POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.26.

Egy magyar állampolgár is kiszabadult a Hamász fogságából

13 izraelit és 4 külföldit adott át a terrorszervezet.

Újabb túszokat, 13 izraelit és 4 külföldit adott át a Hamász terrorszervezet majdnem hétórás késlekedés után a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szombat este. A kiszabadult túszok között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weisz – jelentette az izraeli média.  

A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat a vöröskeresztnek, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét.

A négy külföldi thaiföldi vendégmunkás, akiket szintén az övezetbe hurcoltak. A kiszabadult nyolc izraeli gyermek és öt nő nagy részét a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket. Izrael az éjszaka folyamán nyilvánosságra hozta a szombaton kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a „fekete szombat” óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe.

Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, noha ezt Izrael hangsúlyosan kérte, mert az egyezmény szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni.

Kiszabadult a 9 éves Emily Hand, aki egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították.

Hazatérhet a 17 éves Noam Or és 13 éves húga, Alma Or. Édesanyjukat meggyilkolták október 7-én, apjukat pedig velük együtt Gázába hurcolták.

A 67 éves Sosan Haran élettársát és nővérét meggyilkolták, őt több rokonával pedig rabságba hurcolták a Hamász fegyveresei. Harannal együtt elrabolták, és szombaton szabadon engedték lányát, a 38 éves Adit is, és két gyermekét, a 3 éves Jahelt és a 8 éves Navét, akiknek édesapja, a szintén 38 éves Tal továbbra is túsz a Hamász kezében.

A 21 éves Maja Regevet a zenei fesztiválról rabolták el 18 éves öccsével. Ő súlyos, de nem életveszélyes egészségi állapotban érkezett Izraelbe. Maja Regev az egyetlen kiszabaduló, akit nem a Beeri kibucból vittek el az övezetbe.

A Hamásszal kötött megállapodás szerint vele együtt elrabolt 18 éves öccsét is vissza kellett volna juttatni Izraelbe, mert gyermeknek számít életkora alapján. Rafahtól a határellenőrzés, személyazonosságok ellenőrzése után az összes kiszabadult túszt Izraelbe szállítják, ahol kórházakban helyezik el őket egészségi állapotuk felmérésére és megfigyelésre.

Még csak második napja tart, de máris összeomlással fenyeget az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet. A palesztin terrorszervezet nemrég közölte: elhalasztja a  fogolycserét. Szerintük ugyanis Izrael nem tartja tiszteletben a humanitárius segélyek szétosztására vonatkozó megállapodást. Izrael viszont azt állítja, hogy 200 teherautónyi segély érkezett Gázába azóta, hogy életbe lépett a tűzszünet. 

Negyvenkilenc nap távollét után, péntek este találkozhatott ismét édesapjával a 9 éves Ohad Munder. A kisfiút édesanyjával és nagyanyjával együtt október hetedikén, egy dél-izraeli kibucból hurcolták el Gázába a Hamász fegyveresei. A fogolycsere első napján mindhárman hazatérhettek.

Izrael, 2023. november 25.
A kilencéves izraeli Ohad Munder, a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által szabadon engedett túszok egyike egy katonai helikopter belsejében, izraeli területen 2023. november 24-én. A Hamász ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját.
MTI/AP/IDF/IDF

A Hamász egy videofelvételt is közzétett arról, ahogyan átadják az első 13 túszt a Vöröskereszt képviselőinek. Az iszlamista szervezet vállalta, hogy a pénteken életbe lépett négynapos tűzszünet ideje alatt szabadon enged 50 elhurcolt nőt és gyermeket. Cserébe az izraeli hatóságok 150 palesztin nő és tizenéves fiatal előtt nyitják meg a börtönök kapuit. Az első 13 izraeli túsz mellett – a bangkoki kormánnyal kötött különalku alapján – 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki állampolgár is kiszabadult a Hamász fogságából.

 

A civileket a Vöröskereszt járműveivel vitték át Egyiptomba, ahol az izraeli különleges erők már várták őket.

A petah tikva-i gyermekkórház előtt összegyűlt tömeg üdvrivalgással fogadta a hazatérőket szállító katonai helikoptert. A túszokat négy egészségügyi intézményben helyezték el, néhány napig ott is maradnak. Kórházi források szerint viszonylag jó fizikai állapotban vannak, ám az átélt megrázkódtatást még fel kel dolgozniuk.

Petah Tikva, 2023. november 25.
Landolás után készült kép a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott izraeli gyerekeket szállító helikopterrõl a Tel-Aviv közelében  lévő Schneider Gyermekkórház helikopter-leszállópályáján 2023. november 24-én. A Hamász ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját. Egyúttal megkezdődött a szabadon engedése izraeli börtönökből 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra.
MTI/AP/Ohad Zwigenberg

A megszállt Ciszjordánia városaiban hajnalig tartott az ünneplés. A megállapodás értelmében az izraeli hatóságok pénteken 24 bebörtönzött nőt és 15 tinédzsert helyeztek szabadlábra, akiket hősként fogadtak otthon.

Szombaton újabb, üzemanyagot és humanitárius segélyt szállító teherautók léptek be a Gázai övezetbe. Izrael közölte, hogy már több mint 200 kamiont engedtek át a lezárt határon.

A Hamász korábban azzal fenyegetett, hogy elhalasztják a szombati fogolycserét, mivel Izrael akadályozza a segélyek eljutását az övezet északi részébe, és ezzel megszegi a megállapodást.

A Ciszjordánia területén lévő izraeli Ofer börtönbe már átszállítottak azt a 42 palesztin foglyot, akiket a Hamász által megnevezett újabb 13 túszért cserébe szombaton helyeznének szabadlábra.

Sötétedés után összecsapás robbant ki a börtönnél várakozó palesztinok és az izraeli biztonsági erők között. Közben a konfliktusban közvetítő katari küldöttség a fegyvernyugvás meghosszabbításáról tárgyal az izraeli kormánnyal. Korábban Izrael jelezte, hogy minden újabb 10 elengedett túszért egy nappal meghosszabbíthatnák a tűzszünetet. Ám egyelőre az sem biztos, hogy sikerül végigvinni az eredeti megállapodást.

Az izraeli televízió 13. csatornája biztonsági illetékesekre hivatkozva közölte, hogy az izraeli hadsereg kész felújítani a katonai műveleteket a Gázai övezetben, ha a Hamász helyi idő szerint éjfélig (közép-európai idő szerint 23 óráig) nem adja át a túszok második csoportját. Katar bejelentette, hogy tárgyalást folytat Izraellel és a Hamásszal. Egyiptom is közölte, hogy megkísérel közbenjárni a túszok elengedésének késlekedésével kapcsolatban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Somogy vármegye a kakukktojás nyugaton, Szabolcs hozza a megszokottan rossz formáját

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság