POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.16.

Karácsonnyal Budapest a csőd szélére csúszott

Van még lejjebb?

A Karácsony-ciklusban Budapest visszasüllyedt oda, ahol a Demszky-időszak végén tartott - mondta Bagdy Gábor, korábbi főpolgármester-helyettes szombaton az M1 aktuális csatorna Híradójának nyilatkozva.

     A 2010-2019 közti időszakban pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint Budapest ismét a végelgyengülés állapotában van, pedig 2019-ben több mint 200 milliárd forintos többlettel adták át a fővárost.

    Emlékeztetett: 2010-ben Demszky Gábortól a kormánypártok úgy vették át Budapest vezetését, hogy annak 180 milliárd forint adóssága, illetve 60 milliárd forint működési hiánya volt, és ebből csak két ciklus alatt lehetett kilábalni.

    Karácsony Gergellyel azonban Budapest ismét a csőd szélére csúszott - vélekedett Bagdy Gábor, aki a legnagyobb hibának azt látja, hogy a főpolgármester amikor megszerezte a posztot, nem a fővárossal kezdett el foglalkozni, hanem törekvései arra irányultak, hogy a 2022-es választásokon kormányfőként tudjon visszatérni, még magasabb pozícióban, és majd akkor elrendezi a főváros helyzetét.

    A volt főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: helyzet hasonló a Demszky Gábor utáni időszakhoz. Hosszú évek kemény, összeszedett és a kormánnyal együttműködést kiépítő munkájára lenne szükség, hogy Budapest visszatérjen a fejlődési pályára - jelentette ki Bagdy Gábor.

Karácsonyék kiürítették a főváros kasszáját – erről beszélnek az elemzők, miután a héten a baloldali városvezetés elfogadta Budapest jövő évi büdzséjét. Karácsony helyettese, Kiss Ambrus csütörtökön egy tévéinterjúban elismerte, hogy üres a főváros kasszája. Egy háttértanulmány ráadásul arról is ír, hiába rossz a fővárosi utak állapota, jövőre sem kezdenek érdemi felújításokba.

Teljesen kiürült Budapest kasszája, sőt, a főváros mára hitelből működik. Erről beszélt az ATV-ben Karácsony Gergely főpolgármester-helyettese. A város jövő évi költségvetéséről kérdezték Kiss Ambrust, aki elismerte: Budapestnek már a kisebb fejlesztések végrehajtására sincs elég pénze.

Még egy zebra felfestésére sincs pénze a fővárosnak – erről Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke beszélt még korábban egy videóban. „Jó lenne a Kazinczy utcánál zebrát létesíteni, valóban, de nem tudjuk csak úgy ezt megvalósítani, mert nincsen rá forrásunk” – mondta.

A kijelentés azért is keltett felháborodást, mert egy közérdekű adatigénylésből korábban az derült ki, hogy a főváros évente több száz millió forintot fizet Karácsony Gergely tanácsadóinak.

A Világgazdaság korábban arról írt, hogy a főpolgármesternek több a tanácsadója, mint a kormányfőnek. A főváros ugyanis összesen 42 tanácsadót alkalmaz, akiknek több mint 400 millió forintot fizetnek csak idén.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán szavazott Budapest jövő évi költségvetéséről. Ezt 17 igennel, a Fidesz–KDNP képviselői nélkül fogadta el a közgyűlés. A javaslathoz hatásvizsgálat is készült, amiben azt írják: Budapesten 3 millió 300 ezer négyzetméternyi útpályát kellene azonnali felújítani. De – ahogy fogalmaznak – a rendelkezésre álló források mellett az úthálózat állapotában számottevő javulás elérése nem lehetséges. Vagyis érdemben jövőre sem fogja felújítani a budapesti utakat a főváros.

A szerdán elfogadott költségvetés bizonyíték arra, hogy Budapest csődbe ment. Erről Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere beszélt egy videóban. Emlékeztetett: Karácsony Gergelyék 2019-ben több mint 200 milliárd forintnyi megtakarítással vették át a fővárost, négy év alatt azonban sikerült mindent felélniük.

Gyurcsányék, amikor kormányon voltak, az országot tették tönkre és sodorták a csőd szélére, most pedig a fővárost teszik tönkre és viszik csődbe. És ehhez Gyurcsány bábja Karácsony” – mondta Kovács Péter.

Elemzők arra emlékeztetnek: Karácsony Gergelynek annak ellenére sikerült csődbe vinnie Budapestet, hogy idén az iparűzési adóból rekordbevétel folyt be a kasszába. Jövőre pedig szintén soha nem látott mértékű, több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóval gazdálkodhat a főváros.

Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere 2019-ben több mint kétszázmilliárd forintos tartalékkal adta át a vezetést Karácsony Gergelynek. A Mandiner úgy fogalmazott: Karácsonyék elherdálták a jelentős anyagi tartalékot, Budapest a csőd szélén.

Csaknem 15 perc után berekesztette a Fővárosi Közgyűlés ülését a főpolgármester. Karácsony Gergely ezt az I. kerületi párbeszédes polgármester, V. Naszály Márta melletti kiállással magyarázta.

„Karácsony Gergely főpolgármester a munka helyett a pártpolitikát választotta”

reagált közösségi oldalán a fővárosi fideszes polgármesterek csoportja a főpolgármester szokatlan döntésére. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere azt mondta: ez fölháborító és botrányos.

„Faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést, és a Fővárosi Közgyűlésben jelen lévő, a kerületek lakosságát képviselő polgármestereket, mert neki fontosabb volt az I. kerületi párttársának az ügyében a látványos demonstráció, mint az, hogy a Fővárosi Közgyűlésben folytassa a munkát, és az év utolsó közgyűlésén elvégezzük azt, amit eredetileg kitaláltunk” – jelentette ki.

A főváros tervezett költségvetése az alkalmatlanság költségvetése – jelentette ki a fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője a Facebookra szerdán feltöltött videónyilatkozatában.

Ugyanis, miközben soha nem látott mértékű, több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóbevétellel számolhat jövőre a város, mégis „adósságban van” és mégsincs egyetlen fejlesztés sem a költségvetésben – közölte Wintermantel Zsolt.

Ez az összeg a duplája annak, amivel Tarlós István (korábbi főpolgármester) az utolsó teljes évében gazdálkodhatott, és ami reálértékben is sokkal magasabb összeg – tette hozzá.

A politikus úgy vélekedett: Karácsony Gergelyék (főpolgármester) felélték a tartalékokat, elköltötték a rekord méretű adóbevételeket, ennek ellenére a város nem fejlődik, hanem vegetál.

A továbbiakban felidézte: a főpolgármester sokszor kérdezi, hogy mi az amit a Fidesz ajánl a városnak.

„Pontosan azt tudja ajánlani, ami Tarlós István főpolgármestersége és a Fidesz-KDNP 9 éve alatt volt. Biztonságos működést és folyamatos fejlődés. Ezt kívánjuk Budapestnek, vagyis le kell váltani az alkalmatlan vezetést a főváros éléről”

– fogalmazott videónyilatkozatában Wintermantel Zsolt.

Pedig munka lett volna bőven. A közgyűlés szerda reggeli napirendjén szerepelt Budapest 2024-es költségvetésének elfogadása.

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője egy internetes videóban azt mondta: felélték azokat a tartalékokat, amelyet még Tarlós Istvántól örököltek, az adóbevételeket pedig elherdálták.

„Soha nem látott méretű adóbevétele lesz jövőre a fővárosnak. Több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóval gazdálkodhat. Ez duplája annak, amivel Tarlós István az utolsó teljes évében gazdálkodhatott. Reálértéken is sokkal magasabb, mégis adósságban van a város, és még sincs egyetlen jelentős fejlesztés sem a költségvetésben. Karácsony Gergelyék felélték a tartalékokat” – fogalmazott Wintermantel Zsolt.

Hozzátette: „Biztonságos működést és folyamatos fejlődést. Ezt kívánjuk Budapestnek, vagyis le kell váltani az alkalmatlan vezetést a főváros éléről.

A Fidelitas aktivistái egy molinót feszítenek ki a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán 2023. december 13-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Karácsonyék elherdálták a jelentős anyagi tartalékot, Budapest a csőd szélén

– így összegzett a Mandiner. A lap emlékeztet rá, hogy a fővárosban komoly pénzügyi gondok vannak, Budapest vezetése négy évvel ezelőtt még 214,2 milliárd forint megtakarítást örökölt, de Karácsonyék hamar elherdálták, majd a csőd szélére vitték a fővárost.

A Mandiner rámutat: Magyarország leggazdagabb önkormányzata most Gyurcsány Ferenc útmutatásának megfelelően, saját alkalmatlansága miatt támadja a kormányt.

Budapest jövő évi költségvetését végül többórás késéssel elfogadta a közgyűlés balliberális többsége. A büdzsében nagyjából 5 milliárdos hiánnyal számolnak, a költségvetés főösszegét pedig csaknem 449 milliárd forintban határozták meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság