POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.23.

Terrorveszély: letartóztatások Franciaországban

Terrorellenes akció Kelet-Franciaországban.

Öt embert tartóztattak le pénteken egy terrorellenes akcióban Kelet-Franciaországban. A nyomozók információi szerint a letartóztatottak egy iszlamista mozgalomhoz tartoznak. A napokban Spanyolországban is radikális fiatalokon kattant a bilincs, Hollandiában pedig emelték a terrorfenyegetettségi szintet.

A francia rendőrség öt embert tartóztatott le Kelet-Franciaországban pénteken, a gyanúsítottakat három különböző helyen fogták el. A nyomozók már egy ideje figyelemmel kísérték valamennyi fiatal mozgását az országban, 

a gyanú szerint ugyanis egy radikális iszlamista szervezethez tartoznak

– számol be róla a Tagesschau német hírportál.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter pénteken arra figyelmeztette az ország prefektusait, hogy a karácsonyi időszak alatt legyenek rendkívül éberek, mivel a terrorizmus veszélye továbbra is nagyon magas.

A három riasztási fokozat közül a legmagasabb október 13. óta van érvényben Franciaországban.

Ezt az észak-franciaországi Arrasban egy tanár ellen elkövetett támadás után hirdették ki, amikor egy radikalizálódott volt diák brutálisan megkéselte Dominique Bernardot az iskola bejárata előtt. A riadókészültséget ugyanakkor az Izrael és a radikális iszlamista Hamász közötti háború miatt aktiválták – emlékeztet a BNN független hírhálózat.

Miközben Hollandiában új szintre emelték a terrorfenyegetettségi szintet, a napokban terrortámadásra készülő kiskorúakat vett őrizetbe a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában is. A hatóság kiberjárőrözéssel kezdte meg az ügy felderítését. Kiderült, hogy a gyerekek az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet kötelékében lévő, dzsihadista ideológiát követő személyekkel vannak összeköttetésben és az utóbbi időben erősen radikalizálódtak.

A közösségi hálózatokon keresztül az ISIS tevékenységéhez kapcsolódó publikációkat osztottak meg. Profiljukon ráadásul nyilvánosan, az iszlám vallás védelmében erőszakot szorgalmaztak, méltatták a terrorista csoportok tagjait és utaltak a lehetséges célpontokra is, amelyek ellen támadásokat hajthatnak végre a jövőben.

A terroristák továbbra is a karácsonyi piacokat veszik célba. Jövőre azonban valószínűleg a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi nyári olimpiai játékok is célpontok lesznek.

 

Németországban a türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Stephan Kramer figyelmeztetett a menekültként beutazott iszlamista terroristák jelenlétére.

Az iszlamisták mindig is bevándorlási útvonalakat és menekülthullámokat használtak arra, hogy potenciális harcosokat csempésszenek Európába. Ezért volt olyan fontos, hogy minél több utazót azonnal ellenőrizzünk és megállapítsuk a személyazonosságukat

– mondta Kramer a Handelsblatt német lapnak.

A már Németországban élő Hamász-szimpatizánsokkal együtt most jelentős kockázat áll fenn. Különösen veszélyesek az egyéni elkövetők, akik bármikor lecsaphatnak parancsok és struktúrák nélkül – folytatta Kramer. 

Az izraeli–palesztin háború motivációs kiváltó ok lett az iszlamisták számára. Ez nemcsak a zsidókat érinti, hanem mindenkit, akit Izrael támogatójának tartanak.

A karácsonyi vásárok mint terrorista célpont

Kramer szerint a terroristák továbbra is a karácsonyi piacokat veszik célba. Jövőre azonban valószínűleg a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság és a párizsi nyári olimpiai játékok is célpontok lesznek. 

A dzsihadisták nyilatkozatai a lehetséges célpontokról egyértelműek

– mondta Kramer.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt a közelgő ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban. Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet

– hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve. Johansson bejelentette, hogy az EU további harmincmillió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére.


Az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ügynökség közölte, növekszik a dzsihadista ihletésű terrorfenyegetés Hollandiában.

Mivel dzsihadista csoportok támadásokra készülhetnek Európában, a terrorfenyegetettség olyan mértékben nőtt, amely a fenyegetettségi szint jelentős, négyes fokozatúra emelését indokolta

– fogalmaztak. Az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában. Támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is – írták.

A Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek – hívta fel a figyelmet a holland terrorelhárító ügynökség.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről. Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy Hollandia ellen irányuló terrortámadás esélyét. 

A fenyegetettségi szint értékelése során figyelembe veszik a radikalizálódás, a szélsőségesség, valamint a Hollandiát és a holland érdekeket külföldön fenyegető nemzeti és nemzetközi terrorfenyegetés általános helyzetét.

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg. Az egyes a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése, a négyes szint pedig az, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ötödik, kritikus szint az, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet – tájékoztatott a holland terrorelhárító ügynökség.

Nők elleni csoportos támadásokra és merényletekre is felkészülnek Németországban szilveszterkor. A szövetségi belügyminiszter szerint idén a közel-keleti konfliktus is fokozza a terrorveszélyt. A német fővárosban ezért növelik a rendőri jelenlétet: a tavalyi 1300 helyett most 2800 rendőr lesz az utcákon.

„Úgynevezett készenléti ügyészek is lesznek majd, hogy az eljárásokat felgyorsítsák, hogy kihallgathassák azokat a gyanúsítottakat, akik rendbontást követnek el, de a tűzoltók azt javasolják az embereknek, hogy védőruhát, védőfelszerelést vigyenek magukkal a szilveszteri rendezvényekre” – tájékoztatott Noll Katalin tudósító.

Hatalmas vihart kavart Németországban, hogy a hétvégén ismeretlenek lefejezték egy betlehem figuráit egy Hessen tartománybeli településen. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, vallási indítékot sejtenek a háttérben.

A köztelevízió Berlinből bejelentkező tudósítója, Noll Katalin elmondta, hogy

a háromkirályok egyikének a bal kezét levágták, és a Jézust ábrázoló kis szobrocskát keresni kellett a romok között.

2500 eurót ajánlottak fel a nyomravezetőnek, a rendőrség vallási indítékra gyanakszik.

Karácsony közeledtével Németországban az is előfordult már, hogy viták kereszttüzébe került egy betlehem. Az ulmi székesegyházban

már 2020-ban nem engedték kiállítani a betlehemet és a háromkirályokat,

mert szerintük az ábrázolásuk rasszista. Sérelmezték, hogy a Menyhárt királyt ábrázoló szobrocska fekete színű, kicsi és kövérkés. Azóta nem engedték kiállítani azt a betlehemet a múzeumban, száműzték a figurákat.

A 2016-os brutális merényletre emlékezve

tizenháromszor kondultak meg az emléktemplom harangjai, és az áldozatok nevét felolvasták.

Ilyenkor megkérdezik itt, Németországban, hogy vajon azóta mindent megtesznek-e a karácsonyi vásárok biztonságáért, tanultak-e az esetből? – számolt be Noll Katalin, aki kiemelte, hogy

Németországban átfogó védelem nem létezik a karácsonyi vásárok biztosítására.

Berlin belvárosában, a breitscheidplatzi karácsonyi vásár az, amelyet a legnagyobb mértékben védenek, betonoszlopokkal, hatalmas műanyag korlátokkal, sőt, a vásár mellett elhaladó főutat leszűkítették, hogy a járművekkel meg se lehessen közelíteni az emléktemplomot, illetve a bódékat.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos  Brüsszelben.

Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt az ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban. Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet” – hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Johansson bejelentette, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére.

 

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint  a korábbi   párizsi terrortámadás is bizonyíték arra, hogy mennyire közvetlen és súlyos az iszlamista terrorfenyegetés az EU-ban. Mint mondta, ezt a helyzetet a gázai háború és a Hamász terrorja okozza. „Nagy a veszélye annak, hogy az iszlamista elkövetők még szélsőségesebbé válnak” – hívta fel a figyelmet.

Faeser hangsúlyozta, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az iszlamista fenyegetésekre, és a szomszédos országokkal együttműködve kell küzdeni az iszlamista propaganda ellen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Összesúgtak a rajongók: Mi történt a 62 éves Zoltán Erika arcával?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott