POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.24.

LMBTQ és uniós propaganda, no meg a bürokraták pénze

Erről szól a brüsszeli költségvetés.

A héten az Európai Parlament által elfogadott 2024-es költségvetés 189,4 milliárd euróban határozza meg az uniós szervek gazdálkodási keretét, amelyben többek között a nemek közötti egyenlőségre, uniós propagandára és az uniós kötődésű NGO-k finanszírozására is eurómilliókat biztosítanak. Mivel az Európai Bizottság a nyáron jelezte, hogy hiány keletkezett az EU 2021–2027-es időszakra elfogadott többéves pénzügyi keretében (MFF), ezért több tízmilliárd euró befizetésére kérte a tagállamokat. Az MCC Brussels sorra vette, hogy milyen extra kiadásokkal számol a jövő évi költségvetés.

A költségvetéssel kapcsolatos kutatásuk feltárja az EU rossz gazdálkodási szokásait, amelyből kiderül, hogy Brüsszel továbbra is több millió eurót pazarol értelmetlen propagandára – fogalmazott Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója. Füredi professzor azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, hogy az Európai Parlament azt a Petri Sarvamaat javasolta az Európai Számvevőszék finn delegáltjának, aki Daniel Freund társaságában továbbra is a Magyarországnak járó források befagyasztását sürgeti.

„Nyilvánvalóan aggodalomra ad okot egy magyarellenes ügybuzgó kinevezése a könyvvizsgáló bizottságba” – mutatott rá Frank Füredi.

 

De mire költi a pénzt Brüsszel?

A 2024-es uniós költségvetés sorait vizsgálva az MCC Brussels elemzése megállapította, hogy válság ide vagy oda, Brüsszel ismét euró tízmilliókat költ majd a saját propagandájára. A kiadási sorok között szerepel a médiaszabadság és a dezinformáció elleni küzdelem égisze alatt folyósítandó több millió euró olyan szervezeteknek, amelyek kiszűrik az uniós narratívába nem illő tartalmakat.

De az Európai Parlament és a bizottság falain belül már-már kötőszóként ismételgetett „ambiciózus tervekből” sincs hiány, hiszen tervben van egy új online közösségi tér létrehozására is az európai fiataloknak.

A propaganda ára

  • 3,1 millió euró fordítanak az Európai Narratívák Megfigyelőközpontjának dezinformáció elleni küzdelemére.
  • 3 millió euróba kerül majd az Európai Újságírás- és Médiaszabadság Fesztiválra (European Festival of Journalism and Media Freedom).
  • 1,6 millió euró adnak majd a Tényellenőrző Hálózat (Network of European fact-checkers) dezinformáció elleni küzdelmére.
  • 9 millió euróból akarják megvalósítani azt az „európai nyilvános szférát”, ami egy új online médiaajánlat a fiatal európaiak számára.
  • 2,9 millió euró további forrást pedig a Médiaszabadság Központ (Media freedom hub) kifizetésére tartanak fenn.

Gondolnak az oroszokra is

A dezinformáció és az uniós média támogatásának kifejezetten érdekes részét jelenti az a költségvetési sor, amely 2,6 millió euró biztosít technikai eszközökre az orosz háztartások megbízható információkkal való ellátásához.

A médiaszabadságra és az uniós narratíva terjesztésére tehát jövőre több mint 22 millió eurót (nagyjából 8,43 milliárd forint) költhet majd Brüsszel.

Uniós (propaganda) programok

Noha a következő tételsorok esetében az uniós értékek terjesztésére szolgáló propagandatevékenységek szerepelnek, ezek nem jelentenek új projekteket. Sokkal inkább a már eddig is finanszírozott brüsszeli marketing kiadásait növelik meg. Ennek keretében pedig az EU 57,6 millió eurót (+24,5 millió euró) fordít a polgárok szerepvállalására és az unió demokratikus életében való részvételére. 20,7 millió euró (+200 000 euró) költhet multimédiás akciókra.
48,3 millió euró (+400 000 euró) értékben vezetői és vállalati kommunikációs szolgáltatásokat vásárol.
33 millió euró (+300 000 euró) értékben pedig a polgárok számára nyújtott kommunikációs szolgáltatások tételeit számolja majd el.

A fenti propagandakiadások az idei évhez képest 25,4 millió euróval (9,65 milliárd forint) növekednek 2024-ben. Erre a tételsorra összesen 185 millió eurót (70,26 milliárd forintot) költenek majd, ami még nem tartalmazza a médiaszabadság és a dezinformáció elleni küzdelem költségeit.

 

Bicikliutak, tanulmányok

Hiába jelentette be idén nyáron az Európai Bizottság, hogy több tízmilliárd eurós többletbefizetésre van szüksége a tagállamok részéről ahhoz, hogy teljesíteni tudja a kötelezettségvállalásait, úgy tűnik, hogy Brüsszel a média és a dezinformáció területein kívül is szívesen költ majd kísérletezésre.

Ennek fényében jövőre további 3 millió eurót költenek majd egy új uniós díj, a kiskereskedelem európai fővárosának létrehozására is. Ezenkívül 800 ezer eurót fordítanak majd a határon átnyúló kerékpársáv-infrastruktúra fejlesztésére, valamint további 1,5 millió eurót a legjobb gyakorlatok dokumentálására az európai munkaidő-szervezéssel és -csökkentéssel kapcsolatos tapasztalatokból. De zöldtémákban maradt még pénz további ötletelésre. Így további 500 ezer eurót költenek majd el egy olyan megvalósíthatósági tanulmányra, ami egy olyan modell kidolgozására vonatkozik, amely átfogóan megadóztatná az áruk és szolgáltatások környezeti ártalmát az Európai Unióban.

Gender és NGO-k

Továbbra is kiemelt helyen szerepel az EU-s költségvetésben a nemek közötti egyenlőség támogatása. Ennek következtében a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) támogatására nemcsak az idei 9,1 millió eurót fordítják majd, hanem megtoldják további 500 ezerrel.

És természetesen a brüsszeli kötődésű NGO-knak sem kell aggódniuk. Az MCC Brussels megfogalmazása szerint 2024-ben 5 millió eurót kapnak majd olyan uniós szintű politikai pártok és agytrösztök, amelyekről még soha senki nem hallott.

Uniós határvédelem

Jövőre 66 millió euróval költ majd többet az EU a saját határvédelmi ügynökségére (Frontex), amely a 2023-as évi 809 millió eurós büdzséhez adódik majd hozzá. Érdemes megjegyezni azonban, hogy noha a Frontex idén is működött, ebben az évben minden rekordot megdöntött a Nyugat-Európába beáramló illegális migránsok száma, az EU migrációs szabályozásában pedig egyelőre nem jutottak dűlőre a tagállamok.

Noha nem a határvédelemhez kapcsolódik, mégis érdemes kiemelni az Európai Unió által külföld számára biztosított segélyek költségvetési sorát is, ami 250 millió eurót tesz majd ki 2024-ben.

Tisztségviselői kiadások

A költségvetési sorokat látva kijelenthető, hogy az infláció utolérte az uniós bürokráciát is. Ennek fényében tehát jelentős emelést biztosítottak maguknak a 2024-es javadalmazások megállapításakor.

Az MCC Brussles által közölt költségvetési tételsorok rámutatnak, hogy az Európai Unió jövőre a következő összegeket fordítja saját dolgozóira:

  • 14,6 millió eurós (+3,4 millió eurós) költségvetési tétel vonatkozik az uniós biztosok fizetésére és juttatásaira.
  • 2,5 milliárd eurós (+100 millió eurós) költségvetési tétel garantálja az Európai Bizottság alkalmazottainak fizetését és juttatásait.
  • 92,7 millió eurós (+8,3 millió eurós) költségvetési tétel biztosítja majd az európai parlamenti képviselők fizetését.
  • 831 millió eurós (+70 millió eurós) költségvetési tétel vonatkozik az Európai Parlament alkalmazottainak fizetésére és juttatásaira.
  • 8,8 millió euró (+800 000) az Európai Parlament járművezetőinek fizetésére.
  • 50 millió euró (+4 millió euró) európai politikai pártok finanszírozására.
  • 24 millió euró (+1 millió euró) európai politikai alapítványok finanszírozására.

Összességében csak az uniós tisztségviselők, képviselők, asszisztensek és a személyzet béremelésére 87,6 millió eurót (33,27 milliárd forint) fordít jövőre Brüsszel. A teljes bérkiadások a nyugdíjak, biztosítások nélkül 3,6 milliárd eurót (1367 milliárd forintot) tesznek majd ki.

A növekvő kiadások mellett az MCC Brussels arra is emlékeztet, hogy az Európai Számvevőszék 2022-es uniós költségvetésre vonatkozó jelentésében 8 milliárd euró jogszerűtlen felhasználását tárta fel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

life.hu

Pocakos fotót posztolt Kiss Ramóna: "Hát így ér véget..."

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása