POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.06.

Tengervizet préselne a Hamász- alagutakba Izrael

Már több tucat lejáratot felrobbantottak.

Tengervízzel árasztaná el Izrael a Hamásznak a Gázai övezet alatt húzódó több száz kilométer hosszú alagútrendszerét. Eddig 800 alagútlejáratot találtak, ebből sokat felrobbantottak. Közben az izraeli hadsereg az elmúlt éjjel Gáza déli részét támadta, a civileket felszólították, hogy vonuljanak a Földközi-tenger, illetve az egyiptomi határ irányába, biztonságos helyre.

Dél-gázai célpontok ellen mért légicsapásokat az elmúlt éjjel az izraeli hadsereg. A térség legnagyobb városa, Hán Júnisz környékén

utcai harcok alakultak ki az izraeli szárazföldi erők és az iszlamista fegyveresek között.

A harcok után rengeteg sebesültet hoztak a Hán Júnisz-i Nasszer kórházba.

Civilek esnek áldozatul Izrael és a Hamász küzdelmének,

annak ellenére, hogy az ENSZ és az Egyesült Államok is az ártatlan palesztinok védelmére szólította fel a zsidó államot.

„Izrael arra hívta fel a figyelmet, hogy azokon a helyeken, ahol szárazföldi műveleteket hajtanak végre, a civileknek el kell hagyniuk az érintett térséget, hogy ne kerüljenek a hadsereg és a Hamász kereszttüzébe. Azt ígérték, lesznek olyan zónák, amelyeket nem fognak bombázni. Elvárjuk Izraeltől hogy ezeket a zónákat valóban tartsa tiszteletben” – fogalmazott Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Egy Hamász-alagút bejáratát robbantotta fel az izraeli hadsereg Gázában.

Ez az egyike annak az 500-nak amelyeket a Gázai övezetben a harcok kezdete óta megsemmisítettek. Összesen 800 lejáratot fedeztek fel eddig, de valószínűleg ennél is több lehet.

Izrael a feltárt alagutak egy részét felrobbantotta, és azt tervezi, hogy a teljes föld alatti rendszert megsemmisíti.

A The Wall Street Journal az izraeli hadseregre hivatkozva azt írta, hogy Izrael tengervízzel árasztaná el az alagúthálózatot, és öt hatalmas pumpát már be is állított az al-Shati menekülttábortól északra. Ezekkel a pumpákkal

óránként több ezer köbméternyi vizet tudnának az alagutakba vezetni.

Egyelőre nem világos, elkezdi-e Izrael az alagutak feltöltését, még mielőtt kiszabadulnának a még mindig a Hamász fogságában lévő túszok, akiket nagy valószínűséggel az alagutakban rejtegetnek.

Közben Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra, köztük az Egyesült Királyságra, Németországra, Franciaországra és Ausztráliára.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács

a nem alapvető fontosságú utak elhalasztását javasolta az antiszemitizmus erősödése miatt.

A hatóságok azt tanácsolják, ha valaki mégis elutazik, külföldön kerülje a zsidó és izraeli identitás külső jeleit.

Teljes erővel folytatódtak éjjel a Gázai övezetben a légicsapások. Az izraeli hadsereg bejelentette: az egész térségre kiterjeszti a hadműveleteket annak érdekében, hogy végleg felszámolja a Hamászt. A palesztin civilek azt mondják: hiába szólítják fel őket az izraeliek, hogy meneküljenek el a bombázások elől, szerintük Gáza egész területén nincs már számukra biztonságos hely.

Hétfőn hajnalban sűrű füst szállt Gáza felett, miután az izraeli hadsereg folytatta rendkívül intenzív légicsapásait az övezetben. Éjjel támadás érte a Gázai övezet több térségében a Hamász infrastruktúráját, így Gázaváros közelében, az övezet északi részén Dzsabáliában, a Gáza közepén található Nuszeriat menekülttáborban, valamint a déli részen fekvő Hán Júniszban és Deir al-Balahban.

Az izraeli hadsereg felvételeket tett közzé arról, ahogy csapást mért az október 7-i Izrael elleni terrortámadás egyik irányítója, Haitham Khuwajari Hamász-parancsnok rejtekhelyére. A támadásban megölték a terroristát, aki az izraeli szárazföldi erők ellen is harcolt az elmúlt hetekben.

Közben Dél-Gázában az elmúlt napok légitámadásai után megkezdődtek a szárazföldi hadműveletek. Az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap bejelentette, hogy immár Gáza egész területén harcolnak a Hamász ellen.

Az izraeli védelmi erők kiterjesztik a szárazföldi műveleteket a Hamász központjai ellen, szerte a Gázai övezetben. Erőink szemtől szembe kerülnek a terroristákkal és végeznek velük” – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

A hadsereg folyamatosan számolja fel a terrorszervezet alagútjait Gázában, amik iskolák, óvodák, mecsetek és játszóterek alatt húzódnak. A harcok kezdete óta 800 alagútbejáratot fedeztek fel, ezek közül 500-at megsemmisítettek.

Közben palesztin források szerint a vasárnapi dél-gázai rakétatámadásoknak és légicsapásoknak sok civil áldozata van. A Hán Júnisz-i Nasszer kórházba a város területéről és Rafahból is szállítottak sebesülteket.

Izraeli források szerint a hadsereg Dél-Gázában több lakónegyedben is kiköltözésre szólította fel a civileket, hogy a légicsapásokban minimalizálják az ártatlan áldozatok számát. A gondot az jelenti, hogy a térség északi részéből százezrek menekültek délre az izraeli hadművelet előtt, így a helyiek azt mondják, már nincs hova menekülniük.

Azt mondták nekünk északon, hogy menjünk délre, mert ott biztonságos. De nincs már biztonságos hely a Gázai övezetben. Legyen az Rafah, Hán Júnisz vagy Gázaváros, egyszerűen nincs biztonságos hely” – mondta egy palesztin férfi.

Az izraeli hadsereg néhány napja bejelentette: időben ad tájékoztatást arról, melyik térségben hajt végre légicsapásokat, hogy onnan a civilek időben el tudjanak menekülni.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet zászlóalj-parancsnokainak mintegy felével végeztek az izraeli csapatok a Gázai övezetben – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

Az izraeli hadsereg szerint a terrorszervezet összesen 24 – egyenként mintegy ezer fős – katonai alakulattal rendelkezik.

„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” – jelentette ki az izraeli kormányfő.

Joav Galant izraeli védelmi miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem marad egyetlen Hamász-zászlóalj sem, amely veszélyt jelenthetne Izrael számára. Mint mondta,

a Hamász apránként elveszíti ellenőrzését a Gázai övezet felett.

Kiemelte: a terrorszervezet időközben már megértette, hogy senki sem fogja megmenteni őket, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah.

Az izraeli hadsereg közlése szerint csapatai jelenleg a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz városának „szívében” vannak, de az északi térségben is heves összecsapások folynak. Tekintettel „a megölt terroristák és az összecsapások számára, valamint a légi és szárazföldi tűzerő bevetésére”

a keddi volt eddig a legintenzívebb nap az október végén indult szárazföldi hadművelet kezdete óta.

Herci Halevi vezérkari főnök közölte, hogy az izraeli csapatok jelenleg Hán-Júnisz bekerítésére törekszenek.

Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a radikális iszlamista Hamász ellen, válaszul a palesztin szélsőségesek október 7-i összehangolt támadására, amely több mint 1200 ember életét követelte Izrael déli részén. Gázai egészségügyi források legfrissebb közlése szerint a harcok kirobbanása óta a halálos áldozatok száma 16 248-ra nőtt, a sebesülteké pedig 42 ezerre. Több ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint óráról órára romlik a helyzet a Gázai övezetben, miután az izraeli bombázások intenzívebbé váltak a terület déli részén is, Hán-Júnisz és Rafah városok környékén.

A helyzet óráról órára romlik. Intenzív bombázások folynak az egész övezetben, most már a déli területeken is – mondta Richard Peeperkorn, a WHO Gázai övezeti képviselője újságíróknak videókapcsolaton keresztül.

Peeperkorn szerint a Gázába érkező humanitárius segély „túl kevés”, és a WHO-t mélyen aggasztja a sűrűn lakott övezet egészségügyi rendszerének ellehetetlenülése.

Szeretném világossá tenni, hogy egy rohamosan súlyosbodó humanitárius katasztrófával állunk szemben” – mondta Pepperkorn.

Véleménye szerint a WHO eleget tett annak az izraeli utasításnak, miszerint a hán-júniszi raktárakból el kell szállítania a készleteit, ugyanis a terület „nagy valószínűséggel aktív harci területté válik a következő napokban”.

Mindent megteszünk azért, hogy el tudjuk szállítani az egészségügyi felszereléseinket” – mondta a WHO gázai képviselője.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn felszólította Izraelt, hogy vonja vissza ezt a parancsot. Izrael azonban tagadja, hogy a raktárak kiürítését követelte volna.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Jákob Zoltán átlépett egy határt! Nincs visszaút

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság

POLITIK

Karácsony Gergely „szürke eminenciása”