallarza. Az Alapjogokért Központ vendég kutatója lapunknak rámutatott: a politikai változásokkal küszködő világban az argentin választási eredmény 

Milei győzelmének tükrében olyan tanulságokat és lehetőségeket rejt magában, amelyeket Magyarországnak éberen kell figyelnie és stratégiailag ki kell használnia a szövetségekre és közös értékekre való törekvés során.

Argentína a jobboldali fordulat politikai jelentősége mellett természetesen kereskedelmi és – kevésbé köztudott módon – energetikai szempontból is fontos. „Argentína Venezuelát és Mexikót követően a legnagyobb latin-amerikai szénhidrogént kitermelő ország, a készletek pedig alig maradnak el a katari tartalékoktól, és mintegy kétszeresét adják a szaúd-arábiainak” – írja elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. A dél-amerikai állam a mezőgazdasági termékek kivitelében is jól teljesít, a nagyjából 44 milliós ország, közel tízszer annyi embert lenne képes ellátni, ráadásul ez a kapacitás 600 millió fő ellátására is növelhető. 

Mint azt az Oeconomus írja, Magyarország és Argentína 2013-ban írta alá a kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást, amely 2015. szeptember 13-án lépett hatályba. 2022 őszén Szijjártó Péter Buenos Airesbe látogatott, 

ahol közlése szerint 2021-ben mintegy 80 százalékos növekedést követően megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, annak értéke pedig meghaladta a kétszázmillió dollárt. 

„A magyar és argentin kereskedelmi kapcsolatokban komoly potenciál rejlik, ráadásul az export és a külkereskedelmi mérleg nagysága közel azonos, ami az argentin behozatal csekély voltáról tanúskodik” – áll az elemzésben. 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb részletek derültek ki Király Viktor megromlott házasságáról

origo.hu

Itt a vége: hamarosan megbuktathatják Zelenszkijt - már tudni, hogyan

mindmegette.hu

Durva baleset egy oviban: porcukor helyett tisztítószert kaptak reggelijükre a gyerekek

hirtv.hu

Meggyanúsíthatta a NAV Perjés Gábort

metropol.hu

Így változik márciustól a fővárosi közlekedés

mandiner.hu

„Mentálisan felkészültem Brüsszelre, de a helyzet annál is sokkolóbb” – mindeközben drogbandák uralják a belga fővárost

origo.hu

Kulcsár Edina tovább magyarázkodik a negyedik terhessége miatt

lakaskultura.hu

A berendezés szelidítette meg ezt az újépítésű pasaréti házat

ripost.hu

Most jött: lélegeztetőgépre került a 28 éves válogatott focista

bama.hu

Világszenzáció: pécsi kesztyűt húznak a Dűne 2-ben is

ripost.hu

Milliókat érő kincsek lapulnak rengeteg magyar család fiókjának a mélyén

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Az ukránok megfenyegették Magyországot, Szlovákiát

POLITIK

A NATO bevonul Ukrajnába? Macron vihart kavart

POLITIK

A baloldalnak be kell fizetnie az ÁSZ-bírságot

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarországnak különösen fontos, hogy ne legyen háború