POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.23.

Az ukránok lelőttek három orosz vadászbombázót

Az ukránok újabb félmillió embert akarnak mozgósítani.

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka pénteken a Telegramon.

Az ukrán nemzeti gárda arról adott hírt a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel – AK-74-es gépkarabélyokkal –

megsemmisítettek egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hivatalos honlapján közölte, hogy azonosították a három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén.

Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen „rajtaütés” során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oroszok a régió általuk megszállt részében

megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára.

Szavai szerint az eset december 20-án történt: a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében.

Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére,

a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter úgy nyilatkozott, minden külföldön élő 25 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas ukrán férfi megkapja majd a katonai behívót, és aki a felszólítás ellenére nem jelentkezik a toborzóközpontokban, annak komoly büntetéssel kell számolnia.

Jövőre a külföldön élő férfiakat is be fogják hívni katonai szolgálatra – nyilatkozta Umerov a Die Welt című lapnak.

A külföldön élő 25 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas ukránoknak jelentkezniük kell a fegyveres erők toborzóközpontjaiban

– magyarázta Umerov, világossá téve, hogy szankciókat von maga után, ha valaki nem tesz eleget a kérésnek.

Még nem egyeztünk meg arról, hogy pontosan milyen büntetést szabunk ki azokra, akik nem jelennek meg önként” – mondta.

A Welt szerint

az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát szeretne mozgósítani,

a pénzügyi és politikai keretfeltételek azonban még nem tisztázottak.

Umerov arról is beszélt, hogy a jövőben az érintettek számára előre tisztázni kell, hogyan fogják kiképezni és felszerelni őket, illetve hol és mikor fognak szolgálatot teljesíteni, mikor fejeződik be szolgálatuk.

A határozott tiltások ellenére sok ukrán férfi külföldre menekült egy esetleges katonai behívó elől.

Nem kell aggódnia a Németországban élő ukrán menekülteknek, ha a jövő évi kötelező katonai mozgósításkor hazájukban esetleg megtagadják a behívóparancsot – jelentette ki Marco Buschmann német igazságügyi miniszter pénteken a dpa német hírügynökségnek adott külön interjújában.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy jövőre

minden 25-60 év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfinak jelentkeznie kell az ukrán fegyveres erők toborzóközpontjainál.

Ukrajnában hadiállapot idején törvény tiltja a katonai szolgálatra alkalmas, 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokaknak ez mégis sikerült, ezért

az ukrán védelmi minisztérium felszólította az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza,

és védjék hazájukat az orosz invázióval szemben.

Az ukrán hadsereg nyugati médiajelentések szerint mintegy 450-500 ezer katonát akar mozgósítani az orosz invázió visszaverésére, ennek a lépésnek a pénzügyi és a politikai feltételei azonban még nem tisztázottak – teszi hozzá a dpa.

“Nem tudom elképzelni, hogy más országbelieket kényszerítsünk erre, mivel az alkotmányunk is rögzíti, hogy egyetlen német állampolgárt sem lehet fegyveres szolgálatra kötelezni”

– adta magyarázatul Buschmann.

A miniszter kiemelte, hogy az ukrán menekültek befogadását egyszerűsített eljárás keretében bírálják el, munkalehetőséget biztosítanak nekik, csökkentve azoknak az ukránoknak a számát, akik csak a szociális ellátórendszer előnyei miatt tartózkodnak az országban.

Nem fogynak a videós beszámolók az ukrajnai hadkiegészítők brutális razziáiról. Az elmúlt napokban országszerte éttermeket, bevásárlóközpontokat, termálfürdőket vagy éppen szórakozóhelyeket vettek körbe fegyveresek, hogy az ott tartózkodó férfiakat besorozzák. Az egyik felvételen egy görögkatolikus papot ragadnak nyakon, amiért nem vette át a behívóját. Közben az új ukrán mozgósítási törvény értelmében hamarosan a nőket is katonai nyilvántartásba fogják venni.

Az M1 Világhíradóban bemutatott felvételeket a legnépszerűbb kárpátaljai termálfürdő tette közzé a közösségi oldalán. A képeken jól látható, amint felfegyverzett katonák hatolnak be a mezőkaszonyi intézménybe, ahol hadköteles férfiakat kerestek. A személyzettel durván, fenyegetően beszéltek, az egyik recepciós emiatt rosszul lett. Az öltözőket, a szobákat is átkutatták, többeket magukkal vittek.

Kárpátalján máshol, így Huszton is folytatódtak a razziák. Éttermeket, szupermarketeket és edzőtermeket szállnak meg a napról napra a fegyveresek, az utakon pedig ellenőrző pontokat állítottak fel.

 

„Ti, akik maszkban, fegyverrel szálljátok meg a klubokat, az edzőtermeket, miért nem teszitek meg ugyanezt az ukrán parlamentben? Vagy éppen a miniszterelnöki hivatalban? Ott minden emelet tele van hadkötelesekkel. Ti nem mozgósítást végeztek, hanem tisztogatást!”

– mondta egy felháborodott férfi.

A mozgósítás országszerte zajlik. Egy, szintén országos visszhangot kiváltó felvételen egyenruhások fenyegetnek egy görögkatolikus papot, mert nem jelent meg a hadkiegészítő bizottság előtt. Egyikük végül nyakon is ragadta a lelkészt, az eset miatt a helyi kormányzó vizsgálatot rendelt el.

A hadkiegészítőnél jelezték, hogy az erőszakos férfi civilként osztja a behívókat, és nem az alkalmazottjuk. Ettől azonban a parancs kézbesítése még jogos.

Az ukrán hadsereg veszteségei – a halottak és a sebesültek száma– elérheti a félmilliót. Ukrajnában már nincs olyan település, ahol ne lennének honvédsírok. A hatalmas veszteségek miatt folytatódik a kényszersorozás, sokan az interneten osztják meg az őket ért sérelmeket.

„A Sztrij–Ungvár főútvonalon tartózkodom. Ungvárra tartok, törvénytelenül szállítanak épp egy kaszárnyába. Nagyon szigorú őrnagy kísér, aki elvette a papírjaimat. Emberek, ez már bárkivel megtörténhet” – mesélte Viktor Breha videójában.

Hetek kérdése az ukrán nők hadrendbe állítása

A legújabb törvénytervezet értelmében a lakosság több kategóriában is el fogja veszíteni a mentességet. Ennek értelmében jövőre a nőket is nyilvántartásba veszik, alapkiképzésre viszik és hadiállapot idején katonai szolgálatra vezényelhetik őket.

„A nyilvántartás még nem jelenti a mozgósítást, az egyelőre önkéntességi alapon történik. A hadseregünkben több mint hatvanezer nő teljesít szolgálatot.

Ha tovább fognak bujkálni a férfiak, akkor nagy lesz az esélye annak, hogy a nőket is be kell majd hívni, de erről még korai beszélni”

– nyilatkozta Ivan Timocsko, a szárazföldi tartalékosok tanácsának vezetője.

A tervezet szerint a nők harci zónában csakis saját beleegyezésük után teljesíthetnek majd szolgálatot, felmentést pedig csak a várandós nők kaphatnak.

origo.hu

Dárdai Pál megerősítette, hogy kirúgják a Herthától: így vigasztalódik a magyar edző

origo.hu

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

borsonline.hu

Ennyi volt: 18 év után válik a sztárpár, mindenkit sokkolt a bejelentés

hirtv.hu

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

ripost.hu

Elképesztő fotók! Egy szál bikiniben, jéghideg gleccseren pózolnak a TV2 sztárjai – galéria

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

mindmegette.hu

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellé ültetni

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még A dadus szereplőire? Így néznek ki 31 évvel később

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Leválthatják Zelenszkijt?

POLITIK

Újabb erőszakos palesztinpárti megmozdulások

POLITIK

Ezért fontos a magyar védelmi ipar fejlesztése

POLITIK

Magyarország fejlődését támogatják a kínai megállapodások