Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.15.
Módosítva: 2023.11.15.

Azonnali kiutasítás vár az együtt nem működő külföldiekre

Szigorodik az idegenrendészeti törvény.

– Azokra a nem magyar állampolgárokra, akik nem működnek együtt a hatóságokkal, akár azonnali kiutasítás is várhat – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője azzal kapcsolatban, hogy a kormány új törvényjavaslatot készít, amelynek alapján teljes körűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti szabályozást. Az alkotmányjogász bíráló, részrehajló álláspontot vár Brüsszeltől a módosítás miatt.

– Azokra a nem magyar állampolgárokra, akik nem működnek együtt a hatóságokkal, akár azonnali kiutasítás is várhat – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója azzal kapcsolatban, hogy a kormány új törvényjavaslatot szerkeszt és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti szabályozást.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász (Fotó: MTI/Kovács Attila).
Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a módosítással az érintett személy kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd foganatosítani. Fotó: MTI/Kovács Attila)
Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a módosítással az érintett személy kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd lefolytatni (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkezőnek egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A magyar családok védelme érdekében az üres álláshelyeket a magyar munkaerő-tartalék aktivizálásával, az álláskeresők és inaktívak bevonásával kell feltölteni.

 

A kiutasítás két lépcsőben történhet

A kormány határozott elvi döntése szerint 

külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek,

ezért a lehető legszigorúbb szabályozás kialakítására van szükség. A kabinet arról is döntött, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor. Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: 

a módosítással az érintett személy kiutasítását hatékonyabban és gyorsan lehet majd foganatosítani.

Hozzátette: ha valaki nem tartja be az együttélés szabályait, azonnal kitoloncolják az országból, és ez a külföldi vendégmunkások esetében is érvényes lesz. Az alkotmányjogász kifejtette, az illegális tartózkodás megszüntetése kétlépéses eljárásban történik: először létrejön egy kiutasítási határozat, amely megnyitja az önkéntes távozás időszakát.

Ezt követően amennyiben szükséges, megszületik a kitoloncolási határozat, amely már idegenrendészeti őrizettel is járhat, majd kitoloncolással végződik. A vonatkozó EU-s szabályozás alapján a nem uniós állampolgár illegális tartózkodása esetén a kiutasítási határozat önkéntes távozásra 7 és 30 nap közötti időtartamot engedélyezhet, amely megrövidíthető, de akár azonnali kiutasítással is végződhet. Ezt abban az esetben tehetik meg a hatóságok, ha fennáll a kockázat, hogy az illegálisan az országban tartózkodó nem uniós állampolgár

  • el fog menekülni,
  • hamis kérelmet nyújtott be vagy 
  • kockázatot jelent a közbiztonság/nemzetbiztonság számára.

Ez a gyakorlatban azonnali kiutasítást jelent.
 

Nem járhat kiutasítás oda, ahol kínoznák

A szakértő kifejtette: a magyar gyakorlat akkor felel meg a nemzetközi jogi elvárásoknak, ha a kiutasítottakat a származási országba vagy abba az országba toloncolják vissza, amely őket visszafogadni köteles a visszaküldés tilalmának figyelembevételével.

Senki nem utasítható ki olyan államba vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá

– részletezte. Hozzátette: ha a nem uniós állampolgár rendelkezik egy másik uniós ország érvényes tartózkodási engedélyével vagy azzal egyenértékű engedéllyel, akkor – kiutasítás esetén – azonnal vissza kell térnie abba az országba.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Brüsszel a menetrend szerinti jogalkotási kifogásait várhatóan soron kívül fogja jelezni, és az Európai Bizottság minden bizonnyal támaszkodni fog a saját, valamint a strasbourgi Emberi Jogok Euró­pai Bírósága eddigi többnyire szélsőségesen liberális gyakorlatára is. A szakértő olyan bíráló, részrehajló álláspontot vár Brüsszel részéről, amely szerint a magyar szabályozás tartalma és fő iránya rossz tendenciát mutat. Megjegyezte ugyanakkor: Brüsszelben ma már egyre többen hangoztatják, hogy a kitoloncolásra kell fókuszálnia az új migrációs rendeleteknek.

Újabb migrációs szigorításokról rendelkezik a Giorgia Meloni vezette kormány, a kiskorú bevándorlók körüli bonyodalmak rendezésére. A kabinet célja, hogy megfelelő büntetésben részesüljenek az önmagukat kiskorúnak tettető illegális bevándorlók. 

Már korábban is komoly problémát jelentett, hogy feltűnően sok felnőtt kísérő és dokumentumok nélküli fiatal érkezett Itáliába, akik 70 százaléka 16-17 évesnek vallotta magát a regisztráció során. 

Az is figyelemre méltó, hogy kilencven százalékuk fiú és csak tíz százalékuk lány. 

A felnőtt kíséret nélkül érkezett kiskorú bevándorlók értelemszerűen más ellátásban részesülnek, mint a felnőttek. Eltartásuk jelentős anyagi terhet jelent az önkormányzatok számára, közel száz euróba kerül egy személy napi költsége, míg ez egy felnőtt esetében 35 euró. 

A nehézségeket az is tetőzi, hogy telítődtek a kiskorúak számára fenntartott létesítmények, újakat kellene kialakítani. 

Jelenleg 22 ezer kiskorú illegális bevándorló ellátásáról kénytelenek gondoskodni az olasz önkormányzatok. 

Az olasz kormány úgy szándékozik rendezni a helyzetet, hogy férőhelyek hiányában a 16–18 év közötti illegális bevándorlókat is a felnőtteknek fenntartott létesítményekben helyezik majd el egy elkülönített térben. 

Ugyanakkor kitoloncolás vár azokra a fiatalokra, akik hamis életkor megadásával félrevezetik a hatóságokat.  

Ha a jelenlegihez hasonlóan magas marad a fiatal érkezők száma, akkor a hatóságok egészségügyi szakértők bevonásával tesznek majd kísérletet a valódi életkor megállapítására, hogy kiszűrjék a visszaéléseket. 

 

origo.hu

Dárdai Pál helyét egy bukott edző vette át a Hertha kispadján

ripost.hu

Titkolt terhesség: maradandó következménye lett, hogy ennyi idősen esett újra teherbe Jakupcsek Gabriella

borsonline.hu

Egymásra talált a Házasság első látásra két sztárja, a 20 év korkülönbség sem akadály

hirtv.hu

Macron beleegyezését adta ahhoz, hogy Ukrajna csapást mérjen oroszországi területekre

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

hirtv.hu

A HírTV egyik riporterének teljesen a megszállottja lett Magyar Péter + videó

ripost.hu

Így néz ki kívül-belül Dárdai Pál berlini villanegyedben fekvő álomotthona - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 7.: A Bak végre pihenhet, a Halak romantikázik pénteken

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Németország felkészül a háborúra: bevezetnék a sorkatonaságot

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Ukrajna a végkimerülés szélén

POLITIK

Magyar Péter egy szélhámos

POLITIK

Putyin üzent: a Nyugat az orosz elnök szavait emészti

POLITIK

Orbán Viktor: Akkora békepárti győzelmet aratunk, hogy abba Brüsszel is beleremeg