POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.24.

Végre kiszabadulhatnak az első túszok Gázában

Kezdődhet a tűzszünet.

Péntek délután átadják az első túszokat az izraeli hírszerzésnek – közölte az M1 Híradó.

A katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével tető alá hozott egyezmény keretében a Hamász összesen 50, Gázában fogva tartott túszt enged el cserébe 150, izraeli börtönökben raboskodó palesztinért. Az első túszok várhatóan délután szabadulhatnak.

Bár a zsidó állam nem tette közzé a pénteken szabaduló túszok nevét, a hozzátartozókat értesítették a listáról.

A két magyar állampolgárságú kislány édesanyja közösségi oldalán azt közölte, hogy Ella és Dafna nem lesz az elsőként szabadulók csoportjában.

A szerdán megkötött egyezmény lehetővé teszi továbbá a humanitárius segély bejuttatását az ostrom alatt lévő övezetbe.

Helyi idő szerint reggel 7-kor elhallgattak a fegyverek, s a tűzszüneti megállapodás szerint helyi idő szerint délután 4-kor a Hamász átadja Izraelnek az október 7-i terrortámadásban elrabolt túszok első csoportját, tizenhárom gyermeket és nőt, háromszor annyi, biztonsági okból őrizetbe vett palesztin női és 19 év alatti rabért cserébe.

Palesztin beszámolók szerint

kivontak minden katonai légi eszközt a Gázai övezet déli részéből. Az egyezmény szerint Izrael a Gázai övezet déli része felett egyáltalán nem, északi része felett pedig napi hat órán át nem repülhet.

A háborúnak még nincs vége. Csak átmenetileg, humanitárius okból függesztették fel a támadásokat. A Gázai övezet északi része veszélyes háborús övezet, ahol tilos mozogni. Biztonságuk érdekében a Gázai övezet déli részén található humanitárius övezetben kell maradniuk – közölte arab nyelvű videójában Aviháj Edri, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője.

„Csak a sáv északi részéről lehet áthaladni dél felé a Szaladin úton. A Gázai övezet déli része lakóinak észak felé történő mozgását semmilyen okból sem engedélyezték”

– tette hozzá.

A tűzszünet életbe lépése előtt az övezet melletti Nir Óz kibucban, korábban, helyi idő szerint hajnali fél ötkor pedig Nir Am kibucban volt légiriadó ellenséges rakéták miatt, miközben az izraeli hadsereg a tűzszünet életbe lépése előtt a Gázai övezet egész területén támadott, s a többi között felrobbantották az al-Sifa kórház alatti terror-alagutat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója, Mark Regev a CNN amerikai hírcsatornának úgy nyilatkozott, hogy a tűzszünet „kiszámított kockázatot” jelent, s nem bizonyos a maradéktalan tiszteletben tartásában.

„Katonai nyomást gyakoroltunk a Hamászra, károkat okoztunk működésében és parancsnokainak. Megsemmisítjük a katonai szárny magas rangú parancsnokait, és nyomás alatt állnak. Időt akarnak nyerni”

– mondta a tűzszünetről.

Hosszú, ötvenöt méteres terroralagutat találtak az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X (Twitter) fiókjában.

Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.

„Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez” – közölte a katonai szóvivő.

Az izraeli erők szerint az al-Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére.

A katonai szóvivők szerint a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

Jelenleg mintegy háromszáz beteg és egészségügyi személyzet maradt a kórházban, miután számos beteget, köztük a koraszülötteket vasárnap átszállították más egészségügyi intézményekbe.

A Sin Bet az elmúlt napokban a Gázai övezetben letartóztatott, és Izraelbe szállított kihallgatásra több mint száz terroristát, akik közül hárman részt vettek az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.

Rakétakilövő egységek tagjait, mesterlövészeket és logisztikai ügyekben dolgozókat is elfogtak, akik információkat szolgáltattak a földalatti járatok elhelyezkedéséről, ásásuk részleteiről, valamint a szervezet módszereiről és toborzásáról.

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi al-Sifa Kórházból – jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium.

A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.

A csapatok számos rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak, valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt.

A razziákon többfelé tűzharc tört ki a terroristákkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a lövésekkel felelő izraeli katonákat. A háború október 7-i kezdete óta körülbelül 1800 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül körülbelül 1100-at azzal vádolnak, hogy a Hamászhoz tartoznak.

Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett szolidaritási látogatásra Izraelbe.

Legkevesebb huszonhét ember meghalt, további kilencvenhárom pedig megsebesült egy gázavárosi ENSZ-iskolát érő izraeli légitámadásban csütörtökön – közölte a dzsabalíjai menekülttábor al-Auda kórházának egyik orvosa.

Izrael egyelőre nem kommentálta a jelentést.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet csütörtöki közleménye szerint is mintegy harminc ember halt meg az izraeli légitámadásban. A csapás egy iskolát ért, amelyet az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) tart fenn a dzsabalíjai menekülttáborban.

A dzsabalíjai a legnagyobb menekülttábor a Gázai övezetben. Az UNRWA szerint 156 iskolában és más létesítményben az övezet csaknem egymillió belső menekültje keresett menedéket az offenzíva elől, amelyet Izrael a déli települései elleni október 7-i terrortámadás hatására indított a Hamász ellen.

origo.hu

Több száz szurkoló tüntetett, a magyar bajnokcsapat edzőjének kirúgását követelik

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

metropol.hu

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek érzelmi tisztulást hoz a Bika újhold

hirtv.hu

Úgy tűnik, a TISZA Párt polgármesterjelöltje lányokat próbált felhajtani

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

travelo.hu

Mintegy 70 utas lett rosszul a Frankfurtba tartó gépen

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában