POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.05.

Az Iszlám Állam katonájának vallotta magát a párizsi merénylő

Bosszút esküdött.

Már 2016-ban csatlakozni akart az Iszlám Állam terrorszervezethez az a támadó, aki egy embert megölt, kettőt pedig megsebesített Párizsban. A francia terrorellenes ügyészség még egy videót is talált, amelyben a merénylő hűséget esküdött a dzsihadistáknak a szombati támadás előtt. Az ámokfutó francia–iráni kettős állampolgár, de már Franciaországban született.

Az Eiffel-toronynál, Párizs ikonikus nevezetességénél már csak a rendőrségi szalagok maradványai emlékeztetnek az esti terrortámadásra, melyben egy turista életét vesztette.

Ahogy olvastam a híreket, rájöttem, hogy az Eiffel-torony közelében történt a támadás, ahol most a kollégáim laknak. Úgy gondoltam, hogy szólnom kell nekik a biztonságuk érdekében. Mivel az áldozatok turisták voltak, és én sem vagyok párizsi, ezért rögtön átfutott az agyamon, hogy akár én is lehettem volna” – mondta egy Franciaországban élő koreai férfi.

A 26 éves támadó szombat este fél nyolc körül kalapáccsal és késsel támadt rá egy Fülöp-szigeteki–német kettős állampolgárságú férfira, aki később belehalt sérüléseibe. A merényletkor az áldozattal volt a felesége és egy barátja, ők nem sérültek meg, de azóta is sokkos állapotban vannak, ezért a francia hatóságok nem tudták őket kihallgatni az ügyben.

Az ámokfutó ezután menekülni kezdett, a rendőrök pedig azonnal a nyomába eredtek. Mielőtt elfogták, még két másik emberre is rátámadt. Egy francia és egy brit állampolgárt sebesített meg, ők nincsenek életveszélyben. A merénylő elfogása után a rendőröknek azt mondta, nagyon dühös amiatt, ami a Gázai övezetben történik, és nem bírta elviselni, hogy muszlimokat ölnek szerte a világon. Az ügyben további három embert is őrizetbe vett a rendőrség a támadó ismerősei közül.

A francia sajtó úgy tudja, a terrorista iráni származású, a hatóságok csak annyit erősítettek meg, hogy a férfi Franciaországban született. A terrorizmusellenes ügyészség nyomozást indított a férfi ellen, aki a merénylet előtt a közösségi oldalán fogadott hűséget az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Az elkövető rögzített egy videót a támadás előtt. Ezen a felvételen arabul beszél és Abu Tallah al-Khasszáni néven mutatkozik be, ami utalás a jelenleg Afganisztánban működő Iszlám Államra. A terrorszervezetnek a videóban hűséget fogadott. A férfi támogatást nyújtott Afrikában, Irakban, Szíriában, Jemenben, Pakisztánban, Iránban és a Sínai-félszigeten tevékenykedő dzsihadistáknak is – nyilatkozta Jean-Francois Ricard terrorellenes ügyész.

A francia hatóságok szerint a támadó 2015-ben 18 évesen tért át az iszlám vallásra, majd gyorsan radikalizálódott. Egy évvel később már csatlakozni akart az Iszlám Államhoz, azonban börtönbe került. A terrorizmusellenes ügyészég is megerősítette, hogy a férfi szerepelt a biztonsági kockázatot jelentő személyek megfigyelőlistáján, a közösségi oldalakon pedig a korábbi merénylőkkel is kapcsolatban áll. Például ismeri az egyik támadót azok közül, akik 2016-ban mise közben felfegyverkezve rontottak be egy normandiai katolikus templomba, ahol több hívőt túszul ejtettek, és megöltek egy papot.

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a rendőrök Németországban. Egy 20 éves iráni származású férfi azt tervezte, hogy embereket késel meg egy karácsonyi vásáron. Korábban egy 15 éves afgán és egy 16 éves orosz származású tinédzsert is elkaptak, akik hasonló merényletre készültek. Németországban a terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az ádventi programokat.

Több németországi településen is házkutatást tartott a rendőrség az elmúlt napokban. Olyan Hamász- és Iszlám Állam-szimpatizánsok után kutattak, akik közösségi portálokon terjesztettek erőszakos bejegyzéseket. Közben a német titkosszolgálatok vezetője arra figyelmeztet, hogy drasztikusan megnőtt a terrortámadások kockázata.

Mindössze egy éve tartózkodott Németországban az a 20 éves iraki fiatalember, akit terrorizmus gyanúja miatt vettek őrizetbe pénteken az alsó-szászországi nyomozók.

Az ügyészég szerint

a férfi az Iszlám Állam segítségével készült késes támadásra egy karácsonyi vásáron.

Egy nappal korábban egy 15 éves afgán származású fiút fogtak el a német rendőrök. Ő és több társa, – köztük egy 16 éves orosz származású fiú, akit szintén elfogtak – a kölni karácsonyi vásár ellen tervezett merényletet. Sajtóhírek szerint

egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték.

A német belügyminiszter fokozott terrorveszélyre hívta fel a figyelmet.

Eközben

az iszlamista szervezetek támadásokra szólítják fel európai szimpatizánsaikat.

Szakértők szerint a terroristák előszeretettel használják ki a háborús helyzetet és palesztin-párti mozgalomnak álcázzák magukat.

Ünnepi előadással nyílt meg pénteken Németország egyik leghíresebb karácsonyi vására Nürnbergben. Az biztonságról egyenruhás és civil rendőrök gondoskodnak.

,,Nem hagyom, hogy befolyásolja a hangulatomat. A nürnbergi vásár csodálatos, de bármikor támadás történhet. Szerencsére itt vannak a rendőrök” – mondta egy férfi.

Németországban a karácsonyi rendezvényeket fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik évek óta.

2016 decemberében 12 ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután

egy tunéziai terrorista kamionnal hajtott a tömegbe a berlini karácsonyi vásáron.

A bevándorlót a hatóságok terroristagyanús elemként tartották számon, mégsem tudták megelőzni a vérengzést. A merénylőnek ráadásul a terrortámadás után sikerült elhagynia Németországot.

Szintén 2016-ban

egy 18 éves iráni férfi lövöldözött München belvárosában.

10 ember halt meg a támadásban, köztük egy magyar állampolgár is. Az elkövető öngyilkos lett.

2017-ben pedig

egy 27 éves arab férfi egy machetével szurkálta meg a vásárlókat egy hamburgi szupermarketben.

A támadásban egy 50 éves férfi meghalt, többen életveszélyesen megsérültek. A terroristát végül járókelők fogták el.

A Németországban tartózkodó vagy odautazó magyarok legyenek éberek, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnökének tájékoztatóján elhangzottakra: Thomas Haldenwang arról beszélt, hogy Németországban minden nap történhet egy iszlamista támadás, a veszély valós, és nagyobb, mint korábban volt.

Az államtitkár emlékeztetett a német titkosszolgálati vezető értékelésére, amely szerint jelenleg a párhuzamos válságok miatt összetett és feszült fenyegetettségi helyzettel állunk szemben, amelyet a Hamász által elkövetett barbár bűntettek csak súlyosbítanak.

A biztonságért felelős német hatóságok azon dolgoznak, hogy meghiúsítsák a nagyszabású rendezvények elleni esetleges támadásokat – mondta Menczer Tamás.

Egy karácsonyi vásár és egy zsinagóga ellen tervezett terrortámadást egy fiatal fiú Kölnben. Már a tervet is kidolgozta, amikor a német hatóságokat külföldről riasztották. Nem egyedül dolgozott: a Telegram nevű közösségi oldalon osztotta meg elképzeléseit. A támadásokat szent háborúnak nevezte. Egy másik, 16 éves fiatalt hasonló gyanú miatt vettek őrizetbe az ország keleti részén. A német hírszerzés éppen egy nappal előtte figyelmeztetett, hogy jelentősen megnőtt a terrorfenyegetettség Németországban. Csütörtökön pedig Nancy Faeser német belügyminiszter is fokozott terrorveszélyről beszélt egy interjúban.

Karácsonyi vásár ellen tervezett terrortámadást egy 15 éves, afgán származású fiú Kölnben. A német hatóságok szerint a tinédzsernek nagyon határozott tervei voltak.

A terveiről egy csoportos beszélgetésben írt. Sok ötlete volt arról, hogy hol és hogyan lehetne támadni. Más helyszínek is szóba kerültek, de végül egy nagyon részletes terv mellett döntöttek a vásár ellen” – mondta a tartomány belügyminisztere.

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. A fiú tartózkodási helyét gyorsan bemérték, és egy rendőri egység el is fogta. A tinédzsernek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, most először intézkedtek vele szemben.

A karácsonyi vásár elleni támadást tervezgető gyanúsított ráadásul nem egyedül dolgozott: a Telegram közösségi oldalon többen tervezték a merényleteket, köztük egy 16 éves, orosz származású brandenburgi fiú is. A Németország keleti részén élő tinédzsert szintén letartóztatták a rendőrök.

A beszélgetésben sajtóhírek szerint a kölni karácsonyi vásár mellett egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték a fiúk.

Az emberek azért mennek el a karácsonyi vásárba, hogy mézeskalácsot egyenek, igyanak egy puncsot, vagy felüljenek a körhintára. Ezek a karácsonyi ünnepkör szimbólumai, és pont most, a Hamász Izrael elleni szélsőséges támadása óta történnek olyan szélsőséges törekvések, amelyek veszélyeztetik a demokráciánkat. Éppen ezért esetlegesen a karácsonyi vásárok is a dzsihadisták célpontjaivá válhatnak” – mondta a német rendőrszakszervezet szóvivője.

A gyors és határozott reakció pedig könnyen lehet, hogy egy tömeggyilkosságot előzött meg.

Berlinben 2016 decemberében egy elrabolt kamionnal hajtott a tömegbe egy tunéziai terrorista. A bevándorlóként és terroristagyanús elemként számon tartott férfit akkor csak megfigyelték a hatóságok – ez végül tizenkét ember életébe került. A terroristának akkor ráadásul még Németországot is sikerült elhagynia, végül pár nappal később egy olasz kisvárosban találtak rá, ahol tűzharcban végeztek vele.

Az elmúlt évek támadásai oda vezettek, hogy sokan már félnek kimenni egy szabadtéri eseményre Németországban.

Én nem érzem magam annyira biztonságban, de itt már mindenhol akadályokat állítottak fel, ezért megéri eljönni ide. Mi a közelben lakunk” – mondta a közmédia németországi tudósítójának egy berlini nő.

Németország épp szerdán jelentette be, hogy megnőtt a terrorfenyegetettség szintje az államban. A helyi alkotmányvédelmi hivatal szerint az izraeli–palesztin konfliktus miatt alakult ki ez a helyzet, egyre többen radikalizálódnak.

Szerintem egy milliméternyi területet sem szabad engedni az antiszemitizmusnak Németországban. Létfontosságúnak tartom, hogy ez az üzenet eljusson a társadalomhoz” – mondta egy német férfi.

A német hírszerzés a magányos elkövetőkre hívta fel a figyelmet: az egyedül dolgozó, radikalizálódott terroristák támadásai egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter is. Azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szexbotrányba keveredett a világsztár: modellel csalta meg a párját

origo.hu

Keresztes Ildikó a szerencsejátékokról beszélt, Kasza Tibit kínos helyzetbe hozták

borsonline.hu

„Mokkát soha nem nézek, főleg hogyha benne vagy” – Megfagyott a levegő a TV2 stúdiójában, keményen beszóltak Istenes Lászlónak – Videó

magyarnemzet.hu

Medvegyev bejelentése kiveri a biztosítékot. Ukrajna kétségkívül Oroszország része + videó

ripost.hu

Hátborzongató jóslatot mondott Iszet boszi

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben - Hidat robbantottak Oroszországban + videó

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas titkot árult el a Next Top Model Hungaryről - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk

POLITIK

Putyin csapdát állított a németeknek?

POLITIK

"Orbán Viktor rendkívül nehéz ellenfél!"