POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.22.

Elképesztő részletek a prágai ámokfutó gyilkosról

Gondosan kitervelte a gyilkosságsorozatot.

A Csehországot és Európát megrázó tömegmészárlásról egyre több információ jelenik meg a cseh sajtóban. Az elkövető állítólag előre megfontoltan készült a lövöldözésre, erről tanúskodik az is, hogy a 24 éves ámokfutó a közösségi oldalán is megosztott erről egy bejegyzést-írja a Magyar Nemzet.

A Deník arról ír, hogy a férfi december 9-én létrehozott egy Telegram-csatornát, ahol állítólag cirill betűkkel egy bejegyzésben azt állította, hogy gyűlöli a világot. A lap szerint azt is megemlítette az elkövető, hogy lövöldözni fog az iskolában, továbbá írt arról is, hogy öngyilkosságot tervez.

20231222-CSS_9358
Fotó: Csudai Sándor

Mint írják, a bejegyzés szerint az oroszországi Alina Afanaskina hasonlóan szörnyű tette inspirálta, aki két embert lelőtt és másokat megsebesített egy orosz középiskolában. Az utolsó üzenetet december 19-én írta a lövöldöző. Ebben arról írt, hogy elviselhetetlenül cseng a füle. Csütörtök este azonban olyan hírek is felröppentek, hogy a Telegram-fiókja átverés lehet. 

Az Aktuálne című újság arról ír: a rendőrség előre tudta, hogy mire készül a gyilkos, és arról is volt tudomásuk, hogy a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karára tart. 

Mint írják, körülbelül egy órával a támadás előtt kiürítették a Celetná utcai épületet. A férfi ekkor lövöldözni kezdett egy másik iskolaépületben a Jan Palach téren.

 

A Bölcsészettudományi Karnak sok épülete van. Az iskolai órarendje szerint ennek a személynek a celetnái épületben kellett volna lennie. Amikor a lövöldözés történt, a rendőrség perceken belül, a mentőegység pedig tizenkét percen belül a helyszínen volt

– mondta Vít Rakusan belügyminiszter a lapnak, hozzátéve, hogy fegyver- és lőszerarzenálra bukkantak az épületben, emiatt pedig sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna. 

Mint írják, a rendőrök 12 óra 45 perckor holtan találták a gyanúsított édesapját a házukban.

A Blesk felidézte, hogy hat nappal korábban egy ismeretlen tettes agyonlőtt egy felnőttet és egy gyereket Prága Klánovické nevű részén. Az áldozat egy harminckét éves férfi és két hónapos kislánya volt. 

Mivel a férfi megölte az apját is, a hatóságok összefüggésbe hozták az elkövetőt a korábbi gyilkosságok elkövetésével.

 

20231222-CSS_9433
Fotó: Csudai Sándor

Borzasztó dolgokat meséltek a szemtanúk

Bezárkóztunk az osztályterembe. Lövéseket hallottunk, de inkább csak távolról – dobolásnak tűnt. Aztán jöttek a rendőrök, és azt mondták, hogy kimehetünk. A folyosókon és az épület előtt mindenütt vér van

 – írta le a Lidovky című újságnak az eseményeket egy akadémikus.

Az egyik diák is hasonlóan vallott az esetről: 

Azt mondták nekünk, hogy nem hagyhatjuk el a könyvtárat, és hogy be vagyunk zárva. Egy idő után hátraküldtek minket, ahol nincsenek ablakok. Többször lövések és hangos csattanások voltak, mintha ajtót rúgtak volna be. 

A közösségi médiában megjelent, meg nem erősített hitelességű fotók szerint az elkövető a tetőről, egy távcsöves puskával nyithatott tüzet. Indítékai egyelőre ismeretlenek. Az X-en megjelentek olyan híresztelések is, amelyek szerint előre eltervezte és bejelentette, hogy iskolai lövöldözésre készül. 

Egyes sajtóinformációk szerint az elkövetőt David Kozaknak hívták, a lövöldözés előtt pedig több, az ámokfutásra utaló bejegyzést is közzétett a közösségi médiában.

 

Cseh rendőrségi információk alapján egy erőszakos halált halt férfit találtak ma délután Hostounban. Ezzel összefüggésben egy 1999-es születésű, keresett férfi után nyomozást hirdettek, akit ezzel az erőszakos bűncselekménnyel gyanúsítanak.

A rendőrség szerint a prágai lövöldözés elkövetője egy 24 éves férfi volt, aki egy Prágához közeli faluból származott. 

Gyűlölöm a világot és annyi kínt akarok hátrahagyni, amennyit csak lehet

– állt az elkövető egyik írásában. Sajtóértesülések szerint az elkövető a mészárlást megelőzően saját apjával is végezhetett, ő lehetett az, akit Hostounban találtak holtan. 

A prágai fegyveres holttestét az egyetemen találták meg – mondja a cseh rendőrség vezetője. Egyes cseh sajtóforrások alapján lelőtte magát. A rendőrség szerint a fiatal férfi több fegyvert és állítólag robbanószert is birtokolt. 

Történelem szakos hallgató volt, már reggel lelőtte az apját, a rendőrség kereste. Sajnos túl későn találták meg − mondta egy hallgató az egyetemről.

Sajtótájékoztatót tartott a rendőrség a csütörtöki prágai tömeges lövöldözéssel kapcsolatban. Martin Vondrásek rendőrfőnök elmondta, hogy reális esély van arra, hogy a mai lövöldözés összefügg két korábbi gyilkossággal.

Olyan nyomra akadtunk, amely szerint az egyetemi lövöldöző lehet a felelős két korábban, a Klánovicei erdőben megtalált áldozat meggyilkolásáért

 − emelte ki Vondrásek.

– Nincs ismert kapcsolat az áldozatok és a helyszínek között. Meg vagyok győződve róla, hogy teljesen véletlenszerűen kiválasztott áldozatok voltak, akikkel egy büntetlen előéletű személy végzett – mondta a rendőrfőnök.

Ahogy a Ripost is beszámolt róla, halálos lövöldözés történt Prágában csütörtökön. A Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán kezdett lövöldözni egy fiatal férfi legkevesebb 15 embert megölve és 24 embert megsebesítve. A támadó – az első hírek szerint – magával is végzett.

Ez Csehország történelmének eddigi legnagyobb mészárlása, amely iskola területén történt. Az iskolai környezetben történő támadások ugyanakkor nem ritkák Csehországban, sőt.

Legutóbb szerdán történt támadás a Trebíci Műszaki Szakközépiskolában, ahol egy tizenhat éves diák késelte meg az iskola egyik dolgozóját. Súlyos sérülés nem történt, a rendőrök elkapták a fiatal férfit. A támadás indítéka egyelőre ismeretlen.

Tavaly márciusban egy prágai szakiskola egyik diákja megölte egyik tanárát egy machetével. Idén a bíróság gyilkosság miatt 14 év börtönbüntetésre ítélte. A fiatal férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt állította, hogy a tanár bántalmazta őt, ezért támadott.

Kilenc évvel ezelőtt, 2014-ben egy huszonhat éves nő késelt meg egy diákot és megsebesített három másik embert a Zďár nad Sázavou-i üzleti akadémia épületében. Az ügyész 2015 áprilisában a nő mentális állapota miatt leállította az eljárást. Egy fogdába helyezték, a szakértők szerint skizofréniában szenved. 

Két évvel korábban egy nő megkéselt egy tanárt egy Havírov-Sumbarki iskola kantinjában, majd túszul ejtett egy hétéves iskolás lányt. A rendőrök a lányt kiszabadították és a támadót elfogták és emberölési kísérlettel és túszejtéssel vádolták, a vádemelést 2012 decemberében visszavonták, miután kiderült, hogy az elkövető elmebeteg.

Fegyverrel védik életüket

A cseh parlament alsóháza 2021-ben elsöprő többséggel fogadta el az alkotmánymódosítást, amely szerint támadás esetén mindenkinek joga van az önvédelemhez, akár fegyverrel is

Hivatalos 2021-es becslések szerint Csehországban megközelítőleg háromszázezer fegyvertulajdonos van, akiknek összesen mintegy nyolcszázezer lőfegyverük van. 

A csehek már a XV. század elején lőfegyverviselési jogokat szereztek, az engedékeny fegyverhasználati jogokat csupán Csehszlovákia náci megszállása és a kommunista rendszer idején csorbította a hatalom. Mindemellett a sportlövészet a harmadik legkedveltebb sportág az országban, míg a térségben Csehország büszkélkedhet az egyik legjelentősebb fegyveriparral.

Az alkotmánymódosítás az Európai Unió lőfegyver-szigorítási irányelve ellenében született meg, de a jogalkotók szerint a törvénnyel csupán az emberi életet védik.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

magyarnemzet.hu

Az ország felére figyelmeztetést adtak ki, jégeső és özönvíz is jöhet csütörtökön

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak