POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.14.

Egyre több az orosz támadás az ukrán fronton

Erről maga Zelenszkij beszélt.

Ukrán katonai jelentések szerint jelentősen megnövekedett az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a Telegramon.

Az államfő kifejtette, hogy különösen súlyos a helyzet a Donyeck megyei Avgyijivkánál, és a harkivi régióban lévő Kupjanszknál. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az ukrán katonák tartják állásaikat, és folyamatosan támadó hadműveleteket kezdeményeznek.

Zelenszkij szavai szerint Oroszország ezenfelül bosszút próbál állni az ukrán erők által visszavett déli Herszon városon, amelyet folyamatosan ágyúz, anélkül, hogy ebből katonai haszna származna. Az elnök ismételten leszögezte, hogy az Ukrajna által létesített fekete-tengeri gabonafolyosó – az orosz támadások ellenére – továbbra is működik.

Megjegyezte, hogy mostanra a folyosón áthaladt szállítmányok összsúlya elérte a négymillió tonnát, és a pozitív dinamika változatlan.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy egyesült államokbeli rendezvényen – amelyről az Ukrajinszka Pravda hírportál a Bloomberg amerikai hírügynökség alapján számolt be – azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás folytatódik, és az ukrán fegyveres erők megvetették a lábukat Herszon megyében a Dnyeper folyó orosz megszállás alatti bal partján.

Az ukrán főügyészség hivatalos honlapján arról számolt be, hogy azonosították azt az orosz oldalon harcoló két katonát, akik részt vettek Volodimir Vakulenko ukrán író lelövésében és további három ember meggyilkolásában a harkivi régió megszállása során.

Mindkét gyanúsított luhanszki származású. Az írót 2022 márciusában ejtették fogságba 14 éves fiával együtt, és agyonlőtték. Halálára csak tavaly novemberben derült fény.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók közléseiből készített keddi összefoglalójában azt emelte ki, hogy

hétfőn az orosz erők támadásai következtében három helyi lakos vesztette életét és 15 – köztük egy gyermek – megsebesült Herszon megyében, a Donyecki régióban pedig három helyi lakos sebesült meg.

Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő kirovohradi régió kormányzója arról adott hírt, hogy az ukrán erők reggel megsemmisítettek egy orosz rakétát.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 920-szal 313 470-ra nőtt. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellet nyolc orosz harckocsit, húsz tüzérségi rendszert és 15 drónt.

Négy ukrajnai frontszakaszon 20 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők, ennek során mintegy 900 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg – közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, a Donyeck körzetében dúló harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek mellett az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandár egy megfigyelő- és vezetésipontját a donyecki régióban, továbbá egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott hacjárművet, két páncélozott személyszállítót, két páncélozott járművet, három lengyel gyártmányú Krab és egy amerikai M119-es önjáró, valamint egy M777-es vontatott löveget, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 23 drónt.

Az orosz statisztika szerint ezzel a háború eleje óta a hadszíntéren lelőtt ukrán pilóta nélküli repülőszerkezetek száma 8900 fölé emelkedett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz védelmi tárca szerint keddre virradóra Brjanszk, Orjol, Tambov és Moszkva megye légterében lőttek le egy-egy távirányítású repülőszerkezetet.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Cseljabinszkban elfogott egy helyi illetőségű férfit, aki gyújtóbombával készült támadást intézni közigazgatási intézmények ellen. Az FSZB szerint a gyanúsított egy ukrán nacionalista szervezet ideológiájának híve.

Romániában is megkezdik az ukrán pilóták kiképzését az amerikai vadászgépekhez. A betanulás várhatóan fél évet vesz igénybe. Sokan kételkednek az F–16-osok jelentőségében, Ukrajnában mégis fordulatot várnak ezektől. Közben ukrán közlés szerint többen meghaltak, miután hétfőn orosz légicsapás érte Herszont.

Lövészárkokban gyakorlatoznak az ukrán katonák egy franciaországi kiképzőközpontban. Bár jelenleg csak vaktöltényekkel lőnek egymásra, napokon belül már az ukrán fronton kell alkalmazniuk a tanultakat.

A négyhetes felkészítésen erdei, városi és lövészárok-hadviselést is tanulnak.

„Azt látjuk, hogy

az ukrán frontvonal szinte teljesen megdermedt.

Két olyan hadsereg néz szembe egymással, amely nagyon hasonló taktikát alkalmaz. Ezért olyan manőverezési sémákat dolgozunk ki, amelyekkel ki tudják zökkenteni az ellenséget” – mondta egy francia kiképzőtiszt.

Franciaországban idén már csaknem 7000 ukrán hivatásos és önkéntes katonát képeztek ki, de más európai országokban, például az Egyesült Királyságban, Németországban és Lengyelországban is ukrán katonák ezrei vesznek részt hasonló programokban.

Egy nemzetközi légi kiképzőközpont átadásával hétfőtől

már Románia is részt vesz az ukrán katonák kiképzésében.

A pilóták hat hónap gyakorlat során sajátíthatják el az F–16-os vadászrepülők irányítását. Az első gépeket a holland királyi légierő biztosítja.

Ukrajnában hatalmas várakozás övezi az amerikai vadászgépek érkezését.

Az ukrán hadvezetés ezektől döntő fordulatot vár a harctéren.

A kiképzők azonban jóval visszafogottabbak.

„Értem, hogy miért kellenek a gépek Ukrajnának, de valószínűtlen, hogy ezek érdemben változtatnának a háború kimenetelén” – mondta Oliver Bok, a holland királyi légierő ezredese.

A nyugati támogatók dacára

az ukrán hadsereg hosszú hónapok után sem tud látványos eredményeket felmutatni.

Az elmúlt időszakban mindössze apró, többnyire elnéptelenedett, lerombolt falvakat sikerült visszafoglalniuk. A Harkiv megyei határőrség vasárnapi bejelentése szerint az ukrán csapatok visszafoglalták Topolit. De a határ menti faluban már legalább egy éve senki nem él.

Közben továbbra sem szünetlenek a véres összecsapások. Nem sokkal azután, hogy az ukránok Herszon visszafoglalásának egyéves évfordulóját ünnepelték, vasárnap orosz légicsapás érte a megyeszékhely központi könyvtárát.

A megyei hatóságok szerint hétfőn újabb, ezúttal már halálos áldozatokat is követelő csapások érték Herszon belvárosát.

Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen, az eddigi információk alapján életét vesztette egy 72 éves férfi, és két helyi lakos megsérült – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az idős férfi, aki meghalt, a támadás közben lakása erkélyén tartózkodott.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában azt emelte ki, hogy az elmúlt nap során az orosz ágyúzások következtében Donyeck megyében két helyi lakos életét vesztette, és egy megsebesült, a herszoni régióban pedig ketten szenvedtek sérüléseket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – kommentálva nyugati tisztségviselőknek az Oroszországgal való béketárgyalások újraindítására tett felhívásait -, csütörtökön az X platformon (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében arra emlékeztetett: Ukrajna mintegy kétszáz tárgyalási fordulót folytatott az Oroszországi Föderációval 2022-ig attól kezdve, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet és megszállta a Donyec-medencét. „Ez idő alatt húsz tűzszüneti megállapodás született, amelyeket Oroszország rövid időn belül megszegett” – tette hozzá a tárcavezető.

A kétszáz tárgyalási forduló vagy a húsz tűzszüneti megállapodás egyike sem akadályozta meg Putyin (orosz elnököt) abban, hogy brutális, teljes körű inváziót indítson Ukrajna ellen 2022. február 24-én. Akik azzal érvelnek, hogy Ukrajnának most tárgyalnia kellene Oroszországgal, azok vagy tájékozatlanok, vagy félre vannak vezetve, esetleg Oroszország oldalán állnak, és azt akarják, hogy Putyin nyerjen egy kis időt, hogy felkészülhessen egy még nagyobb agresszióra – hangsúlyozta Kuleba.

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes az X platformon leszögezte: az Ukrajna által létesített alternatív fekete-tengeri exportfolyosó annak ellenére is működik, hogy előző nap az orosz erők rakétacsapást mértek egy külföldi civil hajóra. Egy orosz lokátorromboló rakéta szerdán talált el egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe. Az ukrán erők déli műveleti parancsnokságának közlése szerint a támadás egy halálos áldozatot követelt, négyen megsérültek.

Kubrakov elmondta még, hogy a folyosó augusztusi létesítése óta Ukrajna 91 hajóval 3,3 millió tonna mezőgazdasági terméket és fémet exportált.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége egy nap alatt több mint ezer fővel megközelítőleg 308 720-ra nőtt. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 15 orosz harckocsit, 36 tüzérségi és öt légvédelmi rendszert, valamint 26 drónt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan helyen bukkant fel A Nagy Ő nagyszájú döntőse - fotók

origo.hu

Megdöbbentő atomháborús fenyegetés a lengyelektől

borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

magyarnemzet.hu

Szakértő mondta el, miért késsel és nem szavakkal szúrt vissza az általános iskolás késelő

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Korai volt az öröm? Újabb fordulatot tartogat az időjárás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?