POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.02.

Orosz rakétazápor zúdult Ukrajnára

120 légicsapás.

4 óra alatt országszerte csaknem 120 célpontot ért légicsapás szerdán. A bombázások halálos áldozatokat is követeltek. Közben az oroszok irányítása alatt álló Donyeck régióban is emberéleteket követeltek az ukrán légitámadások. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a harcok kezdete óta majdnem tízezer civil vesztette életét Ukrajnában.

Több mint 20 hónap után állhattak ismét színpadra az operaház művészei a kelet-ukrajnai Harkivban. Igaz most sem a színházuk előadótermében léptek fel, hanem az épület pincéjében, amely egyben légvédelmi óvóhelyként is szolgál.

„Harkiv közel fekszik az orosz határhoz, és csak 80 kilométerre található a legközelebbi orosz várostól, Belgorodtól. Ezért

a hírhedt SZ-300-as rakéták, amelyeket az oroszok gyakran használnak, 45 másodperc alatt ideérnek és becsapódnak, még mielőtt megszólalnának a légvédelmi szirénák”

– mondta az intézmény művészeti igazgatója.

A Harkivi régióban már a legfejlettebb ukrán megfigyelődrónt, az úgynevezett Cápát vetik be. Az ellenséges állások feltérképezéséhez ugyanis nagy hatótávolságú légi megfigyelőeszközök kellenek. Az ukrán katonák szerint saját fejlesztésű drónjukkal akár 2 kilométeres magasságból képesek leolvasni az ellenség ruháján lévő feliratot.

„A Cápa drón elég ellenálló az elektronikus hadviseléssel szemben, ezt már sokszor tapasztaltuk. A hazatérési technológiája nagyon jól átgondolt, képes GPS nélkül is működni. Így az, hogy az oroszok zavarják a GPS-jeleket, minket egyáltalán nem érdekel.

A repülőgép összeszerelése, szétszerelése és karbantartása pedig mindössze öt percet vesz igénybe”

– magyarázta egy ukrán drónpilóta.

Miután kedd este légicsapás érte Donyeck megye orosz irányítás alatt álló területét, egy üzemanyagot szállító tehervonat felrobbant. Beszámolók szerint a régió központját egymás után három csapás is érte. A támadásban két ember meghalt és többen megsérültek. Az ukrán hadvezetés egyelőre nem ismerte el a felelősséget a támadásért.

Közben Ukrajna szerte 24 óra leforgása alatt több mint 100 célpontot lőttek az oroszok. Az ukrán hatóságok szerint idén ez volt a legnagyobb mértékű támadás. Több megyében halálos áldozatokat is jelentettek. Nikopol városában hat, Herszonban és Harkivban egy-egy ember vesztette életét.

Volodimir Zelenszkij kedden a haditengerészet katonáinak adott át kitüntetéseket, esti videóüzenetében pedig arra szólította fel a modern világot, hogy ne várjon azonnali háborús sikereket Ukrajnától.

„A modern világ túl gyorsan hozzászokik a sikerhez. Amikor a háború elkezdődött, a világban sokan nem gondolták, hogy Ukrajna ki fogja bírni. Azokat a kolosszális dolgokat, amelyeket a népünk, a katonáink tettek, ma már természetesnek veszik. Ukrajna sikere a Fekete-tengerért vívott csatában olyan dolog, amely bekerül a történelemkönyvekbe, bár most még nem beszélnek róla olyan gyakran” – fogalmazott az ukrán elnök.

A moszkvai védelmi miniszter szerint viszont az ukrán csapatok kimerültek, ezért

sikertelenül támadják az oroszok által elfoglalt területeket.

Az ukrán fegyveres erők sikertelenül támadják harci alakulatainkat Zaporizzsja, Donyeck és Herszon irányában. Az ellenség kétségbeesett akciói súlyos veszteségeket okoznak az ukrán hadseregnek. Az Ukrán Fegyveres Erők emberei fogynak, és egyre csökken a lelkesedésük. A NATO új típusú fegyverszállítmányai ellenére a kijevi rezsim vereséget fog szenvedni ”– jelentette ki Szergej Sojgu.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy légvédelmük egy hónap alatt 1400 ukrán támadófegyvert semmisített meg, köztük 37 repülőgépet. Ez kétszer annyi, mint ahány F-16-os vadászgépet ígértek a nyugati partnerei Ukrajnának. Az orosz védelmi miniszter kijelentette: az amerikai gyártmányú vadászrepülőket 20 nap alatt megsemmisítik.

Ukrajna annak ellenére is vereséget szenved az ellene folyó háborúban, hogy a NATO új fegyvertípusokat szállít neki, erői kimerülőben vannak – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy szerdai moszkvai parancsnoki tanácskozáson.

„Annak ellenére, hogy a NATO új fegyvertípusokkal látja el, a kijevi rezsim vereséget szenved. Az orosz csapatok folytatják az aktív védekezést, hatékony tűzveszteséget okozva az ellenségnek” – mondta a tárcavezető.

Mint mondta, az ukrán hadsereg „kétségbeesetten” és „sikertelenül” próbál támadni Zaporizzsja, Donyeck és Herszon környékén, ami súlyos veszteségekhez vezet számára.

„Az ukrán fegyveres erők kimerülnek, a személyi állomány egyre inkább demoralizált”

– hangoztatta Sojgu.

Állítása szerint az orosz alegységek ezzel szemben előrenyomulnak, kedvezőbb állásokat elfoglalva. Méltatta a 25., a 138. és a 114. gépesített lövészdandár harci érdemeit.

A miniszter közlése szerint az orosz légvédelem az elmúlt hónap folyamán az ukrán légierő több mint 1400 eszközét semmisítette meg, köztük 37 repülőgépet és hat ATACMS harcászati rakétát.

„Szeretném megjegyezni, hogy a 37 repülőgép majdnem kétszerese annak a mennyiségnek, amelynek szállítását F-16-os repülőgépből garantáltan megígértek Ukrajnának. Vagyis ha a légvédelmi rendszerünk így dolgozik, ez körülbelül 20 napi munkát jelent”

– hangoztatta Sojgu.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentése szerint az orosz légierő vadászgépei az elmúlt nap folyamán lelőttek két ukrán Szu-27-es repülőgépet a donyecki régió felett, a légvédelem és a rádióelektronikai harc eszközei elfogtak nyolc HIMARS-és Uragan-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 48 drónt.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója szerda délután a Telegram-csatornáján azt írta, hogy

a régió légterében hét, a Krímre kilőtt ukrán rakétát fogtak el. Öt közülük a levegőben semmisült meg, kettő pedig a földre zuhanva robbant fel, de személyi sérülést és anyagi kárt nem okozott.

Mihail Razvozzsajev, Szevasztopol kormányzója reggel – több mint két órán át tartó – légiriadót rendelt el, és közölte, hogy a légvédelem légi célpontokra mér csapást a Krím felett. A Kercsi-szoroson áthaladó Krími hídon átmenetileg felfüggesztették a közlekedést.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz védelmi tárcának az elmúlt napra vonatkozó összesítése szerint

orosz erők két ukrajnai frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 1040 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A moszkvai jelentés szerint az ukrán fél vesztesége a kupjanszki és a donyecki frontszakaszon egyaránt elérhette a 245 főt.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg még egyebek mellett két vezetésipontot, több lőszerraktárt, három harckocsit a donyecki frontszakaszon – köztük egy német Leopardot -, öt páncélozott harcjárművet, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, valamint két lengyel Krab és egy brit AS-90-es önjáró tarackot.

Oroszország az elmúlt 24 órában több mint száz várost és falut támadott, idén ez volt a legnagyobb mértékű támadás – közölték az ukrán hatóságok szerdán.

Az elmúlt 24 órában az ellenség 118 települést lőtt tíz régióban” – írta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a közösségi oldalakon közzétett üzenetében. „Ez a legtöbb megtámadott város és falu az év eleje óta” – tette hozzá.

A közép-ukrajnai Kremencsukban egy olajfinomítót ért orosz támadás, amely nem követelt áldozatokat. Klimenko közlése szerint több mint száz tűzoltót kellett kivezényelni a tűz oltására, amely több órán át tartott.

Az éjszakai bombázásokban egy ember meghalt a Harkiv megyében, az ország északkeleti részén, és egy másik a déli Herszon régióban – jelentették helyi tisztviselők.

Az ukrán légierő szerdán arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán indított 20 orosz drónból tizennyolcat lelőtt.

origo.hu

Először pillantották meg egy távoli bolygó légkörét; elállt a lélegzetük attól, amit láttak

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

borsonline.hu

Úszik a boldogságban Tápai Szabina, itt az első fotó a nagy bejelentésről

mandiner.hu

Számszerű vallomás jött Von der Leyenéktől: Magyarország a top10-ben, miközben a „bezzegországok” a sor végére álltak

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

hirtv.hu

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Az iráni elnök halála újabb háborús veszélyt jelent

POLITIK

A Jobbik teljes erővel beállt Magyar Péter mögé

POLITIK

Így kötődnek Magyar Péter szervezeti a Soros-hálózathoz

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak