POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.30.

Karácsonyi terrorveszély Németországban

Külföldről riasztották a szolgálatokat.

Egy karácsonyi vásár és egy zsinagóga ellen tervezett terrortámadást egy fiatal fiú Kölnben. Már a tervet is kidolgozta, amikor a német hatóságokat külföldről riasztották. Nem egyedül dolgozott: a Telegram nevű közösségi oldalon osztotta meg elképzeléseit. A támadásokat szent háborúnak nevezte. Egy másik, 16 éves fiatalt hasonló gyanú miatt vettek őrizetbe az ország keleti részén. A német hírszerzés éppen egy nappal előtte figyelmeztetett, hogy jelentősen megnőtt a terrorfenyegetettség Németországban. Csütörtökön pedig Nancy Faeser német belügyminiszter is fokozott terrorveszélyről beszélt egy interjúban.

Karácsonyi vásár ellen tervezett terrortámadást egy 15 éves, afgán származású fiú Kölnben. A német hatóságok szerint a tinédzsernek nagyon határozott tervei voltak.

A terveiről egy csoportos beszélgetésben írt. Sok ötlete volt arról, hogy hol és hogyan lehetne támadni. Más helyszínek is szóba kerültek, de végül egy nagyon részletes terv mellett döntöttek a vásár ellen” – mondta a tartomány belügyminisztere.

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. A fiú tartózkodási helyét gyorsan bemérték, és egy rendőri egység el is fogta. A tinédzsernek korábban nem volt dolga a rendőrséggel, most először intézkedtek vele szemben.

A karácsonyi vásár elleni támadást tervezgető gyanúsított ráadásul nem egyedül dolgozott: a Telegram közösségi oldalon többen tervezték a merényleteket, köztük egy 16 éves, orosz származású brandenburgi fiú is. A Németország keleti részén élő tinédzsert szintén letartóztatták a rendőrök.

A beszélgetésben sajtóhírek szerint a kölni karácsonyi vásár mellett egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték a fiúk.

Az emberek azért mennek el a karácsonyi vásárba, hogy mézeskalácsot egyenek, igyanak egy puncsot, vagy felüljenek a körhintára. Ezek a karácsonyi ünnepkör szimbólumai, és pont most, a Hamász Izrael elleni szélsőséges támadása óta történnek olyan szélsőséges törekvések, amelyek veszélyeztetik a demokráciánkat. Éppen ezért esetlegesen a karácsonyi vásárok is a dzsihadisták célpontjaivá válhatnak” – mondta a német rendőrszakszervezet szóvivője.

A gyors és határozott reakció pedig könnyen lehet, hogy egy tömeggyilkosságot előzött meg.

Berlinben 2016 decemberében egy elrabolt kamionnal hajtott a tömegbe egy tunéziai terrorista. A bevándorlóként és terroristagyanús elemként számon tartott férfit akkor csak megfigyelték a hatóságok – ez végül tizenkét ember életébe került. A terroristának akkor ráadásul még Németországot is sikerült elhagynia, végül pár nappal később egy olasz kisvárosban találtak rá, ahol tűzharcban végeztek vele.

Az elmúlt évek támadásai oda vezettek, hogy sokan már félnek kimenni egy szabadtéri eseményre Németországban.

Én nem érzem magam annyira biztonságban, de itt már mindenhol akadályokat állítottak fel, ezért megéri eljönni ide. Mi a közelben lakunk” – mondta a közmédia németországi tudósítójának egy berlini nő.

Németország épp szerdán jelentette be, hogy megnőtt a terrorfenyegetettség szintje az államban. A helyi alkotmányvédelmi hivatal szerint az izraeli–palesztin konfliktus miatt alakult ki ez a helyzet, egyre többen radikalizálódnak.

Szerintem egy milliméternyi területet sem szabad engedni az antiszemitizmusnak Németországban. Létfontosságúnak tartom, hogy ez az üzenet eljusson a társadalomhoz” – mondta egy német férfi.

A német hírszerzés a magányos elkövetőkre hívta fel a figyelmet: az egyedül dolgozó, radikalizálódott terroristák támadásai egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter is. Azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter.

A Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RND) adott nyilatkozatában a miniszter azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

Fokozott figyelemmel követik a megváltozott fenyegetettségi szintet, és ezzel összhangban az utóbbi hetekben már számos intézkedést tettek az iszlamista körök ellen.

A szövetségi bűnügyi rendőrség egyedül a Telegram hálózatán mintegy 170 olyan csatornát és tartalomszolgáltatót záratott be, amelyek „visszataszító antiszemita és iszlamista propagandát terjesztettek” – mondta el Faeser.

Óriási felháborodás keltett Németországban, hogy a bíróság nem ítélte el azokat a migránsokat, akik megerőszakoltak egy 15 éves lányt, számolt be a német Bild. A lap felidézte: 2020 szeptemberében egy fiatal férfiakból álló kilencfős banda csoportosan támadott meg egy parkban egy ittas, akkor 15 éves lányt, az ügyben most született ítélet. A tettesek közül csak egy férfi kapott letöltendő börtönbüntetést, ezért egyre nagyobb a botrány az ügy körül.

Kilenc erőszaktevő – csak egynek kell börtönbe vonulnia! – erről a megdöbbentő esetről számolt be kedden a Bild német napilap. Az újság egy 2020-ben elkövetett bűncselekményben hozott ítélet kapcsán hozta fel a történetet. Hamburg egyik városi parkjában ugyanis egy 15 éves lányt csoportosan megtámadott egy fiatal férfiakból álló banda. A lány egy születésnapi buliból tartott hazafelé, amikor a migrációs hátterű férfiak megerőszakolták.

A védtelen áldozatot órákig kínozták, egymás után legalább kilencen vetették rá magukat

– derült ki a későbbi vizsgálatokból. Az ügyben most született ítélet.

A Bild beszámolója szerint azonban

a kilencből mindössze csak egy erőszaktevőnek kell börtönbe vonulnia. A bíróság a legfiatalabb vádlottat, egy 19 éves iráni férfit ítélt el, aki két év kilenc hónap szabadságvesztést kapott.

Az eljárást a nyilvánosság kizárásával folytatták le. Mivel azonban a bűncselekmény hatalmas felháborodást váltott ki Hamburgban, a bírák végül engedélyezték a keddi ítélethozatal egy részének meghallgatását.

Itt derült ki az is, hogy az összes védőügyvéd az elkövetők felmentését kérvényezte.

Azzal érveltek, hogy a férfiak nem ismerték fel, hogy az ittas lány ellenkezett, valamint, hogy hajtotta őket a tesztoszteron.

Kiderült az is, hogy a vádlottak egyike sem bánta meg a tettét. Az elítélt 19 éves erőszakoló úgy fogalmazott: „Melyik férfi nem akarja ezt?” Sőt – a cikk szerint – volt, aki majdnem el is aludt az ítélethirdetés alatt.

Az, hogy bíróság nem ítélte el az erőszakoló migránsokat, futótűzként terjed az interneten, a felháborodás pedig országszerte egyre nagyobb.

Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali ellenzéki párt hamburgi csoportja a közösségi oldalán azt írta: azonnali szigorításra van szükség a kiutasítások terén.

Martin Hess AfD-s politikus pedig botrányosnak nevezte az ítéletet és azt is nehezményezte, hogy a tárgyaláson megkérdezett szakértő megvédte a migránsokat.

Ő ugyanis azt állította, hogy

a bevándorlók által elkövetett csoportos nemi erőszak identitásformáló, és erősíti a csoportérzést.

Németországban közben egyre több a hasonló eset, és az igazságszolgáltatás is túlterhelt. A hirado.hu a hét végén számolt be arról az esetről, amikor egy szír férfi egymás után több bűncselekményt is elkövetett, a német hatóságok azonban rendre szabadon engedték.

Az M1 Híradót tudósító Noll Katalin elmondta, hogy néhány napja egy 25 éves szír migráns becsöngetett egy idős hölgyhöz, benyomta a nőt a lakásába és fojtogatni kezdte. A migránst elfogták, nem sokkal később szabadlábra helyezték. Ez az oka annak, hogy egy újabb bűncselekményt elkövethetett. A migránsszállón megerőszakolt egy nőt. A német igazságszolgáltatás is tehetetlen a migránsok nagy számával szemben.

Ez az eset pedig csak egy a sok közül, ráadásul nem mindegyikre derül fény,

a felmérések szerint a nők biztonságérzete jelentősen romlott az elmúlt időszakban.

Mindez pedig 2015, az Európára zúduló migránsáradat kezdete óta tart Németországban. Hiába telt el nyolc év, Kölnben sokan még most is emlékeznek arra a szilveszter éjszakára, amikor több száz agresszív migráns rontott rá a katedrális környékén ünneplő nőkre, és szexuális zaklatások, fosztogatások, rablások kezdődtek.

Bár a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a környéken, mégsem tudta megakadályozni a tömeges erőszakot. Az eset után ráadásul kirívóan enyhe büntetések születtek, emiatt pedig sokan elvesztették bizalmukat a német igazságszolgáltatásban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rémisztő betolakodó foglalta el egy nő házát, most arra buzdítják, hogy meneküljön

origo.hu

Itt a vége: hamarosan megbuktathatják Zelenszkijt - már tudni, hogyan

borsonline.hu

"Anya, te is látod?" – temető mellé költözött a soproni család, de arra nem számítottak, ami ezután történt

hirtv.hu

Avgyijivka elfoglalása után megfordult a szél

ripost.hu

Itt a márciusi horoszkóp: változásokat ígér a tavasz

vg.hu

Kőkemény orosz nyomás alatt az ukránok Konsztantyinovka irányában – Csaszov Jarnál elvágták az utánpótlást

origo.hu

Kulcsár Edina tovább magyarázkodik a negyedik terhessége miatt

mindmegette.hu

A konyháig már nem ér el a wifi? Ezzel a trükkel felerősítheted az otthoni internetet

bama.hu

Világszenzáció: pécsi kesztyűt húznak a Dűne 2-ben is

ripost.hu

Berki Mazsi fürdőruhája nem sokat takar - Fotó

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Az ukránok megfenyegették Magyországot, Szlovákiát

POLITIK

A NATO bevonul Ukrajnába? Macron vihart kavart

POLITIK

A baloldalnak be kell fizetnie az ÁSZ-bírságot

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarországnak különösen fontos, hogy ne legyen háború