POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.17.

Újabb terrortámadást terveztek Németországban

A rendőrség idejében lépett.

A Németországból kiutasított menedékkérő egy 40 ezer fős kisvárosban készült merényletre, de a német rendőrség meghiúsította a támadást.

A német hatóságok kitoloncolták az országból azt a 20 éves iraki férfit, aki terrortámadást tervezett egy forgalmas karácsonyi vásáron – számolt be a Die Welt. A férfit határozatlan időre kitiltották Németországból.

Az ideiglenes tartózkodási engedéllyel ott élő férfit november 21-én vették őrizetbe egy Braunschweig közelében fekvő kisvárosban, Helmstedtben. Az alsó-szászországi tartományi bűnügyi hivatal szerint

a rendőrség olyan jelekre bukkant, melyek egyértelművé tették, hogy a férfi súlyos merénylet elkövetését tervezi.

A rendőrség nagyfokú éberségének köszönhetően sikerült meghiúsítani a támadást. A sikeres kitoloncolás több hatóság magas szintű együttműködésének eredménye” – mondta Tamara Zieschang, Szászország-Anhalt CDU-s belügyminisztere.

A német kormány tavaly nyáron szigorította a bűnözővé váló elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályokat.

A napokban több embert is letartóztattak Németországban, Dániában és Hollandiában is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Hamász nevében európai zsidó célpontok elleni terrortámadásokra készültek. A három érintett európai ország hatóságai egyelőre nem árultak el részleteket a tervezett támadásokról.

„Rendkívül komoly ügyről van szó. Már évek óta látjuk, hogy élnek Dániában olyan emberek, akik nem akarnak jót nekünk. Akik a szabadságunk és a dán társadalom ellen vannak, minden ellen, ami ezzel jár”

mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök a meghiúsított támadással kapcsolatban.

Egy 20 éves iráni származású férfi azt tervezte, hogy embereket késel meg egy karácsonyi vásáron. Korábban egy 15 éves afgán és egy 16 éves orosz származású tinédzsert is elkaptak, akik hasonló merényletre készültek. Németországban a terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az ádventi programokat.

Mindössze egy éve tartózkodott Németországban az a 20 éves iraki fiatalember, akit terrorizmus gyanúja miatt vettek őrizetbe pénteken az alsó-szászországi nyomozók.

Az ügyészég szerint

a férfi az Iszlám Állam segítségével készült késes támadásra egy karácsonyi vásáron.

Egy nappal korábban egy 15 éves afgán származású fiút fogtak el a német rendőrök. Ő és több társa, – köztük egy 16 éves orosz származású fiú, akit szintén elfogtak – a kölni karácsonyi vásár ellen tervezett merényletet. Sajtóhírek szerint

egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték.

A német belügyminiszter fokozott terrorveszélyre hívta fel a figyelmet.

Eközben

az iszlamista szervezetek támadásokra szólítják fel európai szimpatizánsaikat.

Szakértők szerint a terroristák előszeretettel használják ki a háborús helyzetet és palesztin-párti mozgalomnak álcázzák magukat.

Ünnepi előadással nyílt meg pénteken Németország egyik leghíresebb karácsonyi vására Nürnbergben. Az biztonságról egyenruhás és civil rendőrök gondoskodnak.

,,Nem hagyom, hogy befolyásolja a hangulatomat. A nürnbergi vásár csodálatos, de bármikor támadás történhet. Szerencsére itt vannak a rendőrök” – mondta egy férfi.

Németországban a karácsonyi rendezvényeket fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik évek óta.

2016 decemberében 12 ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután

egy tunéziai terrorista kamionnal hajtott a tömegbe a berlini karácsonyi vásáron.

A bevándorlót a hatóságok terroristagyanús elemként tartották számon, mégsem tudták megelőzni a vérengzést. A merénylőnek ráadásul a terrortámadás után sikerült elhagynia Németországot.

Szintén 2016-ban

egy 18 éves iráni férfi lövöldözött München belvárosában.

10 ember halt meg a támadásban, köztük egy magyar állampolgár is. Az elkövető öngyilkos lett.

2017-ben pedig

egy 27 éves arab férfi egy machetével szurkálta meg a vásárlókat egy hamburgi szupermarketben.

A támadásban egy 50 éves férfi meghalt, többen életveszélyesen megsérültek. A terroristát végül járókelők fogták el.

Terrortámadás előkészítésének gyanújával három embert Dániában, egy embert pedig Hollandiában vettek őrizetbe a hatóságok – közölte a dán rendőrség csütörtökön.

„Rendkívül komoly ügyről van szó” – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök a Ritzau hírügynökségnek Brüsszelben, az európai miniszterek találkozóján.

„Már évek óta látjuk, hogy élnek Dániában olyan emberek, akik nem akarnak jót nekünk. Akik a szabadságunk és a dán társadalom ellen vannak, minden ellen, ami ezzel jár” – mondta Frederiksen. Azt azonban nem részletezte, hogy kik voltak a feltételezett támadók.

Flemming Drejer, a dán belbiztonsági hivatal (PET) operatív vezetője az ügyben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Dánia nem változtat az ország terrorkészültségén, mely a második legmagasabb, „súlyos” szinten van 2010 óta.

A vezető azt is közölte, hogy az ügynek „külföldi szálai” is voltak, és „bűnbandákhoz” is köze van. Drejer konkrétan megemlítette a betiltott Loyal to Familia nevű szervezetet.

Dániában és Svédországban nyáron több alkalommal elégették vagy más módon meggyalázták a muszlimok szent könyvének példányait.

A Korán-égetések felháborodást és erőszakba hajló tüntetéseket váltottak ki muszlim országokban.

A könyvégetéseket követően az al-Kaida terrorszervezethez köthető egyik honlapon augusztusban felhívást tettek közzé, mely szerint a Korán-gyalázások elkövetőit „a legsúlyosabb büntetésekkel” kell sújtani. Az iszlamisták emellett a két ország nagykövetségeinek felrobbantására szólítottak fel.

Több németországi településen is házkutatást tartott a rendőrség az elmúlt napokban. Olyan Hamász- és Iszlám Állam-szimpatizánsok után kutattak, akik közösségi portálokon terjesztettek erőszakos bejegyzéseket. Közben a német titkosszolgálatok vezetője arra figyelmeztet, hogy drasztikusan megnőtt a terrortámadások kockázata.

Mint Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója elmondta: „Fennáll a veszélye annak, hogy a terrorszervezetek, tehát a Hamász, az al-Kaida és az ISIS (Iszlám Állam – a szerk.) összekapcsolódnak, és utóbbiak fiatalkorúakat céloznak meg, illetve őket próbálják megnyerni a maguk számára. A titkosszolgálatok nemrég Németországban arra figyelmeztettek, hogy

a veszélyességi fokozat még soha nem volt olyan magas, mint most, és ezt megerősítette a szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser is.

Ezt egyébként az adatok is alátámasztják, a tavalyihoz képest szeptember végéig több mint duplájára nőtt azon nyomozati eljárásoknak a száma, amelyeket iszlamista terrorizmus gyanújával indítottak.

Olaszországban karácsony közeledtével emelték a biztonsági készültséget a sétálóutcákban, a templomoknál és a zsidó közösséghez tartozó épületeknél is.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi szerint nem zárható ki terrortámadás annak ellenére, hogy a hatóságok tucatnyi embert azonosítottak és utasítottak ki az országból év eleje óta, terrorizmus vádjával. Ők mindannyian a migrációs útvonalon érkeztek Olaszországba.

„A biztonsági készültség hangulata, amennyit láthatunk belőle az utcákon, azt idézi, ami 2015-ben volt a németországi, franciaországi és belgiumi terrormerényletek után, és ne feledjük, hogy akkor is a merényleteket elkövető terroristáknak a nagy része az olaszországi migrációs útvonalon keresztül jutott be Európába. Ugyanez a helyzet, katonákat, rendőröket, csendőröket, a pénzügyőrség embereit látni az olaszországi repülőtereken, természetesen a pályaudvarokon, a metróállomásokon, a kikötőkben és Róma hídjainak a bejáratainál és kijáratainál is fegyveres katonák állnak, teljes a biztonsági készültség” – mondta római bejelentkezésében az M1 Híradó tudósítója.

A Németországban tartózkodó vagy odautazó magyarok legyenek éberek, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára korábban.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnökének tájékoztatóján elhangzottakra: Thomas Haldenwang arról beszélt, hogy Németországban minden nap történhet egy iszlamista támadás, a veszély valós, és nagyobb, mint korábban volt.

Az államtitkár emlékeztetett a német titkosszolgálati vezető értékelésére, amely szerint jelenleg a párhuzamos válságok miatt összetett és feszült fenyegetettségi helyzettel állunk szemben, amelyet a Hamász által elkövetett barbár bűntettek csak súlyosbítanak.

A biztonságért felelős német hatóságok azon dolgoznak, hogy meghiúsítsák a nagyszabású rendezvények elleni esetleges támadásokat – mondta Menczer Tamás.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

life.hu

Katalin hercegné fotót posztolt Sarolta hercegnő kilencedik születésnapjára

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban