POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.06.

A Présember továbbra is fenyeget

Teljes szereptévesztésben az amerikai követ.

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Az Egyesült Államok minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere

− írja közleményében a nagykövet. „Mi vagyunk Magyarország harmadik legnagyobb befektetője, második legfontosabb kereskedelmi partnere, és az Európai Unión kívüli vezető exportpiac” − folytatja.

Pressman hosszan sorolja Magyarország és az Egyesült Államok gazdasági kapcsolatait, majd rátér a szokásos kormányellenes szövegére.

„Amikor a miniszterelnök az Egyesült Államokat Magyarország egyik legfőbb ellenfelének nyilvánítja, vagy nyilvánosan kijelenti, hogy az Egyesült Államok kormánya megpróbálja megdönteni kormányát, akkor ezek a szavak nemcsak Washingtonban, DC-ben landolnak, hanem az Önök főhadiszállásán, a tanácsteremben” − írja a diplomata a véleményét.

Majd panaszkodásba kezd és előhozza Lázár János szavait, aki szerint Magyarország gazdagabbá válása érdekében bizonyos gazdasági szektorokban erősíteni kell a szuverenitást, erről szól az állami építési beruházásokról szóló, már elfogadott és a még parlament előtt lévő építészeti törvény is.

Ezt az amerikai egyszerűen „váratlan adóknak” nevezi, majd arról panaszkodik tovább, hogy ez mennyire rossz hatással lehet a külföldi cégekre ez a döntés a magyar piacon.

Magyarországban egy olyan szövetségest lát a diplomata, „amely a NATO szövetségeseire támaszkodik, de jól érzi magát, ha figyelmen kívül hagyja ugyanezen szövetségesek és a mi Szövetségünk érdekeit, ideértve az európai háború idején is” − írja.

Majd Orbán Viktort Putyin-pártisággal vádolja meg. „Ez a figyelmen kívül hagyás nyilvánvaló, amikor a miniszterelnök átöleli Putyint, amikor kormánya azzal fenyegetőzik, hogy feltartja szomszédjának, Ukrajnának a rendkívül szükséges segélyeket, miközben ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket gyilkolnak meg háborús bűnösök. Amikor a független médiát és a civil társadalmi szervezeteket vizsgálják és támadják. Amikor a bírákat maszatolják. Amikor a nemzet meg akarja erősíteni kapcsolatait Oroszországgal egy olyan időszakban, amikor szövetségesei elszigetelik.”

Ezzel szemben Magyarország a béke pártján áll és mindig is a béke pártján állt, ahogy Orbán Viktor többször is hangsúlyozta már.

„A miniszterelnök éppen tegnap ismertette Magyarország filozófiáját e döntések mögött. Magyarország külpolitikája szerinte »radikális«. Diplomataként azt állítom, hogy országaink nemzeti érdeke egy olyan külpolitika fenntartása, amely tartós értékeken, közös érdekeken és a szövetségesek közötti hosszú távú stratégiai kötelezettségeken alapul, és amely példátlan stratégiai előnyökkel járt” − írja Pressman.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet előszeretettel és akkor bírálja a magyar kormányt, amikor csak teheti. Legutóbb a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján tartott beszédében. Pressman kifejtette, hogy az antiszemitizmust Magyarországon a kormány bátorítja, ellentétben a hivatalosan hangoztatott zéró tolerancia elvével – idézi fel a Mandiner.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet nemrég élesen bírálta a magyar kormányt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján tartott beszédében. Pressman kifejtette, hogy az antiszemitizmust Magyarországon a kormány bátorítja, ellentétben a hivatalosan hangoztatott zéró tolerancia elvével – idézi fel a Mandiner.

Az amerikai nagykövet kijelentései súlyosan képmutatók, mert éppen az Egyesült Államokban hetek óta tart az az antiszemita hullám, amely miatt nincsenek biztonságban a zsidó lakosok. A minap, Pennsylvania kormányzója kíméletlenül nekiment egy antiszemita tüntetőkből álló csoportnak Philadelphiában, miután az Izrael-ellenes emberek a Center Cityben található Goldie’s étterem előtt vonultak fel, és azt skandálták: 

Goldie, Goldie, nem bújhatsz el, népirtással vádolunk! 

A philadelphiai étterem tulajdonosa Mike Solomonov, egy izraeli születésű, Pittsburghben nevelkedett séf, aki korábban James Beard-díjat nyert.

Az eset röviddel azután történt, hogy a közeli Pennsylvaniai Egyetem diákjai intifádára, vagyis Izrael elleni erőszakos felkelésre szólítottak fel. 

Stratégiai nyugalomra int a magyar külügyminiszter az amerikai nagykövet hazánk elleni kirohanásaival szemben.

– Mi a nagykövet úrral ellentétben abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között jó kapcsolat legyen, ezért szerintem az a helyes a részünkről, ha önuralmat gyakorlunk, és nem kommentáljuk nagykövet úr kirohanásait – reagált a külgazdasági és külügyminiszter David Pressman újabb támadására az ATV műsorában.

 

Szijjártó Péter hozzátette: a bírálatnak azért volt egy vicces eleme, mégpedig a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról tett dehonesztáló megjegyzés.

Azok után, hogy az amerikai vállalatok folyamatosan Magyarországra hozzák a beruházásaikat, azok után, hogy a második legnagyobb beruházói közösség továbbra is az amerikai, és azok után, hogy 11 százalékkal nő a kereskedelmi forgalmunk, ami minden bizonnyal megdönti a rekordját, némiképp hiteltelen negatívan beszélni a gazdasági kapcsolatokról

– mutatott rá a tárcavezető.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az amerikai nagykövet ismét kioktatta a kormányt, Putyin-pártisággal vádolta és bírálta Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt. David Pressman hosszan sorolta Magyarország és az Egyesült Államok gazdasági kapcsolatait, majd rátért a szokásos kormányellenes szövegére.

A képmutató nagykövet

David Pressman nemrég még a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján tartott beszédében is bírálta a magyar kormány. Az amerikai nagykövet kifejtette, hogy az antiszemitizmust Magyarországon a kormány bátorítja, ellentétben a hivatalosan hangoztatott zéró tolerancia elvével.

Ezen kijelentései azért is ellentmondásosak, mert éppen az Egyesült Államokban hetek óta tart az az antiszemita hullám, amely miatt nincsenek biztonságban a zsidó lakosok.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-bejegyzésben válaszolt a nagykövet Orbán Viktor beszédét illető kritikáira. Azt írta:

De mi is verte ki a biztosítékot Pressmannél? Orbán Viktor azt mondta: – Mi, magyarok igényt tartunk az önálló külpolitikára, és elvárjuk, hogy mások is ezt az igényünket fogadják el.

Orbán Balázs hozzáfűzte: egy közös gondolatkísérletben cseréjük ki magyar szót amerikaira a „botrányos" szövegben: „Mi, amerikaiak igényt tartunk az önálló külpolitikára, és elvárjuk, hogy mások is ezt az igényünket fogadják el.”

Vajon ezzel is baja lenne Pressmannek? Ugye nem. Na, ugye. Akkor nem kérünk beleszólást a magyar politikába

– tette hozzá a politikai igazgató.

Orbán Balázs kiemelte: 

Ha tetszik, ha nem, a magyar külpolitika alapja a nemzeti érdek.

Évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjed a magyar külpolitika, mint napjainkban - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Külügyi Intézet félévszázados alapítására rendezett hétfői konferencián. Intenzív nyugati kapcsolatok, és dübörgő keleti és déli nyitás, és nem elszigeteltség - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor a Magyar Külügyi Intézet 50 éves születésnapjára rendezett konferencián arról beszélt, hogy a külügyi intézet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül a politikai igazgató segítségével a kormányfő munkáját segíti. A feladatok nem változnak, de másképpen kell ugyanazokat a feladatokat megoldani - közölte a kormányfő. Mindez a régi világ helyreállítása, amikor Magyarország szuverén és önálló külpolitikát folytatott, akkor a külügyek vezetése mindig miniszterelnök központú volt.A hagyományokhoz való visszatérés egy értelmes reflex - tette hozzá. Magyarországot a történelem arra ítéli, hogy maga elé ambiciózusabb célt tűzzön, mint ami méretéből, vagy gazdasági erejéből következne.

Ezek az országok nem engedhetik meg maguknak, hogy lemondjanak a külkapcsolatokban rejlő dinamikáról és kezdeményező erőről -mondta a kormányfő. 

Önálló külpolitika

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az ember soha nem lehet egyedül elég okos, és ez a külpolitikára fokozottan igaz. A külügyi intézet feladata pedig, hogy segítse a miniszterelnök munkáját. 

A kormányfő rámutatott arra, hogy vannak országok amelyek a méretüknél fogva lehetnek nagyvonalúak, és ezek általában nagyhatalmi országok.Mi nem vagyunk nagyhatalom, mégis igényt tartunk az önálló külpolitikára, és ezt mások is fogadják el.

Orbán Viktor szerint ezt az ambíciót csak a tartás révén lehet elérni, és nehéz helyzetekben vállalni kell a konfliktust, és így lehet relatív erőfölényt elérni. Magyarország bárcsak 10 milliós ország, mégis képes önálló külpolitikát folytatni - tette hozzá.   

A miniszterelnök szerint azon országok amelyek nem rendelkeznek jelentős erővel, azoknak radikálisoknak kell lenni, és vízióval kell rendelkezniük.

A KORÁBBI KORMÁNYZAT A "MERJÜNK KICSIK LENNI" MENTÉN POLITIZÁLT.Ha így járunk el, akkor időnként csurranhat-cseppenhet valami, de a húsbavágó kérdésekben mások döntenek majd helyettünk - tette hozzá. A radikalizmus azonban növeli a mozgásteret, mert van miből engedni - ismertette a kormányfő.A magyarok örömüket lelik abban, ha sikerül néven nevezni a dolgokat, és minél több összefüggést belezsúfolni egy mondatba. 

A magyar radikalizmus tehát egy szellemi jelenség - tette hozzá. 

Így lehet szövetségeket építeni

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy Magyarország soha nem vett részt a migránsok technikai elosztásáról szóló vitákban, hanem azzal foglalkozik, hogy a  migráció jó-e, vagy nem. 

A kormányfő szerint a magyar soft power lényege, hogy a nyílt és egyenes beszéd miatt képesek vagyunk szövetségeket kötni a különféle ügyek mentén. 

Évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjedt a magyar külpolitika, mint napjainkban - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Intenzív nyugati kapcsolatok, és dübörgő keleti és déli nyitás, és nem elszigeteltség - mondta Orbán Viktor.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rémisztő eredmények: rengeteg gyilkos élelmiszert eszünk

origo.hu

Vasvári Vivien bikinije alig takarja a hatalmas melleit - kép

metropol.hu

Dárdai Pál sportszerű gesztusát csodálják a németek

vg.hu

Előre szóltak: szerdától felmegy a benzin ára

ripost.hu

"Ott kapaszkodott a szekrényen" – álmából ébresztette a szellem a kétéves soproni kislányt

magyarnemzet.hu

Közelít a harmadik világháború, az oroszok látni akarják a német vizsgálat eredményeit a Taurus-botrány után

origo.hu

Kim Kardashian hatalmasat bakizott, rajta nevet a fél világ - videó

mindmegette.hu

Ez a 10 legrosszabb magyar étel a külföldiek szerint

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Orbán Viktor optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően

POLITIK

Kötelező lesz a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk