POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.14.

Biden fia nem jelent meg a kihallgatáson

De azért mentegette magát...

Nem jelent meg a kötelező képviselőházi idézésre szerdán Hunter Biden, de az amerikai Kongresszus épülete előtt tett nyilatkozatban védte apját, Joe Biden elnököt. Azt is közölte, hogy nyilvános meghallgatáson hajlandó válaszolni a kérdésekre.

Joe Biden fiát, a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága tervezte zárt ajtók mögött meghallgatni a család üzleti ügyeinek és a hivatalban lévő elnök esetleges bűnügyi érintettségének vizsgálata keretében.

Hunter Biden, a bizottsági ülésnek helyet adó kongresszusi irodaépület közelében újságíróknak azt mondta:

apja „nem volt pénzügyileg érintett” az ő üzleti ügyeiben, és ezt nem is támasztja alá semmilyen bizonyíték.

Azt hangoztatta, hogy az ennek ellenkezőjét állító politikusok manipuláltak állítólagos bizonyítékokat, és hamisan értelmeztek személyes információkat.

Nyilatkozatában a vizsgálat miatt élesen bírálta a republikánusokat, azzal vádolva őket, hogy megsértették a személyiségi jogait, támadták a családját, és nevetségessé tették őt függőséggel való küzdelme miatt, ami köztudomásúlag a kábítószer-függőséget jelenti.

A bizottság helyi idő szerint szerdán délelőttre kötelező érvényű idézés alapján várta ülésére Hunter Bident, aki ezt elmulasztva jogi felelősségre vonásnak nézhet elébe. Legalábbis ezt helyezték kilátásba a vizsgálatot vezető republikánusok, köztük James Comer, a bizottság elnöke, valamint Jim Jordan, az alsóház jogi bizottságának vezetője.

A Biden-család ügyeit vizsgáló republikánusok vezette képviselőházi eljárás során az elmúlt 10 hónapban több tanút meghallgattak, banki átutalási bizonylatokat kértek be, és különböző telefonbeszélgetések leiratát, valamint üzenetváltásokat tekintettek át, amelyek jó része nyilvánosan elérhetővé vált.

Ezekben egyebek között az volt olvasható, hogy

a Biden-család különböző tagjaihoz – részben Joe Biden alelnöksége idején – több millió dollár érkezett főleg Ukrajnából és Kínából.

A dokumentumok alapján a republikánusok azt a következtetést vonják le, hogy Joe Biden részéről hatalommal való visszaélés történt, miközben a Fehér Ház és a hivatalban lévő elnök is azt állítja, hogy semmiféle közvetlen bizonyíték nem utal erre.

Joe Biden fia, Hunter Biden ellen múlt héten Kaliforniában adóügyi bűncselekmények miatt szövetségi vádat emeltek, amely szerint egyebek között éveken át elmulasztotta az adófizetést, összesen több mint egymillió dollárt nem fizetett meg.

Másodszor is vádat emelt az Egyesült Államok szövetségi ügyészsége Joe Biden amerikai elnök fia ellen, adócsalás miatt. A vádirat szerint Hunter Biden 2016 és 2019 között legalább 1,4 millió dollárral károsította meg az amerikai államot. Ha elítélik, az elnök fia akár 17 év börtönbüntetést is kaphat.

Adóbevallás és befizetés elmulasztása, illetve annak kijátszása – többek között ezek a bűncselekmények szerepelnek a Hunter Biden elleni újabb vádemelésben.

Az ügyészek az 56 oldalas vádiratban azt állítják, hogy az amerikai elnök fia többek között drogokra, prostituáltakra, barátnőkre, luxusszállodákra, egzotikus autókra, ruhákra és egyéb személyes jellegű tárgyakra költötte a pénzt, vagyis – ahogy fogalmaznak – mindenre, csak adóra nem.

A vád szerint Hunter Biden 2016 és 2020 október közepe között több mint hétmillió dollár összbevételhez jutott, de szándékosan nem fizette be időben az 1,4 millió dollárnyi adót.

A nyomozás megállapította, hogy Hunter Biden 2018-ban több mint 1,8 millió dollárt költött, ebből 383 000 dollárt, azaz átszámítva csaknem 136 millió forintot fizetett nőknek. Az elnök fia ugyanebben az évben közölte volt feleségével, hogy pénzhiány miatt nem tudja fizetni a tartásdíjat.

Idén júniusban vádalku keretében Hunter Biden a bíróság előtt bűnösnek mondta magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában. A vádalku részeként elkerülte volna a börtönt, a fegyverbirtoklási ügyében pedig nem is állt volna bíróság elé. A bíró júliusban váratlanul elutasította a vádalkut, ezt követően emeltek vádat ellene Delaware államban, a tiltott fegyverbirtoklás miatt.

Ez volt az Egyesült Államok történetében az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő elnök gyereke ellen büntetőeljárást indítanak. A vádirat szerint Hunter Biden 2018-ban egy lőfegyver vásárlásakor hamis nyilatkozatot tett a kábítószer-függőségével kapcsolatban. Azt állította, hogy nem fogyaszt drogokat, de a vád szerint a fegyvervásárlás idején kokainfüggő volt. Az Egyesült Államok törvényei szerint az ilyen dokumentumokban hazudni vagy kábítószer-használóként lőfegyvert birtokolni, bűncselekmény. Ha elítélik, az elnök fia akár 25 év börtönt is kaphat.

A legfontosabb bizonyítékokat Hunter Biden egy korábban elhagyott számítógépén találták meg. Ez alapján ellenőrzik azokat a kétes eredetű és névtelen adományokat, amelyeket a Biden család kapott Kínából és Ukrajnából. Megvizsgálják a legújabban festőművésznek állt Hunter Biden százezer dollárért eladott festményeit is. Sokak szerint az eladások mögött pénzmosás áll.

Az újságírók idén nyáron azt kérdezték Joe Bidentől, hogy beszélt-e a fiával. „Nagyon büszke vagyok a fiamra” – válaszolta akkor Joe Biden, kissé kényszeredett mosollyal.

Az amerikai képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága vizsgálja azt is, hogy Joe Biden a befolyását felhasználva juttatta-e előnyös üzleti kapcsolatokhoz a fiát. A gyanú szerint ugyanis a regnáló elnök még az Obama-adminisztráció alelnökeként felelős azért, hogy Hunter Biden bekerült az ukrán Burisma nevű gázipari óriáscég igazgatótanácsába, évi egymillió dolláros javadalmazásért, holott a fiának nem volt cégvezetési tapasztalata az energiaszektorban.

A republikánus többségű amerikai képviselőház megszavazta a demokrata Joe Biden elnök elmozdítására irányuló eljárás (impeachment) megindítását. A képviselőház három bizottsága vesztegetést és korrupciót feltételez, ami egészen Barack Obama elnökségének idejére nyúlhat vissza, amikor is Biden alelnök volt.

A republikánus többségű amerikai képviselőház (alsóház) megszavazta a demokrata Joe Biden elnök elmozdítására irányuló eljárás (impeachment) megindítását. A kongresszus alsóháza 221-212 arányban hagyta jóvá a vizsgálatot - számolt be a BBC.

Kevin McCarthy volt házelnök szeptemberben indította el a vizsgálatot, azzal a céllal, hogy kivizsgálják azt, Biden közvetlenül hasznot húzott-e fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyeiből. McCarthy szerint a bizottság vizsgálata a „korrupció kultúráját” tárta fel a Biden család körül.

Mint arról az atv.hu is beszámolt, ismételten hatalmas bajba került Joe Biden fia, adócsalás miatt emeltek vádat ellene. Ha elítélik, akár 17 év börtönbüntetés is várhat Hunter Bidenre. 

"A vádlott négy éven át vett részt egy olyan tervben, amelynek célja az volt, hogy ne fizessen be legalább 1,4 millió dollárnyi, saját maga által megállapított szövetségi adót, amellyel a 2016 és 2019 közötti adóévekre vonatkozóan tartozott" - írják a vádiratban, amihez hozzátették azt is, hogy Biden fia "ahelyett, hogy befizette volna az adószámláit, inkább dollármilliókat költött az extravagáns életmódjára".

A kaliforniai esküdtszéken kilenc pontban emeltek vádat Joe Biden elnök fia, Hunter Biden ellen: a férfit három súlyos adócsalás és hat adózási rend elleni vétséggel vádolják. A botrányfelhők azonban csak tovább nőnek körülötte: David Weiss különleges ügyész a második büntetőügyet indította Hunter Biden ellen. Joe Biden fia komoly terhet ró az elnök reputációjára: féktelen bulizása valamint kábítószer- és alkoholfüggősége sem titok. 

Visszatérve a megszavazott impeachment eljárásra, meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a vizsgálat engedélyezése nem azonos a vádemelés megszavazásával, de növeli annak valószínűségét, hogy a képviselőház végül megpróbálja Bident vád alá helyezni. 

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke nyilatkozatában azt mondta, nem fogják előre megítélni a vizsgálat eredményét, de „a bizonyítékokat lehetetlen figyelmen kívül hagyni”.

Amennyiben elindulna, egy hivatalos vádemelési vizsgálat, amely képviselőházi szavazáshoz és szenátusi tárgyaláshoz vezet, komoly fejfájást okozna az elnöknek a 2024-es választási évben. De még ha a képviselőház végül a vádemelés mellett dönt is, a demokraták által irányított szenátus szinte biztos, hogy felmenti az elnököt.

origo.hu

Mutatjuk az újabb, rémisztő lépést a világháború felé – videó

borsonline.hu

Házasság első látásra: Dobta Hildát és máris becsajozott Laci?

magyarnemzet.hu

Áldozatból bűnbak: Tuchel hibája vezetett a Bayern BL-kudarcához Real ellen?

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

origo.hu

Új, ismert barátnője van a Házasság első látásra szereplőjének

travelo.hu

Egyre csak nőni és változni fog Balatonföldvár új látványossága

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Pétert kinevették, ostobaságokat állít

POLITIK

Hazánk Kína negyedik legfontosabb befektetési területe

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást