POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.20.

Visszavertek egy orosz támadást az ukránok

Ezt közölte a legfrissebb ukrán hadijelentés.

Az ukrán hadsereg visszavert egy újabb orosz támadást a Donyeck megyei Avgyijivka városánál, az ország keleti részében – közölte a hadsereg pénteki közleményében.

Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált. „Az ellenség felújította támadásait, és nem adja fel az Avgyijivka bekerítésére tett kísérleteit” – közölte az ukrán hadsereg vezérkara a Facebook közösségi oldalon. A közlemény szerint az ukránok szilárdan tartják a védelmi vonalaikat, és azt írták, az orosz erők 24 óra alatt mintegy 900 embert és 150 páncélozott járművet vesztettek.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő oldalon közzétett egy fotót, amelyen egy összeroncsolódott páncélozott jármű és egy holttestnek tűnő alak elmosódott képe látszik.

Valerij Zsaluznij, az ukrán hadsereg főparancsnoka csütörtök este a Telegramon közölte, hogy Avgyijivkában járt, „ahol az ellenfél nem adja fel a védelmünk áttörésére irányuló kísérleteit”.

Elmondta, hogy a parancsnoksággal megvitatta az ott állomásozó egységek taktikáját és „kiemelt szükségleteit”. Az általa közzétett videón a tábornok sisakban és golyóálló mellényben látható, amint egy óvóhelyen lévő parancsnoki állásban katonákkal beszélget. „Az ellenség aktívan alkalmaz rohamosztagokat, nagyszámú páncélozott járművet indít, valamint repülőket és tüzérséget vet be” – számolt be Zsaluznij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken üdvözölte Joe Biden „erőteljes beszédét”, aki előző nap Kijev további amerikai megsegítésére szólított fel. „Amerika befektetése Ukrajna védelmébe szavatolja Európa és a világ hosszú távú biztonságát” – írta Zelenszkij az X közösségi oldalon.

Az orosz erők több lakott terület ellen támadást intéztek péntekre virradóan a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, aminek következtében az eddigi információk szerint két helyi lakos sérült meg – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Facebookon.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint az orosz erők rakétatámadást intéztek egy falu ellen Kupjanszk környékén. A becsapódásnál a környező üzletekben károk keletkeztek, de senki sem sérült meg.

„Az elmúlt 24 órában az ellenség tüzérséggel, aknavetőkkel, rakétákkal és egyéb fegyverekkel lőtte a csuhijivi, az izjumi és a kupjanszki járás lakott területeit. A csuhujivi járásban lévő Vovcsanszk városában egy gyermek- és ifjúsági művészeti központ, valamint négy lakóépület rongálódott meg az ágyúzás következtében. Megsérült egy 57 és egy 69 éves férfi” – írta bejegyzésében a kormányzó.

 

Az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz erők előző nap hat irányban támadtak Kelet-Ukrajnában,

csak Kupjanszk irányában az ukrán csapatok több mint negyven támadást vertek vissza, és mindössze 24 óra alatt kilencven összecsapás volt a fronton.

„Az orosz erők 12 rakéta- és 60 légicsapást hajtottak végre, valamint 53 ízben nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel csapataink állásaira, illetve lakott területekre. Húsz települést ért légicsapás, Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporozzsja és Herszon térségében mintegy 150 település került tüzérségi tűz alá” – sorolta a katonai vezetés.

Hozzátette, hogy az ukrán légierő eközben egy csapást mért egy orosz parancsnoki állásra, 13-at katonai összpontosulásokra, négyet pedig ellenséges légvédelmi rakétarendszerekre. Az ukrán katonák négy hadműveleti-taktikai szintű felderítő drónt is megsemmisítettek.

Az ukrán rakétaegységek egy orosz irányítóközpontot, két katonai koncentrációs területét, két nehéz lángszóró rendszert és 13 egyéb tüzérségi fegyvert találtak el.

A vezérkar kiemelte, hogy az elmúlt nap során jelentős volt az orosz hadsereg vesztesége: csaknem 1400 orosz katona vesztette életét – amivel az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 292 ezret – , az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 55 orosz harckocsit, 120 páncélozott harcjárművet, 29 tüzérségi fegyvert és nyolc drónt.

A Luhanszk megyei kormányzói hivatal a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz megszállás alá került régióban, és más, oroszok által megszállt ukrajnai területeken a

Az oroszok központokat nyitnak, amelyekben helybeli tinédzsereket képeznek ki harctéri bevetésre.

A jelentés szerint az oroszok az első szakaszban mintegy négyezer, 14 és 17 év közötti kiskorút kívánnak bevonni a háborúba.

„Ezen felül az iskolai tanárokat arra kötelezték, hogy ellenőrizzék a gyerekek internetes tevékenységét, és vonják be őket a propagandatevékenységbe. A pedagógusok megbüntetik azokat a tanulókat, akik olyat tesznek közzé az interneten, ami szerintük illegális” – írta a kormányzói hivatal.

Az ukrán oktatási minisztérium azt tervezi, hogy beépíti az iskolák tantervébe a drónvezérlés oktatását – számolt be csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium Armija.info elnevezésű portálja.

A szaktárca azt tervezi, hogy korszerűsíti az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy oktatási módszereit, kiegészítve a taktikai gondolkodás és a térértés alapjainak oktatásával.

Az ilyen változtatások célja, hogy minden diák rendelkezzen az alapkészségekkel, továbbá ösztönözzék a tanulókat a katonai pálya vagy olyan polgári szakok választására, amelyeken elsajátíthatják a drónok gyártását, tervezését, illetve korszerűsítését.

„Partnereinkkel elindítottunk egy projektet, amely arra szolgál, hogy kamerával felszerelt drónokkal lássák el az Ukrajna védelme tantárgyat oktató tanárokat, továbbá kiképezzék őket a kezelésükre. Már több iskola kapott drónokat, a tanáraik pedig kétnapos tanfolyamon vettek részt, amelyen katonai oktatók segítségével sajátíthatták el e modern technológia használatának alapjait” – fejtette ki Olekszandr Neszterenko vezérőrnagy.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán iskolákban az Ukrajna védelme kötelező tantárgy a 10-11. osztályokban. 2020-ban a tantárgy neve a haza védelméről Ukrajna védelmére változott.

Az orosz fegyveres erők 20 támadást vertek vissza a front négy szakaszán, amelyekben mintegy 730 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte kiadott hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán támadások közül 11-et a kupjanszki irányban hajtottak végre, és a legjelentősebb emberveszteséget, 260 főt a donyecki frontszakaszon szenvedték el.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy Mig-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, négy harckocsit, 14 páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget, két földi célpontok elleni csapásra átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, tíz HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát, valamint 61 légi drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben legkevesebb két civil megsebesült belövések következtében.

A „Luhanszki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága csütörtökön 14 évi szabadságvesztésre ítélte az ukrán 45. önálló tüzérdandár volt századosát, Jurij Rozsokot, amiért parancsot adott a liszicsanszki civil infrastruktúra lövésére. Rozsok az ítélet szerint négy lövést adatott le MT-12 Rapira páncéltörő ágyúból lakóépületre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Alpári stílusban, testével védte a gyanús ingatlanügybe keveredett Csizmazia Ferencet Vajda Zoltán + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság