POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.03.

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a németek

Karácsonyi vásár volt a célpont.

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a rendőrök Németországban. Egy 20 éves iráni származású férfi azt tervezte, hogy embereket késel meg egy karácsonyi vásáron. Korábban egy 15 éves afgán és egy 16 éves orosz származású tinédzsert is elkaptak, akik hasonló merényletre készültek. Németországban a terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az ádventi programokat.

Mindössze egy éve tartózkodott Németországban az a 20 éves iraki fiatalember, akit terrorizmus gyanúja miatt vettek őrizetbe pénteken az alsó-szászországi nyomozók.

Az ügyészég szerint

a férfi az Iszlám Állam segítségével készült késes támadásra egy karácsonyi vásáron.

Egy nappal korábban egy 15 éves afgán származású fiút fogtak el a német rendőrök. Ő és több társa, – köztük egy 16 éves orosz származású fiú, akit szintén elfogtak – a kölni karácsonyi vásár ellen tervezett merényletet. Sajtóhírek szerint

egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték.

A német belügyminiszter fokozott terrorveszélyre hívta fel a figyelmet.

Eközben

az iszlamista szervezetek támadásokra szólítják fel európai szimpatizánsaikat.

Szakértők szerint a terroristák előszeretettel használják ki a háborús helyzetet és palesztin-párti mozgalomnak álcázzák magukat.

Ünnepi előadással nyílt meg pénteken Németország egyik leghíresebb karácsonyi vására Nürnbergben. Az biztonságról egyenruhás és civil rendőrök gondoskodnak.

,,Nem hagyom, hogy befolyásolja a hangulatomat. A nürnbergi vásár csodálatos, de bármikor támadás történhet. Szerencsére itt vannak a rendőrök” – mondta egy férfi.

Németországban a karácsonyi rendezvényeket fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik évek óta.

2016 decemberében 12 ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután

egy tunéziai terrorista kamionnal hajtott a tömegbe a berlini karácsonyi vásáron.

A bevándorlót a hatóságok terroristagyanús elemként tartották számon, mégsem tudták megelőzni a vérengzést. A merénylőnek ráadásul a terrortámadás után sikerült elhagynia Németországot.

Szintén 2016-ban

egy 18 éves iráni férfi lövöldözött München belvárosában.

10 ember halt meg a támadásban, köztük egy magyar állampolgár is. Az elkövető öngyilkos lett.

2017-ben pedig

egy 27 éves arab férfi egy machetével szurkálta meg a vásárlókat egy hamburgi szupermarketben.

A támadásban egy 50 éves férfi meghalt, többen életveszélyesen megsérültek. A terroristát végül járókelők fogták el.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrortámadások veszélye Németországban.

A düsseldorfi ügyészség szerint a 15 éves gyanúsítottat kedden fogták el az otthonában tartott házkutatás során. A leverkuseni bíróság szerdán elrendelte a fiú őrizetbe vételét terrortámadás kitervelésének és előkészítésének gyanújával.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) tartomány belügyminisztere elmondta, hogy a gyanúsított a Telegram egyik csoportjában osztotta meg a tervezett támadás részleteit.

A tinédzser különböző forgatókönyveket vázolt fel, köztük volt egy zsinagóga elleni támadás is. Végül a csoport megegyezett egy karácsonyi vásár megtámadásának konkrét tervében.

„Nagyon is konkrétnak tűnt a terv” – nyilatkozott Reul belügyminiszter újságíróknak.

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. Az őrizetbe vett fiú korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel – tette hozzá a tartományi belügyminiszter.

Szintén merénylet előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy 16 éves fiát a keleti Brandenburg tartományban. A helyi belügyminisztérium szerint orosz állampolgárságú, fiatalkorú gyanúsítottról van szó.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrortámadások veszélye Németországban.

A hírszerzés a korábbiaknál nagyobbnak nevezte a radikalizálódott, magányos elkövetők támadásainak veszélyét is.

Több németországi településen is házkutatást tartott a rendőrség az elmúlt napokban. Olyan Hamász- és Iszlám Állam-szimpatizánsok után kutattak, akik közösségi portálokon terjesztettek erőszakos bejegyzéseket. Közben a német titkosszolgálatok vezetője arra figyelmeztet, hogy drasztikusan megnőtt a terrortámadások kockázata.

Mint Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója elmondta: „Fennáll a veszélye annak, hogy a terrorszervezetek, tehát a Hamász, az al-Kaida és az ISIS (Iszlám Állam – a szerk.) összekapcsolódnak, és utóbbiak fiatalkorúakat céloznak meg, illetve őket próbálják megnyerni a maguk számára. A titkosszolgálatok nemrég Németországban arra figyelmeztettek, hogy

a veszélyességi fokozat még soha nem volt olyan magas, mint most, és ezt megerősítette a szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser is.

Ezt egyébként az adatok is alátámasztják, a tavalyihoz képest szeptember végéig több mint duplájára nőtt azon nyomozati eljárásoknak a száma, amelyeket iszlamista terrorizmus gyanújával indítottak.

A Németországban tartózkodó vagy odautazó magyarok legyenek éberek, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnökének tájékoztatóján elhangzottakra: Thomas Haldenwang arról beszélt, hogy Németországban minden nap történhet egy iszlamista támadás, a veszély valós, és nagyobb, mint korábban volt.

Az államtitkár emlékeztetett a német titkosszolgálati vezető értékelésére, amely szerint jelenleg a párhuzamos válságok miatt összetett és feszült fenyegetettségi helyzettel állunk szemben, amelyet a Hamász által elkövetett barbár bűntettek csak súlyosbítanak.

A biztonságért felelős német hatóságok azon dolgoznak, hogy meghiúsítsák a nagyszabású rendezvények elleni esetleges támadásokat – mondta Menczer Tamás.

Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter.

A Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RND) adott nyilatkozatában a miniszter azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

Fokozott figyelemmel követik a megváltozott fenyegetettségi szintet, és ezzel összhangban az utóbbi hetekben már számos intézkedést tettek az iszlamista körök ellen.

A szövetségi bűnügyi rendőrség egyedül a Telegram hálózatán mintegy 170 olyan csatornát és tartalomszolgáltatót záratott be, amelyek „visszataszító antiszemita és iszlamista propagandát terjesztettek” – mondta el Faeser.

Németország belső hírszerzési ügynöksége szerdán szintén arra figyelmeztetett, hogy jelentősen erősödött a zsidókat, az izraeliek állampolgárokat és intézményeket, valamint a Nyugatot célzó terrortámadások kockázata a gázai konfliktus miatt.

Breaking!

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Először a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt, majd a terrorelhárítási ügyészség vette magához az ügyet.

Az elkövető Armand R., 26 éves, Párizs egyik elegáns elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született francia állampolgár, pszichológiai problémákkal küzd,

radikális iszlamista nézetei miatt szerepel a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes személyekről vezetett nyilvántartásában.

Még 2016-ban négy évre elítélték egy merényletterv miatt, szabadulása óta a titkosszolgálatok megfigyelése alatt állt – mondta a helyszínen a belügyminiszter.

Az áldozat egy német állampolgárságú férfi, aki turistaként tartózkodott a francia fővárosban. A támadáskor a feleségével és barátjával volt, ők nem sebesültek meg a merényletben.

A két sérült egy hatvanas éveiben járó francia és egy külföldi turista, utóbbi állampolgársága nem ismert, nincsenek életveszélyben. A rendőrség szerint a letartóztatásakor a merénylő közölte: nem bírta elviselni, hogy muzulmánokat ölnek szerte a világon.

„Azt tudom, hogy azt mondta, hogy Allah akbar. Állítólag a taxisofőrnek mondta, aki közbe akart avatkozni, és állítólag a rendőröknek is mondta”

– fogalmazott a belügyminiszter, aki szerint az elkövető a rendőröknek arról is beszélt: „dühös amiatt, ami Gázában történik, Franciaország bűnrészes abban, amit Izrael tesz, és elege van abból, hogy muszlimok halnak meg”.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a merénylő a szüleivel él, és pszichiátriai kezelés alatt áll. „Nem engedünk a terrorizmusnak. Soha” – írta az X-en Élisabeth Borne francia miniszterelnök, aki támogatásáról biztosította a sérülteket és hozzátartozóikat, valamint köszönetét fejezte ki a rendfenntartó erőknek és a mentősöknek a bátorságukért és a professzionalizmusukért.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába