POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.29.

A dollárnak sincs szaga- vallja a Momentum

Pávatánc Gyurcsány körül.

A Momentum – közel a 2024-es választásokhoz – megint azt játssza, hogy nem kér Gyurcsány Ferencből. Donáth Anna erősen bizonygatja, hogy a tavalyi választáson is csak az orrukat befogva tudtak egy listán indulni a bukott kormányfővel - írja legfrissebb elemzésében az Alapjogokért Központ. Ez azonban csak azt a latin mondást igazolja, amely szerint a – jelen esetben dollárban mért – pénznek nincsen szaga. Pláne akkor, ha hatalmi szóval társul. A két politikai erő továbbra is egy oldal része, így teljességgel kizárt, hogy a jövőben ne közösködnének. 

A Momentum lényegében a 2022-es választási vereség óta az eljelentéktelenedéstől való rettegés egyértelmű jeleit mutatja. Ennek első komoly tünete a kordonbontó akciók sorozata volt, amelyekkel sikertelenül próbálták felkelteni a választók érdeklődését. Támogatottságuk nemhogy növekedett volna, hanem egyes mérések szerint mára vészesen közel került az öt százalékos parlamenti bejutási küszöbhöz, és beérte, sőt, talán már meg is előzte őket a Kétfarkú Kutyapárt. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi ciklusban meglévő kettő európai parlamenti mandátumuk közül legalább az egyik igen nagy veszélyben van. 

A dollárnak sincs szagaA pánik újabb jellemzője a Gyurcsány ellen indított felszínes kommunikációs hadjárat, amihez hasonlót láttunk már a párt történetében. Fekete-Győr András – akkori elnök – egy 2017-ben készült interjúban vállalhatatlannak nevezte a DK elnökét, és azt mondta róla, hogy „már igazán eltakarodhatna a közéletből”. 2019-ben ehhez képest egymás szövetségeseiként jutottak önkormányzati pozíciókhoz, illetve azóta is együttműködnek többek között a főváros kétes sikerű irányításában. Úgy tűnik, hogy Donáth Annáék ezt követően sikeresen fogták be az orrukat, hiszen a közös városvezetést a közös országgyűlési lista követte: „mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert” – írták a baloldali pártok 2020 decemberében kelt közleményükben. Ilyen formán partnerek lettek a dollárkötegek és külföldi instrukciók által egyengetett 2022-es országgyűlési választási kampányban, a – végül elmaradt – győzelem esetén pedig jelenleg is egy kormányzati asztalt ülnének körül. 

Az említett együttműködéseknek van egy nagyon fontos előfeltétele: a Momentum és a DK a választók számára döntő jelentőségű politikai kérdésekben mindig egy platformon voltak, alapvető politikai programjuk tehát megegyezik. Egyebek mellett közösen támogatják a migrációt, melynek kapcsán Gyurcsány Ferenc így foglalta össze pártja álláspontját: „Magyarország igenis, nemcsak képes befogadni messziről jött embereket, de jól is jár, jól is járna nagyon sokakkal”. Fekete-Győr András odáig ment a bevándorlás támogatásában, hogy felvetette azt a Brüsszelben jelenleg is támogatott ötletet, hogy az a tagállam, amelyik nem fogadja el a migránsok betelepítését, az „fizessen annak az országnak plusz extra pénzt, aki mondjuk Magyarország helyett befogadja, és megpróbálja integrálni ezeket a menekülteket”. Együtt álltak a háborúpárti oldalra is. Gyurcsány a szomszédos országban dúló konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy szerinte „A Zelenszkij-Orbán-vita lényege: Pocsék ember leszel, vagy meghalsz”. Ezzel egybehangzóan Cseh Katalin a nemzeti oldalt támadta a magyar fegyverszállítmányok elmaradása miatt. „Ukrajna minden eszközzel történő segítése nemzetközi minimummá vált” – fejtette ki. A gyermekvédelmi törvénnyel szemben is vállt vállnak vetve küzdenek a mai napig, de már annak elfogadását követően is együtt tüntettek a jogszabály tartalma ellen.  

A két párt tehát alapjaiban ugyanazt az irányvonalat viszi, így nem csoda, hogy a tagságuk közötti átjárhatóság is adott. Buzinkay György tavaly még momentumos színekben indult az országgyűlési választáson, sőt, elnökségi tagja is volt a formációnak, a tavalyi év végén azonban Gyurcsányéknál találta meg a helyét. Déri Tibor Újpest polgármestereként távozott Fekete-Győr Andráséktól, majd belépett a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójába. Van azonban példa ellentétes irányú mozgásra is, hiszen Szarvas Koppány Bendegúz, józsefvárosi helyi önkormányzati képviselő a DK-ból igazolt át Momentumba. Ezeknek a politikusoknak eszmei irányváltást nem kellett végrehajtaniuk, csupán személyes politikai ambícióik megvalósítása érdekében döntöttek a pártcsere mellett. 
Donáth Anna tehát hiába bizonygatja kétségbeesetten, hogy a Momentum és Gyurcsány útjai elválnak. Kommunikációja átlátszó, hiszen kategorikus nemet legutóbbi nyilatkozatában sem mondott egy olyan jövőbeni lista lehetőségére, amelyen közösen szerepelne a DK elnökével, csupán annyit jelentett ki, hogy ezt nehezen tartja elképzelhetőnek. Azt ugyanakkor előrebocsátotta, hogy a jövő évi önkormányzati választáson támogatni fognak a Demokratikus Koalíció színeiben induló politikusokat. Bizonyára ehhez is beszerezték már az orrcsipeszeket. Ezen túl azonban általánosságban is elmondhatjuk, hogy amennyiben a baloldal – egy jelenleg elképzelhetetlen fordulatot végrehajtva – lényegesen meg tudná erősíteni szavazóbázisát, és képesek lennének ötven százalék fölötti eredmény elérésére, nem lenne kérdés, hogy akár települéi, akár országos szinten azonnal koalícióra lépnének, és közösen kormányoznának. 
Láttunk már karón varjút: a Momentum ciklikusan ismétlődő története mindig a Gyurcsánytól való távolságtartással kezdődik, a végén azonban rendre összefújják őket a nyugati progresszív szelek. 

Nem szeretnék többet orrbefogni - így nyilatkozott a momentumos Donáth Anna arról, hogy elmondása szerint 2022-ban több olyan politikus is volt, aki csak orrbefogva volt hajlandó egy listára kerülni Gyurcsány Ferenccel. A politikus azt is kijelentette: tévedett, amikor Gyurcsány Ferenc múltja ellenére mégis közös listán indultak. A Momentum EP képviselője a választási vereség óta támadja a DK elnökét.

"El akartam hinni, el akartuk hinni, hogy össze kell állni, félre kell tenni minden ellentétet, nem beszélni arról, hogy mik a gyökerek, mert most kormányt váltunk, mert így kormányt lehet váltani. Tévedtem" - így követte meg magát a Momentum európai parlamenti képviselője, amiért a múltat figyelmen kívül hagyva összeálltak Gyurcsány Ferenccel.

 

A liberális politikus most már elképzelhetetlennek tartja, hogy egy listán szerepeljen a DK elnökével. 

"2022-ben rengeteg olyan választó volt, saját maguk is azt mondták, hogy orrbefogva kormányt váltunk. Miért vitatjuk el, hogy rengeteg olyan politikus volt, aki orrbefogva ráment arra a listára. Én nem szeretnék többet orrbefogni."

A politikus a választási vereség óta támadja Gyurcsány Ferencet, az őszödi beszédéből több alkalommal is idézett már. Gyurcsány akkori beismeréséről azt mondta: igazat mondott arról, hogy hazudott.

A Momentum küldöttgyűlésén üzent először hadat Gyurcsány Ferencnek Donáth Anna. A politikus szerint azért nincs kormányváltás, mert nincs hitele az ellenzéknek. Ennek egyik oka pedig a DK elnöke, aki szerinte korábban hazudott. Donáth Anna kifejtette: Gyurcsány Ferencnek számtalan lehetősége lett volna kiállni és felelősséget vállalni a múltért, azonban ezt nem tette meg. Ungár Péter az LMP társelnöke a beszédre reagálva azt mondta: a hisztériaellenzék, amely önmagáról önmagáért beszél kudarcra van ítélve.

Gyurcsány Ferencnek számtalan lehetősége lett volna kiállni és felelősséget vállalni a múltért

- fejtegette Donáth Anna. Szerinte

a DK hazugsággal kampányol és a kritikára fittyet hányva tévedhetetlennek állítja be magát. 

Úgy fogalmazott, 

aki pedig a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti, az hazudik... reggel, éjjel meg este.

Donáth Anna azonban nem először ment neki Gyurcsány Ferencnek. Korábban az őszödi beszédet idézve vágott oda neki.

A hisztériaellenzék, amely önmagáról önmagáért beszél kudarcra van ítélve

- reagált az LMP társelnöke Donáth Anna beszédére. Ungár Péter már korábban is látszatkonfliktusnak nevezte a Momentum-DK vitát. Akkor rámutatott: Donáth Anna úgy támadja Gyurcsány Ferencet, hogy a Momentum a mai napig folytat egyeztetéseket a Demokratikus Koalícióval önkormányzati helyekről.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hírek érkeztek a terhes Kulcsár Edináról

borsonline.hu

Mentőhelikopter szállt le az iskolánál: együtt gázolták el az édesanyát és kisgyermekét

mandiner.hu

Olaszországban mindenki arról beszél, miért nyert Magyarország

mindmegette.hu

10 fűszeres, krémes tészta recept, amiben a spagettié a főszerep

mandiner.hu

„Elkezdhetünk fizetni a gyermekeink vérével" – háborúra készül Lengyelország

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. március 2-3.: Meglepő napok várnak rád

ripost.hu

Sövényből növesztenél kerítést? Ez a 3 növény hozzá a legjobb

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

ripost.hu

„Bárcsak kevesebbet nyertem volna” – megszólalt a lottónyertes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Ha Ukrajna elesik a NATO háborúba lép

POLITIK

Egyre több az illegális migráns Boszniában.

POLITIK

Behozhatatlannak látszik a FIDESZ előnye

POLITIK

Washington szerint az oroszok nem készülnek atomcsapásra