POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.26.

Két magyar kislány a kiszabadult túszok között

Ella és Dafna.

Három magyar állampolgár szabadult ki a Hamász fogságából az elmúlt 24 órában. Először szombat este a 18 éves Noga Weisz, édesanyjával együtt hagyhatta el a Gázai övezetet. Vasárnap pedig két magyar állampolgárságú gyermeket engedtek át Izraelbe. Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán arról írt: ezzel mindhárom magyar túsz visszanyerte a szabadságát, akiknek erre lehetőségük volt az Izrael és a Hamász közötti megállapodás alapján. A tárcavezető megköszönte Katarnak, hogy segítették a magyar állampolgárok kiszabadulását.

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek).

„A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását”

– tette hozzá Szijjártó Péter.

Izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit – köztük egy orosz-izraeli kettős állampolgárt – és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek. A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak. A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

Korábban a külügyminisztérium is megerősítette, hogy Ella és Dafna a Hamász fogságában van (Fotó: M1)

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe.

A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert.

A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Hazatérhet a 4 éves, amerikai-izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában.

A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt.

Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint.

Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz-izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

Mint ismert az az egyiptomi al-Kahira TV vasárnap délután arról számolt be, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC).

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Szombat este majdnem hétórás késlekedés után engedett el foglyokat a Hamász, akkor a terrorszervezet 13 izraelit és 4 külföldit adott át Vöröskeresztnek.

A kiszabadult túszok között volt egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap – jelentette az egyiptomi al-Kahira TV.

A Hamász szerint 13 izraelit, három thaiföldi és egy orosz állampolgárt adtak át a vöröskeresztnek, az izraeli hadsereg szerint viszont 14 izraeli túsz és három külföldi szabadult ki.

Csaknem hétórás késéssel, de szombaton késő este mégis elengedett újabb 17 túszt a Hamász a Gázai övezetből. A 13 izraeli és 4 thaiföldi állampolgár a Vöröskereszt segítségével jutott át Izraelbe, majd kivizsgálásra kórházakba szállították őket. Cserébe Izrael 39 fogva tartott palesztint helyezett szabadlábra. Korábban a Hamász bejelentette: késlelteti az izraeli túszok szabadon bocsátását, mert szerinte Izrael nem tartja be a humanitárius segélyek szétosztására vonatkozó megállapodást. A zsidó állam ezt cáfolta.

Az izraeli hadsereg biztonsági kamerái rögzítették a pillanatot, amikor csaknem hétórás késés után, szombaton röviddel éjfél előtt újabb izraeli túszokat szállító busz lépte át a rafahi határt.

Pénteken, a tűzszünet első napján a Hamász 24 túszt adott át Izraelnek, másnap azonban egy, a segélyszállítmányok körül kialakult vita miatt sokáig bizonytalan volt, hogy a terroristák hajlandóak lesznek-e további fogvatartottakat elengedni. Az iszlamisták végül saját felvételeiken mutatták be az újabb 13 izraeli, illetve 4 thaiföldi állampolgár átadását.

A túszokat ezúttal is a Vöröskereszt dolgozói szállították Izraelbe, majd a személyazonosságuk ellenőrzése után kórházakba vitték őket megfigyelésre.

„Tizenkét visszatérő nőt és gyermeket fogadtunk a kórházunkban. A kezdeti vizsgálatok alapján örömmel mondhatom, hogy bár a túszként történt időszak félelmei látszanak rajtuk, együknek sincs szüksége sürgős orvosi ellátásra” – nyilatkozta a kórház igazgatója.

Az előzetes vizsgálatok után az elszakított családtagok – csaknem ötven nap után – újra átölelhették egymást.

A dél-izraeli Ein Bokek városában az emberek tappsal ünnepelték a foglyok biztonságos hazajutásának bejelentését.

„Rengeteg kérdésem van, de megpróbálom visszafogni magam, hiszon olyan dolgokat élhettek át, amibe még belegondolni is nehéz. Nekünk sem volt könnyű, de a Hamász alagútjaiban biztosan nagyon ijesztő lehetett. A korunkbeli gyerekeknek nem lenne szabad ilyesmit megtapasztalni. A barátomat ráadásul az édesanyja nélkül engedték el, pedig azt ígérték, hogy együtt jöhetnek haza” – mondta egy kisfiú.

A Hamász foglyaiért cserébe Izrael szombat éjjel 39 palesztin nőt és fiatalkorút engedett szabadon. Az őket szállító buszt ünneplők százai vették körül a ciszjordániai Al-Birehben. Az tömeg hősként fogadta a hazatérőket.

A fogságban mind azt hittük, hogy egyszer kijutunk a rácsok mögül. Hittük, hogy az ellenállásunk egyszer kivívja Palesztina szabadságát. Istennek hála, erre hamarosan sor kerül – mondta egy frissen szabadult fiatal.

A háború kitörése óta Ciszjordániában folyamatosak a palesztinok és az izraeli hatóságok közötti összecsapások. Az izraeli hadsereg szerint szombati razziáik során öt terroristával végeztek az enklávé területén, és több, mint húsz embert állítottak elő.

Szombaton több, mint 200 segélyszállítmányt szállító kamion érkezett meg Gázába. A Hamász megerősítette, hogy 65 kamion az övezet északi részébe is eljutott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak