POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.13.
Módosítva: 2023.12.13.

A DK-s polgármester elszólta magát a kampányfinanszírozásról

" Minden-mindennel összefügg!"

Szaniszló Sándor DK-s polgármester szerint az Amnesty-vezér testvérének büntetőügye összefügg a külföldi kampányfinanszírozással. Bár napról napra újabb hajmeresztő részletek kerülnek nyilvánosságra az ügyvédi praxisától eltiltott Vig Mórról, a harcos jogvédő Vig Dávid testvéréről, egyelőre azonban még rejtély, milyen kapcsolat van a számlagyárügy és a baloldal külföldi kampányfinanszírozása között.

 

A Magyar Nemzet riportere a Fővárosi Közgyűlés előtt arról faggatta Szaniszló Sándort, hogy mi a véleménye a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által őrizetbe vett, majd később letartóztatott Vig Mór ügyéről. A politikus leszögezte, a Demokratikus Koalíciónak semmi köze nem volt ezekhez az ügyekhez, amelyek külföldről származó kampányfinanszírozást érintenek. A meglepett újságíró azonnal visszakérdezett, jól érti-e, hogy a polgármester az Amnesty-vezér testvérének az ügyéről beszél, amire a politikus egyértelmű választ adott: „Minden mindennel összefügg”.

 

Egyelőre rejtély, hogy Vig Mór büntetőügye miként függ össze bármilyen kampányfinanszírozással, ezért újabb kérdésekkel fordultunk az ügyben eljáró NAV-hoz.

De vegyük sorra, mit lehet eddig tudni a praxisától eltiltott Vig Mórról, illetve a nemrégiben kirobban számlagyárügyről!

November végén pattant ki a baloldal legújabb botránya, amikor nyilvánosságra került, hogy a NAV nyomozói akciófilmeket idéző nagyszabású rajtaütésben fogták el az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét, Vig Mórt, aki ellen a hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást. A férfi a gyanú szerint olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

A NAV nyomozói 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le. Az akcióról készült videón látszik, hogy az egyik ingatlanban egy többszemélyes kanapéra rakták ki a megtalált pénzt a NAV-osok: az egyik ülésrészen húszezresek sorakoztak, a másikon tízezresek ugyanígy, mellettük néhány százas és kétszázas euróköteg. Telefonok, adathordozók, számítógépek, iratkupacok úgyszintén láthatók a felvételen, ahogy járművek is, egyebek közt egy Porsche terepjáró, amit szintén átvizsgáltak a NAV emberei.

Ezen túl ugyanakkor Vig Mór több más ügyére is fény derült az utóbbi napokban.

 

Zavaros cégügyek

Mint azt a Magyar Nemzet bemutatta, Vig Mórnak összesen másfél tucatnyi cégben volt vagy van érdekeltsége a nyilvános cégadatok szerint. A vállalkozások közül azonban kilenc már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott.

A Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve.

Vig Mór körül egyébként fel-felbukkan a II. kerület szocialista polgármestereinek neve. 

A jelenlegi kerületvezetővel, Őrsi Gergellyel tavaly közös tájékoztatón szerepeltek egy futárcég elektromos járművei kapcsán. A cégtemetőként is üzemelő Büro Cégkezelő Kft. székhelyét pedig 2005 januárjában szerezte meg a II. kerületi önkormányzattól a Vig család cége, akkor a szintén szocialista Horváth Csaba volt a polgármester.

Régi balos szereplők

Megírtuk ezen felül, hogy a cégtemetőként is működő kft.-nél jegyeztek be több olyan társaságot, amelyek a volt baloldali miniszterelnökök, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmi emberének, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartoznak. Az egyik ilyen vállalkozás a Datalyze Research Kft., amely a DatAdat-csoport egyik volt leányvállalata. A DatAdatról az elmúlt hónapokban sok szó esett, a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre prominens baloldali politikusokból áll, a kulcspozíciókban Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és a már említett Dessewffy található. A dollárbaloldal botránya során kiderült, hogy az Amerikából és Svájcból a baloldalhoz érkezett pénzek tekintélyes része a cégcsoportnál landolt, a mintegy négymilliárd forintnyi dollárból több mint 1,5 milliárd forint kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.

Szintén a Vig Mórhoz köthető, cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került egy másik Dessewffy-érdekeltség, a Webpredict Kft., amely sajtóhírek szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült ellenzék kampányát.

Csalássorozat itthon és nemzetközi szinten

Mindeközben megközelítőleg negyvenrendbeli csalás miatt bíróság előtt áll Vig Mór. Az okirat-hamisítás és ügyvédi visszaélés vádjával is zajló ügyben februárban döntés is született, Vig Mórt pedig két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. Az eltiltott ügyvéd egy nem létező érmegyűjtőre hivatkozva, egy afrikai céget is felhasználva károsított meg a vád szerint számtalan sértettet összesen hetvenmillió forinttal. 

A csalásokat egy nemzetközi körözés alatt álló bűnöző segítségével követhette el. A bűnszövetségben végrehajtott csalási ügyben az információk szerint Vignek két bűntársa volt.

Ezen kívül például vesztegetési ügy is szerepel a lajstromba.

Sorosék kulcsembere Magyarországot támadja

Amint már említettük, a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór testvére a harcos jogvédő, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Vig Dávid, aki az elmúlt években a globális baloldali hálózat meghatározó hazai képviselőjeként támadta a magyar kormányt itthon és Brüsszelben.

Vig Dávid a Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme, hiszen vezette korábban a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját, de ami ennél is fontosabb, hogy az Amnesty International Magyarország igazgatói pozíciója előtt öt évig, 2011 és 2016 között Soros György alapítványánál, az Open Society Foundations-nél dolgozott.

 

origo.hu

Újabb jelöltek a foci-Eb legszexibb szurkolója címre - képek

ripost.hu

Beleszálltak a magyar válogatottba, keményen leszólták Marco Rossi csapatát

borsonline.hu

Csupán 7 kérdés, mégis szinte mindenkin kifog ez a retró kvíz

vg.hu

Foci-Eb 2024: előkerült egy fotó, amely megváltoztathatta volna a német–magyar végkimenetelét

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

magyarnemzet.hu

Újabb elképesztő videó került elő Magyar Péter mulatozásáról

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

mindmegette.hu

Sütőpapír vagy alufólia? Most kiderül, melyiket használhatod az air fryerben!

ripost.hu

Exkluzív részleteket tudtunk meg ÉNB Joe esküvőjéről, itt vannak a szaftos részletek

ripost.hu

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Botrányos részegség, Magyar Péter a padlón, négykézláb

POLITIK

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

POLITIK

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

POLITIK

Ezért tartóztatták le Óbuda volt MSZP-s alpolgármesterét