POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.21.
Módosítva: 2023.11.21.

Már több mint 40 ezer nőt soroztak be az ukránok

Fogynak a férfiak, de nagyon...

Több mint 40 ezer nő szolgál az ukrán hadseregben – közölte hétfőn a kijevi védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint ez valamivel több mint öt százaléka a hadsereg teljes állományának. A 40 ezer női katonából mintegy ötezren közvetlenül harci bevetésen vannak.

A minisztérium szerint a harci bevetésen részt vett státuszt eddig több mint 13 400 nő szerezte meg. A kijevi tárca közlése kitér arra is, hogy a katonanők 41 százalékának kiskorú gyerekei vannak, és közülük több mint 2500-an egyedül nevelik gyermeküket vagy többet is.

2014-ben valamivel több mint 16 500 nő szolgált az ukrán fegyveres erőknél. A kijevi vezetés időközben a nőkre vonatkozó minden korlátozást feloldott a hadseregben.

Több százezer ukrán fiatal menekült már el, hogy elkerülje a kényszersorozást, gyakorlatilag a biztos halált. Abban, az egyébként közismerten korrupt Ukrajnában, amely az úgymond hősiességet tette legfontosabb erényévé, a mozgósítást megtagadók témája természetesen tabunak számít. A nyugat-európai médiumokban egy sort alig lehet olvasni a sorozókat lefizető, vagy a magukat megcsonkító fiatalokról, vagy üregekben, esetleg erdőkben hónapokig bujkáló férfiakról. Ők azok, akik egyszerűen élni akarnak, nem akarják, hogy erőszakkal besorozzák őket. A harctéren egyébként egy ukrán katona átlagosan négy óra alatt hal meg.

 HOGY ELKERÜLJÉK A BESOROZÁST, VANNAK, AKIK ELMENEKÜLNEK AZ ORSZÁGBÓL- bár a törvény szerint 18 és 60 év közötti férfi nem hagyhatja el Ukrajnát. Ez a szabály azonban csak elméletben él, a gyakorlatban sokan menekültek el Ukrajnából a besorozás elkerülése céljából.

Háromezerre teszik a kényszersorozást végző brigádok számát Ukrajnában. Ezeknek a csoportoknak elsődleges feladata, hogy összeszedje azokat a katonakorú férfiakat országszerte, akik még nem ragadtak fegyvert és akaratuk ellenére kivigyék a harcmezőre. 

A köztévén bemutatott riportból kiderült, hogy a sokszor az utcán sétáló férfiaknak esélye sincs arra, hogy több, megtermett katonából álló brigáddal szembeszálljon és ne vigyék el. Nem egyszer fordul elő, hogy erőszakkal rángatnak el egy embert.

Az ukrán brigádok sokszor a konditermekbe is bemennek, hogy megnézzék, kik azok, akiket ki lehetne vinni a frontra. Kijevben volt, hogy egy ételfutárt leptek meg egy cédulával, rajta a behívó részleteivel. Felvételek jelentek meg arról is, ahogy a Kijev melletti Brovariban a helyi toborzóiroda vezetője minden férfinak behívót ad a helyi önkormányzat ülésén. Először a kerület polgármestere kap cédulát, aztán a képviselők is, akik nagyon meglepődnek, de kénytelenek átvenni a mozgósításról szóló parancsot.

A The Washington Post szerint a harcedzett katonák hiánya nemcsak a frontvonalon, hanem még Kijevben is aggodalmakat gerjesztett. Sokan attól tartanak, hogy mire a Nyugattól megérkeznek azok a modern harci eszközök, amelyekkel visszafoglalhatnák az ország megszállt területeit, addigra nem maradnak olyan egységek, amelyek képesek lennének végrehajtani az ellentámadást. 

Ukrajna annak ellenére is vereséget szenved az ellene folyó háborúban, hogy a NATO új fegyvertípusokat szállít neki, erői kimerülőben vannak – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy moszkvai parancsnoki tanácskozáson.

„Annak ellenére, hogy a NATO új fegyvertípusokkal látja el, a kijevi rezsim vereséget szenved. Az orosz csapatok folytatják az aktív védekezést, hatékony tűzveszteséget okozva az ellenségnek” – mondta a tárcavezető.

Mint mondta, az ukrán hadsereg „kétségbeesetten” és „sikertelenül” próbál támadni Zaporizzsja, Donyeck és Herszon környékén, ami súlyos veszteségekhez vezet számára.

„Az ukrán fegyveres erők kimerülnek, a személyi állomány egyre inkább demoralizált”

– hangoztatta Sojgu.

Állítása szerint az orosz alegységek ezzel szemben előre nyomulnak, kedvezőbb állásokat elfoglalva. Méltatta a 25., a 138. és a 114. gépesített lövészdandár harci érdemeit.

A miniszter közlése szerint az orosz légvédelem az elmúlt hónap folyamán az ukrán légierő több mint 1400 eszközét semmisítette meg, köztük 37 repülőgépet és hat ATACMS harcászati rakétát.

„Szeretném megjegyezni, hogy a 37 repülőgép majdnem kétszerese annak a mennyiségnek, amelynek szállítását F-16-os repülőgépből garantáltan megígértek Ukrajnának. Vagyis ha a légvédelmi rendszerünk így dolgozik, ez körülbelül 20 napi munkát jelent”

– hangoztatta Sojgu.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentése szerint az orosz légierő vadászgépei az elmúlt nap folyamán lelőttek két ukrán Szu-27-es repülőgépet a donyecki régió felett, a légvédelem és a rádióelektronikai harc eszközei elfogtak nyolc HIMARS-és Uragan-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 48 drónt.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója szerda délután a Telegram-csatornáján azt írta, hogy

a régió légterében hét, a Krímre kilőtt ukrán rakétát fogtak el. Öt közülük a levegőben semmisült meg, kettő pedig a földre zuhanva robbant fel, de személyi sérülést és anyagi kárt nem okozott.

Mihail Razvozzsajev, Szevasztopol kormányzója reggel – több mint két órán át tartó – légiriadót rendelt el, és közölte, hogy a légvédelem légi célpontokra mér csapást a Krím felett. A Kercsi-szoroson áthaladó Krími hídon átmenetileg felfüggesztették a közlekedést.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz védelmi tárcának az elmúlt napra vonatkozó összesítése szerint

orosz erők két ukrajnai frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 1040 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A moszkvai jelentés szerint az ukrán fél vesztesége a kupjanszki és a donyecki frontszakaszon egyaránt elérhette a 245 főt.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg még egyebek mellett két vezetésipontot, több lőszerraktárt, három harckocsit a donyecki frontszakaszon – köztük egy német Leopardot -, öt páncélozott harcjárművet, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, valamint két lengyel Krab és egy brit AS-90-es önjáró tarackot.

Visszavert ukrán támadásokról és súlyos veszteségeket okozó orosz csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium a keddi hadijelentést ismertetve.

A tájékoztatás szerint az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg támadását a luhanszki Cservonaja Dibrova térségében. A tárca összesítése szerint az ukrán fél a különböző frontvonalakon 455 katonát vesztett, a legtöbben közülük – 170-en – Cservonaja Dibrova mellett estek el.

Az orosz védelmi minisztérium szerint tüzérségi és légicsapásokkal komoly veszteségeket okoztak Zaporizzsja térségében is az ukrán 33., a 65. és a 118. gépesített dandár élőerőiben és haditechnikájában.

 

Harci cselekményekről érkeztek jelentések Harkiv, Herszon és Dél-Donyeck térségéből is.

Emellett a tárca közzétett egy videófelvételt az ukrán hadsereg egyik megsemmisített – svéd gyártmányú – CV9040C típusú harckocsijáról. Ez az egyik első megerősítése egy ilyen típusú gyalogsági harcjármű kilövésének a hadszíntéren.

A tárca beszámolt arról is, hogy a nap folyamán 2 HIMARS-rakétát, és az ukrán hadsereg 33 drónját lőtte le az orosz légvédelem, valamint egy MiG-29-es és egy Szu-27-es típusú harci repülőgépet Donyeck, illetve Harkiv térségében.

Alekszej Kulemzin donyecki polgármester beszámolója szerint

a Donyeck belvárosát ért ukrán tüzérségi támadásnak hat halálos áldozata van.

A mentőszolgálatok korábban sebesültekről jelentettek azzal, hogy egy épület romjai alatt további emberek rekedhettek.

A „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága kedden fejenként 26 évi fegyházzal sújtott három ukrán harckocsizót, akik a vádak szerint repeszromboló lövedékekkel nyitottak tüzet Mariupolban lakó- és kormányzati épületekre 2022 márciusában és áprilisában.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért balhézott össze a liverpooli Szalah és Klopp

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

POLITIK

Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a gazdasági növekedés