POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.27.

Meghosszabbítható a tűzszünet Izraelben?

Még 180 túsz a Hamász fogságában.

Izrael és a Hamász is kész folytatni a tűzszünetet, ha további túszok és fogva tartott palesztinok szabadulthatnak ki és humanitárius segély érkezik az övezetbe – jelentette a helyi média hétfőn.

Üdvözlendő lenne, hogy minden további napon további tíz elhurcolt szabadon bocsátható” – fogalmazott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este az izraeli túszok harmadik csoportjának visszatérése után.

Visszahoztuk az elraboltak újabb csoportját – gyerekeket és nőket, és szívünk mélyéig meghatódunk, az egész nemzet, amikor látjuk a családok újraegyesítését” – mondta a kormányfő.

Ugyanakkor Netanjahu a háború folytatásának fontosságáról is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetésén. „Elmondtam neki, hogy az egyezmény után minden erőnkkel visszatérünk, hogy megvalósítsuk céljainkat: a Hamász felszámolását, – annak biztosítására, hogy Gáza ne térjen vissza eredeti állapotába – és természetesen az összes túsz szabadon bocsátását” – tudatta a kormányfő.

A Fehér Ház beszámolója szerint beszélgetésük során Biden amerikai elnök és Netanjahu egyetértett abban, hogy a munka még nem fejeződött be, és folytatják a munkát az összes elrabolt kiszabadításáért.

Emellett Washingtonban elmondták, hogy a két vezető tárgyalt az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Gázai övezetben szükséges humanitárius segélyek növeléséről is. Netanjahu köszönetet mondott az elnöknek fáradhatatlan erőfeszítéseiért a közvetítésben és a megállapodás teljes körű végrehajtásában.

Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, és a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait arról, hogy rajta vannak-e a listán.

Még közel 180 izraeli túsz van a Hamász fogságában, köztük gyermekek, nők, idősek a Gázai övezet melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők is, akiket egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, vagy katonaként szolgálta az övezet melletti, a terrortámadás idején elfoglalt laktanyákban.

A Gázai övezetet uraló Hamász eddig 39 elhurcolt Izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, s cserébe a Hamász elenged összese ötven túszt nőket és gyermekeket.

Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednek el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért. A Hamász bejelentette szándékát a fegyverszünet meghosszabbítására, és a felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak az folytatásról.

Izrael önvédelmi jogát hangsúlyozó szolidaritási látogatást tett Izraelben Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök vasárnap – közölte Jichák Hercog államelnök az X-en.

Jichák Hercog izraeli államfő Izrael Állam, az izraeli társadalom és a zsidó nép igaz barátjának nevezte, s megköszönte a német elnöknek izraeli látogatását, mely – úgy fogalmazott – az országaik közötti szilárd szövetség szimbóluma.

Az október 7-én elkövetett, emberiség elleni bűncselekmények – globális és történelmi léptékű bűncselekmények – sebek Izrael és a nemzetek egész családjának testén – mondta Hercog.

A Hamász szörnyű barbársága, a húszik az egész világ tengeri gazdasági útvonalait fenyegető kalózkodása, a Hezbollah működtette terrorizmus, amely nap mint nap megtámadja az izraeli állampolgárok otthonait – mindezek egy tábor részét képezik, amely mögött mindenki tudja, hogy Teherán áll, amely működteti, finanszírozza és támogatja ezt” – jelentette ki.

Az a morális és etikai felelősség, amelyet Németország ebben az időben tanúsít, felelősség a szavakban és felelősség a tettekben Izrael és a zsidó nép biztonságáért, bárhol is legyen, példa és mérce a nemzetek egész családja számára” – hangoztatta az izraeli államfő, megköszönve Steinmeiernek és a német kormánynak az egyértelmű támogatását Izrael önvédelméhez.

A német szövetségi elnök megígérte Jeruzsálemben országa megingathatatlan támogatását és szolidaritását közös sajtótájékoztatójukon. Azt mondta, ez a támogatás és szolidaritás nem csupán arra terjed ki, hogy Izrael terror áldozatává vált.

Szolidaritásunk az önmagát védelmező, az egzisztenciális fenyegetés ellen küzdő Izraelre is vonatkozik” – hangsúlyozta Steinmeier.

Izrael még soha nem sebesült meg olyan mélyen, mint október 7-én. Az ország a létéért küzd. Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát és biztosítsa létét – jelentette ki a szövetségi elnök.

A Hamász terrorszervezet soha nem érheti el kinyilvánított célját, Izrael megsemmisítését” – jelentette ki Steinmeier.

Három magyar állampolgár szabadult ki a Hamász fogságából az elmúlt 24 órában. Először szombat este a 18 éves Noga Weisz, édesanyjával együtt hagyhatta el a Gázai övezetet. Vasárnap pedig két magyar állampolgárságú gyermeket engedtek át Izraelbe. Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán arról írt: ezzel mindhárom magyar túsz visszanyerte a szabadságát, akiknek erre lehetőségük volt az Izrael és a Hamász közötti megállapodás alapján. A tárcavezető megköszönte Katarnak, hogy segítették a magyar állampolgárok kiszabadulását.

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

„A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását”

– tette hozzá Szijjártó Péter.

Izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit – köztük egy orosz-izraeli kettős állampolgárt – és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek. A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak. A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

Korábban a külügyminisztérium is megerősítette, hogy Ella és Dafna a Hamász fogságában van (Fotó: M1)

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe.

A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert.

A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Hazatérhet a 4 éves, amerikai-izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában.

A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt.

Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint.

Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz-izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

Mint ismert az az egyiptomi al-Kahira TV vasárnap délután arról számolt be, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC).

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Szombat este majdnem hétórás késlekedés után engedett el foglyokat a Hamász, akkor a terrorszervezet 13 izraelit és 4 külföldit adott át Vöröskeresztnek.

A kiszabadult túszok között volt egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

vg.hu

Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

POLITIK

Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a gazdasági növekedés

POLITIK

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben

POLITIK

A gyermekvédelem érdekében az alaptörvényt is módosítják