POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.16.

Az izraeli hadsereg tévedésből lelőtt három túszt

Sajnálkoznak...

Az izraeli hadsereg (IDF) tévedésből lelőtte a Hamász palesztin iszlamista szervezet három megszökött túszát Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén – közölte pénteken este egy katonai szóvivő.

Az IDF közölte, hogy az eset helyszínének átvizsgálásánál gyanakodni kezdtek a halottak kilétével kapcsolatban. A holttesteket Izraelbe vitték vizsgálatra, és ott kiderült, hogy három izraelit lőttek le a katonák, mert terroristának vélték őket.

Egyikük Jotam Hajim volt, akit Kfar Aza kibucból hurcoltak el október hetedikén a Hamász terroristái. A másik a Nir Am kibucból elrabolt, de Hora beduin faluban élő Szamer Fuád al-Talalka volt, a harmadiknak a nevét pedig a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

„Az IDF mély sajnálkozását fejezi ki az eset miatt, osztozik a családok gyászában, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz a további elraboltak hazajuttatása érdekében”

– közölte a katonai szóvivő.

„Feltételezésünk szerint a három izraeli túsz egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva tudott elmenekülni a terroristák keze közül, vagy a fogva tartók egyszerűen magukra hagyták őket néhány nappal korábban” – mondta Daniel Hagari szóvivő. „Tragikus hiba történt, amelyet alaposan kivizsgálnak, és az események minden mozzanatát nyilvánosságra fogjuk hozni” – tette hozzá.

Több százan vonultak az utcára Tel-Avivban péntek este, hogy tiltakozzanak három izraeli túsz halála miatt, akiket izraeli katonák véletlenül megöltek a Gázai övezetben – közölte a helyi a média.

Az izraeli televízió felvételein az látható, hogy nagy tömeg gyűlt össze a tengerparti metropolisz központjában, és elzárta az egyik főutcát. Az emberek azt követelték, hogy a kormány tegyen lépéseket a túszok azonnali szabadon bocsátása érdekében.

A tüntetők plakátokat, transzparenseket vittek magukkal, amelyeken számos túsz neve és képe szerepelt. A megmozdulás résztvevői az izraeli hadsereg főhadiszállása felé vonultak.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet beszámolója szerint vörös festékkel öntötték le az utcát. Azt kiabálták:

„Kifutnak az időből! Hozzák haza őket most!”.

Bírálták a kormányt, amiért szerintük nem tesz eleget a Hamász által elrabolt túszok kiszabadításáért. Egy új túszmegállapodás, mint amilyen november végén született, megakadályozhatta volna a péntekihez hasonló incidenseket – állították a tüntetők.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő pénteken bejelentette, hogy három izraeli túszt véletlenül megöltek a katonák a Gázai övezetben zajló harcok idején. A fegyveres erők tévedésből veszélyforrásként azonosították őket egy hadművelet során a Hamász fellegvárában, a lezárt tengerparti övezet északi részén fekvő Sadzsijában.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” nevezte a három túsz halálát. „Egész Izrael állam gyászol ma este. Szívem a gyászoló családokkal van a gyász nehéz időszakában” – írta péntek este a közösségi médiában. A kormányfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak.

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb izraeli túsz holttestét azonosította és szállította Izraelbe a Gázai övezből – jelentette a katonai szóvivő péntek reggel.

Az IDF a huszonnyolc éves tel-avivi Elia Toledanó holttestére bukkant. Őt október 7-én rabolták el az övezet melletti zenei fesztiválról, amelyet megtámadtak az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A fesztiválon történt mészárlásban legkevesebb háromszáznegyvenhét civilt és tizenhét, az eseményt biztosító rendfenntartót gyilkoltak meg a szélsőségesek.

A holttestet a katonai hírszerzés és egy harci egység közösen találta meg, majd egészségügyiek, igazságügyi szakértők, a katonai rabbikar, valamint az izraeli rendőrség illetékesei azonosították.

Toledanó családját értesítették, de a hadsereg nem részletezte halálának körülményeit. Jelenleg százharmincnégy, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, közülük húszat megöltek, s a Hamász őrzi holttestüket.

Izrael történetében először vegyes férfi-női alakulat is harcol a fronton. A hetven százalékban nőkből álló Gepárd vegyes ezred katonái a múlt héten csatlakoztak a gázai szárazföldi harcokhoz. Az egység többnyire fiatal tartalékosokból áll, akik önként jelentkeztek, és kérték, hogy beléphessenek a Gázai övezetbe.

Újabb elesett katona nevét hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg. A tizenkilenc éves Óz Smuel Erdi, az övezet déli részén vívott csatában vesztette életét csütörtökön, amikor négyen súlyosan megsebesültek az izraeli hadsereg tagjai közül.

Csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az övezetbe hurcoltak családtagjainak képviselői is találkoztak a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével, Mirjana Spoljaric Eggerrel. Arra kérték, hogy gyakoroljon nyomást az iszlamista Hamász terrorszervezetre a Gázába hurcolt túszok érdekében, biztosítsa meglátogatásukat, életmentő gyógyszerek eljuttatását hozzájuk.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a szűk hadikabinet tagjai továbbá megbeszélést folytattak Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval csütörtökön a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Izrael megnyitotta a Gázai övezetbe vezető Kerem Salom-i átkelőt, hogy megfelelő mennyiségű segély azon keresztül Egyiptomból bejuthasson oda az Egyesült Államokkal megkötött megállapodásának megfelelően – közölte pénteken a nemzetbiztonsági tanács nevében az izraeli miniszterelnöki hivatal.

„A megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy napi kétszáz teherautónyi élelmiszert és más humanitárius segélyt szállít Egyiptomból a gázai civil lakosság számára. A rafahi átkelőhely csak napi száz teherautó átengedésére képes, ezért kellett megnyitni a Kerem Salom-it is, hogy azon át közvetlenül be tudjon jutni az övezetbe még száz teherautó” – közölte a miniszterelnöki hivatal indoklásában.

Kerem Salom Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet hármas határán fekszik, azon keresztül Egyiptomból és Izraelből is bejuthatott áru az övezetbe az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború október 7-i kezdete előtt, de

azóta Izrael zárva tartotta ezt az átkelőhelyet, itt csak átvizsgálta azokat a segélyszállítmányokat, amelyek Egyiptomból érkeztek, és utána nem ott, hanem a rafahi átkelőn át juthattak be az övezetbe.

A csak Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelő 2-3-kilométerre van a Kerem Salom-itól. Az izraeli kabinet korábbi határozata alapján csak Egyiptomból érkező humanitárius segélyeket szállíthatnak be a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok vállalta a rafahi átkelőhely lehető leghamarabbi bővítésének finanszírozását annak érdekében, hogy a humanitárius segélyek csak Rafahon keresztül is bejuthassanak az övezetbe biztonsági ellenőrzésük után.

Az al-Arabia televíziócsatorna arról számolt be, hogy a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász arra kérte Washingtont: kényszerítse rá Izraelt a gázai harcok leállítására.

A jelentés szerint Abbász azt is közölte Jake Sullivannal, a Fehér Ház közel-keleti látogatáson tartózkodó, és vele pénteken Rámalláhban tárgyaló nemzetbiztonsági tanácsadójával: nem fogadható el Izrael azon terve, hogy leválassza a Gázai övezetet vagy annak bármely részét Ciszjordániától.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő fegyverletételre szólította fel a radikális iszlamista Hamászt.

Az utóbbi napokban több tucat Hamász-terrorista adta meg magát csapatainknak” – hangoztatta a miniszterelnök a vasárnap este sugárzott videóüzenetében. Úgy fogalmazott, hogy a háború még tart, de ez már a Hamász végének kezdete.

A Hamász terroristáinak azt mondom, hogy vége van. Ne haljatok meg Jahja Szinvárért, a Hamász gázai vezetőjéért. Adjátok meg magatokat; most” – hangsúlyozta.

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több felvételt is közzétett, amelyeken a Gázai övezet északi felében őrizetbe vett palesztin férfiakat látni. A katonák közlése szerint a videókon a Hamász harcosait lehetett látni, akik megadták magukat.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig mintegy 18 ezer palesztin vesztette életét, és 49 500-an sebesültek meg a Gázai övezetben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása