POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.09.

Változatlan erővel dúl az ukrán háború

A frontok szinte megmerevedtek...

Az Ukrajnát támadó orosz erők tüzérségi tűz alá vették a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja város melletti Bilenyke falut, aminek következtében két helyi lakos életét vesztette, két másik pedig megsebesült – közölte a megyei kormányzói hivatal vasárnap a Telegramon.

A helyi ukrán hatóságok szerint az oroszok kazettás lövedékeket lőttek ki a településre szombaton.

A Zaporizzsja megyei kormányzói hivatal közölte azt is, hogy az elmúlt napban az orosz erők 133 csapást mértek a régió 21 településére.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz erők valószínűsíthetően Iszkander típusú rakétát lőttek ki vasárnap reggel a régióban lévő Kosztyantinyivka településen egy lakóépületre, a támadásban négy civil sebesült meg, köztük egy kilenc éves fiú.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradó éjjel az orosz erők több tüzérségi támadást is végrehajtottak a régió lakott területei ellen, aminek következtében 11 helyi lakos sebesült meg, köztük egy kilenc hónapos kislány és a Vöröskereszt egy 33 éves orvosa.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap során 68 összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. A jelentés szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg 282 280-ra nőtt, az ukrán erők az elmúlt napon megsemmisítettek egyebek mellett 21 orosz harckocsit, továbbá 17 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Hét ukrán támadás három frontszakaszon történt visszaveréséről és öt diverzánscsoport megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca vasárnapi hadijelentésében.

A tárca szerint a frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán „több mint 655” ukrán katona esett el. Az összefoglaló a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között két drónirányító központot, két lőszerraktárt, a Tocska-U taktikai és az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer egy-egy indítóállását, nyolc páncélozott harcjárművet, három Tocska-U és két csapásmérővé átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, valamint 25 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A RIA Novosztyi hírügynökség orosz rendvédelmi tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy a Jobboldali Szektor ukrán szervezet fegyveresei a Herszon megyei Sznihurivka településen megöltek 22 civilt oroszbarát nézeteik miatt. Az atrocitás a tájékoztatás szerint szeptember 13-án történt.

Ukrajnában több mint ötven halálos áldozata van annak a légicsapásnak, ami egy fronthoz közeli településen ért egy vendéglátóhelyet. Az ukrán elnök terrortámadásnak minősítette a történteket, az orosz elnök szóvivője viszont visszautasította a vádat.

Tűzoltók fésülik át egy lakóház romjait a kelet-ukrajnai Harkivban. Túlélőket keresnek a törmelékek alatt. Az épületet orosz rakétatámadás döntötte romba péntekre virradóra – állítják ukrán tisztviselők. Elmondták azt is: a detonációban két lakó meghalt, harmincan megsérültek.

Reggel hétkor az ellenség két rakétát lőtt ki Harkiv központja felé. Az egyik a földbe csapódott. Két közeli lakóházban és több másik épületben is kárt tett. A másik rakéta egy háromemeletes házba csapódott be a város szívében. Levitte a tetőt és letarolta a felső két szintet. A mentőszolgálatok munkatársai még most is a romokat takarítják” – közölte a mentőalakulatot vezető tiszt.

Előző nap egy másik Harkiv megyei települést is találat ért. Ott egy kávézóba csapódott egy orosz rakéta.

A vendéglátóhelyen szokatlanul nagy volt a tömeg, annak ellenére, hogy közel a harcvonal, rendszeresek a környéken az orosz támadások.

Egy, a fronton elesett katona virrasztására mégis összegyűltek a helyiek, mintegy hatvanan.

A porig rombolt épület környékén még éjszaka, lámpafénynél is dolgoztak a mentők. A támadás túlélőit keresték. „Ötvenegy ember holttestét találtuk meg a romok alatt. Mostanáig 31 áldozat személyazonosságát sikerült megállapítani. Mindannyian polgári áldozatok” – mondta Andrij Kanasevcsij, a kupjanszki katonai kormányzat vezetője, aki szerint hét sebesültet húztak ki a romok alól, de egyikük a kórházban meghalt.

Az orosz hadseregnek tudnia kellett, hogy mit vesz célba. Ez nem egy vakon végrehajtott csapás volt. Azok az emberek egy halotti torra gyűltek össze. Keresztény megemlékezésre” – reagál a támadás hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki brutális bűnténynek nevezte a civilek elleni orosz csapást.

Az ENSZ-főtitkár mélyen elítéli a támadást” – hangsúlyozta Antonio Guterres szóvivője, aki emlékeztetett arra, hogy a polgári személyek és a polgári infrastruktúra elleni csapásokat a nemzetközi humanitárius törvények tiltják. Az ENSZ emberi jogi nyomozócsoport már elindult a helyszínre – tette hozzá.

Ahogy tettük azt korábban, most is megerősítjük, hogy Oroszország nem támad civil célpontokat. A támadásainkat a katonai infrastruktúra, a csapatok és a hadvezetés ellen indítjuk” – reagált az ukrán elnök vádjaira Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Az orosz elnök egyébként csütörtökön a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén arról beszélt:

az ukrán haderők hatalmas veszteségeket szenvedtek a háborúban.

Az ellentámadásuk kezdete, azaz június negyedike óta több, mint kilencvenezer embert veszítettek. Ez helyrehozhatatlan veszteség. 557 tank, csaknem 1900 páncélozott jármű. Meggyőző? Nem elég meggyőző? Tudjuk, mi történik, értjük, mit kell tennünk, hogy elérjük céljainkat, és higgadtan dolgozunk a megvalósításon” – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Hozzátette: az ukrajnai háború, amelyet Oroszország szerinte nem elkezdett, hanem befejezni igyekszik, nem területi konfliktus, hanem a leendő világrend alapelveiről szól, a tartós béke megteremtéséhez pedig mindenkinek biztonságban kell éreznie magát.

A dél-ukrajnai Odessza megyében Duna melletti kikötői létesítményeket és egy gabonasilót ért orosz dróntámadás – közölte az ukrán déli műveleti parancsnokság.

A támadásnak nem voltak áldozatai a közlemény szerint. Oleh Kiper, a regionális közigazgatás vezetője azt írta a Telegramon, hogy

a támadás következtében megrongálódott a kikötői infrastruktúra, ezért az ukrajnai Orlivka és a romániai Isaccea közötti kompátkelő működését ideiglenesen szüneteltetik.

Éjszaka robbanásokról számoltak be az Odessza megye déli részén fekvő Izmajil kerületből is. A járás közigazgatási központja, Izmajil jelentős dunai kikötőváros.

Korábban Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese azt mondta, hogy a kijevi hatóságok a gabonakereskedelem leple alatt katonai célokra használják a kikötői létesítményeket és a gabonatárolókat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak