POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.21.

Felpörgetik a dolgokat a parlamentben

Tele van az asztal előterjesztésekkel.

Több mint egy tucat előterjesztést fogadhat el kedden az Országgyűlés, amely elkezdi a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat általános vitáját is.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirend szerint reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülés.

A képviselők döntenek Magyarország 2022-es zárszámadásról. A törvényjavaslat indoklása szerint a kedvezőtlen körülmények – az orosz-ukrán háború és az amiatt Oroszországra kivetett szankciók – ellenére a magyar gazdaság 2022-ben 4,6 százalékkal bővült, amely az uniós átlagnál 1,2 százalékponttal kedvezőbb teljesítmény.

A parlament kiterjesztheti az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított könnyítéseket a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire. A Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség székhelye a svájci Lausanne-ból költözik Budapestre.

Döntés lesz a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról, amely a tiszteletbeli konzulok kinevezési feltételeként írja elő, hogy a büntetlen előélet mellett nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet fel személyükkel kapcsolatban.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával lehetővé válik a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazása.

Szavazás lesz az egyes adótörvények módosításáról. A Pénzügyminisztérium a javaslat benyújtásakor azt közölte, jövőre folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel történő meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. Egyszerűbbé válik a többi között a személyijövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok.

Külön törvény ülteti át a magyar jogba a globális minimumadóról szóló uniós irányelvet. A globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat a 750 millió euró feletti bevétellel rendelkező vállalatcsoportokra vezeti be az új adóterhet.

Határozathozatalokat követően lesz az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításának általános vitája. A törvényjavaslat alapján a Nobel-díjas Krausz Ferenc fizikushoz kötődő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítványhoz kerül.

Uniós jogharmonizáció a célja a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításának.

A jogalkalmazás segítésével indokolják a munkavédelmi törvénymódosítást, míg a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló országgyűlési határozat módosítását a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításával magyarázzák.

Vita lesz a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő törvények módosításáról, ennek indoka az önkormányzatok gazdasági-pénzügyi stabilitásának megteremtése.

Utolsó napirendi pont a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat, amely az újra növekvő migráció miatt az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazza, valamint meghatározza külföldi állampolgárok Magyarországon történő tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit.

A Parlamentben hétfőn az állatvédelem kiemelt fókuszban volt: Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy képviselőtársaival létrehozzák a Közös ügyünk az állatvédelem parlamenti csoportot.

A kormánybiztos elmondta, az állatvédelem területén a parlamenti munkának, jogalkotási tevékenységnek kiemelt jelentősége van. Mit sem bizonyít jobban, hogy a 2021 végén előterjesztett „Az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el.

Hozzátette, hogy az eddig elért eredmények az állatvédelemben megkívánják, hogy szorosabbra kössék az együttműködést országgyűlési képviselőtársainkkal. A közös összefogás támogatja a naprakész információk folyamatos cseréjét, a különböző választókerületeket érintő problémák és javaslatok feltérképezését, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos jogalkotási tevékenység erősítését, ösztönzését.

A parlamenti csoport 16 alapító képviselővel jött létre. A csoportban részt vevők közös célkitűzése, hogy az állatok védelmét szolgáló tevékenységet az országgyűlés tagjai még hatékonyabban tudják ellátni.

Kiemelt cél a jogalkotási folyamat során előremutató, tudományosan megalapozott és társadalmilag elfogadott intézkedések előkészítése az állatok védelme érdekében. További terv olyan országos kampányok, projektek kidolgozása és lebonyolítása, amelyek az állatvédelmi tevékenységet szolgálják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Magyarellenes „szakértők" társaságában panaszkodott a CNN-en Gulyás Márton

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak