POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.23.
Módosítva: 2023.11.23.

Putyin: Ami Ukrajnában történik, az tragédia

"Meg kell találni a módját, hogy vége legyen!"

Ukrajnában „tragédia” történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján.

„Néhány kolléga a felszólalásában arról szólt, hogy megdöbbentette őket »Oroszország folytatódó ukrajnai agressziója«. Igen, a katonai akció nyilvánvalóan mindig tragédia. Konkrét emberek, konkrét családok és az ország egészének tragédiája. És feltétlenül el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát” – mondta.

Putyin emellett rámutatott, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, és zárkózik el a párbeszéd elől,

miközben Moszkva mindig is készen állt erre.

Az orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon hét ukrán támadás hiúsult meg,

és az érintkezési vonal mentén mintegy 520 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, a zaporizzsjai frontszakaszon kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 115 főt pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, egy MiG-29-es repülőgépet, két páncélozott harcjárművet, két páncélozott személyszállító járművet és 45 drónt.

A RIA Novosztyi szerdán arról számolt be, hogy a volt ukrán hadifoglyokból álló Bogdan Hmelnickij zászlóalj harcosainak első csoportja harci bevetésre indult.

Az átállt katonákból álló zászlóaljat október végén rendelték az orosz Kaszkád harci alakulathoz.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy Zaporizzsja megyében, egy újságírókat ért ukrán dróntámadás során repeszektől megsebesült Borisz Makszudov, a Rosszija 24 tévécsatorna tudósítója. A televíziós, akit katonai kórházba szállítottak, nincs életveszélyben.

Az ukrán csapatok csapást mértek orosz katonák egy rendezvényére a Donyeck megyei Kumacsove falu közelében, ahol a rakétaerők napja alkalmából tartott koncertre gyűltek össze még múlt vasárnap – erősítették meg szerdán az ukrán szárazföldi erőknél.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kedden az orosz sajtó beszámolt Polina Menysih színésznő haláláról, aki aznap orosz katonák előtt lépett fel Donyeck megében.

A szárazföldi erők kedd este egy videofelvételt tettek közzé a Telegram-oldalukon, amely állítólag a rendezvényterem elleni támadás pillanatát rögzítette. A videón Menysih fellépése látható, és robbanás hallatszik.

A hadsereg szóvivője a BBC Ukrajinának megerősítette a támadás tényét.

Robert Brovgyi, az ukrán 59. dandár légi felderítő egységének parancsnoka közzétett egy bejegyzést arról, hogy a csapást megtorlásul hajtották végre a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár elleni támadásért, amelyet az orosz erők november 3-án hajtottak végre, és 19 katona életét követelte. Brovgyi szavai szerint a csapás következtében 25 orosz katona vesztette életét és több mint száz sebesült meg.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon arról írt, hogy az orosz megszálló erők az elmúlt nap során jelentősen megnövelték a rohamműveletek és a légicsapások számát a térségben.

Szavai szerint egy nap alatt az orosz erők egy rakéta- és 29 légicsapást hajtottak végre. Ezen felül 911-szer lőtték a térséget rakéta-sorozatvetőkkel és 38 összecsapásra került sor.

Tarnavszkij közlése szerint a Tavria hadműveleti övezetben az orosz erők 491 embert veszítettek az elmúlt 24 órában, hét orosz katona pedig megadta magát. Kifejtette, hogy

az ukrán védelmi erők 21 orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg, egyebek mellett három harckocsit, egy páncéltörő rakétarendszert és hat drónt, továbbá három lőszerraktárt.

Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan folytatódik az ukrán csapatok támadó hadművelete az orosz megszállás alatti Melitopol város irányában.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közzétett legfrissebb adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 850-nel 320 670-re nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett hét harckocsit, 17 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.

Oroszország 14 Sahíd 131/136 típusú kamikaze drónnal és egy nagy hatótávolságú X-22-es rakétával támadta Ukrajnát szerdára virradóra, a légvédelem valamennyi drónt megsemmisítette a levegőben – közölte az ukrán légvédelem.

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az Oroszország délkeleti részéből helyi idő szerint  a hétórás támadássorozat Ukrajna központi, délkeleti és nyugati régiói ellen irányult, a célt tévesztett X-22-es rakéta pedig a Zaporizzsjai területen, egy mezőn ért földet. Becsapódásának nem voltak halálos áldozatai, de károkat okozott a közeli lakóházakban.

Ukrajna az egy évvel ezelőtti, az energetikai létesítményeit ért orosz támadások tapasztalatai alapján jelentősen megerősítette az érintett telephelyek védelmét, arra készülve, hogy a hideg idő beálltával újabb támadásokra készülhet az orosz hadsereg.

Az ukrán Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a különleges hírközlési és információvédelmi állami szolgálat (Goszszpecszvjaz) volt vezetőjét, Jurij Scsigolt.

Erről az Ukrainszka Pravda helyi lap számolt be a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) sajtószolgálatára hivatkozva.

Scsigolnak lehetősége van arra, hogy óvadékot tegyen le, amelynek összege 25 millió hrivnya (250 millió forint). Az óvadék mértékével kapcsolatban az ügyészek azzal érveltek, hogy Scsigol jövedelme az elmúlt években 4,5 millió hrivnyát (45 millió forint) tett ki. Ezen kívül a házkutatás során a Goszszpecszvjaz korábbi vezetőjénél 82 ezer euró (31,16 millió forint) és 72 ezer dollár (25,2 millió forint) készpénzt is találtak.

A Scsigolnál tartott házkutatás során találtak még egy kriptopénztárcát, amelynek számláján 1,5 millió dollár (525 millió forint) volt – közölte Igor Tkacs, a SZAP ügyésze. Tájékoztatása szerint Scsigol emellett 1 201 285 darab Tether USDT kriptopénzzel rendelkezik, ami 1 201 928 dollárnak (mintegy 420, 6 millió forintnak) felel meg, valamint 6,9 bitcoinnal (92,75 millió forint).

A vizsgálat feltárta, hogy 2020-2022 folyamán egy (meg nem nevezett) vállalatcsoport tulajdonosa a Goszszpecszvjaz vezetőségével összejátszva kidolgozott egy olyan rendszert, amelynek célja a berendezések és szoftverek beszerzésére elkülönített költségvetési források elsikkasztása volt.

A Goszszpecszvjaz vezetőjét hétfőn mentették fel tisztségéből helyettesével, Viktor Zsorával együtt. Utóbbi a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt a hivatalban.

A Goszszpecszvjaz reagált a hivatal vezetőjét ért gyanúsításra, és közölte, hogy 2020 óta minden beszerzést a törvényeknek megfelelően hajtottak végre. A szervezet egyben az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartására szólított fel.

 

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

borsonline.hu

Perceink vannak hátra: jégeső és szélvihar miatt adták ki az azonnali riasztást

hirtv.hu

Megcsappanni látszik a Magyar Péter-turné közönsége

metropol.hu

Durva változás közeleg az időjárásban, ennek nem fogsz örülni

origo.hu

Irán már atombombával fenyeget, elszabadulhat a nukleáris apokalipszis

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 13-19.: Izgalmas, mozgalmas napok jönnek

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?

POLITIK

Kijev elismerte az orosz erők sikerét

POLITIK

Ebben a bűnbandában csalt S. Mária, Magyar Péter segítője

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban