POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.21.

Zelenszkij mégis belegyezne a béketárgyalásokba?

Ezt mondta a dán külügyminszter.

„Úgy vélem, hogy egy bizonyos ponton az ukrán elnök kiigazítja a helyzetet, és kijelenti, hogy eljött az idő a tárgyalások megkezdésére” – nyilatkozta.

 „Amikor a béketárgyalások megkezdődnek, természetesen támogatni fogjuk Ukrajnát egy új biztonsági architektúra létrehozásában, hogy megakadályozzuk az újabb orosz támadást. 

És mindent meg fogunk tenni azért is, hogy Ukrajnát bevonjuk az európai családba, bár őszintén szólva ez nagyon-nagyon-nagyon nehéz lenne.”

A dán csúcsdiplomata megjegyezte, hogy Ukrajna Európa legnagyobb országa, és ha hirtelen uniós taggá válna, annak óriási következményei lennének.

„Mindazonáltal geopolitikai okok miatt pontosan ez lesz a mi megközelítésünk” – tette hozzá Rasmussen.

Amerika alvajáróként sétál bele egy új globális konfliktusba, mert Joe Biden elnöknek fogalma sincs, hová vezeti az országot – nyilatkozta Donald Trump.

A 45. amerikai elnök szombaton az Truth Social oldalon írt cikkében kijelentette, hogy „a harmadik világháború felé tartunk a súlyosan inkompetens vezetés miatt, amelynek élén egy olyan elnök áll, akinek fogalma sincs semmiről” – írta az oroszhirek.hu.

Trump ugyanakkor gúnyosan megdicsérte Bident, amiért csatlakozott a Truth Social nevű jobboldali platformhoz, amelyet a volt elnök azután alapított, hogy 2021-ben, a washingtoni Capitolium elleni támadást követően kitiltották a Facebookról és a Twitterről (ma már X néven ismert). „Legalább ehhez gratulálok Joe-nak!” – viccelődött.

Biden elnökválasztási kampánya a hét elején nyitott egy Truth Social fiókot Biden–Harris HQ néven, amelyen a „Malarkey ends here” (magyarra úgy fordítható, hogy vége a süketelésnek) feliratú bannerkép volt látható. Az elnök csapata az X-en azt írta, hogy ezt „leginkább azért tették, mert úgy gondolták, hogy nagyon vicces lesz”.

„Nos, lássuk, hogy fog ez menni. Üdvözöljük a megtérteket!” – írták a kampány első posztjában a platformon.

Trump, akit a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltségének első számú esélyesének tartanak, többször bírálta Bident külpolitikai döntései miatt, leginkább Ukrajnával kapcsolatban, arra figyelmeztetve, hogy a Kijevbe irányuló fegyverszállítások globális konfliktust válthatnak ki.

Az év elején Donald Trump azt is felvetette, hogy ha ő „elnök lenne, az orosz–ukrán háború soha nem történt volna meg”. Azt is állította, hogy ha mégis megtörtént volna, akkor is „képes lenne 24 órán belül tárgyalni ennek a szörnyű és gyorsan eszkalálódó háborúnak a befejezéséről”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára e megjegyzéseket kommentálva megjegyezte, hogy Trump „nem állt messze az igazságtól” abban az értelemben, hogy a Kijev fő támogatójaként fellépő Egyesült Államok gyorsan véget vethetett volna a konfliktusnak.

Eközben változatlan erővel tovább dúl az ukrán-orosz háború.

Legalább három civil életét vesztette, és többen megsebesültek az ukrán hatóságok szerint az elmúlt 24 órában a kelet- és dél-ukrajnai területeket ért orosz légi és tüzérségi támadásokban.

A Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopolban egy férfi életét vesztette az orosz tüzérségi belövésekben – közölte Szerhij Liszak kormányzó.

Az ugyancsak Dnyipropetrovszk területi Krivij Rihben péntek este egy 60 éves férfi vesztette életét, amikor orosz rakéta csapódott egy ipari létesítménybe – közölte Olekszandr Vilkul polgármester Telegram-bejegyzésében. A férfi 57 éves felesége súlyosan megsebesült egy gránátszilánktól, őt kórházba szállították.

Krivij Rih ipari övezetét az éjszaka folyamán egy második orosz támadás is érte: a becsapódó rakéták és drónok tüzet okoztak, amelyet csak szombat reggelre sikerült eloltani. Emberéletben nem esett kár, de ukrán jelentés szerint a tűz „fontos infrastruktúrát” tett tönkre.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy az orosz erők lerombolták az ukrán hadsereg egyik üzemanyag- és lőszerraktárát a Krivij Rih-i repülőtér szomszédságában.

A kelet-ukrajnai Harkivi és Donyecki területen is többen megsérültek az orosz tüzérségi támadások következtében. Az oroszok ismét lőtték az október közepe óta heves harcok sújtotta Avgyijivkát is. Az ipari várost, amelyben egy nagy kokszolóüzem található, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014. évi kezdete óta ostromolják az Oroszország által támogatott szeparatisták. A helyi közigazgatás adatai szerint Avgyijivkában már csak mintegy 1600-an laknak, míg az Ukrajnai elleni 2022. februári orosz támadás előtt a városnak még több mint 30 ezer lakosa volt.

A dél-ukrajnai Herszoni területen egy civil meghalt és egy másik megsérült az orosz csapatok „tömeges ágyúzásában” – közölte Olekszandr Prokugyin kormányzó szombaton. Az oroszok aknavetőket, tüzérséget, páncélosokat, drónokat és rakéta-sorozatvetőket is bevetettek – írta a kormányzó a Telegramon.

Legalább három civil életét vesztette és többen megsebesültek az ukrán hatóságok szerint az elmúlt 24 órában a kelet- és dél-ukrajnai területeket ért orosz légi és tüzérségi támadásokban.

A Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopolban egy férfi életét vesztette az orosz tüzérségi belövésekben – közölte Szerhij Liszak kormányzó.

Az ugyancsak Dnyipropetrovszk területi Krivij Rihben péntek este egy 60 éves férfi vesztette életét, amikor orosz rakéta csapódott egy ipari létesítménybe – közölte Olekszandr Vilkul polgármester Telegram-bejegyzésében.

A férfi 57 éves felesége súlyosan megsebesült egy gránátszilánktól, őt kórházba szállították.

Krivij Rih ipari övezetét az éjszaka folyamán egy második orosz támadás is érte: a becsapódó rakéták és drónok tüzet okoztak, amelyet csak szombat reggelre sikerült eloltani. Emberéletben nem esett kár, de ukrán jelentés szerint a tűz „fontos infrastruktúrát” tett tönkre.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy az orosz erők lerombolták az ukrán hadsereg egyik üzemanyag- és lőszerraktárát a Krivij Rih-i repülőtér szomszédságában.

A kelet-ukrajnai Harkivi és Donyecki területen is többen megsérültek az orosz tüzérségi támadások következtében. Az oroszok ismét lőtték az október közepe óta heves harcok sújtotta Avgyijivkát is. Az ipari várost, amelyben egy nagy kokszolóüzem található, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014. évi kezdete óta ostromolják az Oroszország által támogatott szeparatisták.

A helyi közigazgatás adatai szerint Avgyijivkában már csak mintegy 1600-an laknak,

míg az Ukrajnai elleni 2022. februári orosz támadás előtt a városnak még több mint 30 ezer lakosa volt.

A dél-ukrajnai Herszoni területen egy civil meghalt és egy másik megsérült az orosz csapatok „tömeges ágyúzásában” – közölte Olekszandr Prokugyin kormányzó szombaton. Az oroszok aknavetőket, tüzérséget, páncélosokat, drónokat és rakéta-sorozatvetőket is bevetettek – írta a kormányzó a Telegramon.

Négy csoportos csapást hatottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal az elmúlt hét folyamán fegyver- és hadianyag-raktárakra, hadiüzemekre, valamint ukrán katonák és külföldi „zsoldosok” csoportosulásának helyszínére az orosz fegyveres erők, megsemmisítve egyebek között az Azov alakulat egyik alegységét – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az október 14-től máig tartó, egyhetes időszakra vonatkozó összefoglaló szerint az ukrán légierő egyedül az elmúlt nap leforgása alatt 7 MiG-29-es repülőgépet veszített. A lelőtt ukrán repülőgépek száma az elmúlt héten összesen 12 volt, így a moszkvai összesítés szerint az ukrán fél által a háború eleje óta ilyen eszközök száma elérte a félezret. A héten emellett még két ukrán Mi-8-as helikoptert tettek üzemképtelenné.

A hadijelentés szerint az orosz erőknek a héten a kupjanszki frontszakaszon, a donyecki régió déli részén sikerült kedvezőbb állásokat elfoglalniuk, Herszon megyében pedig megakadályozniuk, hogy az ukrán hadsereg hídfőállásokat foglaljon el a Dnyeper szigetein, vagy a bal partján.

A tájékoztatás szerint a frontvonalon az említett időszakban mintegy 5830 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A legnagyobb veszteséget, 2065 főt az ukrán fél a Donyeck körzetében vívott harcok során szenvedte el.

A héten megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel a moszkvai katonai tárca egyebek között 27 harckocsit, 83 páncélozott harcjárművet, 35 HIMARS-rakétát, hat JDAM irányított légibombát, öt operatív-taktikai rakétát, két, földi célpontok támadására átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, és 314 drónt.

A Pekingből visszatérő orosz elnök, Vlagyimir Putyin péntekre virradóra látogatást tett Ukrajnában harcoló orosz alakulatok Rosztov-na-Donu városban működő főhadiszállásán, ahol meghallgatta Valerij Geraszimov vezérkari főnök jelentését. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az eseményt nem tervezték előre.

Jan Gagin, a donyecki régió vezetőjének tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán erők Donyeck és Artyomovszk (Bahmut) közelében továbbra is vegyi fegyvert vetnek be.

Gagin szerint az ukrán fél a korábbinál erősebben ható, fulladást és rosszullétet kiváltó szert dob le drónokról.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében két civil életét vesztette belövések következtében. A nap folyamán a Krími híd forgalmát ideiglenesen felfüggesztették.

 

origo.hu

Itt az amerikai beismerés az ukrán front háborús pokláról

borsonline.hu

Szenzációs gólyahírt jelentett be Csuti szerelme: kisbabával bővül a család

magyarnemzet.hu

Áldozatból bűnbak: Tuchel hibája vezetett a Bayern BL-kudarcához Real ellen?

ripost.hu

Súlyos daganattal küzd Tompos Kátya, megható összefogással segítenek neki

vg.hu

Üzemanyag: mindent beleadnak a kereskedők – péntektől eddig nem látott mértékben csökken a benzin és a dízel ára

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Bajnai embere Budapesten a közművek élén is

POLITIK

Amerika ezért hagy fel az izraeli fegyverszállítással

POLITIK

Kína hazánk EU-n kívül legfontosabb gazdasági partnere

POLITIK

Magyar Pétert kinevették, ostobaságokat állít