POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.26.
Módosítva: 2023.12.26.

Az orosz csapatok újabb várost foglaltak el

Hátrább szorították az ukránokat.

Orosz csapatok elfoglalták a donyecki Marjinka várost, ezzel jelentősen hátrébb szorítva az ukrán tüzérséget Donyeck várostól, ami lehetővé teszi utóbbi hatékonyabb védelmét – közölte hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett jelentésben.

„Ami kevésbé sem lényegtelen, hogy sikerült jelentősen hátrébb, nyugat felé szorítani az ukrán tüzérség vonalát Donyecktől, és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban megvédjük az utóbbit” – mondta Sojgu.

A védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy

Marjinka elfoglalása csökkenti az ukrán erők védelmi képességeit, míg az orosz csapatoknak további cselekvési lehetőségeket nyit meg ezen a fronton.

Sojgu szerint az ukrán hadsereg az utóbbi kilenc évben igazi erődítménnyé változtatta a Donyecktől mindössze öt kilométerre délnyugatra található várost, föld alatti járatokat épített ki alatta. „Gyakorlatilag minden utcában jól megerősített, illetve légi- és tüzérségi csapásoktól megfelelően védett tüzérségi állásokat, bunkereket és föld alatti alagutak bonyolult hálózatát építették ki. Köszönhetően katonáink elszántságának az erődítményt bevettük” – tette hozzá.

Az ukrán hadsereg tagadta az orosz bejelentést. Olekszandr Stupun ukrán katonai szóvivő úgy fogalmazott, hogy „nem helytálló Marjinka elfoglalásáról beszélni”.

„Erőink a városban vannak”

– tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki a nap folyamán Szentpéterváron tett látogatást, kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lassan kezdi belátni a politikai rendezés szükségességét.

„Úgy vélem, itt a lehetőség, (hogy 2024-ben megoldást találjunk az ukrajnai konfliktusra). Szorosabban együtt fogunk működni a kijevi vezetéssel, hogy megértsék, ez az egyetlen esélyük. Ha nem élnek vele, akkor teljes összeomlás lesz” – mondta Lukasenka.

„Mára ez (a felismerés) a politikusokat is elérte. A katonák mindig igyekeznek nyomást gyakorolni (rájuk), mert ők látják a helyzetet. A nyomás nagyon erős. Önök Zelenszkij sajtótájékoztatói alapján bizonyára észrevették, hogy ő is elkezdte ezt megérteni” – fűzte hozzá a fehérorosz elnök.

Öt ember halt meg vasárnap a tavaly felszabadított dél-ukrajnai Herszon megyében, amely azóta is heves orosz tüzérségi támadások célpontja. Az orosz kézen lévő Horlivkában pedig az ukrán tüzérségi támadásnak lett egy halálos áldozata és több sérültje vasárnap.

A herszoni rendőrség közölte, hogy hárman egy magánházat ért orosz tüzérségi találat következtében haltak meg az azonos nevű megyeszékhelyen. Egy nő Herszontól délre egy kisvárosban halt meg dróntámadásban, míg egy másik nő egy északabbra fekvő város ellen intézett heves tüzérségi tűzben vesztette életét.

Olekszandr Tolokonnikov, a Herszon megyei katonai közigazgatás vezetője az ukrán közszolgálati televízióban közölte, hogy a támadások következtében – amelyek során egy egészségügyi létesítményt is eltaláltak – részlegesen szünetel a gáz- és a vízszolgáltatás.

Az orosz kézen lévő Donyeck megyei Horlivka város polgármestere, Ivan Prihogyko a Telegram-csatornáján közölte, hogy egy ember meghalt és hat másik megsebesült az ukrán hadsereg tüzérségi támadásában. A jelentés szerint az ukrán tüzérség lerombolt egy bevásárlóközpontot és több más épületet.

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint egy üzemen kívüli adminisztratív épület és egy raktár megrongálódott az odesszai kikötőben. A helyiségekben tűz ütött ki, amelyet eloltottak.

Hétfőre virradóra kétszer szólaltak meg a légvédelmi szirénák Odessza megyében, helyi médiumok néhány odesszai detonációsorozatról számoltak be.

Oroszország harmincegy támadó drónt és két rakétát lőtt ki hétfőre virradóra ukrajnai célpontok ellen, elsősorban az ország déli részében, ezek közül az ukrán légvédelem huszonnyolc drónt és mind a két rakétát lelőtte – közölte hétfőn az ukrán hadsereg.

A közlemény szerint a drónokat az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigetről indították.

A katonai és polgári hatóságok nem számoltak be károkról vagy sebesülésekről.

Az ukrán hadsereg közlése szerint két orosz harci gépet is lelőttek az Azov-tenger partján fekvő, orosz megszállás alatt lévő Mariupol, illetve a kelet-ukrajnai Donyeck közelében.

Az orosz invázióval szembeni bátorító ünnepi üzenetet küldött karácsony estéjén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„A végén elvész a sötétség. Legyőzzük a gonoszt” – mondta vasárnap közzétett videoüzenetében az ukrán elnök.

Hozzátette, hogy az egész ország együtt fog imádkozni az ünnepek alatt „a szabadságunkért. A győzelmünkért. Ukrajnáért”.

Zelenszkij köszönetet mondott az ukrán katonáknak, akik a fronton a lövészárkokban töltik a karácsonyt, és megosztotta gondolatait azokkal a családokkal, akik idén a harcoló férjük, a fiuk, apjuk nélkül töltik az ünnepeket.

„Valamennyi harcosunk Ukrajna őrangyala” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Ukrajnában január 7-ről előrehozták karácsony ünnepét december 25-re, amikor a világ nagy része ünnepeli. Január 7-én az orosz ortodox egyház ünnepli a karácsonyt, Ukrajnában csak a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ortodox egyház tartja ezen a napon az ünnepet.

Az orosz erők 15 iráni gyártású Sahid önmegsemmisítő drónt lőttek ki Ukrajna területére vasárnapra virradóra, a támadások nagy része az ország déli részét érte, a légvédelem 14 drónt megsemmisített – jelentette be az ukrán hadsereg.

A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint a dróntámadások a többi között Mikolajiv, Hmelnyickij és Zaporizzsja megyéket érték, a drónokat a hadsereg szerint az Azovi-tenger keleti partvidéke felől lőtték ki.

Mindeközben Németország Ukrajna melletti elkötelezettségét hangoztatta Annalena Baerbock német külügyminiszter a Potsdamer Neusten Nachrichten című német lapnak adott, szombaton közzétett interjújában, melyben azt vetette Vlagyimir Putyin orosz elnök szemére, hogy tönkre akarja tenni az országot.

Az, hogy Putyin Kijev elfoglalására, illetve több mint 40 millió ember meggyilkolására, leigázására és kitelepítésére irányuló terve kudarcot vallott, az a hazájukat elszántan védő ukránok hihetetlen bátorságának köszönhető” – szögezte le Baerbock.

Egyúttal kiemelte: mindebben része van az Ukrajnát támogató országoknak is.

A tárcavezető elmondta, Ukrajna az orosz erők által elfoglalt területeinek helyzete jól mutatja, mi történt volna egész Ukrajnában, illetve a vele szomszédos országokban, például Moldáviában, ha az Európai Unió és a nemzetközi közösség nagy része nem állt volna eltökélten Ukrajna mellé.

Azt vetette továbbá az orosz erők szemére, hogy szándékosan támadják az ukrán infrastruktúrát, a többi között erőműveket és elektromos vezetékeket.

(Putyin) tönkre akarja tenni Ukrajnát, melynek éppen ezért mindaddig segítünk, amíg csak szüksége lesz rá” – szögezte le.

Németország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója a háború 2022-es februári kirobbanása óta és az Egyesült Államok után Berlin nyújtotta a legtöbb katonai segítséget a kelet-európai országnak.

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka  a Telegramon.

Az ukrán nemzeti gárda arról adott hírt a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel – AK-74-es gépkarabélyokkal –

megsemmisítettek egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hivatalos honlapján közölte, hogy azonosították a három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén.

Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen „rajtaütés” során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oroszok a régió általuk megszállt részében

megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára.

Szavai szerint az eset december 20-án történt: a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében.

Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére,

a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.

 

origo.hu

Szoboszlai különleges edzéssel készült a németek ellen - galéria

ripost.hu

Három jel, amiből tudhatod, hogy valaki igazán kedvel téged

borsonline.hu

Nincs kérdés! Farkas Öcsi lett a magyar TikTok királya

hirtv.hu

Az oroszok olyat üzentek a nyugati vezetőknek, amit nem tesznek zsebre

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

magyarnemzet.hu

Jó hír a magyar válogatott szélsőjéről, aki Svájc ellen nagyon hiányzott

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

mindmegette.hu

Így használd helyesen a ventilátort, ha klíma híján ezzel hűtesz otthon

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

ripost.hu

Vastag Csaba felesége bevallotta: Ciki vagy nem, de én még sosem…

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Scholz szerint Putyinnal is tárgyalni kéne a békéről

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését