POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.06.

Amerikának a fogy a pénze, nekünk kéne kifizetnünk Ukrajnát?

Brüsszel beadja a derekát?

Miközben újabb és újabb pénzösszegeket követel egyre világosabb, hogy Ukrajna már nem sokáig képes folytatni a háborút. Az országban egyre nagyobb a belső ellentét a vezetők között, és a frontokon sem sikerült semmit elérni. A teljes összeomlás felé mutat, hogy a The Economist című brit hetilapban múlt szerdán közzétett cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy Ukrajnának kulcsfontosságú új katonai képességekre és haditechnikai eszközökre – legfőképpen légierőre – van szüksége, hogy kitörhessen az ilyen jellegű hadviselés csapdájából. Megjegyezte,

„A LEGNAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉG SZERINT NEM LESZ MÉLY ÉS SZÉP ÁTTÖRÉS".

Mint írta, Ukrajnának hatékonyabban kell megsemmisítenie a tüzérségi állásokat, és jobb aknamentesítési módszert kell találnia. Hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai segélyek elégtelennek bizonyultak a helyenként 20 kilométer mély orosz aknazárakkal szemben.

Míg Washington nem kíván sokkal több pénzt adni Ukrajnának, addig  Brüsszel újabb 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, és ezt a pénzt a tagállamokkal akarja kifizettetni, Magyarországtól is plusz befizetéseket kér. Jól látszik tehát, hogy a washingtoni baloldali vezetés áttolná az ukrán háború finanszírozását Brüsszelre. 

Brüsszelben azonban egyre nagyobb aggodalmak övezik a Kijevnek nyújtott támogatások kérdését, noha uniós vezetők bíznak abban, hogy Washington nem zárja el a csapokat. Az Egyesült Államokban pár hete megfosztották mandátumától Kevin McCarthy házelnököt, miután a kongresszus mindkét házában megszavazták az átmeneti költségvetést, melynek segítségével sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását. A csomagból végül kikerült az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatás is. 

BRÜSSZEL AZONBAN KÉPTELEN LESZ ELLENÁLLNI WASHINGTONNAK, HOGY A JÖVŐBEN NEKI KELLJEN FINANSZÍROZNIA UKRAJNÁT, MIVEL AZ UNIÓS POLITIKUSOK EZER SZÁLLAL KÖTŐDNEK AZ AMERIKAIAKHOZ. 

A helyzetet tovább-bonyolítja, hogy a republikánusok a Trump-párti Mike Johnsont választották a képviselőház élére. Johnson az Ukrajna támogatásáról szóló eddigi 7 képviselőházi szavazás során hatszor Ukrajna ellen voksolt, és kijelentette, hogy szerinte segélyt küldeni Kijevnek „szörnyű hiba". A képviselőház republikánusai most abban reménykednek, hogy egy új vezető köré tömörülve egy sor törvényhozási és politikai taposóaknán keresztül tudja vezetni őket az elkövetkező hetekben és hónapokban.

A nekünk járó pénz megvan-e még, vagy már ez is Ukrajnában van?

Menczer Tamás egy friss videóban kiemelte: Brüsszel több tízmilliárd euróból akar fegyvereket vásárolni, ezeket a fegyvereket Ukrajnába akarják küldeni, ésa brüsszeli kalkuláció szerint a háború a szomszédságunkban még legalább négy évig tartani fog– mondta. A kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány ezt nem akarja, hanem azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar.

 

Ráadásul Brüsszel úgy kért Magyarországtól plusz pénzt, hogy időközben és ezzel párhuzamosan évek óta visszatartja az országnak járó uniós forrásokat – fogalmazott. Menczer Tamás, megjegyezve, nagy kérdés, hogy a nekünk járó pénz megvan-e még, vagy már ez is Ukrajnában van?

A kormány természetesen minden humanitárius módon és eszközzel segíti a háború elől menekülőket, de azt nem hagyja, hogy Magyarországot belepréseljék, belesodorják ebbe a háborúba – hangsúlyozta az államtitkár.

Az elmúlt hetekben egyre világosabbá vált, hogy az Egyesült Államok már nem tudja és nem akarja finanszírozni az ukránokat, részben a Hamász terrortámadása miatt a Közel-Keleten kialakult válság miatt, másrészt azért, mert az amerikai képviselőháznak Donald Trump egyik legfőbb szövetségese lett  az elnöke, ő pedig nem látja értelmét Kijev további pénzelésének. Éppen ezért Washington az Európai Unióval akarja megfizettetni a háború árát, Ursula von der Leyen és társai pedig szolgaian engedelmeskednek. Így Brüsszel újabb 50 milliárd eurót adna Ukrajnának, tehát még több pénzt vennének el Magyarországtól, miközben az országnak járó forrásokat továbbra sem fizették ki, és nyilvánvalóan ezért találnak ki újabb és újabb kifogásokat és kérdéseket.

Egy friss hír szerint több támogatást kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült ÁllamoktólZelenszkij úgy fogalmazott, hogy

AKÁR AMERIKAI KATONÁK IS BELESODRÓDHATNAK EGY SZÉLESEBB EURÓPAI KONFLIKTUSBA OROSZORSZÁGGAL, HA WASHINGTON NEM NÖVELI A KIJEVI VEZETÉSNEK SZÁNT TÁMOGATÁSÁT.

"Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat és Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni" - hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint. 

Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy az ukrán fél egyre nagyobb bajban van, mivel Washington részéről egyre kisebb a hajlandóság arra, hogy finanszírozzák ezt a háborút. Minden bizonnyal Zelenszkij ezért is tesz ilyen, a valóságtól teljesen elrugaszkodott kijelentéseket. 

A republikánusok nem akarják tovább finanszírozni Ukrajnát

Az amerikai támogatás elszivárgását Ukrajna mögül jól mutatja, hogy az izraeli háború eszkalálódása belpolitikai viszályokat okoz az USA-ban. A republikánusok olyan segélycsomagot akarnak összeállítani Izrael számára, amely teljesen független az Ukrajnában zajló háborútól, és kizárólag Izrael támogatására fókuszál. Csakhogy a Fehér Ház ezt blokkolja.Az Egyesült Államok Elnöki Hivatala szerint Joe Biden amerikai elnök meg akarja vétózni a Képviselőházban a republikánus törvényjavaslatot Izrael támogatását illetően– írta a Spiegel.

Chuck Schumer (a demokrata szenátus többségi vezetője) szerint a republikánus törvényjavaslat a demokrata többségű Szenátusban megbukik majd. A republikánusok segélytervezete arra vezethető vissza, hogy soraikban erősödik az ellenállás Ukrajna további finanszírozásával kapcsolatban.

Elfogyott a lelkesedés

Az amerikai közvélemény sem lelkesedik már Ukrajnáért. A Gallup közvélemény-kutatás eredményei alapján ugyanis az amerikai lakosság 61 százaléka szerint időkorlátot kellene szabni az amerikai támogatásnak, míg csak 37 százalék azt vallja, hogy Ukrajnának addig kellene csak segítséget nyújtani, amíg azt Kijev kéri.

Az amerikai közvéleményt erősen befolyásolja a pártokhoz való tartozás. Míg a republikánusok 84, addig a demokraták esetében csak 34 százalék támogatja az időkorlátot az Ukrajna-támogatás kapcsán. 

A KÖZVÉLEMÉNY TEHÁT EGYRE INKÁBB MEGOSZTOTT, AZ UTÓBBI IDŐSZAKBAN AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK KATONAI SEGÉLYEI UKRAJNÁNAK PEDIG JELENTŐSEN CSÖKKENTEK.

Az elnökválasztás közeledtével, és a demokraták és a republikánusok vitái révén tovább csökkenhet az esélye annak, hogy Joe Biden elnök tervezett új támogatási alapja át fog menni a törvényhozásban. Mindez komoly kérdéseket vet fel Ukrajna támogatásának jövőjével kapcsolatban, mivel az ország küzdelme Oroszországgal egyre nehezebbé válhat a nyugati partnerek elbizonytalanodása miatt.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyarországról áradozott az Oscar-jelölt világsztár - videó

origo.hu

Európa elpusztulhat emiatt a drámai háborús döntés miatt

borsonline.hu

Összeroppant a királyi család: tragikus hírt jelentett be a palota

hirtv.hu

Felfüggesztette Gurmai Zita mentelmi jogát az Országgyűlés

metropol.hu

Magyar válogatott focistára hajt a Manchester United: Marco Rossi kulcsembere a kiszemelt

mandiner.hu

„A balhét vigye el a híreket ferdítő szerkesztőség!” – beleszállt a HVG-be az Index a Gripenek kapcsán

origo.hu

Az ukrán hadsereg az összeomlás szélén

mindmegette.hu

Itt az egytálételek császára: ha így készíted a brassóit, mind a tíz ujjad megnyalod utána

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

origo.hu

Ártatlanul hurcolták meg: szabadon engedték a lengyelek a késelés miatt őrizetbe vett magyart

ripost.hu

„Bárcsak kevesebbet nyertem volna” – megszólalt a lottónyertes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

NAV -házkutatás Márki-Zay mozgalmának irodájában

POLITIK

Szigorítanák a migránsoknak adott pénzek kifizetését a németek

POLITIK

Amerika nem küld katonákat Ukrajnába?

POLITIK

A baloldal évek óta tiltakozott a pedofiltörvények szigorítása ellen